Η γυμναστική στο σπίτι αναμφίβολα είναι πιο ελκυστική καθώς γλιτώνουμε το τρέξιμο και τα έξοδα στο γυμναστήριο. Μπορούμε να την προσαρμόσουμε πιο εύκολα στις ανάγκες μας και το ωράριό μας και να έχουμε τα ίδια οφέλη, τόσο στην υγεία, όσο και στην ψυχολογία μας. Στο άρθρο θα δούμε τι πρέπει να προσέχουμε όταν γυμναζόμαστε στον χώρο μας και ποια είναι τα σημαντικά λάθη που κάνουμε στην άσκηση του σώματός μας.
Η γυμναστική στο σπίτι
Για πολλούς η άσκηση του σώματος είναι συνώνυμη του κόπου και της κούρασης. Αυτό συνήθως οφείλεται στο ότι πρέπει να μετακινούμαστε συχνά πυκνά σε κάποιο γυμναστήριο.
Έτσι, κάποια στιγμή ο ενθουσιασμός και η επιθυμία για άσκηση μπορεί να ξεφουσκώσουν, και εμφανίζεται η αδυναμία, κοινώς βαρεμάρα, να πάμε στο γυμναστήριο.
Από την άλλη, ακόμη κι αν είμαστε πολυάσχολοι, με την γυμναστική στο σπίτι μπορούμε εύκολα να διαθέσουμε 30-40 λεπτά για να κάνουμε τις ασκήσεις στον χώρο μας, χωρίς ιδιαίτερες προετοιμασίες και μετακινήσεις.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γυμναστούμε στο σπίτι, αρκεί να το θέλουμε φυσικά. Ένας από αυτούς είναι τα οικιακά όργανα γυμναστικής, τα οποία μας επιτρέπουν την γυμναστική στο σπίτι οποιαδήποτε ώρα και με το λιγότερο δυνατό άγχος.
Τα αρνητικά και τα λάθη
Όμως, η γυμναστική στο σπίτι έχει και αυτή τα αρνητικά της. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχουμε δίπλα μας τον επαγγελματία του γυμναστηρίου για να παρακολουθεί το πρόγραμμά μας ή να μας υποδείξει πώς να κάνουμε τις ασκήσεις σωστά.
Έτσι, ενδέχεται να μην βάζουμε τους σωστούς στόχους. Επιπλέον, μπορεί να ακολουθούμε λανθασμένα προγράμματα γυμναστικής. Το αποτέλεσμα είναι να μην βλέπουμε τις επιθυμητές αλλαγές στο σώμα μας.
Απουσία προγραμματισμού
Όταν ξεκινάμε γυμναστική στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε ετοιμάσει κάποιο πλάνο.
Για παράδειγμα, να μην κρατάμε ένα αναλυτικό ημερολόγιο βάρους και ασκήσεων, με αποτέλεσμα να αλλάζουμε συνέχεια ασκήσεις και προγράμματα χωρίς να ξέρουμε αν πετύχαμε τον στόχο μας.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κρατάμε σημειώσεις σχετικά με την παρούσα φυσική μας κατάσταση. Φυσικά, καταγράφουμε ποια είναι τα παραπανίσια κιλά και οι προβληματικές περιοχές του σώματός μας, έτσι ώστε να θέσουμε σωστά τον στόχο μας.
Από εκεί και μετά, αφού επιλέξουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο να το τηρήσουμε ευλαβικά για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες. Μόνο έτσι μπορούμε να δούμε ή να υπολογίσουμε τα αποτελέσματα που μας φέρνει η συγκεκριμένη άσκηση.
Με αυτόν τον τρόπο είμαστε πλέον σε θέση να αξιολογούμε τα αποτελέσματα των επιλογών μας, ώστε να δούμε τι πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το πρόγραμμα και τι όχι.
Χωρίς τα απαραίτητα καύσιμα
Οι περισσότεροι από εμάς ίσως πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να φάμε απολύτως τίποτα πριν την γυμναστική, καθώς με άδειο στομάχι θα κάνουμε πιο εύκολα όλες τις ασκήσεις.
Όμως, η αποτελεσματική άσκηση του σώματος απαιτεί να το έχουμε τροφοδοτήσει πρώτα με την απαραίτητη ενέργεια.
Εν ολίγοις, είναι λάθος να κάνουμε γυμναστική στο σπίτι χωρίς να έχουμε δώσει στον οργανισμό μας την κατάλληλη ώθηση, έτσι ώστε να διπλασιάσει τις καύσεις που πρόκειται να κάνουμε με την άσκηση.
