Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή θα έλθουμε στο κέφι, και θα πιούμε ένα ποτήρι παραπάνω. Αν όμως πρέπει να οδηγήσουμε, ενδέχεται το αλκοτέστ να παραμονεύει στον δρόμο. Επειδή όλοι μας έχουμε ακούσει ιστορίες με κόλπα που μπορούν να παραπλανήσουν τα αλκοολόμετρα της Τροχαίας, στο άρθρο θα δούμε τι ισχύει και τι όχι, και αν υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεγελάσουμε τα αλκοτέστ των Αρχών.
Το αλκοολόμετρο
Πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκευή η οποία διαθέτει ένα αισθητήρα που είναι βαθμονομημένος με την ελάχιστη επιτρεπόμενη ποσότητα αλκοόλης, και συνοδεύεται και από ένα θερμόμετρο.
Όταν φυσάμε στο αλκοολόμετρο, το δείγμα που λαμβάνει η συσκευή είναι κατευθείαν από τον πνεύμονα, και ειδικότερα την στιγμή της ανταλλαγής των αερίων μέσα στον πνεύμονα.
Εφόσον λάβει περιεκτικότητα μεγαλύτερη από το βαθμονομημένο δείγμα στον αισθητήρα, αυτομάτως αντιδράει.
Ταυτόχρονα, η συσκευή κάνει και παράλληλο έλεγχο με το θερμόμετρο, το οποίο είναι ρυθμισμένο στους 36 περίπου βαθμούς, που είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπου. Ωστόσο, η θερμοκρασία στο στόμα ανεβαίνει όταν εκπνέουμε αλκοόλη, και αυτό αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι έχουμε πιει.
Θεωρείται ότι βρισκόμαστε υπό την επίδραση αλκοόλ, όταν το ποσοστό του στον οργανισμό μας είναι πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα στην αλκοομετρική συσκευή.
Αυτό μεταφράζεται σε 490ml μπύρας (ένα ποτήρι μεγάλο), 200ml κρασιού (δυο ποτήρια μικρά), 60ml lούζο, ή 55ml ουίσκι - βότκας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα μπαρ χρησιμοποιείται μεζούρα που είναι 30 ml για τα δυνατά ποτά, που σημαίνει ότι με την κατανάλωση δύο ποτών, είμαστε λίγο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, που ενδέχεται να μην γίνει αντιληπτό λόγω κάποιων παραγόντων που θα δούμε στη συνέχεια.
Υπάρχει τρόπος να το ξεγελάσουμε?
Οι νέες σύγχρονες συσκευές αλκοτέστ δεν βασίζονται μόνο στη χημική ανάλυση και την θερμοκρασία που είδαμε προηγουμένως, αλλά χρησιμοποιούν και την υπέρυθρη φασματοσκοπία. Έτσι, ό,τι και αν κάνουμε μετά την κατανάλωση του αλκοόλ, δεν θα έχουμε κανένα όφελος.
Ως εκ τούτου, τα γνωστά κόλπα όπως οι σοκολάτες, οι τσίχλες, και το πολύ νερό, δεν πρόκειται να ξεγελάσουν το αλκοτέστ, γιατί μετρά με πολλές ταυτόχρονες μεθόδους τα επίπεδα αλκοόλ του αέρα που εκπνέουμε από τους πνεύμονες, και όχι τα αέρια του στομάχου.
Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που περιέχουν ενεργό άνθρακα, και ισχυρίζονται πως μπορούν να ξεγελάσουν το αλκοτέστ. Υποτίθεται πως μεταβολίζουν με ασφάλεια το αλκοόλ από τον οργανισμό μας μέσα σε 30 λεπτά, προστατεύοντας παράλληλα το στομάχι και το συκώτι.
Όμως, ο ενεργός άνθρακας, ενώ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ρυθμού απορρόφησης αλκοόλ εάν ληφθεί ταυτόχρονα, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του οινοπνεύματος αν το έχουμε ήδη καταναλώσει.
Ως εκ τούτου πρόκειται για ένα επικίνδυνο μύθο, γιατί το αλκοόλ μετά την κατανάλωση βρίσκεται παντού στον οργανισμό μας και γίνεται ανιχνεύσιμο, καθώς αποβάλλεται πρώτα μέσω του ήπατος, και από εκεί μέσω των ούρων, αλλά και μέσω του ιδρώτα και βέβαια μέσω της αναπνοής.
Η επιβράδυνση του αλκοόλ
Ο οργανισμός μας έχει την δυνατότητα να αποβάλλει 10 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης κάθε ώρα. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν μπορεί να επιταχυνθεί, παρά μόνο να επιβραδυνθεί, έτσι ώστε να καθυστερήσει, έστω και για λίγο, η ανίχνευση του αλκοόλ.
Η απορρόφηση του αλκοόλ αρχίζει από τη στιγμή που μπαίνει στο στομάχι. Ωστόσο, μπορούν να επιβραδύνουν την απορρόφηση του τα πλούσια σε λίπη τρόφιμα, όπως οι μπριζόλες, οι ξηροί καρποί, το γάλα, ή ακόμα και το τρικ με το λάδι, καθώς το αλκοόλ, είναι λιποδιαλυτό.
Το κόλπο του ελαιόλαδου
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν έχουμε καταναλώσει 1-2 ποτά και όχι περισσότερα, και πιούμε στη συνέχεια ένα σφηνάκι ελαιόλαδο, θα καθυστερήσει τις χημικές διεργασίες που γίνονται για να μεταβολιστεί το αλκοόλ.
