Στα 2 πρώτα μέρη του αφιερώματος του Lifesteps είδαμε 8 φορές που κορυφαίοι ελληνικοί σύλλογοι κατάφεραν να φτάσουν τόσο ψηλά στις δημοφιλείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της UEFA. Το Γ' μέρος του αφιερώματός μας, θα μας φανερώσει ακόμα 4 πορείες ελληνικών ομάδων, με κυριότερη από αυτές την μεγαλειώδη πορεία του Παναθηναϊκού στο Champions League πριν από 26 χρόνια, όμως εμείς θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στον χρόνο από το 1992, για να δούμε μαζί πως ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι τους 8 του Κυπέλλου Κυπελλούχων.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1992-1993 (προημιτελικά Κυπέλλου Κυπελλούχων)
Ο Ολυμπιακός κέρδισε την συμμετοχή του στην δεύτερη (τότε) τη τάξει διοργάνωση της UEFA χάρη στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος την προηγούμενη σεζόν επί του ΠΑΟΚ και μάλιστα σε διπλούς αγώνες (1-1 στην Τούμπα, 2-0 στο Καραϊσκάκη). Οι ερυθρόλευκοι, μετά από 5 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα, βρισκόντουσαν σε κατάσταση κρίσεως και ήθελαν να πανηγυρίσουν το συντομότερο δυνατό έναν μεγάλο τίτλο, είτε εντός, είτε εκτός συνόρων.
Βασικοί παίκτες του προ 30ετίας ρόστερ του Ολυμπιακού ήταν οι Μύρτσος, Καραταΐδης, Μητσιμπόνας, Παχατουρίδης, Χαντζίδης, Καλαντζής, Τσαλουχίδης, Μπατίστα, Τσιαντάκης, Καραπιάλης, ενώ στην ομάδα υπήρχαν και δύο πρώην Σοβιετικοί, οι Λιτόφτσενκο και Προτάσοφ, και λοιποί ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τότε τα ερυθρόλευκα.
Η κλήρωση του πρώτου γύρου της διοργάνωσης έφερε στον δρόμο του Ολυμπιακού την Τσερνομόρετς από την Ουκρανία, της οποίας οι ομάδες της έκαναν εκείνη την σεζόν ντεμπούτο στην Ευρώπη κάτω από την σημαία της, μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ. Η πρώτη αναμέτρηση στον Πειραιά, έληξε με μία απρόσμενη νίκη των Ουκρανών με 0-1 χάρη σε ένα γρήγορο γκολ του Σακ στο 4ο λεπτό.
Άλκης Καμπανός: Ένα άρθρο εις μνήμην του αδικοχαμένου νεαρού
Όμως οι παίκτες του Ολυμπιακού στο δεύτερο παιχνίδι στην Ουκρανία, έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο και σημείωσαν τρία τέρματα απέναντι στην Τσερνομόρετς, η οποία δεν είχε περιθώρια να αντιδράσει καθ' όλη την διάρκεια της αναμέτρησης. Στη συνέχεια, η ισχυρή Μονακό του Αρσέν Βενγκέρ και των ποδοσφαιριστών του Τουράμ, Κλίνσμαν, Τζορκαέφ κληρώθηκε με τον Ολυμπιακό για την επόμενη φάση της διοργάνωσης, με τους Μονεγάσκους να θεωρούνται το ξεκάθαρο φαβορί για την οκτάδα.
Στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων στο Μονακό στις 21 Οκτωβρίου 1992, κανείς δεν περίμενε ότι ο Ολυμπιακός θα επικρατήσει του κλαμπ του Πριγκιπάτου, όμως ο Μπλαχίν και οι παίκτες του κατάφεραν να το κάνουν πράξη. Το ιστορικό νικητήριο γκολ των ερυθρόλευκων μέσα στην Γαλλία πέτυχε ο Βαΐτσης 4 λεπτά προτού τελειώσει ο αγώνας.
