Ο σύγχρονος γρήγορος τρόπος ζωής έχει αφαιρέσει κάθε ιερότητα από το τελετουργικό του μπάνιου. Τις περισσότερες μέρες, δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε ζεστό μπάνιο και να λουστούμε χαλαρά, γι' αυτό κάνουμε ένα γρήγορο τρίψιμο εκεί κάτω, πλένουμε λίγο τις μασχάλες και κακήν κακώς το κεφάλι μας. Που καιρός για μάσκα, για μασάζ κλπ. Το κάνουμε τελείως διεκπεραιωτικά, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε ως μέσο χαλάρωσης όπως παλιότερα. Τώρα είναι απλώς μέσο καθαριότητας.
Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι το μπάνιο ήταν ιερό από την αρχαιότητα και πιστεύουμε ότι αξίζεις να νιώθεις μοναδικά και να δίνεις την πρέπουσα προσοχή στον εαυτό σου. Παρακάτω, βλέπουμε τα σημαντικότερα οφέλη:
Είναι καλό για τον εγκέφαλό σας
Προφανώς, το να βυθίζεστε σε ένα ζεστό μπάνιο είναι καλό, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου που επικρατεί κρύο. Αλλά αυτό το συναίσθημα στην πραγματικότητα διαρκεί. Ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης, της χημικής ουσίας που σας κάνει να νιώθετε χαρούμενοι και καλά και είναι σημαντικό μέρος της ρύθμισης της διάθεσής σας, του τρόπου με τον οποίο αντιδράτε σε στρεσογόνες καταστάσεις και της συνολικής υγείας του εγκεφάλου σας. Είναι μια ειρηνική, ικανοποιητική, ευτυχία που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε, αλλά επίσης σας δίνει ένα σταθερό αίσθημα ευεξίας πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας.
Θα κοιμηθείς καλύτερα
Μπορεί να είναι ευρέως γνωστό ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες του πυρήνα του σώματος σας βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα, γι' αυτό πολλοί ειδικοί στον ύπνο συνιστούν να κοιμάστε σε δροσερό δωμάτιο. Αλλά ένα ζεστό μπάνιο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το σώμα σας να το πυροδοτήσει αυτό. Όταν χαλαρώνετε βαθιά σε ένα ζεστό μπάνιο, η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται, αλλά όταν βγαίνετε από το μπάνιο το σώμα σας κρυώνει γρήγορα, προάγοντας την παραγωγή και την απελευθέρωση μελατονίνης. Τυλίξτε λοιπόν τον εαυτό σας με μια αφράτη πετσέτα, κάντε λίγο ενυδατικό μασάζ με λάδι και σκαρφαλώστε κατευθείαν στο κρεβάτι και περιμένετε να κοιμηθείτε ξεκούραστα και βασιλικά, ελαττώνοντας έστω και λίγο το άγχος που μας κατακλύζει.
Είναι αντιφλεγμονώδες και ενισχύει το ανοσοποιητικό
Η θερμότητα είναι γνωστό ότι ενισχύει την κυκλοφορία και κινεί τη λέμφο σας (το να βγείτε από το μπάνιο και να εισέλθετε στον ψυχρότερο αέρα βοηθάει ιδιαίτερα, ξεκινώντας το σκούπισμα του σώματός σας και την κίνηση), αλλά καταπραΰνει επίσης τους πόνους ή τους κουρασμένους μύες.
Ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία στο κυκλοφορικό σύστημα και στις ρινικές οδούς σας, βοηθώντας στην ανακούφιση από τη συμφόρηση, ακόμη και από πονοκεφάλους και μυϊκή ένταση. Με την προσθήκη ορυκτών αλάτων όπως το Epsom και τα Himalayan, μπορείτε να δημιουργήσετε μια βαθιά χαλαρωτική και θεραπευτική εμπειρία ευεξίας στο μπάνιο σας. Τα άλατα διαπερνούν το δέρμα σας γρήγορα, βυθίζονται στους μύες και το σώμα σας για να σας δώσουν από έξω προς τα μέσα τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός. Είναι πιο αποτελεσματικό από το να πίνετε ηλεκτρολύτες, οπότε την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε πυρετό, μπείτε στο μπάνιο με μερικά άλατα.
Είναι Αποτοξινωτικό
Πέρα από την κυκλοφορία και την καταπράυνση των πονεμένων ή κουρασμένων μυών, το μπάνιο βοηθά το σώμα σας να αποτοξινωθεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Το μπάνιο - αλλά όχι το ντους –ασκεί υπερθερμική δράση που προκαλεί αυξημένη ροή αίματος και αποβολή μεταβολικών αποβλήτων, καθώς επίσης διεγείρει το μεταβολισμό σας. Βασικό ρόλο σε αυτό παίζουν και τα άλατα. Μετατρέψτε το μπάνιο σας σε μια υπέροχα ροζ άλμη διαλύοντας μια ολόκληρη σακούλα 2 κιλών με αλάτι Ιμαλαΐων σε αυτό για μια ισχυρή αποτοξίνωση. Μην ανησυχείτε, δεν θα παστώσετε τον εαυτό σας. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών και στον βαθύ καθαρισμό του δέρματος, και ορισμένοι ειδικοί λένε ότι επίσης «βοηθά στον ενεργειακό καθαρισμό του σώματος». Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό μετά, ώστε τα μέταλλα να έχουν υγρό για να κυκλοφορούν και να ενυδατώνουν το σώμα.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Δεδομένου ότι η θερμότητα από το νερό προκαλεί τη ροή του αίματος και την κυκλοφορία, τα λουτρά είναι σαν να δίνετε στο σώμα σας μια μίνι προπόνηση (παρόμοια με το αποτέλεσμα καύσης θερμίδων μιας σάουνας) όταν χαλαρώνετε με τα τέσσερα άκρα βυθισμένα για 20-30 λεπτά. Το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον δημοσίευσε μια μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς αυτό, λέγοντας ότι τα συχνά ζεστά λουτρά «αύξησαν τη διαστολή που προκαλείται από τη ροή, μείωσαν την αρτηριακή ακαμψία, μείωσαν τη μέση αρτηριακή και διαστολική πίεση του αίματος, καθώς επίσης και το πάχος του έσω μέσου της καρωτίδας». Όλα αυτά τα απίστευτα εφέ μας φέρνουν σε έναν ακόμη καταπληκτικό λόγο για να επιστρέψουμε στην μπανιέρα μας…
Καίει Θερμίδες
Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα οφέλη στο κυκλοφορικό και οι αλλαγές στη ροή του αίματος είναι «όλα ίσα ή μεγαλύτερα από ό,τι παρατηρείται συνήθως σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή με προπόνηση». Δεν λέμε ότι πρέπει να κάνετε μπάνιο αντί να γυμνάζεστε. Εντάξει, χρειάζεται οπωσδήποτε άσκηση. Αλλά αν το ταραχώδες πρωινό σας δεν έχει αρκετό χρόνο για μια προπόνηση με το αγαπημένο σας παντελόνι γιόγκα, λιώστε σε ένα μπάνιο πριν κοιμηθείτε, χωρίς ενοχές ξέροντας ότι κάνετε κάτι καλό για το σώμα σας. Πείτε μας την γνώμη σας για το αν προτιμάτε μπάνιο η ντους στα σχολια της δημοσίευσης.