Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της GSMA Intelligence 5,31 δισεκατομμύρια χρήστες κινητού υπάρχουν σήμερα στον κόσμο. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι 4 στους 5 έχουν smart phones.
Τα κινητά είναι ένας δημοφιλής τρόπος επικοινωνίας και πιθανότατα θα συνεχίσουν να είναι. Ενώ η αρχική τους χρήση ήταν καθαρά επικοινωνιακή τώρα έχουν καταλήξει να αντικαθιστούν πλήρως τους υπολογιστές: σερφάρισμα, παιχνίδια, social media.
Η χρήση των Social media δε, συνεχίζει να μεγαλώνει, με 4,62 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως τον Ιανουάριο του 2022. Ίσο δηλαδή με το 58,4% της ανθρωπότητας. Αναμφίβολα μας βοηθούν στην επικοινωνία, αλλά πλέον έχουμε οδηγηθεί στην ψύχωση, με επιπτώσεις στις μαθησιακές μας ικανότητες και στην συναισθηματική μας κατάσταση.
Η εξάρτηση στο κινητό μας συνδέεται άμεσα με την ψυχολογική μας εξάρτηση, η οποία έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην διάθεση μας. Για παράδειγμα, όταν κάποιος απομακρύνεται από το κινητό του, αυτό του προκαλεί άγχος και τον δυσκολεύει στην συγκέντρωση.
Όταν άτομα που χρησιμοποιούσαν αρκετά συχνά το κινητό τους έπρεπε να το αποχωριστούν για 10’ μόνο, και στα πλαίσια ενός πειράματος, τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση του άγχους. Όσο πιο πολύ χρησιμοποιεί κάποιος το κινητό, τόσο πιο πιθανό είναι να αποκτήσει ‘nomophobia’ (no mobile phone phobia). Ένα είδος άγχους που χαρακτηρίζεται από την συνεχή σκέψη του κινητού και την επιθυμία να είναι ο χρήστης πάντα σε επαφή μαζί του.
Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε άλλες έρευνες όπου οι ερευνητές είχαν πάρει τα κινητά από τους συμμετέχοντες ή τους είχαν απαγορέψει την χρήση. Οι συμμετέχοντες αναφέρουν επίσης ότι σκέφτονταν συνέχεια το κινητό τους ακόμα και αν, για σύντομο χρονικό διάστημα, δεν ήταν στο οπτικό τους πεδίο. Σε σημείο μάλιστα που τους αποσπόταν η προσοχή από την εργασία που είχαν να κάνουν εκείνη την στιγμή.
Τα αποτελέσματα λοιπόν μας δείχνουν ότι μια σοβαρή εξάρτηση στο κινητό έχει άμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην διάθεση και στην εμφάνιση του άγχους. Γι’ αυτό όλο και περισσότερα άρθρα κάνουν την εμφάνιση τους με συμβουλές για την απεξάρτηση μας από το κινητό.
Ακόμα, δημιουργούνται ομάδες ‘απεξάρτησης’, όπως και το δικό μας, ελληνικό, Digital Detox Experience, όπου διοργανώνουν σεμινάρια, μοιράζονται συμβουλές και οργανώνουν μίνι αποδράσεις στην φύση χωρίς κινητό. Όπως κάθε άλλη εξάρτηση, έτσι και αυτή χρειάζεται προσπάθεια και συνέπεια για να μην μετατραπούμε όλοι μας σε μοντέρνα ζόμπι.
Για περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες πάνω στο θέμα μας, πηγαίνετε στα Datareportal.com, Science direct, και Journals.plos.org.