Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλλει θεαματικά στην αλλαγή του τρόπου που δουλεύουμε στο γραφείο και στο σπίτι. Η καθιστική εργασία αλλά και η ενασχόληση στον υπολογιστή έχουν αυξηθεί, και η καρέκλα του γραφείου από απλό κάθισμα έχει γίνει ένα κρίσιμο εργαλείο. Στο άρθρο θα δούμε πως να επιλέξουμε μια εργονομική καρέκλα γραφείου, κάνοντας τη σωστή επένδυση που θα διαρκέσει χρόνια, έτσι ώστε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, αλλά και να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα υγείας.
Η καθιστική εργασία
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η εργασία γραφείου και κατ' επέκταση η έντονη καθιστική ζωή μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας, καθώς ενοχοποιείται για τα μυοσκελετικά προβλήματα, την παχυσαρκία, και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις.
Βέβαια, δεν δουλεύουμε όλοι σε γραφείο, ωστόσο, ενδέχεται οι περισσότεροι από εμάς στο σπίτι να καθόμαστε στον υπολογιστή αρκετές ώρες. Για να βοηθήσουμε το σώμα μας - και όχι μόνο- πρέπει τουλάχιστον να φροντίσουμε το κάθισμα μας να είναι εργονομικό.
Τι είναι η Εργονομία
Πρόκειται για εφαρμοσμένη επιστήμη που έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση της ανθρώπινης απόδοσης, υγείας και ευεξίας, μέσω της συμβολής στο σχεδιασμό εργαλείων, μηχανών, μεθόδων και περιβάλλοντος εργασίας.
Η Εργονομία σε συνολικό επίπεδο έχει ως βασική αρχή να θέτει τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ανθρώπου - χρήστη στο επίκεντρο του σχεδιασμού.
Αντίστοιχα, η εργονομία στο κάθισμα συμβάλλει στην υποστήριξη της οσφυϊκής χώρας, την περιοχή δηλαδή η οποία βρίσκεται χαμηλά στην μέση, και διασφαλίζει τη σωστή θέση του σώματός μας, προστατεύοντας από διάφορες ραχιαλγίες, αλλά και μυοσκελετικά προβλήματα.
Ως εκ τούτου, εργονομική καρέκλα γραφείου σημαίνει κάθισμα που προσαρμόζεται στον σωματότυπο μας, έτσι ώστε να μπορούμε να το ρυθμίσουμε όπως ακριβώς μας βολεύει. Τα μπράτσα και η πλάτη πρέπει να έχουν δυνατότητες αυξομείωσης, και το κάθισμα δυνατότητα κλίσης.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι μια ανατομική καρέκλα μας γλιτώνει από πολλά πιασίματα που παθαίνουμε στη μέση και στη πλάτη, αποτρέποντας πολλές κακώσεις, αλλά και ημικρανίες λόγω κακής στάσης του σώματος.
Θα ήταν τέλεια αν μπορούσε να αποτρέψει και τυχόν αύξηση του βάρους, αλλά για αυτό θα χρειαστεί δυστυχώς διαφορετικού είδους προσπάθεια.
Τα κριτήρια επιλογής
Όπως διαφαίνεται λοιπόν, η ποιότητα και η άνεση στη καρέκλα γραφείου επηρεάζει την υγεία και την παραγωγικότητα μας, καθιστώντας την αγορά του κατάλληλου καθίσματος πιο κρίσιμη και σοβαρή, και από εκείνη του γραφείου.
Το βασικότερο κριτήριο είναι βέβαια ο σχεδιασμός του εργονομικού καθίσματος, σε συνάρτηση με το πόση ώρα καθόμαστε σε αυτό.
Πολλές φορές δεν έχει σημασία η αξία του καθίσματος, καθώς μπορεί να κοστίζει 100 ευρώ και να μας εξυπηρετεί, ή αντίστοιχα να κοστίζει 1000 ευρώ και να μην μας βολεύει καθόλου.
Το πρώτο μέλημα μας πρέπει να είναι η επιλογή μιας καρέκλας γραφείου που προστατεύει την πλάτη, και υποστηρίζει τη σωστή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της εργασίας.
Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε την καλύτερη απόδοση και ευκολότερη συγκέντρωση, χωρίς την ανάγκη ξεκούρασης από την κακή στάση σώματος.
Έτσι λοιπόν πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις ακόλουθες προδιαγραφές, ώστε να μπορούμε να εργαστούμε αναπόσπαστοι με άνεση, και προλαμβάνοντας μελλοντικά προβλήματα ορθοπεδικής και παθολογικής φύσεως.
Αν έχουμε προβλήματα στη μέση
Αν πονάει η μέση μας συχνά και έχουμε προβλήματα από οσφυαλγίες, τότε ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε πριν αγοράσουμε τη καρέκλα γραφείου, είναι αναμφίβολα η πλάτη της, επιλέγοντας κάθισμα που διασφαλίζει περισσότερο τη μέση μας.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποφύγουμε τις καρέκλες που έχουν χαμηλή πλάτη, καθώς η μέση πρέπει να στηρίζεται επαρκώς. Η εργονομική καρέκλα γραφείου πρέπει να υποστηρίζει την οσφυϊκή χώρα, την περιοχή δηλαδή η οποία βρίσκεται χαμηλά στην μέση.
