Δεν χωρά αμφιβολία ότι μια από τις πιο δυσάρεστες και απεχθείς στιγμές είναι όταν ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με μια κατσαρίδα. Πρόκειται για ένα επίμονο πρόβλημα σε πολλά σπίτια, ιδίως το καλοκαίρι. Όμως, υπάρχουν ορισμένοι απλοί και εντελώς φυσικοί τρόποι για να απαλλαχτούμε μια και καλή από τις κατσαρίδες στο σπίτι, χωρίς να καταφύγουμε στη χρήση χημικών που να είναι τοξικά για παιδιά και κατοικίδια.
Νυχτοπερπατήματα
Ως γνωστόν, οι κατσαρίδες στο σπίτι εμφανίζονται κυρίως τις βραδυνές ώρες, γιατί είναι νυκτόβια έντομα, και τότε βγαίνουν για να αναζητήσουν την τροφή τους.
Μάλιστα, μπορούν να αντέξουν τα θηρία ένα μήνα χωρίς τροφή. Ωστόσο, δεν μπορούν ούτε μια εβδομάδα χωρίς νερό. Ως εκ τούτου, ένα από τα αγαπημένα τους δωμάτια είναι το μπάνιο, που είναι η συνηθέστερη είσοδος τους λόγω φρεατίων και αποχετεύσεων.
Δεύτερο αγαπημένο δωμάτιο είναι η κουζίνα, στην οποία έχουμε συμβάλλει και εμείς για να επιμένουν μαζί της, ξεχνώντας άπλυτα σκεύη με νερά ανάμεσα τους, και αποφάγια στο σκουπιδοτενεκέ.
Τα μέτρα αντιμετώπισης
Αρκετοί στο ίντερνετ πιθανολογούν πως οι κατσαρίδες θα είναι τα μοναδικά ζώα που θα επιζήσουν από μια πυρηνική καταστροφή. Ωστόσο, στο χέρι μας είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν θα επιβιώσουν στο δικό μας σπίτι, αν τολμήσουν και το επισκεφτούν.
Έτσι λοιπόν, πρέπει να δείξουμε στις κατσαρίδες ότι είναι ανεπιθύμητες στο χώρο μας. Θα πάρουμε προληπτικά κι αποφασιστικά μέτρα, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά που το πιο πιθανό είναι να τα έχουμε ήδη στην οικία μας.
Επιπλέον, για να δούμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να αλλάξουμε και κάποιες καθημερινές επιπόλαιες συνήθειες μας, που λίγο-πολύ, όλοι τις έχουμε.
Μαγειρική σόδα και ζάχαρη
Πρόκειται για δυο υλικά που εκτός του ότι τα χρησιμοποιούμε πολύ στην κουζίνα μας, μπορούν να δημιουργήσουν και ένα συνδυασμό που είναι θανατηφόρος για τις κατσαρίδες στο σπίτι.
Η ζάχαρη, είτε άχνη, είτε κρυσταλλική, είναι το δόλωμα, και η μαγειρική σόδα που αντιδρά με τα οξέα του στομάχου τους, είναι αυτή που τις σκοτώνει.
Αρκεί να ανακατέψουμε τα δύο υλικά σε ίσες ποσότητες, και να πασπαλίσουμε το μείγμα στα σημεία που τις έχουμε εντοπίσει.
Σκόρδο, κρεμμύδι και πιπέρι
Είναι φυσικό πολλοί από εμάς να μην θέλουμε να μαζεύουμε τα πτώματα που θα αφήσει η ζάχαρη και η σόδα. Σε μια τέτοια περίπτωση ο συνδυασμός των τριών υλικών είναι ιδανικότερος, καθώς δεν σκοτώνει τις κατσαρίδες στο σπίτι, αλλά τις τρέπει σε φυγή.
Το μόνο θέμα είναι ότι θέλει λίγο την προεργασία του. Απαιτείται να δημιουργήσουμε ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν σε σκόνη, μία σκελίδα σκόρδο και ένα λιωμένο κρεμμύδι, και να το αφήσουμε για μια ώρα μέσα σε ένα λίτρο νερού.
Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα και μία κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι, και στη συνέχεια να το ψεκάσουμε στους χώρους που συχνάζουν οι κατσαρίδες. Η οσμή του μείγματος θα τις διώξει μακριά από το σπίτι.
Αγγούρι
Το λαχταριστό λαχανικό μπορεί να λειτουργήσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Μάλιστα, διαβάζουμε σε αρκετά site στο ίντερνετ πως το αγγούρι είναι το μόνο τρόφιμο που δεν τρώνε οι κατσαρίδες.
Σε σχέση με την προηγούμενη μέθοδο, έχει λιγότερη προεργασία. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε μερικές φλούδες αγγουριού μέσα σε αλουμινόχαρτο, στο οποίο θα έχουμε κάνει μερικές τρύπες.
Κατόπιν, αφήνουμε τέτοια "πακέτα" στο μπάνιο και την κουζίνα. Οι χυμοί του αγγουριού θα αντιδράσουν με το αλουμίνιο παράγοντας μια απωθητική οσμή για τις κατσαρίδες στο σπίτι, την οποία δεν θα μπορούν να την αντέξουν, και όπου φύγει, φύγει.