Έτσι ο Ολυμπιακός με το υπέρ του 1-0, απέκτησε αβαντάζ ενόψει του επαναληπτικού στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Στις 4 Νοεμβρίου 1992, όσοι βρέθηκαν στο φαληρικό γήπεδο θεώρησαν ότι ο χρόνος κυλούσε αργά καθώς η Μονακό κυνηγούσε εναγωνίως το γκολ που θα ισοφάριζε το σκορ του πρώτου ματς, μέχρι το τελευταίο λεπτό που συνέβη μία περίεργη φάση στην οποία εντέλει ο Ολυμπιακός στάθηκε τυχερός.
Συγκεκριμένα, ο Πέρεζ της Μονακό βγάζει μια σέντρα που έχει στόχο τον Τζορκάεφ, ο δεύτερος κάνει προβολή, η μπάλα χτυπάει στο αριστερό δοκάρι του Μύρτσου, ο οποίος την μπλοκάρει στη συνέχεια προτού περάσει τη γραμμή του τέρματός του. Δευτερόλεπτα μετά ο διαιτητής της αναμέτρησης Κονσταντέν σφυρίζει την λήξη της ρεβάνς, η οποία έληξε ισόπαλη χωρίς τέρματα, έχοντας ως συνέχεια το στάδιο Καραϊσκάκη να "καεί" από τους πανηγυρισμούς των φιλάθλων του Ολυμπιακού, που πανηγύριζαν μαζί με τους παίκτες της ομάδας αυτήν την μεγάλη πρόκριση.
Τέσσερις μήνες μετά, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε στο ΟΑΚΑ, την Ατλέτικο Μαδρίτης, με την οποία κληρώθηκε στην προημιτελική φάση του θεσμού, στο πρώτο μεταξύ τους ματς, ενώ ενδιάμεσα, ο Όλεγκ Μπλαχίν αποτέλεσε παρελθόν για τους ερυθρόλευκους με τον Λιούπκο Πέτροβιτς να παίρνει την θέση του Ουκρανού προπονητή. Στο τερέν του ΟΑΚΑ, και οι δύο ομάδες είχαν αρκετές χαμένες ευκαιρίες με την Ατλέτικο Μαδρίτης να χάνει την μεγαλύτερη από αυτές καθώς έχασε πέναλτι πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου.
Τελικά, καμία ομάδα δεν έφυγε από το ΟΑΚΑ με την νίκη, καθώς το πρώτο ματς έληξε ισόπαλο 1-1 με τον Μόγια στο 10' να ανοίγει το σκορ για λογαριασμό της Ατλέτικο και τον Βαΐτση να ισοφαρίζει στο 63' για τον Ολυμπιακό. Η ρεβάνς του Βιθέντε Καλντερόν στις 18 Μαρτίου 1993, ήταν το τέλος της τότε ευρωπαϊκής πορείας του Ολυμπιακού καθώς η Ατλέτικο κέρδισε αρκετά εύκολα τους ερυθρόλευκους με 3-1, με το μοναδικό γκολ των Πειραιωτών να το πετυχαίνει ο Τσαλουχίδης στο 60ο λεπτό, ο οποίος μείωσε προσωρινά σε 2-1.
Την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός με νέα διοίκηση, υπό τον Σωκράτη Κόκκαλη, δεν κατάφερε να δώσει το παρόν για άλλη μία σεζόν στο Κυπελλούχων αφού ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος κόντρα στον Παναθηναϊκό, ενώ χρειάστηκαν επιπλέον 4 χρόνια υπομονής για να κατακτήσει ξανά το πρωτάθλημα.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1995-1996 (ημιτελικά UEFA Champions League)
Μετά από μία εξαιρετική σεζόν, στην οποία κατέκτησε με σχετική ευκολία τόσο το Πρωτάθλημα, όσο και το Κύπελλο Ελλάδος, ο Παναθηναϊκός σκόπευε να συνεχίσει την εξαίρετη πορεία του στην Ελλάδα και να πάει σχετικά μακριά στην Ευρώπη, αγωνιζόμενος στο Champions League εκείνης της περιόδου. Το Τριφύλλι, με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα στο τιμόνι, σκόπευε να χαρίσει αρκετές χαρές στους φίλους του, αρκεί οι παίκτες του να μην χαλάνε, με την εμφάνισή τους στο γήπεδο, τα χατίρια τους.