Επίσης είναι απαγορευτική η καρέκλα γραφείου που έχει σταθερή πλάτη, και πρέπει να επιλέξουμε αυτή που ρυθμίζεται μπρος-πίσω με ένα μηχανισμό κλειδώματος, έτσι ώστε να μην πηγαίνει το κάθισμα πολύ μπροστά, ή πολύ πίσω, όταν ο χρήστης κινείται.
Επιπλέον πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη τόσο σε ύψος, όσο και σε γωνία, για να καλύπτει τη μέση επαρκώς. Το ιδανικότερο είναι να έχει και καμπύλη που ακολουθεί τη φυσική κλίση του σώματος, και το πλάτος του καθίσματος να είναι από 43 έως 50 πόντους.
Οι μοντέρνες καρέκλες γραφείου που η πλάτη είναι μεν κινούμενη, αλλά όχι ρυθμιζόμενη, θεωρούνται ακατάλληλες αν έχουμε προβλήματα στη μέση, και δεν μας καλύπτουν.
Αν καθόμαστε πολλές ώρες στο PC
Εφόσον καθόμαστε αρκετές ώρες μπροστά από υπολογιστή, είτε για gaming, είτε για εργασίες, πρέπει η καρέκλα γραφείου να είναι από υλικό που δεν θα μας κάνει να ιδρώνουμε, ή να ζεσταινόμαστε.
Επιπλέον απαιτείται ο εργονομικός σχεδιασμός με ανάκληση πολλών μοιρών, αλλά και οι τροχοί, έτσι ώστε να κινούμαστε εύκολα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις η ιδανική καρέκλα γραφείου με το λεγόμενο στυλ "Bucket", συνδυάζει όλα τα παραπάνω και είναι η πλέον κατάλληλη.
Παρ' όλα αυτά, μπορούμε επιπροσθέτως να δώσουμε την ίδια σημασία και στα κριτήρια των επιλογών που ακολουθούν για την πολύωρη καθιστική εργασία, καθώς συνδυάζουν ακόμη περισσότερο την άνεση και την εργονομία, με την λεγόμενη διευθυντική καρέκλα γραφείου.
Αν κάνουμε καθιστική εργασία
Εφόσον είμαστε αναγκασμένοι να περάσουμε ένα μεγάλο τμήμα του 24ώρου καθισμένοι, το πρώτο που πρέπει να φροντίσουμε είναι η καρέκλα γραφείου να έχει την απαραίτητη ανατομική σχεδίαση που θα μας αποτρέπει το μούδιασμα.
Απαιτείται να έχει δυνατότητα ρύθμισης ύψους, έτσι ώστε τα πόδια μας να ακουμπάνε στο πάτωμα και να μην αιωρούνται, σχηματίζοντας ορθή γωνία όταν ακουμπούν κάτω, για να αιματώνονται καλύτερα και να αποφύγουμε τα πιασίματα.
Το κάθισμα θα πρέπει να προσαρμόζεται εύκολα με ένα μηχανισμό ο οποίος θα καθιστά απλή την αλλαγή ύψους σε σχέση με το γραφείο. Η διαφορά ύψους πρέπει να κυμαίνεται από 35 έως 55 εκατοστά από το δάπεδο, έτσι ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες μας.
Αυτονόητη είναι η επιλογή της καρέκλας με μπράτσα, για να ξεκουράζονται τα χέρια μας όταν χρειάζεται, και να ανακουφίζονται από το βάρος των ώμων. Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο αν δουλεύουμε πολλές ώρες, είναι το γέμισμα της καρέκλας.
Οι μοντέρνες καρέκλες με το πλαστικό έχουν στυλ και design, αλλά δεν θα μας εξυπηρετήσουν καθόλου, καθώς χρειαζόμαστε μια φουσκωτή διευθυντική καρέκλα, γεμισμένη με μαλακό υλικό, τα οποία θα ξεκουράζουν τους μύες και δεν θα τους ταλαιπωρούν.
Αν έχουν και μαξιλαράκι για να στηρίζει τη μέση, ή το κεφάλι, ακόμα καλύτερα.
Το σωστό υλικό
Η ανατομική καρέκλα γραφείου δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρή, ούτε πάρα πολύ μαλακιά, γιατί και στις δυο περιπτώσεις θα δημιουργηθούν κακώσεις στους μύες, λόγω των πολλών ωρών χρήσης. Ιδανικό θεωρείται ένα μέτρια μαλακό κάθισμα.
Ως εκ τούτου, το υλικό της καρέκλας γραφείου παίζει σημαντικό ρόλο, και χρειάζεται ένα ύφασμα που να αναπνέει, για να μην ιδρώνει το σώμα μας. Οι εργονομικές καρέκλες με διάτρητη πλάτη είναι ιδανικές για τη σωστή θερμοκρασία σώματος.