Φυσικά, για να έχουμε την κατάλληλη απόδοση με πολύ ενέργεια και αντοχές, δεν πρέπει να φάμε ένα κανονικό γεύμα. Αρκούν δύο φρυγανιές με λίγο τυρί, ένα φρούτο, ή κάτι παρεμφερές, μισή ώρα πριν ξεκινήσουμε τη γυμναστική στο σπίτι.
Κάνουμε αερόβια άσκηση πριν τα βάρη
Πολλές φορές ενδέχεται να ξεκινούμε τη γυμναστική στο σπίτι με αερόβιες ασκήσεις και μετά να ασχολούμαστε με τα βάρη.
Όμως, η άσκηση με βάρη απαιτεί ένταση και ξεκούραστο σώμα. Έτσι, πρέπει πρώτα να κάνουμε τα βάρη που θέλουμε και μετά να ξεκινήσουμε τις αερόβιες ασκήσεις.
Από την άλλη, δεν πρέπει να αποφεύγουμε την αερόβια άσκηση για να κάνουμε περισσότερα βάρη. Ο μυϊκός όγκος δεν κινδυνεύει να επηρεαστεί από την αερόβια άσκηση ακόμη και εάν αυτό είναι το μόνο ζητούμενο.
Μόνο κοιλιακούς και δικέφαλους
Αν με τη γυμναστική στο σπίτι εστιάζουμε μόνο στους κοιλιακούς και στους δικέφαλους, αυτό μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπία των μυών στο σώμα μας. Πρέπει να δουλέψουμε παράλληλα και με τους άλλους μυς.
Για παράδειγμα, τους μηριαίους, το επάνω μέρος της πλάτης, και τους εσωτερικούς γλουτιαίους, έτσι ώστε να δώσουμε στο σώμα μας την απαραίτητη ισορροπία.
Πρόκειται για ένα λάθος που είναι σύνηθες. Δίνουμε έμφαση μόνο στον κορμό αν πρόκειται για άνδρες ή στα πόδια για τις γυναίκες.
Κάνουμε βιαστικά τις ασκήσεις
Όταν πρόκειται για άσκηση του σώματος, η ποιότητα παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ποσότητα. Εάν κάνουμε βιαστικά τη γυμναστική στο σπίτι, δεν θα φτάσουμε ποτέ στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Είναι σημαντικό να ολοκληρώνουμε με ηρεμία και προσοχή αυτό που κάνουμε πριν περάσουμε στην επόμενη άσκηση. Η ένταση και η συγκέντρωση παίζουν μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.
Πολλά διαλείμματα
Η γυμναστική στο σπίτι απαιτεί ένα μικρό διάλειμμα, αλλά όχι με το παραμικρό. Πρέπει πρώτα να έχουμε ασκηθεί καλά και να νοιώσουμε ότι έχουμε ζοριστεί και ιδρώσει.
Το διάλειμμα είναι απαραίτητο μόνο όταν φτάνουμε στα όριά μας και τα πόδια μας αρχίζουν και τρέμουν.
Μόνο τότε θα αισθανθούμε ότι γυμναζόμαστε σωστά στον χώρο μας, και είναι παραπάνω από βέβαιο ότι με αυτόν τον τρόπο σύντομα θα δούμε το σώμα μας να αλλάζει προς το καλύτερο.
Όμως, δεν πρέπει να το παρακάνουμε, θεωρώντας πως όσο περισσότερο ασκούμαστε, τόσο καλύτερα θα νιώθουμε.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εντατική άσκηση χωρίς μέρες ξεκούρασης μπορεί να έχει παρενέργειες όσο περνά ο καιρός, όπως τραυματισμοί, κατάγματα, και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.
Ζυγιζόμαστε
Είναι φυσικό να θέλουμε να παρακολουθούμε την πρόοδο και την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων μας. Όμως, είναι λάθος να τα ελέγχουμε διαμέσου των κιλών μας, καθώς οι μυς είναι βαρύτεροι από το λίπος.
Ειδικά το βάρος των γυναικών μπορεί να αυξομειώνεται μέχρι και κατά 4,5 κιλά ανάλογα με την μέρα του κύκλου τους. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει πάντα να ελέγχουμε το αποτέλεσμα με μεζούρα ή με σύγκριση στα ρούχα μας.
Εσείς κάνετε γυμναστική στο σπίτι?
Όλοι γνωρίζουμε πως η άσκηση είναι μια από τα καλύτερες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, αλλά και κάποιες συνήθειες που μπορούν να μας βλάψουν.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα ή θέλετε να προτείνετε τι άλλο πρέπει να προσέχουμε με τη γυμναστική στο σπίτι, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.