Μερικοί από τους εντός γηπέδου συντελεστές της φημισμένης αθηναϊκής ομάδας ήταν ο Βάντσικ, ο Αποστολάκης, ο Καλιτζάκης, ο Κολιτσιδάκης, ο Δώνης, ο Γ.Χ Γεωργιάδης, ο Λαγωνικάκης, ο Νιόπλιας, ο Μπορέλι και ο πρώτος σκόρερ των πρασίνων Κριστόφ Βαζέχα. Στον προκριματικό γύρο του Αυγούστου, ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με την κροατική Χάιντουκ Σπλιτ, η οποία την προηγούμενη σεζόν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού.
Σε ένα άδειο ΟΑΚΑ, λόγω τιμωρίας του ΠΑΟ, η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ της ελληνικής και της κροατικής ομάδας έληξε ισόπαλη χωρίς τέρματα, με τις δύο πλευρές να λύνουν τις διαφορές τους στην ασφαλή Ρίεκα, αντί του Σπλιτ, λόγω του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Στο δεύτερο ματς στη Ριέκα, ο Στίματς στο 5' έβαλε σε θέση οδηγού τους Κροάτες της Χάιντουκ, όμως ο Παναθηναϊκός κυνηγούσε μέχρι τέλους το γκολ της πρόκρισης, το οποίο κατάφερε να πετύχει ο Μπορέλι στο 54ο λεπτό της συνάντησης, κάνοντας το 1-1, που έμελλε να είναι το τελικό σκορ.
Το σφύριγμα της λήξης σηματοδότησε την είσοδο του Παναθηναϊκού στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, χάρη στο εκτός έδρας γκολ του Αργεντίνου άσου του Τριφυλλιού. Για την φάση των ομίλων του Champions League, ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε στο πρώτο γκρούπ με την Δυναμό Κιέβου, τη γαλλική Ναντ και την Πόρτο, με την πρώτη να αποβάλλεται αργότερα από την διοργάνωση, μετά την αποκάλυψη ότι ο διαιτητής του αγώνα της ουκρανικής ομάδας με το Τριφύλλι, Αντόνιο Λόπεζ Νιέτο δωροδοκήθηκε από τους διοικούντες των Ουκρανών στο ξενοδοχείο όπου διέμενε.
Για την ιστορία το ακυρωθέν παιχνίδι έληξε με νίκη της Δυναμό με 1-0. Το πρώτο ματς του Τριφυλλιού στο ΟΑΚΑ, ήταν αυτό απέναντι στην Ναντ για την δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων, στο οποίο ο Παναθηναϊκός επικράτησε των Γάλλων με 3-1, με τα γκολ των πράσινων να σημειώνουν ο Γ.Χ Γεωργιάδης και ο Βαζέχα επί δυο, ενώ οι Γάλλοι μείωσαν δύο λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.
Το πρώτο διπλό ελληνικής ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ, και συνάμα του Παναθηναϊκού ήρθε κόντρα στην Πόρτο, την επόμενη αγωνιστική. Το νικητήριο γκολ των Πρασίνων μέσα στην Πορτογαλία πέτυχε ο Δημήτρης Μάρκος με μακρινό σουτ στο 40', που ήταν το μοναδικό της συνάντησης, ενώ ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 10 παίχτες λόγω της αποβολής του Αλεξούδη στο 35ο λεπτό.
