«Σας παρακαλώ, μην με χτυπάτε άλλο!!!». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που ξεστόμισε ο 19χρονος Άλκης Καμπανός, φίλος του Άρη Θεσσαλονίκης, προτού πέσει νεκρός από τα θανάσιμα χτυπήματα των χούλιγκαν, οι οποίοι υποστήριζαν τον συμπολίτη ΠΑΟΚ, το βράδυ της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου 2022.
Εκείνη την ημέρα ένα νέο όνομα γράφτηκε στη μαύρη λίστα των νεκρών οπαδικής βίας μαζί με τον Χαράλαμπο Μπλιώνα, τον Μιχάλη Φιλόπουλο και πολλούς άλλους που δολοφονήθηκαν επειδή υποστήριζαν άλλη ομάδα από αυτήν την δολοφόνων τους.
Πρόσφατα είδα στην τηλεόραση μια διαφήμιση στοιχηματικής εταιρείας, η οποία μου κίνησε το ενδιαφέρον και στην ουσία ευαισθητοποιούσε τους τηλεθεατές στο ζήτημα της οπαδικής βίας. Η διαφήμιση απεικόνιζε τη ζωή ενός νεαρού άνδρα τον οποίο ρωτούσαν διάφορες ερωτήσεις, επί παραδείγματι τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, αν θα έδινε το τηλέφωνό του σε μια κοπέλα που τον φλέρταρε, αν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στη νέα του δουλειά.
Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που τον βρίσκουν μόνο του ένα βράδυ και του θέτουν με έντονο τόνο, την επώδυνη για αυτόν ερώτηση «τι ομάδα είσαι;» χτυπώντας τον ταυτόχρονα, πλάνο που δεν μας το δείχνει αλλά εμείς το ακούμε συνοδεία μαύρου φόντου.
Στο τέλος της διαφήμισης ο εκφωνητής με τρεμάμενη φωνή λέει: «κάποιες ερωτήσεις καθορίζουν τη ζωή σου, το τι ομάδα είσαι δεν πρέπει να αποτελεί μια από αυτές». Αρκετές εβδομάδες μετά το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο φίλο του Άρη, η κυβέρνηση αποφάσισε μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, όπως το κλείσιμο των λεσχών μέχρι τις 31 Ιουλίου, η απαγόρευση της κουκούλας και αύξηση των ποινών για όσους προκαλούν επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων.
Κατά την προσωπική μου άποψη τα εν λόγω μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία δεν θα καταφέρουν να την αντιμετωπίσουν στο έπακρο και στην χειρότερη των περιπτώσεων δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν με γοργούς ρυθμούς προς το καλύτερο την κατάσταση. Επειδή ο άνθρωπος είναι αρκετά πολυμήχανος, θα βρίσκει τρόπους να φορά κουκούλα, ούτως ώστε να κρύβει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του είτε μέσα στο γήπεδο, είτε εκτός αυτού.
Επίσης η μικρή αύξηση των ποινών δεν θα καταφέρει να συνετίσει στο μέγιστο βαθμό όσους διαπράττουν εγκλήματα οπαδικής φύσεως και εκτός αυτού θα πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα αποφυλάκισης, κυρίως για τα σκληρά εγκλήματα.
Ακόμα πιστεύω ότι ένα είδος ποινής που θα μπορούσε να έχει αποτελεσματικότητα είναι σε περιστατικά που οι ομάδες είναι υπόλογες για οπαδικά επεισόδια που στοιχίζουν την ζωή σε αντιπάλους υποστηρικτές, πρέπει οι περιπτώσεις τους να αντιμετωπίζονται όπως αυτή της Χρυσής Αυγής το 2013 ύστερα από την δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτες στο Κερατσίνι.
Ο συγκεκριμένος χειρισμός θα ταίριαζε απόλυτα στην περίπτωση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη επειδή στην συμπρωτεύουσα συμβαίνουν αρκετά κρούσματα βίας εις βάρος των φίλων του Άρη, με σημαντικό παράδειγμα ένα περιστατικό που συνέβη στις 29 Ιανουαρίου λίγα 24ωρα πριν το γνωστό συμβάν που στοίχισε την ζωή στον 19χρονο φοιτητή οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου μια ομάδα ατόμων και συγκεκριμένα οργανωμένων οπαδών χτυπούσαν έναν 14χρονο ρωτώντας τον αν είναι σκουλήκι, χαρακτηρισμός μειωτικός για τους Αρειανούς.