Αρχικά θα υπάρξει μια καθυστέρηση περίπου 10 λεπτών για να ξεκινήσει η απορρόφηση του αλκοόλ, ενώ θα πάρει λίγη ώρα παραπάνω για να κορυφωθούν τα επίπεδά του στο αίμα, το λεγόμενο BAC (Blood Alcohol Concentration), που είναι η συγκέντρωση του του αλκοόλ στο αίμα.
Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα το σώμα μας απορροφά το αλκοόλ, το καίει σε ποσοστό 0,016 BAC ανά ώρα. Το να πιούμε νερό, καφέ, ή ακόμη και αν κάνουμε εμετό, δεν θα επιταχύνει τη διαδικασία απομάκρυνσής του.
Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοολούχου ποτού με αναψυκτικό light που έχει γλυκαντικά, οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα, σε σχέση με την κατανάλωση του ίδιου ποτού με κανονικό αναψυκτικό με ζάχαρη.
Ο μεταβολισμός του αλκοόλ
Παρ΄ όλα αυτά, ο οργανισμός μπορεί να μεταβολίζει το αλκοόλ με συγκεκριμένο ρυθμό, ενώ η απορρόφησή του εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως ο σωματότυπος μας, η ψυχολογική μας διάθεση, η ηλικία, ή αν έχει γίνει λήψη φαρμάκων.
Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις του αλκοόλ, ενώ οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο βραδύτερο μεταβολισμό, που σημαίνει ότι το αλκοόλ αυξάνεται πιο εύκολα στο αίμα τους.
Ο οργανισμός ενός μέσου ανθρώπου με ύψος 1,70 και βάρος 70 κιλά μπορεί να μεταβολίζει επτά γραμμάρια αλκοόλ την ώρα, που αντιστοιχούν σε μισό ποτό του μπαρ. Αυτό αφορά τα 15 από τα 30 ml ενός ουίσκι, ή κάποιου άλλου δυνατού ποτού.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος πιο κοντός και πιο αδύνατος μπορεί να μεταβολίζει μικρότερη ποσότητα αλκοόλ ανά ώρα, ενώ ένας πιο ψηλός και πιο παχύς, περισσότερη.
Ως εκ τούτου. η λογική του "τρώμε μαζί με το ποτό" θα επιβραδύνει το αλκοόλ στον οργανισμό μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως σε ικανές ποσότητες δεν θα είναι ανιχνεύσιμο, γιατί απλά το αλκοόλ αποβάλλεται από το σώμα μας με αργούς ρυθμούς.
Online υπολογιστής περιεκτικότητας του αίματος σε αλκοόλη
Όπως είδαμε η περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα ενός ανθρώπου βασίζεται στην ποσότητα των καταναλωθέντων ποτών, του βάρους του ατόμου, και της διάρκειας κατανάλωσης του ποτού.
Έτσι λοιπόν, μπορούμε να μάθουμε αν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στο αλκοτέστ ή όχι, πατώντας εδώ.
Τι να κάνουμε
Εφόσον δεν θέλουμε να υποστούμε τις συνέπειες του νόμου, πρέπει να πίνουμε με αργό ρυθμό, και όπως είδαμε πρέπει να έχουμε γεμάτο στομάχι από τροφή πλούσια σε λίπη, και όχι σαλάτες.
Το ιδανικό είναι να πίνουμε ένα ποτό την ώρα, έτσι ώστε να προλάβει ο οργανισμός μας να μεταβολίσει το αλκοόλ, και να οδηγήσουμε αφού περάσουν δύο ώρες από την τελευταία γουλιά.
Αν κατά την διάρκεια του αλκοτέστ θεωρήσουμε ότι η ένδειξη μας αδικεί, πρέπει να ζητήσουμε να δούμε το πιστοποιητικό τελευταίας βαθμονόμησης του αλκοολόμετρου, καθώς το πιστοποιητικό συνοδεύει πάντα τη συσκευή.
Εφόσον η ημερομηνία ελέγχου είναι μέσα στα όρια του εξαμήνου από την αναγραφόμενη ημερομηνία στο σχετικό πιστοποιητικό, αυτό σημαίνει ότι η ένδειξη είναι σωστή.
Σε περίπτωση που το αλκοολόμετρο είναι εκτός των ορίων της υποχρεωτικής περιοδικής βαθμονόμησης του, έχουμε κάθε δικαίωμα να αρνηθούμε την μέτρηση και την κλήση.
Ωστόσο, είναι μηδενικές οι πιθανότητες να μην είναι ενημερωμένη η αλκοολομετρική συσκευή των Αρχών.
Σε αυτή την απίθανη περίπτωση, πρέπει να απαιτήσουμε να υποβληθούμε σε αιματολογική εξέταση σε νοσοκομείο, έτσι ώστε να πιστοποιηθεί με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια αν είχαμε καταναλώσει αλκοόλ ή όχι.
Εσείς γνωρίζετε κάποιο τρόπο να ξεγελάσουμε το αλκοτέστ?
Αν έχουμε πιει, έστω και λίγο πιο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, το ιδανικότερο είναι να μην χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο μας, για να αποφύγουμε τα τσουχτερά πρόστιμα, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ξεγελάσουμε το αλκοτέστ.
Όπως είναι προφανές και αυτονόητο, ξεχνάμε την οδήγηση αν τα έχουμε "τσούξει", όχι μόνο για τις συνέπειες του νόμου, αλλά και για τη δική μας ασφάλεια, και την ασφάλεια των γύρω μας.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.
Αφήστε μια απάντηση