Η δίαιτα Yo-Yo είναι μια από τις πολλές εφήμερες και εξαντλητικές μεθόδους για να χάσουμε κιλά, και αφορά την ανακύκλωση βάρους. Ωστόσο, αυτή ή κυκλική δίαιτα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για την υγεία μας, αλλά και να μην δούμε κανένα αποτέλεσμα στην προσπάθεια μας να απαλλαγούμε οριστικά από το περιττό βάρος. Ενώ παλεύουμε για να χάσουμε κιλά, το μόνο που καταφέρνουμε είναι σταδιακά να τα παίρνουμε πίσω.
Το φαινόμενο "γιο-γιο"
Ο όρος "δίαιτα yo-yo" επινοήθηκε για πρώτη φορά από την καθηγήτρια στο Yale, Kelly Brownell, η οποία είχε ειδίκευση στην παχυσαρκία. Την ονόμασε έτσι επειδή μοιάζει ως ένα σημείο με τις ταλαντώσεις του παιχνιδιού yo-yo.
Αυτού του είδους oi δίαιτες συνήθως ισχυρίζονται ότι μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά εύκολα και γρήγορα, χωρίς μεγάλη προσπάθεια.
Όμως, η απώλεια βάρους δεν αφορά μόνο σωματικό λίπος, αλλά και μυϊκή μάζα, κάτι που αποδυναμώνει την σταθερότητα των μυών.
Υπάρχουν αποτελέσματα?
Το αποτέλεσμα είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δίαιτες yo-yo μας επιβαρύνουν με προβλήματα υγείας, και εκτός των άλλων, το πιο πιθανό είναι να μας παχύνουν αντί να μας αδυνατίσουν.
Ως εκ τούτου, πετάγονται στα σκουπίδια όλες οι προσπάθειες που καταβάλαμε μέσω εντατικής άσκησης και σχολαστικού προγράμματος διατροφής.
Τι λένε οι ειδικοί
Όλοι οι διατροφολόγοι συμφωνούν πως μια δίαιτα yo-yo δεν είναι υγιής τρόπος να χάσουμε κιλά μακροπρόθεσμα.
Θεωρούν τη κυκλική δίαιτα ως μια λανθασμένη διαδικασία ανακύκλωσης του σωματικού μας βάρους, καθώς χαρακτηρίζεται από τις συνεχείς αυξομειώσεις του, λόγω της μεθόδου που παραλείπει γεύματα για να μειώσει θερμίδες.
Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα των πανεπιστημίων του Exeter και του Bristol, αναφέρει πως η επανειλημμένη απώλεια και ανάκτηση του βάρους, αυξάνει τον κίνδυνο για θανατηφόρο έμφραγμα και εγκεφαλικό, και όχι μόνο.
Στη μελέτη συμμετείχαν 9.509 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με στεφανιαία αρτηριοπάθεια, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολούθησαν για πέντε χρόνια.
Κατά το διάστημα αυτό, οι ερευνητές εξέταζαν συστηματικά την πορεία της σωματικής τους υγείας, καταγράφοντας επιπλέον και το βάρος τους. Η μέση διακύμανση στο σωματικό βάρος των συμμετεχόντων ήταν 1,72 κιλά ανά εξέταση.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι παρουσίαζαν τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις βάρους ήταν:
- 78% πιο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη
- 117% πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα
- 136% πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό
- 124% πιο πιθανό να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.
Πως να αποφύγουμε τις δίαιτες Yo-Yo
Όπως είδαμε, στην προσπάθεια να χάσουμε βάρος, ενώ αδυνατίζουμε, μετά από λίγο καιρό παχαίνουμε ξανά. Αυτό θα μας οδηγήσει νομοτελειακά σε μια νέα δίαιτα, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος να διαιωνίζεται.
Ως εκ τούτου, για να αποφύγουμε τις δίαιτες Yo-Yo, πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια το ποσοστό του λίπους που έχουμε στο σώμα μας, ποιο είναι το φυσιολογικό μας βάρος, αλλά και τον βαθμό της παχυσαρκίας, εφόσον υφίσταται.
Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μειώσουμε απότομα τις θερμίδες που λαμβάνουμε καθημερινά.
Αν ο οργανισμός νιώσει ότι υποσιτιζόμαστε, τότε θα ξεκινήσει μια διαδικασία προστασίας του λίπους, και έτσι θα χάσουμε μυϊκό ιστό και υγρά, κι όχι λίπος.
Ποιο είναι το φυσιολογικό ποσοστό λίπους?
Το λίπος που έχουμε στο σώμα μας εξαρτάται από το φύλο μας, την ηλικία, τον σωματότυπό μας, τη σωματική μας δραστηριότητα, αλλά και από κληρονομικούς παράγοντες.
Οι γυναίκες, λόγω ορμονικών διαφορών και επειδή από τη φύση τους προορίζονται για τεκνοποίηση, έχουν περισσότερο λίπος από αυτό των ανδρών.
On-line υπολογισμός λίπους
Μπορούμε να μάθουμε online τι ποσοστό λίπους έχουμε σε σχέση με το συνολικό μας βάρος, εισάγοντας το φύλο, το βάρος, και την περιφέρεια της μέσης μας.
Πώς καθορίζεται η απώλεια βάρος?
Όλοι οι διαιτολόγοι συμφωνούν πως δεν πρέπει να επιδιώκουμε απώλεια βάρους μεγαλύτερη από 1 κιλό την εβδομάδα. Για την ακρίβεια, πρέπει να υπολογίσουμε να χάνουμε μέχρι 1% του σωματικού μας βάρους την εβδομάδα.
Μία πρόχειρη κατάταξη μας ως προς το βάρος και το ύψος που έχουμε, γίνεται βάσει του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Πρόκειται για μία γενική ιατρική ένδειξη που μας δείχνει την κατηγορία βάρους, αλλά και τον βαθμό της ενδεχόμενης παχυσαρκίας.
On-line υπολογισμός δείκτη μάζας σώματος
Ο υπολογισμός του ΔΜΣ είναι ένα ευρέως διαδεδομένο διαγνωστικό εργαλείο των πιθανών προβλημάτων υγείας σε σχέση με το βάρος μας. Έτσι, μπορούμε να δούμε online αν έχουμε φυσιολογικό σωματικό βάρος ή όχι.
Ποικιλία στη διατροφή
Η αυστηρή απαγόρευση κάποιων τροφών που επιβάλλουν οι κυκλικές δίαιτες, και η παράλειψη των γευμάτων, εκτός του ότι μας πιέζουν ψυχολογικά, κάνουν ζημιά στον οργανισμό μας.
Ένα διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων με μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσουμε στερητικό σύνδρομο, που είναι και ο λόγος που παίρνουμε πάλι πίσω τα κιλά.
Άσκηση
Εκτός από την διατροφή, πρέπει να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής.
Η άσκηση τονώνει το μυϊκό σύστημα και προστατεύει τη σωστή λειτουργία του μεταβολικού ρυθμού. Πρόκειται για τις καύσεις που κάνει ο οργανισμός μας, και τις οποίες επιβαρύνουν οι δίαιτες Yo-Yo.
Είναι επιβλαβής η δίαιτα Yo-Yo?
Δεν χωρά αμφιβολία πως όταν χάνουμε κιλά, νοιώθουμε πολύ καλύτερα. Όμως, πρέπει να θυμόμαστε πως ο εχθρός δεν είναι το φαγητό, αλλά οι ανθυγιεινές μας συμπεριφορές, οι πεποιθήσεις, και οι συνήθειες γύρω από τα τρόφιμα που σαμποτάρουν την επιτυχία της προσπάθειάς μας.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για τις δίαιτες Yo-Yo, ή κάποια εμπειρία σας με την απώλεια βάρους, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.
Αφήστε μια απάντηση