Το πλύσιμο χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία μας, καθώς μας προστατεύει καθημερινά από μικρόβια και ιώσεις. Όμως, πολλοί από εμάς ενδέχεται να το κάνουμε πρόχειρα και πολύ βιαστικά. Αν βάζουμε τα χέρια μας ελάχιστα δευτερόλεπτα κάτω από τη βρύση και τα πλένουμε γρήγορα με λίγο σαπούνι, ένα πρωτότυπο πείραμα θα μας κάνει να αλλάξουμε αυτή τη συνήθεια και να υιοθετήσουμε το σωστό πλύσιμο χεριών.
Το πλύσιμο χεριών
H σωστή υγιεινή των χεριών έχει μεγάλη σημασία για την πρόληψη και τον περιορισμό της μετάδοσης των ιώσεων και των μικροβίων, σε μικρούς και μεγάλους.
Όλοι γνωρίζουμε ότι στα χέρια μας συσσωρεύονται πολλά επικίνδυνα βακτήρια, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες.
Έτσι, το σωστό πλύσιμο χεριών αρκετές φορές μέσα στην ημέρα μπορεί να μας προφυλάξει από το να αρρωστήσουμε ιδίως τον χειμώνα, όπου τα κρυώματα και η γρίπη βρίσκονται σε έξαρση.
Πώς λειτουργεί το σαπούνι
Όμως, είναι πιθανό να έχουμε συνηθίσει να μην πλένουμε σωστά τα χέρια μας. Ενδέχεται να μας διαφεύγει το πώς ακριβώς λειτουργεί η διαδικασία της σαπουνάδας στο πλύσιμο των χεριών.
Την ώρα που πλένουμε τα χέρια μας, το σαπούνι δεν σκοτώνει τα μικρόβια, αλλά τα παγιδεύει με το παρατεταμένο και στοχευμένο τρίψιμο χεριών, με αποτέλεσμα τα μικρόβια να απομακρύνονται με το νερό.
Επιπλέον, το είδος σαπουνιού που χρησιμοποιούμε δεν έχει καμία σημασία. Το σημαντικό είναι η μεγάλη σαπουνάδα, έτσι ώστε να απλωθεί παντού στα χέρια μας και να μαζέψει πάνω της όλα τα μικρόβια.
Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό ότι όσο περισσότερο σαπουνάδα κάνουμε, τόσο πιο πολύ απομακρύνονται τα μικρόβια προς τον νεροχύτη. Φυσικά, αυτός είναι και ο λόγος που η διαδικασία απαιτεί λίγο παραπάνω χρόνο.
Το πρωτότυπο πείραμα
Το έγκριτο βρετανικό Dailymail Ηealth δημοσίευσε ένα αποκαλυπτικό πείραμα, όπου μπορούμε να δούμε σε εικόνες την επικίνδυνη συσσώρευση των βακτηρίων στα χέρια μας και τι συμβαίνει με τα μικρόβια όταν το πλύσιμο χεριών είναι ανεπαρκές.
Στο πείραμα χρησιμοποίησαν μια ειδική κάμερα UV, δοκιμάζοντας διαφορετικές τεχνικές πλυσίματος των χεριών, μαζί με ένα ειδικό τζελ το οποίο κάνει τα βακτήρια να φωσφορίζουν και να διακρίνονται ως άσπρες εστίες στο υπεριώδες φως.
Ξεκίνησαν με το τυπικό ξέβγαλμα των ελαχίστων δευτερολέπτων που υιοθετούμε πολλοί από εμάς, και κατέληξαν στα κρίσιμα δευτερόλεπτα που είναι ο απαραίτητος χρόνος για την αποτελεσματική απομάκρυνση των μικροβίων.
Όσο πιο λευκό φαίνεται το δέρμα των χεριών στις φωτογραφίες του πειράματος που ακολουθούν, τόσο περισσότερα είναι τα μικρόβια, βακτήρια, και άλλοι βλαβεροί μικροοργανισμοί που έχουν παραμείνει στα χέρια μας μετά το πλύσιμο.
Πριν το πλύσιμο χεριών: Το δέρμα καλύπτεται πλήρως με πλήθος μικροβίων, τα οποία αποκαλύπτονται από τη έντονη λευκή επίστρωση.
Τυπικό γρήγορο πλύσιμο χεριών για 6 δευτερόλεπτα χωρίς σαπούνι και απλό τίναγμα: Έχουν απομακρυνθεί ελάχιστα μικρόβια από το δέρμα και ο κύριος όγκος τους παραμένει ανέπαφος.
Γρήγορο πλύσιμο χεριών για 6 δευτερόλεπτα χωρίς σαπούνι, αλλά σκούπισμα με πετσέτα: Το σκούπισμα με πετσέτα έφερε κάποια αποτελέσματα. Όμως, πλήθος μικροβίων έχει παραμείνει στο δέρμα.
