Οι ταινίες τρόμου αναμφίβολα έχουν σκηνές που αποσκοπούν να μας τρομάξουν, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη. Για πολλούς φίλους του σινεμά αυτά τα έργα είναι μια καλή διασκέδαση, όμως, δεν αρέσουν σε όλους. Παρότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν να δουν ένα καλό θρίλερ, ενδέχεται να έχουν ενδοιασμούς να το παρακολουθήσουν λόγω του φόβου που θα τους προκαλέσει η ταινία και κυρίως τα αναπόφευκτα Jump Scares.
Τι είναι τα Jump Scares
Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις ταινίες τρόμου και τα βιντεοπαιχνίδια.
Ο σκοπός τους είναι να μας τρομάξουν με την έκπληξη που θα προκληθεί σε μια απότομη αλλαγή στην εικόνα ή το συμβάν, τα οποία συνοδεύονται συνήθως από έναν δυνατό ή τρομακτικό ήχο.
Κατά κανόνα όλες οι σύγχρονες ταινίες τρόμου περιέχουν Jump Scares, καθώς είναι το βασικό εργαλείο με το οποίο αυτού του είδους τα έργα προσπαθούν να μας φοβίσουν. Όσο πιο πολύ τρομάζουν, τόσο πιο επιτυχημένα θεωρούνται.
Πριν από τη δεκαετία του '80, τα Jump Scares ήταν σχετικά σπάνια στις ταινίες τρόμου. Η δημοτικότητά τους αυξήθηκε από το 1980 και μετά.
Πρωτεργάτης ήταν το περίφημο "Παρασκευή και 13", που ενδέχεται να μας είχε κάνει να μην κοιμόμαστε ήσυχα για αρκετά βράδια.
Παρότι είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι κινηματογραφιστές έχουν φροντίσει να υπάρχουν αυτές οι σκηνές στην ταινία τρόμου, ωστόσο, τα Jump Scares είναι προβλέψιμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να τα καταλάβουμε πριν εμφανιστούν.
Πώς τα αποφεύγουμε
Στις ημέρες μας μπορούμε να μάθουμε σε ποια χρονικά σημεία βρίσκονται τα Jump Scares των ταινιών τρόμου.
Βέβαια αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε ένα φανατικό φίλο του είδους. Εδώ που τα λέμε, χάνεται όλη η μαγεία του έργου. Όμως, όσοι τρομάζουμε σε τέτοιες σκηνές έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε τα Jump Scares.
Ενημερωνόμαστε online
Το Where's The Jump είναι το πλέον εξειδικευμένο site για να μας ενημερώσει με λεπτομέρειες σε ποιο σημείο του έργου θα εμφανιστούν τα Jump Scares. Το έντονο μαύρο κείμενο υποδεικνύει τα τρομακτικότερα εξ αυτών.
Μάλιστα, μπορούμε να κατεβάσουμε και τις σχετικές προειδοποιήσεις για Jump Scares σε μορφή .srt, έτσι ώστε να ειδοποιούμαστε περίπου πέντε δευτερόλεπτα πριν από την εμφάνιση της τρομακτικής σκηνής.
Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε σε ποιο χρονικό σημείο της ταινίας αναμένεται το jump scare, για να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι.
Παρακολουθούμε την ταινία με φίλους
Αν και είναι αυτονόητο πως δεν θα πάμε στο σινεμά να δούμε μια ταινία τρόμου μόνοι μας, καλό είναι να πάμε όχι μόνο με κάποιο φίλο ή φίλη μας, αλλά με μεγαλύτερη παρέα.
Σε αυτή την περίπτωση βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε και από τις δύο πλευρές μας ανθρώπους που γνωρίζουμε. Αν είναι δυνατόν, χωρίς κενά καθίσματα, ή ξένους δίπλα μας που θα μπορούσαν να μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο άνετα.
Αν πρόκειται να την δούμε στο σπίτι, φυσικά προσκαλούμε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους, για τον ίδιο λόγο.
Όμως, πρέπει να αποφύγουμε να δούμε το έργο σε σκοτάδι και με ήχο surround. Είναι καλύτερα να αφήσουμε κάποια φώτα ανοιχτά στο χώρο που θα δούμε την ταινία.
Πρέπει να θυμόμαστε πως ο ήχος από μόνος του προκαλεί περισσότερο τρόμο στα θρίλερ. Ιδίως το surround, θα μας μεταφέρει πολύ πιο εύκολα το ξαφνικό τρόμο που προκαλούν τα Jump Scares.
Είτε πρόκειται για σινεμά, είτε για οικιακό κινηματογράφο, και στις δύο περιπτώσεις θα βοηθήσει πολύ αν έχουμε κάτι να μασουλάμε, αν και είναι βέβαιο ότι θα το έχουμε σκεφτεί ευθύς εξαρχής.
Είμαστε προετοιμασμένοι στα πρώτα 30 λεπτά
Όλες οι ταινίες τρόμου, καλές ή κακές, έχουν αρκετά Jump Scares στις αρχές του έργου, για να μας έχουν σε τεταμένη κατάσταση από τα πρώτα λεπτά.
Καθώς ο τρόμος εξαρτάται από το φόβο και την ένταση, οι σκηνοθέτες προσπαθούν να τον αναπτύξουν απότομα στις αρχές της ταινίας. Το φυσικό επακόλουθο είναι οι ξαφνικές σκηνές που έχουν σκοπό να αναπηδήσουμε από το κάθισμά μας.
Παρατηρούμε τα σημάδια
Η ησυχία σε κάποιες σκηνές είναι συνήθως το πιο κοινό σημάδι. Μπορεί να μας αποκαλύψει ότι αναμένεται να εμφανιστούν Jump Scares από στιγμή σε στιγμή.
Κατά κανόνα εμφανίζονται αμέσως μετά από την ηρεμία που επικρατεί στο έργο, αιφνιδιάζοντας έτσι τον θεατή. Αυτό επιτυγχάνεται, είτε με έντονο ήχο, είτε με μια απροσδόκητη τρομακτική σκηνή.
Ένα άλλο κοινό τέχνασμα είναι όταν ανεβαίνει η ένταση της μουσικής του έργου. Εκεί που νομίζουμε πως θα εμφανιστεί η αιφνιδιαστική τρομακτική σκηνή, τελικά δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα.
Τις περισσότερες φορές, αυτή η στιγμή της ανακούφισης απλά χρησιμοποιείται για να μας δώσει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Ο πραγματικός τρόμος των Jump Scares έρχεται αμέσως μετά.
Έτσι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για αυτήν την αυξανόμενη ένταση, και προετοιμασμένοι για την επόμενη ακριβώς σκηνή.
Πρόκειται μόνο για μια ταινία
Όπως και να το κάνουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα κι αν η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, τα Jump Scares δεν είναι τίποτε περισσότερο από έντεχνα σκηνοθετημένες σκηνές.
Πόσο Έγκυρες Είναι Οι Ταινίες Βασισμένες Σε Αληθινά Γεγονότα
Εφόσον είμαστε στο σπίτι, αρκεί η πρόσβαση στο τηλεχειριστήριο για να σταματήσουμε την ταινία όταν μπορούμε. Η παύση της θα μας υπενθυμίσει ότι είναι απλά μια ταινία τρόμου και τίποτε άλλο.
Εσείς πώς αντιμετωπίζετε τα Jump Scares?
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα, ή να μας πείτε ταινίες που σας τρόμαξαν γιατί είχαν πολλά Jump Scares, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.
Αφήστε μια απάντηση