Είμαστε θύματα πολέμων! Γονατίζουμε καθημερινά από δρώμενα που διαδραματίζονται γύρω μας και καταλήγουμε έρμαια καταστάσεων που ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνάμεις. Τα δυσάρεστα γεγονότα που εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Ευρώπη δίνουν αφορμή να ανασύρουμε ένα από τα διαχρονικότερα βιβλία με θέμα τον πόλεμο. Η Τέχνη Του Πολέμου του Σουν Τσου συντάχτηκε προτού 25 αιώνες, αλλά αποτελεί ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς επάνω σε αυτό το ζήτημα.
Ως βιβλίο, Η Τέχνη Του Πολέμου επικεντρώνεται φαινομενικά στην καθοδήγηση των στρατιωτικών, όμως η πολύτιμη σημασία του έγκειται στις νουθεσίες που διδάσκει. Στις σελίδες του παρατίθενται ουσιαστικές συμβουλές για το πως να αντιμετωπίζουμε μάχες σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, με αποκορύφωμα την έκκληση στο άτομο να γνωρίσει τον εαυτό του προτού επιδοθεί σε οποιοδήποτε εγχείρημα.
Όσο για τον πόλεμο ως πράξη, απευθυνόμενος στους αρμόδιους ο Σουν Τσου παραθέτει σε ένα από τα σοφά αποφθέγματα: "Αποκορύφωμα (της στρατηγικής ικανότητας) είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς να δώσεις ούτε μια μάχη", και παρακάτω: "Ένα ηγεμόνας δεν επιτρέπεται να κηρύσσει πόλεμο για να δώσει διέξοδο στην οργή του, ούτε ένας στρατηγός επιτρέπεται να δίνει μάχη για να δώσει διέξοδο στη μνησικακία του. Γιατί, ενώ ένας οργισμένος άνθρωπος μπορεί να ξαναγίνει ευτυχής κι ένας χολωμένος ευχαριστημένος, μια χώρα που έχει ισοπεδωθεί δεν μπορεί να αποκατασταθεί ούτε ένας νεκρός να επιστρέψει στη ζωή."
Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, πως είναι δυνατόν σήμερα, στον 21ο αιώνα να επιτρέπεται η αθλιότητα του πολέμου; Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα προς αποφυγήν όσον αφορά την σύμπτυξη βίας και πολιτικών συμφερόντων, αλλά προφανώς οι σύγχρονοι ηγέτες παραβλέπουνε τα μαθήματα αυτά.
Σε έναν κόσμο που τόσο μαίνεται να εξελιχθεί ξαφνικά βασιλεύει ένα αίσθημα απελπισίας, απόγνωσης και αμφιβολίας. Σε μια εποχή που δεδομένο θα έπρεπε να είναι η επικοινωνία με ιδέες και όχι όπλα, συνεχίζει να υιοθετείται η βαρβαρότητα ως λύση, αμαυρώνοντας τα διδάγματα του παρελθόντος και επαναλαμβάνοντας θανάσιμα λάθη που παρελαύνουν ως αναγκαίες λύσεις.
Ως μάρτυρες των γεγονότων που σοκάρουνε την κοινή γνώμη ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η 24η Φεβρουαρίου 2022 σηματοδοτεί μια μελανή κηλίδα στην ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης. Η Τέχνη Του Πολέμου ξεσκονίζει διδάγματα μιας άλλης εποχής που είτε αγνοούμε είτε έχουμε λησμονήσει, όμως είναι καίρια για την επιβίωση σε καιρούς που, όπως αποδεικνύεται, δε διαφέρουνε πολύ από το έτος 500 π.Χ.
Αφήστε μια απάντηση