Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου 2018, ανέδειξε ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιλογή για την απώλεια βάρους. Η πιλοτική αυτή μελέτη διερεύνησε τις επιδράσεις που έχει μια δίαιτα 8 ωρών στο σωματικό βάρος, και τους παράγοντες του ενδεχόμενου μεταβολικού κινδύνου στους παχύσαρκους ενήλικες, που συμμετείχαν στην έρευνα.
Τι είναι η δίαιτα 8 ωρών
Το κύριο χαρακτηριστικό σε αυτό το διαιτητικό πρόγραμμα που είναι γνωστό και ως δίαιτα 16:8, δεν βασίζεται στο τι τρώμε (που ωστόσο παίζει και αυτό ρόλο), αλλά στο πότε ακριβώς το τρώμε.
Με την δίαιτα 8 ωρών, τα γεύματα δεν καταναλώνονται με την συχνότητα που γνωρίζουμε, καθώς εξ' ορισμού όλα γίνονται μέσα σε οκτώ ώρες, ενώ μεταξύ του βραδινού και του πρωινού γεύματος, θα πρέπει να υπάρχει μια χρονική απόσταση 16 ωρών.
Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να τρώμε πρωινό στις 10:00, και μεσημεριανό και βραδινό έως τις 18:00. Στη συνέχεια απέχουμε από οποιοδήποτε γεύμα για 16 ώρες, και πρέπει να τηρήσουμε την ίδια ακριβώς ακολουθία, από τις 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας.
Έτσι λοιπόν, για οκτώ ώρες μέσα στην ημέρα, το άτομο που θα την ακολουθήσει μπορεί να καταναλώνει ό,τι θέλει σε λογικά πλαίσια, αρκεί τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας να μην τρώει τίποτα απολύτως, εκτός από νερό και ροφήματα, όπως καφές και τσάι.
Σε περίπτωση που δεν μας βολεύει το 10:00-18:00, μπορούμε να επιλέξουμε ένα άλλο 8ωρο που ταιριάζει καλύτερα στο πρόγραμμά μας, όπως 9:00-17:00 ή 11:00-19:00.
Πόσες ημέρες την κάνουμε
Όπως αναφέρεται στη επιστημονική μελέτη που θα δούμε στη συνέχεια, η δίαιτα 8 ωρών πρέπει να γίνεται μέχρι να χάσουμε τα περιττά κιλά.
Φυσικά, όπως ισχύει με όλες τις δίαιτες, αν τη σταματήσουμε και γυρίσουμε στις παλιές μας διατροφικές συνήθειες, θα πάρουμε ξανά βάρος, το λεγόμενο Yo-Yo dieting.
Οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινήσουμε τη συγκεκριμένη δίαιτα με ρυθμό 3 φορές την εβδομάδα. Είναι μια προσωπική επιλογή ανάλογα με τη θέληση μας, τις συνθήκες, και την ψυχολογία μας.
Φυσικά, είναι αυτονόητο πως αν έχουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά και σε κάθε περίπτωση γενικότερα, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον προσωπικό μας γιατρό πριν ξεκινήσουμε μια δίαιτα που διαβάσαμε στο Internet.
Όσο επιστημονικά τεκμηριωμένη κι αν είναι - και όχι μία από τις επικίνδυνες δίαιτες-αστραπή που δημοσιεύουν πολλά site - κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες, τις οποίες μόνο ο γιατρός μας γνωρίζει.
Τα πλεονεκτήματα
- Έχει απόλυτη ελευθερία στην επιλογή γευμάτων, δε μετράμε θερμίδες, δεν περιοριζόμαστε σε ομάδες τροφών.
- Περιορίζουμε την αίσθηση της πείνας καθώς μεσολαβεί ο νυκτερινός ύπνος.
- Μας βοηθάει να μη σκεφτόμαστε συχνά το φαγητό, και να μην έχουμε το άγχος που έχουμε συνήθως με άλλες δίαιτες.
