Σήμερα θα αναφερθούμε σε μια ταινία χαρακτηριστική για τη ωμότητα της και τις σκοτεινές πλευρές της. Αυτή δεν είναι άλλη από την ταινία Ο Σημαδεμένος.
Ο Σημαδεμένος ή αλλιώς «Scarface» είναι Αμερικάνικη ταινία του 1983 και αποτελεί remake της ταινίας του 1932 με τον ομώνυμο τίτλο. Παρά το γεγονός ότι η ταινία λέγεται «Scarface», η λέξη σημαδεμένος υπάρχει μόλις μία φορά στο σενάριο και αυτή στα Ισπανικά (Caracicatriz).
Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, σεναριογράφος ο Όλιβερ Στόουν ενώ ο κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Αλ Πατσίνο υποδυόμενος τον Τόνυ Μοντάνα. Αρχικά ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ήταν ο βασικός υποψήφιος για τον ρόλο του Τόνυ Μοντάνα, ωστόσο στο τέλος αρνήθηκε τον ρόλο και έτσι την θέση του πήρε ο Αλ Πατσίνο. Ήταν μοιραίο να καταλήξουν έτσι τα πράγματα αφού η συνεργασία ανάμεσα στον Ντε Πάλμα και τον Πατσίνο έχει μείνει ανεξίτηλη στον χρόνο καθώς, η σκηνοθεσία του πρώτου και η ερμηνεία του δεύτερου, άφησαν εποχή απεικονίζοντας χαρακτηριστικά την gangster ζωή.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο Πατσίνο ήταν ο ιδανικός για αυτόν τον ρόλο. Για αυτό τον λόγο έχει μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου και θεωρείται από πολλούς μια από τις κορυφαίες ταινίες της δεκαετίας του 80’. Πως όμως γεννήθηκε η ιδέα της ταινίας;
Ο σεναριογράφος της ταινίας , έγραψε την υπόθεση στο Παρίσι που είχε προσφύγει προκειμένου να απεξαρτηθεί από την κοκαΐνη στην οποία ήταν αρκετά εθισμένος. Ο λόγος που πήγε στο Παρίσι ήταν γιατί ήθελε να ξεφύγει από την σόου μπίζ και το Los Angeles που είχαν εξαρχής προκαλέσει τον εθισμό του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ήταν ότι καλύτερο έχει κάνει και νιώθει πολύ περήφανος που κατάφερε νηφάλιος να γράψει το σενάριο.
Έτσι έχουμε εμείς την δυνατότητα να παρακολουθούμε ως και σήμερα αυτή την ταινία. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί η κεντρική υπόθεση. Η ταινία αφηγείται μέσα από τρεις πράξεις την άνοδο και την πτώση ενός Κουβανού Βαρόνου του εγκλήματος και της κοκαΐνης, τον Τόνυ Μοντάνα. Συγκεκριμένα ο Σημαδεμένος διηγείται την ιστορία ενός Κουβανού πρόσφυγα που φτάνει το 1980 στο Μαϊάμι και γίνεται βαρόνος στο καρτέλ ναρκωτικών, την εποχή της ραγδαίας αύξησης της χρήσης κοκαΐνης στην δεκαετία του ΄80.
Ο Τόνυ Μοντάνα μαζί με τον φίλο του Μανουέλ Ρέι, μετά την διαφυγή τους από την κούβα καθώς είναι αυτοεξόριστοι, καταφέρνουν να πάρουν πράσινη κάρτα και να φτάσουν στο Μαϊάμι με σκοπό να κυνηγήσουν το δικό τους Αμερικάνικο Όνειρο και καταλήγουν αρχικά σε ένα στρατόπεδο προσφύγων με την ονομασία "Freedomatown”.
Έπειτα βρίσκουν μια χαμηλόμισθη δουλεία σε εστιατόριο όμως την εγκαταλείπουν και σύντομα καταφέρνουν να γίνουν οι καλύτεροι υπάλληλοι του Φρανκ Λόπεζ, εγκληματία και έμπορου ναρκωτικών, του οποίου την θέση φιλοδοξεί να πάρει ο Τόνυ Μοντάνα. Μαζί φιλοδοξεί να κερδίσει την καρδιά της Ελβίρα Χάνκοκ που είναι το κορίτσι του Frank.
