Το να λες όχι, δεν σε κάνει αγενή ή εγωιστή αντίθετα υποδηλώνει μια μορφή δύναμης , αυτοεκτίμησης και αυτοσεβασμού. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι η λέξη «όχι» έχει πάντοτε αρνητικό πρόσημο;
Πολλές φορές, οι άνθρωποι για να ικανοποιήσουν ανάγκες άλλων ανθρώπων, για να μην τους στεναχωρήσουν ή από φόβο για τυχόν παρεξηγήσεις αγνοούν τα δικά τους θέλω και τις δικές τους ανάγκες και καταπιέζουν τον εαυτό τους να αρκεστεί στην μετριότητα. Έτσι, λοιπόν, δεν εκφράζουν ποτέ τι πραγματικά θέλουν οι ίδιοι και το “όχι” δεν αποτελεί συχνή χρήση στο λεξιλόγιό τους, καταστρέφοντας ουσιαστικά την σχέση με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Με το να λες όχι, φυσικά και δεν αποκτάς εχθρούς. Όσοι έγιναν εχθροί σου μετά από ένα “όχι” δεν ήταν ποτέ πραγματικά φίλοι σου. Το να υποτάσσεσαι στον άλλον δεν αποτελεί σημάδι μιας υγιούς σχέσης. Επομένως, αναθεώρησε κάποια πράγματα και ξεκίνα με πράγματα που αφορούν τον εαυτό σου.
Λέγοντας λοιπόν όχι, αρχίζεις να διεκδικείς πράγματα που δικαιωματικά αξίζεις ή σου ανήκουν και αναγνωρίζεις τα δικά σου όρια και επιθυμίες, ανεξαρτήτως αν είσαι σεβαστά από τους γύρω σου. Φυσικά, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να εκφράσεις ένα “όχι” σου παρά τις έντονες αντιδράσεις κάποιων (θυμός, λύπη).
Πες όχι σε ότι δεν σου κάνει. Πες όχι σε ότι δεν σε εκφράζει. Πες όχι σε κάτι που καταπατά τα όρια σου. Πες όχι σε ότι δεν σε σέβεται. Το “όχι” δεν είναι πάντα αρνητικό.
Αφήστε μια απάντηση