- Από τη στιγμή που δεν απαγορεύεται καμια τροφή, δεν υπάρχουν και πειρασμοί.
- Αν ακολουθήσουμε τη δίαιτα 8 ωρών, ενδέχεται να υιοθετήσουμε και καλύτερες διατροφικές συνήθειες.
- Είναι πιο ελαστική στους ρυθμούς που πρέπει να ακολουθήσουμε, σε σχέση με άλλες δίαιτες.
- Μπορούμε να την προσαρμόσουμε σε οποιαδήποτε άλλη δίαιτα θέλουμε να κάνουμε, και με συμπληρώματα διατροφής για καλύτερα αποτελέσματα.
Είναι Τα Συμπληρώματα Διατροφής Ασφαλή & Απαραίτητα Στην Υγεία?
Τα μειονεκτήματα
- Λόγω της έλλειψης περιορισμού στις ποσότητες των τροφίμων, ενδέχεται να φάμε υπερβολικά στο διάστημα των 8 ωρών, ειδικά όταν την ξεκινάμε για πρώτη φορά.
- Αν η διατροφή μας βασίζεται αποκλειστικά σε πρόχειρο φαγητό, τότε ενδέχεται να προκύψουν θέματα υγείας άσχετα με το βάρος, όπως χοληστερίνη.
- Λόγω της νηστείας ενδέχεται να είμαστε υπερβολικά πεινασμένοι το πρωί και να τρώμε ασυνήθιστα μεγάλο πρωινό.
- Αν έχουμε συνηθίσει να κοιμόμαστε πολύ αργά τη νύχτα, ενδέχεται να πεινάσουμε και να μην μπορέσουμε να τηρήσουμε ευλαβικά την νηστεία των 16 ωρών.
Η επιστημονική μελέτη
Η μελέτη των Αμερικάνων ερευνητών ήταν διάρκειας 12 εβδομάδων, με αποκλειστικό σκοπό να δοκιμάσει όλες τις επιδράσεις που θα μπορούσε να έχει μια δίαιτα 8 ωρών, και εγκρίθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο.
Οι συμμετέχοντες
Συνολικά 40 άτομα με παχυσαρκία που ήταν μεταβολικά υγιή, ηλικίας μεταξύ 25 και 65 ετών, έδωσαν τη γραπτή έγγραφη συγκατάθεσή τους για τη συμμετοχή τους στην έρευνα.
Πριν από την έναρξη της μελέτης, συμμετείχαν επί δυο εβδομάδες σε ειδικό πρόγραμμα σταθεροποίησης βάρους, καταναλώνοντας τη συνήθη διατροφή τους, χωρίς να αλλάξουν τις συνήθειες τους.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στη δίαιτα 8 ωρών έλαβαν οδηγίες να τρώνε όσο επιθυμούν καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα, και κατόπιν να κάνουν "νηστεία" έως τις 10 π.μ της επόμενης ημέρας.
Επιπλέον, κλήθηκαν να διατηρήσουν τη συνηθισμένη φυσική δραστηριότητα του τρόπου ζωής τους σε όλη τη διάρκεια της δίαιτας.
Τη χρονική περίοδο που λάμβανε χώρα η δίαιτα 8 ωρών, δεν υπήρχαν περιορισμοί όσον αφορά τους τύπους ή τις ποσότητες των καταναλωθέντων τροφίμων, αλλά καταμετρήθηκε ο όγκος των τροφίμων που καταναλώθηκαν, και καταγράφηκε και ο χρόνος λήψης τους.
Κατά τη διάρκεια της νηστείας, που είναι και το δύσκολο τμήμα της δίαιτας, τα άτομα ενθαρρύνονταν να πίνουν άφθονο νερό, και είχαν τη δυνατότητα να καταναλώνουν μη-ενεργειακά ποτά, όπως μαύρο τσάι, καφέ και σόδες χωρίς ζάχαρη.
