Η Βρετανική κυβέρνηση μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επέβαλε ένα σκληρό πακέτο κυρώσεων κατά επτά Ρώσων ολιγαρχών, στους οποίους περιλαμβάνεται ο, επί 19 συναπτά έτη, ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, γεγονός το οποίο επηρεάζει αρνητικά τον σύλλογο του Λονδίνου.
Ορισμένες από τις κυρώσεις που βαραίνουν την Τσέλσι και τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς είναι η παύση ορισμένων δραστηριοτήτων των Λονδρέζων, όπως η πώληση εισιτηρίων και η λειτουργία της μπουτίκ του συλλόγου, ενώ δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου μεγιστάνα. Στο τρέχον άρθρο θα ασχοληθούμε πως θα επηρεαστεί στο μέλλον η πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Μετά το άκουσμα των ποινών που επιβλήθηκαν στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και συνάμα στην ομάδα του, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος ξεκίνησε να ασχολείται με την διαδικασία πώλησης της Τσέλσι, που είχε αρχικά παγώσει από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Η διαδικασία σύμφωνα με τις πληροφορίες του Athletic θα διαρκέσει τέσσερις με έξι εβδομάδες, ενώ οι επενδυτές-μνηστήρες για την Τσέλσι είναι αρκετοί μέχρι στιγμής.
Σε ενδεχόμενη πώληση του συλλόγου, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς δεν θα εισπράξει κάποιο ποσό επειδή είναι τιμωρημένος για κάτι τέτοιο από την βρετανική κυβέρνηση. Παράλληλα η Τσέλσι περνάει κατάσταση κρίσεως τα τελευταία 24ωρα λόγω Αμπράμοβιτς. Καταρχήν ο σύλλογος δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεταγραφές, ούτε σε ανανεώσεις συμβολαίων. Συγκεκριμένα οποίος ποδοσφαιριστής της Τσέλσι έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2022 είναι ελεύθερος να αγωνιστεί για άλλη ομάδα.
Αυτό συνεπάγεται ότι ο αρχηγός της ομάδας Θέσαρ Αθπιλικουέτα μαζί με τους Ρούντιγκερ και Κρίστενσεν δεν θα συνεχίζουν να αγωνίζονται για λογαριασμό της Τσέλσι. Εκτός από την κυβέρνηση της Βρετανίας, η Τσέλσι βρίσκεται αντιμέτωπη και με τους ίδιους της τους χορηγούς, με μεγαλύτερο πλήγμα την διακοπή της συνεργασίας με την βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Three, που μέχρι πρότινος το λογότυπο της ήταν στην φανέλα της ομάδας και επέφερε στα ταμεία του κλαμπ 40 εκατομμύρια λίρες ετησίως.
Μετά την Three, σειρά είχε η Hyundai να αναστείλει την συνεργασία της με την Τσέλσι μέχρι νεωτέρας, σταματώντας έτσι την χορηγία 50 εκατομμυρίων λιρών (46 εκατομμύρια ευρώ) το χρόνο. Την τακτική των δύο εταιριών κατά της Τσέλσι σκέφτεται να ακολουθήσει και η Hublot μετά το τέλος του συμβολαίου της με την λονδρέζικη ομάδα, που εκπνέει το επερχόμενο καλοκαίρι.
Αντιθέτως η Nike θα συνεχίσει να είναι συνεργάτης της Τσέλσι παρά τις κυρώσεις που επεβλήθησαν εις βάρος της ομάδας και του ιδιοκτήτη της. Ακόμα, όπως αναφέρθηκε στον πρόλογο του άρθρου, ο αγγλικός σύλλογος δεν θα μπορεί στο εξής να πουλάει εισιτήρια για τους εντός έδρας αγώνες του, κανονισμός απ’ τον οποίον εξαιρούνται οι κάτοχοι καρτών διαρκείας.
Όμως οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της Τσέλσι, τόσο οι εγχώριες όσο και οι ευρωπαϊκές θα συνεχιστούν κανονικά, με το ενδιαφέρον της ομάδας να είναι περισσότερο στραμμένο στην ρεβάνς της Τετάρτης με την Λιλ για την φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, παρά στα εξωαγωνιστικά ζητήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τους μπλε.
Για την συνέχιση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Τσέλσι εκδόθηκε ειδική άδεια από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας. Επιπλέον οι υπάλληλοι του κλαμπ, το τεχνικό επιτελείο και οι ποδοσφαιριστές θα μπορούν να πληρώνονται κανονικά, ενώ η Τσέλσι θα συνεχίσει να λαμβάνει τα χρήματα που της αναλογούν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Ανακεφαλαιώνοντας θα λέγαμε ότι οι φίλοι της Τσέλσι θα πρέπει να παραμείνουν αισιόδοξοι για την πορεία της ομάδας, παρά τα προβλήματα που την ταλαιπωρούν επειδή τα τελευταία χρόνια έχει δείξει μια πολύ καλή εικόνα μέσα στο γήπεδο με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ την περασμένη σεζόν.
Για να συνεχίσει αυτή η προσπάθεια των παικτών του Τόμας Τουχελ, όλος ο φίλαθλος κόσμος, συμπεριλαμβανομένου και εμού, ελπίζει να βρεθεί μια λύση στην κρίση που περνάει η Τσέλσι λόγω της εμπλοκής του ιδιοκτήτη της Ρόμαν Αμπράμοβιτς στον πόλεμο της Ουκρανίας και στις στενές του σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.