Για τους περισσότερους από εμάς, η αγορά ενός air condition είναι μία από τις καλύτερες επενδύσεις που κάνουμε για το χώρο μας, καθώς μας βοηθά να αντέξουμε τη ζέστη του καύσωνα, αλλά και το κρύο του χειμώνα. Όμως, το κλιματιστικό εκτός από τα θετικά, έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το πορτοφόλι μας, αν δεν προσέξουμε τις λεπτομέρειες πριν την αγορά του, και αν δεν μεριμνήσουμε για τη σωστή συντήρησή του.
Τι προσέχω πριν αγοράσω κλιματιστικό
Για να κάνουμε σωστή επιλογή του air condition, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις ανάγκες του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε. Έτσι θα βεβαιωθούμε για την απόδοση και την ισχύ του, και να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς σπατάλη χρημάτων.
Μια λανθασμένη επιλογή, μπορεί να μην καλύπτει τις ανάγκες του χώρου μας, και κυρίως να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα να μας κοστίσει ακριβά στην πορεία.
Για παράδειγμα, εάν το κλιματιστικό είναι ιδιαίτερα μικρό ενδέχεται να είναι ανεπαρκές για τη βέλτιστη ψύξη ή θέρμανση του χώρου, και θα βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία, αυξάνοντας την κατανάλωση και την πιθανότητα να εμφανιστεί βλάβη.
Αντίστοιχα αν το κλιματιστικό είναι αρκετά μεγάλο, τότε θα ενεργοποιείται και θα απενεργοποιείται με ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα, με αποτέλεσμα να ξοδεύει περισσότερη ενέργεια για να διατηρεί συνεχώς τη θερμοκρασία σταθερή, σε σχέση με ένα προϊόν μικρότερης ισχύος.
Με άλλα λόγια, είναι μύθος η άποψη ότι το air condition πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ισχύος, για να είμαστε σίγουροι ότι θα μας καλύψει στις ακραίες θερμοκρασίες.
Η σωστή ισχύς
Έτσι λοιπόν, το πρώτο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι η σωστή ισχύς του air condition, η οποία υπολογίζεται σε “BTU” (British Thermal Unit).
Ανάλογα με τα BTU ενός μηχανήματος, υπάρχει ένα κατώτερο, αλλά και ένα ανώτερο όριο τετραγωνικών που πραγματικά μπορεί να καλύψει.
Βέβαια, αν πρόκειται για μεγάλους επαγγελματικούς χώρους, ο υπολογισμός της απαιτούμενης θερμαντικής - ψυκτικής ισχύος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η επιστημονική ανάλυση ενός μηχανικού, για την σωστή επιλογή του air condition.
Υπολογισμός BTU
Ωστόσο, επειδή οι περισσότεροι από εμάς ενδιαφερόμαστε για ένα κλιματιστικό στο σπίτι ή το γραφείο, ενδεικτικά μπορούμε να βρούμε εύκολα και γρήγορα το κλιματιστικό που χρειαζόμαστε για τον χώρο μας, κάνοντας τη μέτρηση με ένα BTU Calculator, πατώντας εδώ.
Τα πλεονεκτήματα του κλιματιστικού
Ως γνωστόν, στο μακρύ καλοκαίρι της χώρας μας η υπερβολική ζέστη πολλές φορές είναι αφόρητη, και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πνευματική και τη σωματική μας δραστηριότητα.
Το κλιματιστικό αναμφίβολα μπορεί να μας βοηθήσει στα προβλήματα που μας προκαλεί η ζέστη και στους δύο προαναφερθέντες τομείς.
Προστασία από την θερμοπληξία
Η θερμοπληξία είναι από τους μεγαλύτερους, και ενίοτε από τους πλέον θανάσιμους κινδύνους.
Το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο στα άτομα με ευαισθησίες, όπως μικρά παιδιά και υπερήλικες, καθώς και υπέρβαρα ή εξασθενημένα από άλλες ασθένειες άτομα.
Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι γιατροί ανεξαιρέτως προτείνουν να πίνουμε πολύ νερό και να μένουμε σε κλιματιζόμενους χώρους τις πιο ζεστές μέρες.
Καύσωνας: Πώς Να Προφυλάξουμε Παιδιά, Ηλικιωμένους, και Εμάς
Βοηθά στις αλλεργίες και το άσθμα
Το air condition μπορεί να προλάβει τις κρίσεις άσθματος, εφόσον πάσχουμε, καθώς μπορεί να βοηθήσει στο φιλτράρισμα του αέρα από γύρη και άλλα αλλεργιογόνα, αποτρέποντας και τα ζιζάνια να κυκλοφορούν σε εσωτερικούς χώρους.
Παράλληλα, μειώνει την υγρασία του χώρου μας, και με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται δραστικά οι πληθυσμοί από τα αόρατα ακάρεα στο σπίτι.
Βελτιώνει την απόδοση μας
Όλοι θα έχουμε παρατηρήσει ότι στην υπερβολική ζέστη, μειώνεται πολύ η διάθεση μας για εργασία στο γραφείο ή στο σπίτι. Αν έχουμε κλιματιστικό είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα βελτιώσει την διάθεση και την ψυχολογία μας, και την απόδοση μας γενικότερα.
Μειώνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημαίνει ότι σταματάμε να ιδρώνουμε, με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο κίνδυνος αφυδάτωσης.
Επιπλέον αν διαθέτουμε μια καλή εγκατάσταση κλιματισμού, ανανεώνεται και βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε.
Τα μειονεκτήματα του air condition
Τα περισσότερα μειονεκτήματα του air condition εντοπίζονται είτε στην κακή επιλογή που κάναμε και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και παράγει θόρυβο, είτε επειδή δεν το καθαρίζουμε και συντηρούμε τακτικά.
Βακτήρια, μούχλα και μύκητες
Το κλιματιστικό ενοχοποιείται για την αναπαραγωγή των βακτηρίων και μυκήτων. Δημιουργεί υγρασία από τη συμπύκνωση που σχηματίζεται όταν ο ψυχρός αέρας κυκλοφορεί μέσω της συσκευής, που μπορεί να συσσωρευτεί στα πηνία και τα πτερύγια των ανεμιστήρων.
Ως εκ τούτου, αν δεν φροντίσουμε για την καθαριότητά του, και η υγρασία γίνει ανεξέλεγκτη, οι μικροοργανισμοί θα αναπτυχθούν και θα διοχετευτούν στον αέρα του χώρου μας.
Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα αναπνοής, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της νόσου των Λεγεωναρίων, μια σοβαρή φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται από ένα βακτήριο γνωστό ως Λεγιονέλλα.
Το σύνδρομο άρρωστου κτιρίου
To SBS (sick building syndrome), είναι ασθένεια που έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το κλιματιστικό θεωρείται ως ο κύριος παράγοντας στο σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, με δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ζαλάδες, ξηρό λαιμό, φαγούρες στα μάτια, και ναυτία.
Μέσα από μελέτες απεδείχθη πως οι κάτοικοι κτιρίων με κλιματισμό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα.
Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι τα ανταλλακτικά φίλτρα HEPA-ενεργού άνθρακα, μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της παραγωγικότητας.
Ο θόρυβος
O θόρυβος είναι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των περισσοτέρων air condition, ιδιαίτερα εάν το κλιματιστικό βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρα. Το μέγιστο όριο θορύβου για την εσωτερική μονάδα θεωρείται τα 40dB και για την εξωτερική τα 55dB.
Όμως, τα ιδανικά επίπεδα θορύβου που είναι τα 21 dB και κάτω, και που παραπέμπουν στην σχεδόν αθόρυβη λειτουργία, θα τα βρούμε μόνο σε συγκεκριμένες πανάκριβες μονάδες.
Παρ΄όλα αυτά, σχετικά αθόρυβο θεωρείται και το κλιματιστικό inverter. Στα ελληνικά καταστήματα υπάρχουν τέτοιες μονάδες που δεν κοστίζουν ιδιαίτερα πολύ.
Η απαραίτητη συντήρηση
Όπως είναι φυσικό, μια φορά το χρόνο απαιτείται συντήρηση από εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυκτικούς, για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν βλάβες του μηχανήματος, ή να προλάβουν την εμφάνισή τους.
Ωστόσο, εμείς πρέπει από μόνοι μας να κάνουμε συχνά καθαρισμό των φίλτρων και των πτερυγίων του μηχανήματος από σκόνες, γιατί σταδιακά επιβαρύνουν την αποτελεσματικότητα του κλιματιστικού.
Οι παραπάνω ενέργειες, εφόσον τις εφαρμόζουμε τακτικά και σχολαστικά, θα βελτιώσουν όχι μόνο την απόδοση του air condition και το χρόνο ζωής του, αλλά θα επιφέρουν και αισθητές μειώσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε αυτό το σημείο καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνόμαστε οικονομικά κάθε χρόνο προσθέτοντας φρέον στο κλιματιστικό, γιατί μπορεί να διατηρηθεί άθικτο μέσα στη μονάδα επί σειρά ετών.
Η προσθήκη του ψυκτικού υγρού γίνεται μόνο όταν υπάρχει διαρροή και το κλιματιστικό δεν δροσίζει. Φυσικά, σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει πρώτα να επισκευαστεί η βλάβη της διαρροής.
Εσείς μπορείτε χωρίς air condition?
Είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι δεν αντέχουν το κλιματιστικό, ιδίως τη νύχτα όταν κοιμούνται. Ενδεχομένως ένας μεταλλικός ανεμιστήρας, και σε καμία περίπτωση πλαστικός, μπορεί να βοηθήσει. Δροσερό αποτέλεσμα ίσως δώσει και ο ανεμιστήρας οροφής.
Όμως, όταν κάνει υπερβολική ζέστη και καύσωνα, και ζούμε σε πόλη, πρέπει να παραδεχτούμε ότι μόνο το κλιματιστικό θα κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για τα θετικά και τα αρνητικά του air condition, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.