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι στη δίαιτα 8 ωρών μειώθηκε η πρόσληψη θερμίδων κατά 300 kcal / ημερησίως, με αποτέλεσμα τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα να απολέσουν το 3% του σωματικού βάρους σε διάστημα 12 εβδομάδων.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στη μελέτη ο ρυθμός εγκατάλειψης της δίαιτας από τους συμμετέχοντες ήταν υψηλός (26%), για μια τέτοια βραχυχρόνια δοκιμή.
Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν ανέφερε την απόρριψη λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, που σημαίνει ότι η δίαιτα 8 ημερών μπορεί να είναι σχετικά ανεκτή σε παχύσαρκους για σύντομες περιόδους, και περισσότερο ανεκτή σε μη παχύσαρκα άτομα.
Η απώλεια βάρους και άλλα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μια αντιστοιχισμένη ιστορική ομάδα σε προηγούμενη δοκιμή απώλειας βάρους, που διεξήγαγαν οι ίδιοι ερευνητές από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Ιανουάριο του 2015.
Τα στατιστικά ευρήματα δεν έδειξαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ της ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, βάρους και του ύψους των συμμετεχόντων. Επιπλέον, με τη δίαιτα 8 ωρών οι δείκτες κινδύνου μεταβολικής νόσου παρέμειναν σχετικά ανεπηρέαστοι.
Συνοπτικά, αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η περιορισμένη χρονικά διατροφή παράγει ήπια απώλεια βάρους σε παχύσαρκους ενήλικες, χωρίς να απαιτείται η σκόπιμη καταμέτρηση θερμίδων. Επίσης η δίαιτα 8 ωρών μπορεί να προσφέρει και κλινικό όφελος μειώνοντας τη αρτηριακή πίεση.
Αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα προσφέρουν υποσχέσεις για τη χρήση της δίαιτας ως τεχνική απώλειας βάρους σε παχύσαρκους ενήλικες, αλλά θα απαιτηθούν πιο μακροπρόθεσμες ελεγχόμενες δοκιμές μεγάλης κλίμακας πριν από την επίτευξη συμπερασμάτων.
Ωστόσο, η μελέτη εμπεριέχει και αρκετούς περιορισμούς καθώς περιελάμβανε μόνο άτομα με παχυσαρκία που ήταν μεταβολικά υγιή, και επομένως αυτά τα ευρήματά όπως αναφέρεται δεν μπορούν να γενικευτούν σε παχύσαρκους με μεταβολικό σύνδρομο, αλλά και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες.
Εσείς θα δοκιμάσετε την δίαιτα 8 ημερών?
Το διαιτητικό πρόγραμμα των 8 ωρών μπορεί να φαντάζει κάπως απόμακρο για κάποιον που έχει συνηθίσει αλλιώς. Όμως, σε αντίθεση με τις περισσότερες δίαιτες, ίσως έχει ενδιαφέρον η προοπτική να χάνουμε βάρος έστω και αν ξυπνάμε εντελώς πεινασμένοι το πρωί, και τρώμε γενναία έως τις έξι το απόγευμα.
Θυμίζουμε όμως, όπως προαναφέραμε, πως πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη διατροφή σας που διαβάσατε στο ίντερνετ, είναι πάντοτε καλύτερο να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για τη δίαιτα 8 ημερών, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.
Γιώργος Βοδενιώτης αναφέρει:
Όπως και εγώ είμαι dj και ασχολούμε με την παραγωγή μουσικής, 20 χρόνια τώρα έχω πάρει πολλά κιλά λόγω καθιστικής ζωής σε έναν υπολογιστή αλλιώς στο στούντιο.... Θα την ξεκινήσω μέσα σε λίγες μέρες φίλε μου και θα σου πω αποτελέσματα.. Σε ευχαριστώ ήταν πολύ ωραία δημοσίευση... Γιώργος Βοδενιώτης
Dj Cyber https://uploads.disquscdn.com/images/94d39d3f9feeb225e0616c7cbb7d990723509b0225983a42e5675a2d0dcca189.jpg
akis tigas αναφέρει:
Σε ευχαριστούμε Γιώργο, καλή επιτυχία στην προσπάθεια σου.