Σε γενικές γραμμές η δερματίνη και το βινύλιο, είναι τα υλικά που προκαλούν ίδρωμα, καθώς κρατούν την θερμοκρασία του σώματος και δεν αφήνουν τον αέρα να κυκλοφορήσει καλά.
Οι τροχοί
Οι μεταλλικοί τροχοί στην καρέκλα γραφείου είναι αναμφίβολα πιο ανθεκτικοί, ωστόσο, ανεβάζουν το κόστος.
Είτε πρόκειται για μεταλλικούς τροχούς, είτε για πλαστικούς, πρέπει να προσέξουμε να έχουν λαστιχένια επένδυση, ειδάλλως ενδέχεται να χαράξουν τα ευαίσθητα πατώματα.
Η αντοχή και η απαραίτητη δοκιμή
Όπως είναι φυσικό, σημαντικό ρόλο παίζει και η αντοχή, που ξεκινά από την βάση της καρέκλας, όπου εκτός των άλλων απαιτούνται ανθεκτικά μπράτσα και ρόδες, αλλά και συμπαγές σύστημα περιστροφής.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι ενώ είναι δυνατή η αγορά μιας καρέκλας γραφείου μέσω ίντερνετ, ωστόσο, πρόκειται από εκείνες τις αγορές που ίσως απαιτείται η φυσική μας παρουσία στο κατάστημα.
Μόνο με εξαντλητικές δοκιμές πριν την αγορά θα διασφαλίσουμε ότι μας κάνει η καρέκλα, και ότι είναι ανθεκτική, ιδίως αν πρόκειται για καρέκλα γραφείου με ανάκληση πλάτης και υποπόδιο.
Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος, αφενός να βρεθούμε με μια ακριβή καρέκλα γραφείου που δεν μας βολεύει καθόλου, ή με μια φθηνή καρέκλα γραφείου που μας κάνει απόλυτα, αλλά τρίζει πολύ, ή έσπασαν στο πρώτο ζόρισμα τα μπράτσα, ή οι τροχοί.
Επιπλέον είναι καλή ιδέα να απαιτήσουμε τη συναρμολόγηση της από το κατάστημα, ως οφείλουν, καθώς πολλές καρέκλες συνοδεύονται από οδηγίες που προκαλούν σύγχυση, και αρκετές έχουν δύσκολο βίδωμα.
Τα κριτήρια συνοπτικά
Συνοψίζοντας, τα βασικά στοιχεία που πρέπει να ελέγξουμε πριν αγοράσουμε μια καρέκλα γραφείου είναι τα ακόλουθα.
- Πόσο χρόνο θα καθόμαστε στην καρέκλα γραφείου καθημερινά, και πόσο μας φαίνεται άνετη.
- Ποιο είναι το είδος της εργασίας μας, αν θέλουμε διευθυντική καρέκλα ή gaming κ.τ.λ.
- Το ύψος και το βάρος μας.
- Τα έξτρα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει η καρέκλα, μπράτσα, προσκέφαλο, υποπόδιο κ.τ.λ.
- Τον μηχανισμό και τα εργονομικά χαρακτηριστικά της καρέκλας.
- Το υλικό της επένδυσης που προτιμάμε, ύφασμα, δέρμα, δερματίνη, δίχτυ κ.τ.λ.
- Την αντοχή στην βάση, στις ρόδες, και στα μπράτσα, και τον έλεγχο για τρίξιμο.
Είναι απαραίτητη η εργονομική καρέκλα γραφείου?
Η αγορά μιας καρέκλας γραφείου δεν είναι πάντα μια απλή απόφαση.
Όμως, αν την επιλέξουμε με το σωστό τρόπο μπορεί να αποτελέσει μια επένδυση που θα κρατήσει πολλά χρόνια, και θα μας απαλλάξει από πόνους στη μέση, στη πλάτη και από άλλα προβλήματα.
Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την γνώμη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.
CHRISTOS αναφέρει:
Εξαιρετικό και ιδιαίτερα κατατοπιστικό άρθρο.
Ο σύγχρονος άνθρωπος περνά ώρες στον ΗΥ, χωρίς να συνειδητοποιηεί τη σημαντικότητα μιας καρέκλας.. Επίσης είναι απόλυτα θεμιτό να συνδέονται οι δημοσιεύσεις με συνδέσμους προωθησης προιοντων. Γενικά, πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι οι απόλυτα εργονομικές καρέκλες κοστίζουν περισσότερα από 200 ευρώ. Άλλες καρέκλες που εμφανίζονται στο εμποριο με κοστος κάτω των 100 ευρώ είναι τις περισσότερες φορές κινέζικες και χωρίς μηχανισμούς. Η καλύτερη καρέκλα πρέπει να έχει synchro.
Πάνος αναφέρει:
Περίμενα να διαβάσω κάτι για τους μηχανισμούς άνεσης, πχ Relax, Syncro κλπ και για την άνεση του καθίσματος, που συχνά τζιβάρει, όπως, πχ στα καθίσματα των Ι.Χ.. Καλό κατά τα άλλα το άρθρο