Το ματς του Παναθηναϊκού για την πρώτη αγωνιστική που ακυρώθηκε, ορίστηκε εκ νέου για τις 25 Οκτωβρίου 1995, αλλά με διαφορετικό αντίπαλο, την δανέζικη Άαλμποργκ. Στον αγώνα με την Άαλμποργκ, ο Παναθηναϊκός δεν έφυγε με την νίκη αλλά ούτε με την ισοπαλία από την Δανία καθώς ηττήθηκε με 2-1. Ούτε κόντρα στην Πόρτο στο Μαρούσι, μια εβδομάδα αργότερα, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να γευτεί την χαρά της νίκης, καθώς οι δύο ομάδες έμειναν στο μηδέν.
Με δυο αγωνιστικές να απομένουν ακόμη, ο Παναθηναϊκός είχε το πάνω χέρι για την πρόκριση στα προημιτελικά, με τις Ναντ και Πόρτο να καραδοκούν πίσω από το Τριφύλλι, ενώ η Άαλμποργκ είχε ελάχιστες ελπίδες για οκτάδα. Για την προτελευταία αγωνιστική ο Παναθηναϊκός είχε να αντιμετωπίσει την ουραγό Άαλμποργκ στο ΟΑΚΑ και έπρεπε οπωσδήποτε να κερδίσει τους Δανούς για να βρεθεί στα προημιτελικά και ταυτόχρονα να μην κερδίσει η Πόρτο την Ναντ στο μεταξύ τους ματς στο Ντας Άντας.
Τελικά πραγματοποιήθηκαν και οι δύο επιθυμίες των φίλων του Τριφυλλιού για πρόωρη πρόκριση τους στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Συγκεκριμένα ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Άαλμποργκ με 2-0 χάρη στα γκολ του Αλεξούδη στο 26ο δευτερόλεπτο και του Γιώργου Γεωργιάδη του Σάββα με φάουλ στο 38ο λεπτό, ενώ στο Ντας Άντας, Πόρτο και Ναντ έμειναν στο 2-2. Το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής του Παναθηναϊκού στην Ναντ με την ομώνυμη ομάδα είχε χαρακτήρα τελικού για την πρώτη θέση του ομίλου.
ΑΕΛ: Η ποδοσφαιρική εξέγερση του θεσσαλικού κάμπου πριν από 34 χρόνια
Σε ένα χιονισμένο γήπεδο, ο Παναθηναϊκός τελείωσε τον πρώτο όμιλο ως επικεφαλής του, καθώς έμεινε στο 0-0 με την Ναντ, η οποία ακολούθησε το Τριφύλλι στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Λόγω του συστήματος χιαστί για τα προημιτελικά που ίσχυε τότε, ο Παναθηναϊκός έπεσε πάνω στην πρωταθλήτρια Πολωνίας, Λέγκια Βαρσοβίας, η οποία τερμάτισε δεύτερη στον Β' όμιλο πίσω από την Σπαρτάκ Μόσχας που έκανε το 6/6 και πάνω από την Ρόζενμποργκ και την αγγλική Μπλάκμπερν.
Το πρώτο παιχνίδι στην Βαρσοβία σε ένα γήπεδο που οι Πολωνοί είχαν ρίξει κοπριά πριν την έναρξη του, ο Παναθηναϊκός πήρε το αβαντάζ για πρόκριση στα ημιτελικά, παρά τη λευκή ισοπαλία που απέσπασε κόντρα στην Λέγκια. Στον επαναληπτικό του Ολυμπιακού Σταδίου, ο Παναθηναϊκός πήρε φαινομενικά εύκολα το εισιτήριο για τους 4 του Champions League, καθώς επιβλήθηκε της πολωνικής ομάδας με 3-0 χάρη στα γκολ του Βαζέχα στο 33' και 57' και του Μπορέλι στο 71'.
Στα ημιτελικά, ένα γνώριμο εμπόδιο περίμενε τον Παναθηναϊκό στον δρόμο για τον τελικό της Ρώμης και αυτό ήταν ο Άγιαξ. Στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στις 3 Απριλίου 1996 στο Άμστερνταμ, οι πράσινοι άντεξαν για 90 λεπτά απέναντι στους αστέρες της ολλανδικής ομάδας και πήραν την νίκη χάρη στην υπέροχη κούρσα του Δώνη ο οποίος βρήκε τον Βαζέχα αμαρκάριστο, του έκανε την πάσα και ο Πολωνός κέρδισε τον Φαν Ντερ Σαρ στο τετ α τετ, πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.
