Μια νύχτα ανήσυχου ύπνου που συνοδεύεται από ανεξήγητες κοκκινίλες στην πλάτη και στο σώμα μας όταν ξυπνάμε, είναι η πρώτη ένδειξη πως υπάρχουν κοριοί στο δωμάτιο του σπιτιού ή του ξενοδοχείου. Το δάγκωμα τους δεν προκαλεί πόνο και έτσι δεν γίνεται αντιληπτό. Στο άρθρο θα δούμε τι είναι τα bedbugs και πώς εντοπίζουμε αυτά τα βλαβερά έντομα που εξαπλώνονται πολύ γρήγορα και μας προκαλούν εξανθήματα και αλλεργίες.
Τι είναι τα bedbugs
Οι κοριοί είναι μικροσκοπικά έντομα που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα κυρίως τη νύχτα. Συνήθως προτιμούν τις ακάλυπτες περιοχές του σώματος την ώρα που κοιμόμαστε.
Παρότι δεν νιώθουμε τα τσιμπήματα τους, μπορούν να έχουν διάφορες επιπτώσεις στην υγεία μας. Οι πιο συνήθεις είναι αλλεργίες, αλλαγές του δέρματος με δημιουργία έντονων κόκκινων εξανθημάτων, ή ακόμη και φουσκάλες στο σώμα.
Αυτός ο ερεθισμός μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες έως και μερικές ημέρες, και συνοδεύεται από φαγούρα. Επιπλέον, κάποιοι ερεθισμοί μπορεί να είναι πιο έντονοι, και μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι ή να έχουν πυρετό.
Τα δάγκωμα των bedbugs προέρχεται κυρίως από δύο είδη του εντόμου. Πρόκειται για το Cimex lectularius, το οποίο είναι το μοναδικό είδος που συναντάμε στην Ελλάδα. Το δεύτερο είδος Cimex hemipterus ευδοκιμεί μόνο σε τροπικές περιοχές.
Το μέγεθος τους είναι μικροσκοπικό και κυμαίνεται μεταξύ 1 και 7 χιλιοστά. Εξαπλώνονται πολύ γρήγορα και η ανάπτυξή τους είναι ταχεία.
Οι κοριοί μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και ένα χρόνο χωρίς τροφή. Παραμένουν αδρανείς και εξέρχονται μόνο όταν εμφανίζονται οι ξενιστές, δηλαδή οι άνθρωποι, στο άμεσο περιβάλλον. Συνήθως, κατά την διάρκεια της ζωής τους χρειάζονται μόνο πέντε γεύματα.
Πώς καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κοριοί στο δωμάτιο
Οι κοριοί είναι έντομα που ξοδεύουν τον μεγαλύτερο χρόνο της ζωής τους σε σκοτεινούς και κρυμμένους χώρους, όπως ραφές στρώματος, πτυχώσεις κουρτινών, καναπέδες, πολυθρόνες, κομοδίνα, κ.α.
Ως εκ τούτου, εκτός από τα δωμάτια του σπιτιού μας, είναι πολύ πιο πιθανό να βρίσκονται στα δωμάτια ξενοδοχείων, ακόμη και στα καθίσματα αεροπλάνων, καθώς προσελκύονται κυρίως από τους ανθρώπους λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουμε.
Ανεξάρτητα από το πόσο φανταχτερό και πολυτελές είναι το ξενοδοχείο, η καθημερινή και συνεχής μετακίνηση ανθρώπων και μεταφορά αντικειμένων το εκθέτει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χώρο στους κοριούς. Η εμφάνιση τους δεν έχει να κάνει με την καθαριότητα.
Έτσι, μια νύχτα ανήσυχου ύπνου που συνοδεύεται από κάποιες κοκκινίλες στην πλάτη και στο σώμα μας όταν ξυπνάμε, είναι ένδειξη πως υπάρχει πιθανή προσβολή στον χώρο. Οι επαναλαμβανόμενες νύχτες ανήσυχου ύπνου, συνοδευόμενου από φαγούρες και κόκκινα εξανθήματα, αποτελούν την ισχυρότερη ένδειξη.
Πώς εντοπίζω τα σημεία που κρύβονται οι κοριοί
Λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους, οι κοριοί δεν εντοπίζονται εύκολα καθώς μπορούν να κρύβονται σε ασυνήθιστα και απρόβλεπτα σημεία. Ωστόσο, άπαξ και εντοπίσουμε τα ίχνη που αφήνουν, μπορούμε να τους δούμε με γυμνό μάτι.
Επίσης, όταν η προσβολή στο δωμάτιο είναι έντονη, υπάρχει μια χαρακτηριστική δυσοσμία που θυμίζει αυτή της μούχλας. Από την στιγμή που ο χώρος δεν έχει εμφανή σημάδια υγρασίας που να δικαιολογούν μια τέτοια οσμή, αυτό είναι ενδεικτικό της παρουσίας τους.
