Ένα αγαπημένο μου μπαχαρικό είναι η κανέλα! Από τότε ειδικά που μου είπε ένας διαιτολόγος, ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους, δεν τρώω ποτέ γιαούρτι χωρίς κανέλα. 😋
Την χρησιμοποιώ πολύ συχνά σε γλυκά (λογικό θα μου πεις), αλλά και σε αλμυρά! Αν φτιάχνεις κοκκινιστό ή κιμά χωρίς κανέλα, δεν ξέρεις τι χάνεις! Ξέρεις, όμως, ότι εκτός από υπέροχη γεύση και άρωμα, έχει κι άλλες ευεργετικές ιδιότητες;
Η κανέλα είναι ένα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικό, αντιβακτηριδιακό και αντιφλεγμονώδες. Ας αναφέρω μόνο κάποιες ιδιότητες της:
-Διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Γνώριζες, ότι ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα διαθέτει την ίδια αντιοξειδωτική ικανότητα, όσο μισό φλιτζάνι βατόμουρα;
-Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Έχει αποδειχθεί ότι, η κανέλα ενισχύει την γνωστική επεξεργασία και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, βοηθά στην αύξηση της μνήμης, στην εστίαση, στη προσοχή και μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Alzheimer. Επίσης, η κατανάλωση λίγης κανέλα κάθε μέρα, συμβάλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, καθώς και στην αποφυγή των πονοκεφάλων.
-Κάνει καλό στην υγεία των ούλων. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά που περιέχεται στα περισσότερα στοματικά διαλύματα και στις τσίχλες.
-Βοηθάει να χάσεις βάρος. Όταν το αγαπημένο μπαχαρικό είναι μέρος ενός προγράμματος διατροφής και τακτικής άσκησης, μπορεί να σε βοηθήσει στη μείωση του βάρους. Έχει την ικανότητα να αυξάνει τον μεταβολισμό και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, παίζοντας έτσι καθοριστικό ρόλο στην απώλεια κιλών.
Την κανέλα μπορούμε να τη βρούμε είτε σε σκόνη είτε σε ξύλα (στικ) για χρήση στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Τα ξύλα κανέλας διατηρούνται καλύτερα και για περισσότερο χρονικό διάστημα, ωστόσο η σκόνη δίνει πιο έντονη γεύση. Θα πρέπει να διατηρείται σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία, σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Η σκόνη, όταν φυλάσσεται σωστά, διατηρεί τη γεύση της μέχρι και 6 μήνες, ενώ τα ξύλα μέχρι και 1 χρόνο.
Μεσογειακή Διατροφή: Τα Οφέλη Στην Υγεία & Την Απώλεια Βάρους
Να και μια ενδιαφέρουσα πληροφορία…που φαίνεται κάπως υπερβολική, αλλά εγώ θα την καταθέσω 🤔. Υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες από τον 1ο αιώνα μ.Χ. που αναφέρουν, ότι 350 γραμμάρια κανέλας άξιζαν όσο 5 κιλά ασήμι. Μάλιστα έγιναν και πόλεμοι εξαιτίας της κανέλας μεταξύ Ολλανδών, Πορτογάλων και Γάλλων. Οι πόλεμοι αυτοί έγιναν για διεκδίκηση της Κεϋλάνης που κατά τους 17ο και 18ο αιώνες παρήγαγε αποκλειστικά κανέλα. Είναι αλήθεια, άραγε;