Ταυτόχρονα οι πράσινοι έσπασαν ένα αήττητο σερί των πρωταθλητών Ευρώπης του 1995 το οποίο κράτησε 2 συνεχόμενα έτη, με τους φίλους του Παναθηναϊκού και όχι μόνο να πανηγυρίζουν σε κάθε σημείο της Ελλάδας αυτήν την μεγάλη νίκη εις βάρος του Άγιαξ. Επίκεντρο των πανηγυρισμών των Ελλήνων φιλάθλων ήταν η πλατεία Ομονοίας, η οποία ήταν κατάμεστη από κόσμο το βράδυ της 3ης Απριλίου 1996.
Όμως ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να διατηρήσει το υπέρ του σκορ πρόκρισης στο β ματς των ημιτελικών με τον Άγιαξ, καθώς οι Ολλανδοί έφυγαν θριαμβευτές από την Αθήνα, σημειώνοντας 3 γκολ, εκ των οποίων τα δύο, πέτυχε ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, ο Φινλανδός Γιάρι Λίτμανεν. Έτσι ο Άγιαξ προκρίθηκε στον τελικό της Ρώμης με συνολικό σκορ 1-3 εις βάρος του Τριφυλλιού. Όμως η πορεία του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ την σεζόν 1995-1996 θα μείνει αξέχαστη σε όλους τους φίλους των Πράσινων, οι οποίοι εύχονται κάποια στιγμή στο μέλλον να ξαναζήσουν χρυσές στιγμές.
ΑΕΚ 1996-1997 (προημιτελικά Κυπέλλου Κυπελλούχων)
Το 1996-1997 η ΑΕΚ ήταν προερχόμενη από μια εξαιρετική σεζόν η οποία, παρόλο που η ομάδα δεν πήρε πρωτάθλημα, έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των φίλων της Ένωσης επειδή η ομάδα τότε έπαιζε φοβερό ποδόσφαιρο. Η ΑΕΚ στην έναρξη της σεζόν στερήθηκε των πολύτιμων υπηρεσιών του προηγούμενου προπονητή της Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος πήγε στον Ολυμπιακό, μαζί με τον Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, με τον βοηθό του Βόσνιου τεχνικού, Πέτρο Ραβούση να τον αντικαθιστά στον πάγκο των κιτρινόμαυρων, ενώ ο Βασίλης Τσιάρτας μετανάστευσε για την Σεβίλλη, όπου φόρεσε τα χρώματα των ροχιμπλάνκος.
Στον αντίποδα, οι Βεριντιάνο Μαρσέλο από την Ξάνθη και ο Ντέμης Νικολαΐδης από τον Απόλλωνα Σμύρνης ήταν τα σημαντικότερα αποκτήματα εκείνης της εποχής για τους κιτρινόμαυρους. Τους δύο επερχόμενους αστέρες της ΑΕΚ πλαισίωναν οι Ηλίας Ατματζίδης, Νίκος Κωστένογλου, Στέλιος Μανωλάς, Χάρης Κοπιτσής, Μιχάλης Κασάπης, Τόνι Σαβέβσκι, Τιμούρ Κετσπάγια, Ντάνιελ Μπατίστα, Χρήστος Κωστής και πολλοί άλλοι.
Η Χέμλον από την Σλοβακία, ως πρώτη αντίπαλος της ΑΕΚ στο κύπελλο Κυπελλούχων δεν ήταν φόβητρο για τους κιτρινόμαυρους καθώς επικράτησαν και στις δύο μεταξύ τους αναμετρήσεις. Συγκεκριμένα, στη Νέα Φιλαδέλφεια η Ένωση επικράτησε των Σλοβάκων με 1-0 με κοντινό σουτ του Ντάνιελ Μπατίστα, ενώ στην ρεβάνς της Σλοβακίας η ΑΕΚ δεινοπάθησε στα πρώτα λεπτά για να κερδίσει την Χέμλον.