Η εξάπλωσή τους μέσα στο δωμάτιο γίνεται μεταξύ κοντινών σημείων, αλλά μπορεί να γίνει διασπορά και σε περισσότερα δωμάτια μέσω των προσωπικών αντικείμενων. Στα μέρη αυτά αφήνουν και τα αυγά τους.
Η διασπορά τους γίνεται διαμέσου των επίπλων, καρεκλών, σεντονιών, στρωμάτων, κ.λ.π. Δεν μεταφέρονται διαμέσου του ανθρώπου, καθώς μας πλησιάζουν μόνο για να τραφούν με το αίμα μας. Μετά επιστρέφουν στα αντικείμενα που κρύβονται.
Στο σπίτι
Προτού ξεκινήσουμε τον έλεγχο για να δούμε αν υπάρχουν κοριοί στον χώρο, καλό είναι να φορέσουμε γάντια από βινύλιο ή λατέξ. Αν δεν έχουμε κανένα γάντι εύκαιρο, μπορούμε να τυλίξουμε μια πλαστική σακούλα πάνω από το χέρι μας.
Επιθεωρούμε λεπτομερώς ολόκληρο τον χώρο, δίνοντας αρχικά ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές γύρω από τα κεφαλάρια των κρεβατιών.
Στη συνέχεια, πρέπει να ψάξουμε κάτω από τα κλινοσκεπάσματα και να επιθεωρήσουμε κατά μήκος των ραφών και των πτυχώσεων που υπάρχουν στο στρώμα του κρεβατιού και της πλησιέστερης κουρτίνας.
Την ίδια ενέργεια κάνουμε και στους καναπέδες αλλά και στα τυχόν ράφια και κορνίζες που υπάρχουν κοντά στο κρεβάτι αλλά και σε όλο το δωμάτιο.
Οι ζωντανοί κοριοί συνήθως θα κάθονται ακίνητοι στο εσωτερικό μίας ρωγμής ή σχισμής. Αν έχουν ήδη δαγκώσει κάποιον άνθρωπο, θα είναι πιο σκουρόχρωμοι και έτσι είναι πιο εύκολα αντιληπτοί. Οι εκκολαπτόμενοι κοριοί έχουν μπεζ χρώμα και είναι πιο δύσκολο να τους δούμε.
Ως εκ τούτου, ο εντοπισμός τους μπορεί να γίνει πιο εύκολα αν χρησιμοποιήσουμε τον φακό του κινητού. Αν πρόκειται για δωμάτιο ξενοδοχείου, πριν το ταξίδι, καλό είναι να έχουμε προβλέψει την αγορά ενός μεγεθυντικού φακού.
Έτσι, με ένα φακό LED πρέπει να επιθεωρήσουμε όλα τα παρακάτω:
- Κομοδίνα και τα συρτάρια τους.
- Γύρω από τα πλαίσια των παραθύρων και της πόρτας.
- Τα κουρτινόξυλα και τις κουρτίνες.
- Κάτω από τις μοκέτες και τα χαλιά.
- Τα σημεία κάτω από τις επιτραπέζιες λάμπες.
- Κάτω από τηλεοράσεις και κάτω από συσκευές όπου δεν τις μετακινούμε συχνά.
- Το ταβάνι και ιδιαίτερα στις γωνίες του δωματίου.
- Βιβλία, περιοδικά, και εφημερίδες.
- Παιδικά παιχνίδια.
Δεδομένου ότι οι κοριοί τρέφονται με αίμα, μπορούν να αφήσουν πίσω τους λεκέδες καθώς αποβάλλουν υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης. Έτσι, αν εντοπίσουμε κάποιες πολύ μικρές μαύρες ή καφέ κηλίδες, αυτό είναι ενδεικτικό της παρουσίας τους.
Επίσης, είναι πολύ πιθανό τα περιττώματα να εμφανιστούν σαν σκούρες μικρές κηλίδες αίματος στα σεντόνια και τα μαξιλάρια.
Σε περίπτωση που εντοπίσαμε τέτοιου είδους στίγματα, μπορούμε να τα καθαρίσουμε με μαντηλάκια εμποτισμένα με οινόπνευμα ή ακόμα και με μωρομάντηλα, έτσι ώστε να μην πλησιάζουν ξανά σε αυτές τις περιοχές.
Στο ξενοδοχείο
Όταν επισκεπτόμαστε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, πρέπει να ελέγξουμε το κρεβάτι και τα αντικείμενα που το περιβάλλουν με τον τρόπο που είδαμε προηγουμένως.
Πολλοί ειδικοί συνιστούν να βάλουμε τις βαλίτσες στο μπάνιο πριν ξεκινήσουμε τον έλεγχο, καθώς οι κοριοί αποφεύγουν την υγρασία.
Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να τις τοποθετήσουμε στις ειδικά διαμορφωμένες σχάρες αποσκευών του δωματίου. Αν δεν υπάρχουν, τις βάζουμε σε μια υπερυψωμένη σκληρή επιφάνεια.
Τα ρούχα πρέπει να κρεμαστούν ή να παραμείνουν στη βαλίτσα και να μην αφήνονται ποτέ στο πάτωμα ή στο κρεβάτι. Όπως είδαμε, οι κοριοί κρύβονται στα στρώματα, στις ραφές τους, και στις ρωγμές των επίπλων και του πατώματος.
