Τι είναι η τοξική φιλία;. Όλα κυλούσαν όμορφα όταν γνωριστήκατε για πρώτη φορά. Φαινόταν πως είχατε παρόμοιες απόψεις, προτιμήσεις, σκέψεις και συναισθήματα για ένα σωρό πράγματα. Γελούσατε πολύ και περνούσατε όμορφα.
Μέσα σου όμως υπήρχε ένα κομμάτι που «φώναζε» πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με τους νέους σου φίλους. Και μετά άκουσες ότι μιλούσαν για εσένα πίσω από την πλάτη σου ή άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα επικριτικοί μαζί σου.
Καλώς ή κακώς τέτοιοι άνθρωποι ζουν ανάμεσα μας. Έτσι, ερχόμαστε συχνά σε επαφή με αυτούς. Για αυτό και δεν αξίζει να το παίρνεις προσωπικά, αν τους πετύχεις κι εσύ σε κάποια φάση της ζωής σου.
Έχε όμως τα μάτια σου δεκατέσσερα. Μην ξεχνάς ότι η δυσπιστία σου απέναντι τους είναι και το πρώτο σημάδι που δείχνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Έχε το νου σου και για τα υπόλοιπα προειδοποιητικά σημάδια:
1. Εμπιστοσύνη μηδέν
Δεν υπάρχει πραγματική φιλία δίχως την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Είναι ο μόνος τρόπος για να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου με τους άλλους, χτίζοντας υγιείς σχέσεις.
Εάν, λοιπόν, προσέξεις πως οι νέοι φίλοι σου έχουν τη τάση να σε εκθέτουν σε τρίτους και να μην σέβονται την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που τους δείχνεις, τότε δεν είναι πραγματικοί φίλοι.
2. Διπρόσωπη συμπεριφορά
Για να μάθεις τι παίζει μαζί τους, θα χρειαστεί να παρατηρήσεις τη γενικότερη συμπεριφορά τους. Πρόσεξε για παράδειγμα πως συμπεριφέρονται όταν βρίσκεστε μόνοι και πώς όταν έρχονται κι άλλα άτομα στην παρέα σας.
Μήπως είναι καλοί μαζί σας όταν είστε οι δύο σας και η συμπεριφορά τους γίνεται ψυχρή και απόμακρη όταν είναι κι άλλοι μπροστά; Θέλουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον και κάνουν τα πάντα για να σας παραγκωνίσουν; Κρατήστε σημειώσεις.
3. Δεν χαίρονται με τις χαρές σου
Οι αληθινοί φίλοι είναι εκείνοι που θα σε στηρίζουν με όλο τους το είναι. Θα σε βοηθήσουν να πραγματοποιήσεις τα όνειρα και τους στόχους σου. Θα σε ταρακουνήσουν αν δουν ότι αποκλίνεις από το δρόμο σου.
Μα, πάνω από όλα, θα χαίρονται όταν σε βλέπουν να τα καταφέρνεις. Το κάνουν, επειδή μετρούν τις επιτυχίες και τις χαρές σου σαν να ήταν δικές τους και γιορτάζουν μαζί σου.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα προσπαθούν να μειώσουν την προσπάθεια σου ή να σε ρίξουν. Δεν σε υποτιμούν ή σε προσβάλλουν. Δεν σε βλέπουν ανταγωνιστικά και δεν σε ζηλεύουν.
4. Το εγώ τους είναι πιο σημαντικό
Μήπως έχουν το κακό συνήθειο να επικεντρώνονται μόνο στα δικά τους προβλήματα ή επιτεύγματα; Έχεις προσέξει πως δεν ασχολούνται ποτέ με τα δικά σου και γυρνούν την συζήτηση μονίμως γύρω από τους ίδιους;
Ό,τι κι αν σας συμβαίνει, οι τοξικοί φίλοι δεν θα κάτσουν ποτέ να το ακούσουν. Περιμένουν πάντα τη δική τους σειρά να μιλήσουν, ενώ δεν αποκλείεται να σας διακόψουν κιόλας για να πουν τα δικά τους.
Τώρα πια γνωρίζεις όλες τις πιθανές ενδείξεις μιας τοξικής φιλίας. Εάν τις χρησιμοποιήσεις σωστά, θα καταλάβεις αν οι φίλοι σου είναι αληθινοί ή ψεύτικοι.
Όπως κι αν έχει, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απομακρυνθείς από το χάος και το δράμα όλης αυτής της τοξικότητας. Προτίμησε να επενδύσεις το χρόνο και την ενέργεια σου στους ανθρώπους που νοιάζονται πραγματικά για εσένα και δεν θα χάσεις!
Εάν έχεις κι άλλα tips για να «διαβάζεις» τους ανθρώπους και να εντοπίζεις τις τοξικές φιλίες, μη διστάσεις να τα μοιραστείς μαζί μας στα σχόλια από κάτω!
update από Rock Hero: Ωραίο το θέμα της αγαπητής Δέσποινας οπότε το εκσυγχρονίζω λίγο με το καινούριο SEO και το επαναφέρω στις πρώτες θέσεις για να διαβαστεί από όλους. Έχουμε τόσα ωραία θέματα και έχουν πέσει στα 'χαμηλά' τώρα που έχει μαζευτεί πολλή μουσική και παιχνίδια.
Αφήστε μια απάντηση