Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι παραπάνω από απτή πραγματικότητα. Αρχικά, η κοινή γνώμη δυσκολευόταν να αποδεχθεί ότι εν έτει 2022 διεξάγεται πόλεμος στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Αφού έγινε η αποδοχή του πολέμου, η κοινή γνώμη δυσκολευόταν να αποδεχθεί την ανικανότητα ή -για να το θέσουμε με political correctness- την ανεπαρκή αντίδραση της Δύσης ώστε να κατασταλούν οι επιθέσεις.
Και αφού κατά κάποιον τρόπο έγινε και η αποδοχή της μη επίλυσης του ζητήματος μέσω της επέμβασης της Δύσης, έρχεται η δυσκολία αποδοχής των συνεπειών αυτής της κρίσης σε παγκόσμια εμβέλεια σε επίπεδο οικονομικό και ενεργειακό. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στο τελευταίο κομμάτι των επιπτώσεων που η Ρωσο-Ουκρανική σύρραξη απέφερε σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Ανθρωπιστική κρίση
Για άλλη μια φορά, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, όπου θα πρέπει να διαχειριστεί την εισροή πάνω από δύο εκατομμύρια Ουκρανών προσφύγων. Έχοντας ακόμα νωπό το τραύμα της διαχείρισης της εισροής των Συρίων, το νέο κύμα προσφύγων φαντάζει εφιάλτης για την Ευρώπη, η οποία έχει να διαχειριστεί τα δικά της πολύ σημαντικά ζητήματα.
Τα ευρωπαϊκά όργανα ανέλαβαν δράση και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μέσω twitter η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, ενεργοποίησαν το Σχέδιο της Προσωρινής Προστασίας, ώστε να μπορούν οι Ουκρανοί να κινούνται ελεύθερα μέσα στον γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης καθώς και να χαίρουν των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Οικονομική κρίση
Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι δυσβάστακτες τόσο για την ΕΕ αλλά και για την ίδια την Ρωσία. Με την υποτίμηση του ρουβλίου στο ένα τρίτο της αξίας του από την έναρξη της πολεμικής σύρραξης και το οικονομικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα από τη Δύση, το ενδεχόμενο πτώχευσης μοιάζει όλο και πιο πιθανό.
Στον αντίποδα, οι οικονομίες των δυτικών χωρών πιέζονται από τον πόλεμο. Η Ουκρανία αποτελούσε τον σιτοβολώνα της Ευρώπης καθώς και το 30% της παραγωγής σιταριού παγκοσμίως και αυτό έγινε άμεσα αντιληπτό μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, αυτή η αύξηση αποτελεί την αρχή της δυσχέρειας της
ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ενεργειακή κρίση
Αδιαμφισβήτητα ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” είναι η ενεργειακή εξάρτηση τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής από την Ρωσία. Ήδη οι ΗΠΑ στράφηκαν προς το Μαδούρο για την ενεργειακή τους εξασφάλιση, ενώ η ΕΕ αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή για τα χρονικά της αύξηση των καυσίμων και της ενέργειας.
Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία, τα όργανα της ΕΕ αποφάσισαν να αποκόψουν τα ⅔ της ενεργειακής εξάρτησης από την Ρωσία με σκοπό την πλήρη απεξάρτηση μέχρι το 2030.
Συνοψίζοντας, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μία κατάπτυστη πράξη, η οποία θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη σε πολιτικό, γεωστρατηγικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα ερωτήματα εγείρονται στο βαθμό που οι επιπτώσεις αυτές θα διαμορφώσουν τη διεθνή σκακιέρα αλλά και πως αυτές θα επηρεάσουν την καθημερινότητα.
Αφήστε μια απάντηση