Σε περίπτωση που εντοπίσουμε κοριούς στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, πρέπει να ζητήσουμε να μας δώσουν άλλο σε διαφορετικό όροφο.
Φυσικά, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τη διεύθυνση για έλλειψη καθαριότητας, καθώς η παρουσία τους δεν οφείλεται σε αυτό.
Πώς τους καταπολεμώ στο σπίτι
Η μαγειρική σόδα, εκτός του ότι την χρησιμοποιούμε πολύ στην κουζίνα μας, μπορεί να μας βοηθήσει να εξοντώσουμε τους κοριούς στο δωμάτιο, καθώς αφυδατώνει το δέρμα τους και είναι θανατηφόρα.
Ένα άλλο οικολογικό υλικό είναι η διατομική γη ή διατομίτης. Πρόκειται για ένα φυσικό ορυκτό φυτικής προέλευσης σε μορφή ταλκ, χρώματος λευκού. Οι κόκκοι της είναι τόσο αιχμηροί, που θυμίζουν μικρά σπασμένα γυαλιά.
Επίσης, είναι οικονομικό και εύκολο στη χρήση υλικό, και μπορεί να πασπαλιστεί ακόμη και στις μικρότερες ρωγμές.
Αμφότερα τα φυσικά υλικά πρέπει να τα πασπαλίσουμε σε όλα τα σημεία που θεωρούμε ότι φωλιάζουν οι κοριοί, όπως χαλιά, κουρτίνες, καναπέδες, γωνίες, και στρώματα.
Αν πρόκειται για σεντόνια και υφάσματα που μπορούν να πλυθούν, τότε τα βάζουμε στο πλυντήριο σε θερμοκρασία 60 βαθμών και άνω.
Οι θανατηφόρες θερμοκρασίες είναι αυτές των 49-60 βαθμών Κελσίου. Ιδίως αν θερμάνουμε τον χώρο στους 50 βαθμούς για περισσότερο από 90 λεπτά.
Για αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν, τα τοποθετούμε στο στεγνωτήριο σε υψηλή θερμοκρασία για τριάντα λεπτά. Οι ειδικοί προτείνουν και τη συχνή πλύση ρούχων στους 60 βαθμούς και ιδίως το στέγνωμά τους στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία.
Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ρούχα, καθώς πολλά τείνουν να συρρικνώνονται τόσο στο ζεστό νερό του πλυσίματος, όσο και στην υπερβολική θερμοκρασία του στεγνωτηρίου.
Ένα άλλο μέτρο αντιμετώπισης είναι το συχνό και επιμελές σκούπισμα με χρήση ηλεκτρικής σκούπας υψηλής ισχύος, ιδίως στα σημεία του δωματίου που θεωρούμε ότι κρύβονται.
Επίσης, μπορούμε να κλείσουμε με σιλικόνη σχισμές και ρωγμές σε πατώματα, τοίχους, κάσες, κ.λ.π, που θεωρούμε καταφύγια κοριών. Στη συνέχεια, πρέπει να συλλέγουμε τους κοριούς που βλέπουμε ότι απέμειναν, χρησιμοποιώντας κολλώδεις ταινίες.
Φυσικά, αν η προσβολή είναι μεγάλη, πρέπει να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένα συνεργεία απεντομώσεων. Στην χώρα μας υπάρχουν πιστοποιημένοι επαγγελματίες, οι οποίοι εφαρμόζουν θερμικές ή κρυονικές μεθόδους ψεκασμού που δεν είναι τοξικές.
Αποτελούν πρόβλημα οι κοριοί?
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για αυτά τα βλαβερά μικροσκοπικά έντομα που ζουν αποκλειστικά από την παρουσία μας και το αίμα μας, ή θέλετε να προτείνετε και άλλους τρόπους εντοπισμού και καταπολέμησης, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.
(update από Rock Hero 2022): Από προσωπική εμπειρία δύο χρόνων μπορώ να πω κάτι που δεν αναφέρεται πουθενά από ότι έχω διαβάσει σε σχέση με τα ενοχλητικά αυτά έντομα. Εμφανίζονται περίπου τον Ιούλιο με τις πολλές ζέστες και εξαφανίζονται στα μέσα και προς το τέλος Νοεμβρίου όταν αρχίσει το κρύο. Δεν ξέρω που κρύβονται αλλά σίγουρα δεν τσιμπάνε όπως έχω παρατηρήσει. Εγώ δεν έχω φωνάξει κάποιον ειδικό να μου ψεκάσει τον χώρο αλλά έχω χρησιμοποιήσει την σκόνη Pubex που είναι ειδική για έρποντα παράσιτα και έντομα. Βάζω γύρω από το κρεβάτι και λίγο κάτω από το στρώμα και τα αναγκάζω να ανεβούν στο ταβάνι τα έντομα οπότε τα σκοτώνω πιο εύκολα εκεί με μια σκούπα.
Αφήστε μια απάντηση