Αποξηραμένα φύλλα δάφνης
Τα φύλλα δάφνης που έβαζε η μητέρα μας στις φακές - και όχι μόνο - έχουν ένα πικάντικο και ωραίο άρωμα για εμάς, το οποίο ωστόσο, είναι απωθητικό για τις κατσαρίδες στο σπίτι. Θα τις διώξει όμορφα και ωραία, χωρίς να χρειαστεί να συλλέγουμε ψοφίμια.
Διάλυμα σαπουνιού
Το σαπούνι λειτουργεί ως "ξαφνικός θάνατος" στην άτυχη μικρή Τερέζα, και μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο όταν τη δούμε σε κίνηση.
Αρκεί μόνο να έχουμε ετοιμάσει από πριν ένα μείγμα με περισσότερο υγρό σαπούνι και λιγότερο νερό, και να ψεκάσουμε απευθείας πάνω της.
Οι περισσότερες κατσαρίδες με αυτό το διάλυμα συνήθως πεθαίνουν αμέσως, επειδή το σαπούνι κλείνει ερμητικά τους πόρους με τους οποίους αναπνέουν.
Φωτιστικό οινόπνευμα
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργεί και το μπλε οινόπνευμα, το οποίο θα βρούμε σε πολλά σπίτια. Είναι ιδιαίτερα τοξικό για τις κατσαρίδες, σκοτώνοντας τις επιτόπου.
Ποιες συνήθειες αλλάζουμε
Όπως είδαμε, με τα φυσικά υλικά που υπάρχουν για άλλους σκοπούς στα περισσότερα σπίτια, αποφεύγουμε τα εξειδικευμένα χημικά προϊόντα που είναι επιβαρυντικά, ιδίως αν έχουμε παιδιά ή και κατοικίδια. Επιπλέον γλιτώνουμε και τα έξτρα έξοδα.
Όμως, μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερο πιο αποτελεσματική την προσπάθεια μας να απαλλαχτούμε μια και καλή από τις κατσαρίδες στο σπίτι. Απλά τροποποιούμε μερικές συνήθειες μας, τις οποίες παραθέτουμε συνοπτικά.
- Οι κατσαρίδες ποτέ δεν είναι μόνες τους, ούτε πάνε δυο-δυο σαν τους Χιώτες. Αν δούμε μία, είναι εγγυημένο πως θα υπάρχουν εκατοντάδες, χιλιάδες, ή και εκατοντάδες χιλιάδες σε κάποια κοντινή φωλιά, και θα πρέπει άμεσα να λάβουμε μέτρα.
- Πλένουμε αμέσως όλα τα πιάτα και τα σκεύη μετά τη χρήση, καθώς ένα βρόμικο πιάτο ή τηγάνι είναι το καλύτερο εστιατόριο για τις "μικρές Τερέζες".
- Πετάμε αμέσως τα αποφάγια, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, και δεν τα αφήνουμε στον σκουπιδοτενεκέ του σπιτιού.
- Δεν αφήνουμε στοίβες από εφημερίδες και χαρτιά σε κανένα δωμάτιο, γιατί αποτελούν την τέλεια κρυψώνα για τις κατσαρίδες στο σπίτι. Αν τα χρειαζόμαστε, τα βάζουμε σε πλαστικό κουτί, που είναι καλά κλεισμένο.
- Η γάτα είναι μεν ο πιο ισχυρός εξολοθρευτής των κατσαρίδων, ωστόσο, αν ξεχάσουμε υπολείμματα τροφής στο μπολάκι της, θα έρθουν να τα φάνε όταν το κατοικίδιο μας κοιμάται.
- Σκουπίζουμε καλά τις γωνίες της κουζίνας, και κυρίως κάτω από τις οικιακές συσκευές για να αφαιρέσουμε υπολείμματα τροφών που έχουν πέσει.
- Προσέχουμε να μην αφήνουμε ψίχουλα στις επιφάνειες και στις συσκευές της κουζίνας που ενοχοποιούνται περισσότερο, όπως για παράδειγμα η τοστιέρα, ή η φρυγανιέρα.
- Αποφεύγουμε το συνωστισμό αντικειμένων στα ράφια της κουζίνας, γιατί θα γίνει η κρυψώνα τους, όταν θα θελήσουν να διαφύγουν.
- Αποθηκεύουμε όλα τα τρόφιμα στα ντουλάπια, μέσα σε κλειστά γυάλινα, πλαστικά ή μεταλλικά δοχεία.
- Καθαρίζουμε ίχνη από περιττώματα κατσαρίδας, που συνήθως μοιάζουν με μικρούς κόκκους πιπεριού ή καφέ, καθώς προσελκύουν και άλλες κατσαρίδες.
Εσείς πως αντιμετωπίζετε τις κατσαρίδες στο σπίτι?
Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι ο μοναδικός ο μοναδικός τρόπος για να ξεφορτωθούμε τις κατσαρίδες στο σπίτι, είναι να τις πατάμε κάτω ζωντανές, ή να ψεκάζουμε με τοξικά χημικά. Όμως, όπως είδαμε υπάρχουν και άλλοι τρόποι.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.
Αφήστε μια απάντηση