Συγκεκριμένα οι Σλοβάκοι ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα πριν την συμπλήρωση 60 δευτερολέπτων, ενώ στο 10' ο Γεωργιανός παίκτης της ΑΕΚ έχασε πέναλτι, το οποίο απέκρουσε ο μετέπειτα τερματοφύλακας αρκετών ελληνικών ομάδων (Ξάνθη, Ολυμπιακός, Άρης) Γιουράι Μπούτσεκ. Τελικά η ΑΕΚ κέρδισε με γκολ των Ντέμη και Μπατίστα την Χέμλον στην Σλοβακία με 1-2.
Στους 16 του θεσμού η Ολίμπια Λιουμπλιάνας από την Σλοβενία βρέθηκε απέναντι στον δρόμο των κιτρινόμαυρων, όμως κατάφεραν να προκριθούν ευκολότερα απ' ότι κόντρα στην Χέμλον, στην επόμενη φάση του Κυπελλούχων, καθώς επικράτησαν με 0-2 στην Σλοβενία και 4-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι δύο νίκες της ΑΕΚ επί της Ολίμπια Λιουμπλιάνας είχαν ως αποτέλεσμα να προκριθεί σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά την σεζόν 1976-1977.
Όμως η κλήρωση της 11ης Δεκεμβρίου έφερε δύσκολα μαντάτα για την Ένωση καθώς θα αντιμετωπίσει την φημισμένη Παρί Σεν Ζερμέν ενώ απέφυγαν πιο δυνατές ομάδες όπως Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ και Φιορεντίνα. Στο Παρίσι ενόψει του πρώτου αγώνα της ΑΕΚ με την Παρί, 5 χιλιάδες κόσμου των κιτρινόμαυρων συνόδευσαν τους παίκτες τους ώστε να τους εμψυχώσουν στην δύσκολη αποστολή τους.
Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Α μέρος)
Η ΑΕΚ έμεινε όρθια χάρη στην εξαιρετική της άμυνα καθ' όλη την διάρκεια του αγώνα με την πανίσχυρη Παρί Σεν Ζερμέν στο Παρκ ντε Πρενς και έφυγε από την γαλλική πρωτεύουσα με μια λευκή ισοπαλία στις αποσκευές της και το αβαντάζ έδρας που θα έχει στον επαναληπτικό της Νέας Φιλαδέλφειας. Σε ένα κατάμεστο από δεκάδες χιλιάδες ΑΕΚτζήδες στάδιο στις 20 Μαρτίου 1997 η ΑΕΚ απείχε τουλάχιστον 90 λεπτά για να γράψει και πάλι ιστορία.
Όμως ο Πατρίς Λοκό και η παρέα του είχαν άλλη άποψη, αφού ο πρώτος με δικό του χατ-τρικ χάρισε την πρόκριση για τα ημιτελικά στην ομάδα του. Τελικό σκορ στη Νέα Φιλαδέλφεια ΑΕΚ-Παρί 0-3 με το ευρωπαϊκό ταξίδι της Ένωσης να τελειώνει άδοξα με αυτήν της την ήττα. Τελικά η ΑΕΚ με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν κατάφερε να δηλώσει παρούσα για του χρόνου στο Κύπελλο Κυπελλούχων, με τους παίκτες της ομάδας και το τεχνικό επιτελείο να βάζουν τα δυνατά τους με στόχο να την πάνε πιο ψηλά.
ΑΕΚ 1997-1998 (προημιτελικά Κυπέλλου Κυπελλούχων)
Στο τελευταίο κείμενο του Γ' μέρος του αφιερώματός μας, έχουμε την τύχη να ξανασυναντήσουμε την ΑΕΚ, η οποία ξαναδίνει το παρόν στο Κύπελλο Κυπελλούχων χάρη στην επιτυχή κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος σε έναν δραματικό τελικό απέναντι στον Παναθηναϊκό, που κρίθηκε στα πέναλτι, με σκορ 5-3. Η χρόνια για την Ένωση ξεκινά με διοικητικά προβλήματα καθώς ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ Μιχάλης Τροχανάς είχε τους οπαδούς της ομάδας απέναντι του.