Τελικά πραγματοποιεί τα όνειρα του για χρήματα και εξουσία πουλώντας κοκαΐνη από την Κολομβία αλλά, μετά από χρόνια, εθισμένος πια και ο ίδιος, χάνει τους στενούς συνεργάτες του και αποκτά θανάσιμους εχθρούς. Έρμαιο των επτά θανάσιμων αμαρτημάτων και με πράξεις που χαρακτηρίζονται από το μη αναστρέψιμο, ο Tony δεν αργεί να βρει άσχημο τέλος. Σκοτώνεται με την καραμπίνα στα χέρια ενώ προσπαθεί να πάρει μαζί του όσους πιο πολλούς εχθρούς μπορεί.
Ο Πατσίνο ερμηνεύει με το χαρακτηριστικό του πάθος το χαρακτήρα προσδίδοντας του βάθος. Παρόλο που ο ρόλος του είναι παράδειγμα προς αποφυγή τείνει να είναι συμπαθητικός στο κοινό. Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί δύσκολα μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τον Τόνυ Μοντάνα. Από την μία είναι ψεύτης και με έλλειψη ηθικών αξιών και αρχών, εξαπατά συνεχώς, όμως ταυτόχρονα είναι πιστός και βοηθητικός σε αυτούς που εκείνος θέλει να έχει δίπλα του και νοιάζεται.
Συγκεντρώνει και την φωτεινή αλλά και την σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων. Ακόμα και η Μισέλ Πφάιφερ μας πείθει ως μια δυναμική γυναίκα που αποζητά την εξουσία. Κάτω από το προσωπείο της ανίκητης προσωπικότητας κρύβεται μια γυναίκα με πολλές ευαισθησίες. Όταν κυκλοφόρησε η ταινία «Σημαδεμένος» προκάλεσε σάλο το Δεκέμβριο του 1983 και αυτό γιατί υπήρχαν έντονες σκηνές βίας που προκαλούσαν αμφίθυμα συναισθήματα. Για αυτό και δέχθηκε κριτική.
Παρ' όλα αυτά, η ταινία πήγε πολύ καλά εμπορικά και συγκαταλέγεται πλέον στις διαχρονικές, κλασσικές ταινίες του Hollywood και συγκεκριμένα θεωρείται μια από τις καλύτερες μαφιόζικες ταινίες μαζί με την τριλογία του «Νονού». Έχει καταφέρει να επηρεάσει πολλές δουλειές, από το «Lock, Stock and Two Smoking Barrels» έως το «Ace Ventura», ο Τόνυ Μοντάνα ακόμα θεωρείται ένας από τους χειρότερους μαφιόζους της 7ης τέχνης.
Μάλιστα τα λόγια του μεγαλέμπορου κοκαΐνης έχουν τυπωθεί σε μπλούζες, αφίσες, σε βιβλία φανερώνοντας ότι ακόμα και σήμερα αποτελεί μια αξιομνημόνευτη ταινία που συνεχίζει να επηρεάζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ατάκα «Say hello to my little friend!» που είναι πλέον πολύ διαδεδομένη.
Ακόμα και ο ίδιος ο Πατσίνο έχει δηλώσει ότι είναι πολύ περήφανος τόσο για την ταινία όσο και για την ερμηνεία του στον ρόλο που υποδύθηκε, την οποία δεν θεωρούσε υπερβολική. Θεωρεί ότι είναι μια μεγαλειώδης ταινία με έντονα στοιχεία που ξεπερνούν την πραγματικότητα καθώς είναι ρόλος σταθμός για την καριέρα του.
Πηγές:
https://provocateur.gr/archive/707/scarface-30-xronia-hellip-shmademenos
https://www.athinorama.gr/cinema/movie/o_simademenos-1000636/
http://www.cine.gr/film.asp?id=1110&page=4