Άλλο πιο συγκλονιστικό στοιχείο που ώθησε μερίδα φίλων του ΠΑΟΚ στη βία είναι ένα story στο Instagram που ανέβασε ο Γιώργος Σαββίδης, γιος του ιδιοκτήτη του δικεφάλου του βορρά στο οποίο απεικονίζει ένα μαχαίρι που είναι καρφωμένο σε ξύλινη επιφάνεια. Η φωτογραφία ανέβηκε στο Instagram μετά την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Άρη στο γήπεδο της Τούμπας στις 28 Νοεμβρίου, ματς στο οποίο συνέβησαν φοβερά επεισόδια λίγα λεπτά πριν την λήξη του.
Την συγκεκριμένη φωτογραφία έδειξε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της οικογένειας Καμπανού, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας στους οποίους είπε: «αυτή η φωτογραφία είναι ανατριχιαστική. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτά. Είναι συγκλονιστικό».
Άλλη μια εικόνα που διασύρει διεθνώς την ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι το πανό που ανέβασαν οι φίλοι του ΠΑΟΚ στο ματς με την Μίντιλαντ στα πλαίσια των αγώνων μπαράζ για την φάση των 16 του UEFA Europa Conference League, στο οποίο έγραφε «αδέλφια κρατάτε γερά», που παραπέμπει στους 12 συλληφθέντες που συμμετείχαν στην δολοφονία του 19χρονου Άλκη.
Λίγες μέρες πριν είχαν προηγηθεί εμετικά συνθήματα από μεριάς των οπαδών του δικεφάλου που είχαν αποδέκτες τους παίκτες της δεύτερης ομάδας του Ολυμπιακού, τα οποία τους έλεγαν να πάνε να τον βρουν σε μεταξύ τους αγώνα των β ομάδων για την Superleague 2. Δυστυχώς αρκετοί δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι ένα 19χρονο παλικάρι χάθηκε με τον χειρότερο τρόπο, επειδή υποστήριζε διαφορετική ομάδα από τη δική τους.
Αυτή τη στιγμή, οι 12 οπαδοί του δικεφάλου που συμμετείχαν στην αιματηρή συμπλοκή που στέρησε την ζωή στον αδικοχαμένο Άλκη βρίσκονται εντός φυλακής και ευχόμαστε η συγκεκριμένη υπόθεση να δικαιώσει απόλυτα τους οικείους του, στους οποίους συμπαραστάθηκε σχεδόν ολόκληρος ο φίλαθλος κόσμος της ελληνικής οικουμένης επειδή επέδειξαν ψυχραιμία και συνέστησαν να μην υπάρξει εκδίκηση σε μορφή βίας.
Τέλος, ένα άλλο περιστατικό που συνέβη πρόσφατα και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα έλαβε χώρα στα Αθίκια Κορινθίας, σε αγώνα για το τοπικό πρωτάθλημα του νόμου μεταξύ της τοπικής ομάδας και της ιστορικής Κορίνθου. Συγκεκριμένα, ένας «φίλαθλος» της γηπεδούχου ομάδας, πυροβόλησε με καραμπίνα βρίζοντας και απειλώντας ταυτόχρονα παίχτες και φίλους των φιλοξενούμενων και, εκτός αυτού, μερίδα οπαδών του Τενεάτη, επετέθησαν στο διαιτητικό τρίο και στους παίκτες της Κορίνθου πετώντας τους πέτρες και μπουκάλια νερού. Τέτοιες εικόνες είναι απαράδεκτες για την κοινή γνώμη και υποβαθμίζουν το αθλητικό προϊόν.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι το φαινόμενο της οπαδικής βίας συγκλονίζει όλους μας κάθε φορά που συμβαίνουν τέτοιου είδους περιστατικά και πρέπει η πολιτεία να αυστηροποιήσει περαιτέρω τα μέτρα που έλαβε ώστε να εκλείψει αυτή η μάστιγα.
Αφήστε μια απάντηση