Για αυτόν τον λόγο άρχισε να ψάχνει υποψηφίους αγοραστές, ενώ στη θέση του προέδρου της ΠΑΕ έβαλε τον γνωστό ποινικολόγο Αλέξη Κούγια. Από την περσινή ομάδα αποχώρησαν ο Τιμούρ Κετσπάγια και ο Βασίλης Μπορμπόκης, ενώ ο Στέλιος Μανωλάς δεν συμμετείχε στα πρώτα ματς της ομάδας λόγω της κόντρας του με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ.
Οι δύο μεγάλες αφίξεις στην Ένωση ήταν ο Ντουμίτρου Ντουμιτρίου που ανέλαβε το τιμόνι της ομάδας και ο Γιάννης Καλιτζάκης από τον Παναθηναϊκό. Επίσης στο ρόστερ της ΑΕΚ προστέθηκαν οι Γκρέταρσον, Σέμπουε και Δώνης. Λόγω της καλής πορείας της ΑΕΚ στην προηγούμενη διοργάνωση του Κυπελλούχων, επιβραβεύτηκε από την UEFA με μια θέση στους ισχυρούς της κλήρωσης του πρώτου γύρου του θεσμού.
Η λετονική Ντίναμπουργκ είχε την ατυχία να αντιμετωπίσει τους κιτρινόμαυρους για τον πρώτο γύρο, από τους οποίους ηττήθηκε δις (5-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, και 2-4 στη Λετονία). Εν συνεχεία η Ένωση κληρώθηκε με την Στουρμ Γκρατς, με τους φίλους της ΑΕΚ να μην θέλουν να θυμούνται τον τραυματισμό του Χρήστου Κωστή στο πρώτο ματς της Νέας Φιλαδέλφειας.
Εν τέλει η ΑΕΚ, έστω και χωρίς το δεκάρι της κατάφερε με τα γκολ των Μπατίστα και Μαρτσέλο στο τελευταίο τέταρτο να πάρει την νίκη με 2-0 εις βάρος των Αυστριακών. Στην ρεβάνς του Γκρατς η ΑΕΚ δέχτηκε μια γλυκιά ήττα από την τοπική Στουρμ με 1-0, όμως κατάφερε να πετύχει τον κύριο στόχο της, να βρεθεί στους 8 των Κυπέλλου Κυπελλούχων για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Η κλήρωση των προημιτελικών έφερε την Λοκομοτίβ Μόσχας, την οποία οι κιτρινόμαυροι δεν έπρεπε να υποτιμήσουν για να βρεθούν στα ημιτελικά του θεσμού.
Στο πρώτο ματς μεταξύ ΑΕΚ και Λοκομοτίβ, η ρωσική ομάδα έριξε όλο της το βάρος στο αμυντικό παιχνίδι, μην αφήνοντας τους παίκτες της Ένωσης να ελπίζουν στην επίτευξη κάποιου τέρματος και συνάμα σε προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς της παγωμένης Μόσχας. Σημαντική ευκαιρία των κιτρινόμαυρων στην λευκή ισοπαλία του πρώτου αγώνα ήταν το δοκάρι του Ντέμη στο 61ο λεπτό ενώ ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με 9 παίκτες καθώς αποβλήθηκαν οι Ντόμπος και Βάιος Καραγιάννης στο 75' και 92' αντίστοιχα.
Χωρίς τις υπηρεσίες των δύο αμυντικών, η ΑΕΚ ταξίδεψε στην Μόσχα με σκοπό την πρόκριση για τους τέσσερις του Κυπελλούχων κόντρα στην τοπική Λοκομοτίβ στις 19 Μαρτίου 1998. Στο πρώτο ημίχρονο της ρεβάνς, οι δύο ομάδες δεν έδειξαν κάτι το αξιόλογο, με αποτέλεσμα να πάνε στα αποδυτήρια χωρίς τέρματα. Όμως οι Μοσχοβίτες προηγήθηκαν στο σκορ στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους με τον Χαρλάτσεβ.