Γρήγορο πλύσιμο χεριών για 6 δευτερόλεπτα με σαπούνι και σκούπισμα με πετσέτα: Το σύνηθες πλύσιμο χεριών που κάνουμε οι περισσότεροι έδωσε καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, παραμένουν αρκετές εστίες μικροβίων στο δέρμα.
Πλύσιμο χεριών για 15 δευτερόλεπτα με σαπούνι και σκούπισμα με πετσέτα: Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος για το πλύσιμο χεριών με σαπούνι. Έχει εμφανώς καλύτερα αποτελέσματα, αλλά κάποιες μικρές εστίες μικροβίων παραμένουν στο δέρμα.
Πλύσιμο χεριών για 30 δευτερόλεπτα με σαπούνι και σκούπισμα με πετσέτα: Υπάρχει μια ορατή διαφορά καθώς έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι έντονες λευκές περιοχές της συσσώρευσης των μικροβίων. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη κάποιες που σημαίνει ότι το πλύσιμο χεριών πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 30".
Το σωστό πλύσιμο των χεριών
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το πλύσιμο χεριών πρέπει να διαρκεί 40 ως 60 δευτερόλεπτα και να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
- Ανοίγουμε τη βρύση και βρέχουμε τα χέρια μας με άφθονο τρεχούμενο νερό.
- Βάζουμε αρκετή ποσότητα σαπουνιού ώστε να καλυφθούν όλες οι επιφάνειες των χεριών.
- Τρίβουμε τις παλάμες μας μεταξύ τους.
- Τρίβουμε την παλάμη του δεξιού χεριού πάνω στη ράχη του αριστερού βάζοντας τα δάχτυλα του δεξιού χεριού στα μεσοδακτύλια διαστήματα του αριστερού και το αντίστροφο.
- Τρίβουμε τις παλάμες και τα μεσοδακτύλια διαστήματα τοποθετώντας σταυρωτά τα δάχτυλα.
- Τρίβουμε ταυτόχρονα τις ραχιαίες επιφάνειες των ακροδαχτύλων και των δύο χεριών κλείνοντας το κάθε χέρι μέσα στην παλάμη του άλλου χεριού.
- Κλείνουμε τον αντίχειρα του αριστερού χεριού μέσα στην παλάμη του δεξιού και τον τρίβουμε με περιστροφικές κινήσεις και αντιστρόφως.
- Τρίβουμε τα ακροδάχτυλα του κάθε χεριού με περιστροφικές κινήσεις στην παλάμη του άλλου χεριού.
- Ξεπλένουμε καλά τα χέρια μας με τρεχούμενο νερό για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει μείνει καθόλου σαπουνάδα με μικρόβια.
- Στεγνώνουμε με χειροπετσέτες μιας χρήσεως και όχι την βαμβακερή πετσέτα που έχουμε για τα χέρια. Αν μπορούμε, χρησιμοποιούμε χαρτί για να κλείσουμε τη βρύση.
Η θερμοκρασία του νερού δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Αν τα χέρια μας είναι πολύ βρώμικα ή έχουν λιπαρούς λεκέδες, χρησιμοποιούμε χλιαρό ή ζεστό νερό. Θα παγιδέψει τους μικροοργανισμούς πολύ πιο αποτελεσματικά.
Σε ό,τι αφορά τις μολύνσεις, ο πιο σωστός τρόπος για να τις προλάβουμε είναι να πλένουμε τα χέρια μας με ένα αλκοολούχο αντισηπτικό. Ωστόσο, και το άφθονο σαπούνι θα έχει αποτελεσματικότητα.
Πότε πρέπει να πλένω τα χέρια
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας αμέσως. Φυσικά, οι περισσότερες είναι αυτονόητες. Τις παραθέτουμε συνοπτικά:
- Πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, ειδικά για κρέας και πουλερικά.
- Πριν το φαγητό.
- Μετά την τουαλέτα.
- Πριν και μετά την τοποθέτηση φακών επαφής.
- Αφού πετάξουμε τα σκουπίδια.
- Πριν και μετά την περιποίηση ενός τραύματος ή μιας πληγής.
- Αφού αλλάξουμε την πάνα του μωρού.
- Πριν και αφού αγγίξουμε ένα άρρωστο ή τραυματισμένο άτομο.
- Αφού αγγίξουμε ένα αδέσποτο ζώο στον δρόμο.
Εσείς πώς κάνετε το πλύσιμο χεριών?
Είναι γεγονός ότι πρέπει να αφιερώνουμε λίγο χρόνο παραπάνω στο πλύσιμο χεριών και όχι να τα αφήνουμε ελάχιστα δευτερόλεπτα κάτω από τη βρύση ρίχνοντάς τους και ελάχιστο σαπούνι.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για τη σωστή υγιεινή των χεριών, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.