Στη συνέχεια η ΑΕΚ πίεζε με αρκετές ευκαιρίες στην εστία του Νιγκματούλιν για το γκολ πρόκρισης αλλά δεν κατάφερε να το πετύχει μέχρι την στιγμή που κερδίζει πέναλτι σε ανατροπή του Μαλαδένη μέσα στη μεγάλη περιοχή της Λοκομοτίβ. Την έσχατη των ποινών εκτέλεσε εύστοχα ο Κοπιτσής στο 68', με την ΑΕΚ να παίρνει θέση οδηγού στο παιχνίδι της πρόκρισης χάρη στο εκτός έδρας γκολ που πέτυχε.
Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (B μέρος)
Στα λεπτά που απέμειναν μέχρι την συμπλήρωση του 90λεπτου η Λοκομοτίβ προσπαθούσε ανεπιτυχώς να σημειώσει κάποιο γκολ, ενώ η ΑΕΚ δεν καταφέρνει να κάνει κάποια τελική προσπάθεια στα καρέ των γηπεδούχων. Όμως στο 90ο λεπτό ήρθε η φάση που θέλει να ξεχάσει κάθε Έλληνας ποδοσφαιρόφιλος. Ο Σέμπουε ξεχύνεται μόνος του στην περιοχή της Λοκομοτίβ και βλέπει απέναντι του τον Νικολαΐδη, του δίνει την μπάλα και συνάμα το μισό γκολ νίκης όμως ο Θρακιώτης επιθετικός δεν καταφέρνει να μετατρέψει σε γκολ την πάσα του Σέμπουε, χάνοντας έτσι ένα σίγουρο τέρμα και μάλιστα σε άδεια εστία, αφού ένας αμυντικός της ομάδας της Μόσχας πρόλαβε και έδιωξε την μπάλα προτού περάσει την γραμμή.
Στο 92' ήρθε το γκολ που έδωσε την πρόκριση για τους γηπεδούχους. Έπειτα από σύγχυση στην περιοχή του Ατματζίδη, ο Τσουγκαίνοφ βρέθηκε στην φάση και σημείωσε το νικητήριο γκολ της Λοκομοτίβ και παράλληλα έστειλε στην κόλαση τους παίκτες και τους φίλους της ΑΕΚ. Ένα λεπτό αργότερα ο Γερμανός διαιτητής Μάρκους Μέρκ θα σφυρίξει το τέλος του αγώνα στην χιονισμένη Μόσχα, με την Λοκομοτίβ να περνά στους τέσσερις χάρη στην νίκη της επί της ΑΕΚ με 2-1. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κάνει κάποια μεγάλη πορεία και εκτός αυτού καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να φτάσει κοντά στους τέσσερις και αυτό οφείλεται κυρίως στην ατυχία που κουβαλούν σε κρίσιμα ματς οι σύλλογοι της χώρας μας.
Στο τελευταίο μέρος του αφιερώματός μας θα δούμε τρεις περιπτώσεις ελληνικών ομάδων, οι δύο είναι του Παναθηναϊκού και μια του Ολυμπιακού, που δεν πέρασαν σε τετράδα ευρωπαϊκών διοργανώσεων χάρη στους λόγους που είδαμε παραπάνω και θα αφιερώσουμε ένα κείμενο για την εκπληκτική πορεία του Πανιωνίου στην τελευταία διοργάνωση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1998-1999. Επιπλέον θα ακολουθήσει ένα κείμενο-αφιέρωμα στον φετινό ΠΑΟΚ που κατάφερε να φτάσει στα προημιτελικά της νεοσύστατης διοργάνωσης της UEFA, το Europa Conference League.
Αφήστε μια απάντηση