Πολλές ταινίες, καλές ή όχι, έχουν σκηνοθετικά λάθη που οι περισσότεροι από εμάς, όπως είναι φυσικό, δεν μπορούμε να τα διακρίνουμε ευθύς εξαρχής. Άλλωστε όταν είμαστε απορροφημένοι με τη πλοκή του έργου, είναι δύσκολο να βλέπουμε και τις γκάφες των συντελεστών στις σκηνές που διαδραματίζονται. Στο άρθρο θα δούμε μερικά από τα μεγαλύτερα λάθη σε ταινίες εκατομμυρίων δολαρίων, που ίσως δεν τα είχαμε προσέξει.
Εκτός βέβαια από λάθη που ξέφυγαν από τον σκηνοθέτη και τον μοντέρ, υπάρχουν περιπτώσεις που ταινίες βασισμένες σε αληθινές ιστορίες έχουν "λάθη" σε σχέση με την πραγματικότητα.
Πόσο Έγκυρες Είναι Οι Ταινίες Βασισμένες Σε Αληθινά Γεγονότα
Ένας καουμπόι στους Πειρατές της Καραϊβικής
Όσοι έχουμε δει την ταινία θα είχαμε αναμφίβολα προσέξει πως η "κατάρα του Μαύρου μαργαριταριού" ήταν απρόβλεπτη, και εν πολλοίς ανεξήγητη.
Ως φαίνεται η κατάρα επηρέασε και τη σκηνή που ο Jack Sparrow δίνει τις οδηγίες στους πειρατές του, καθώς στα αριστερά αποκαλύπτεται εμφανέστατα ένας "Τεξανός" πειρατής με καπέλο από την "Άγρια Δύση", φορώντας γυαλιά ηλίου και t-shirt.
Προφανώς πρόκειται για ένα μέλος του κινηματογραφικού συνεργείου που υποτίθεται ότι είναι εκτός των λήψεων.
Ωστόσο, θα περίμενε κανείς σε μια τέτοια υπερπαραγωγή που ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, να έχουν δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια.
Μπουκάλα αερίου στη Ρωμαϊκή εποχή
Στο "Gladiator" έχει γίνει ένα από τα επικά λάθη σε ταινίες, που σίγουρα δεν επιτρέπονται σε μια τέτοια υπερπαραγωγή.
Κατά τη διάρκεια μιας αναπαράστασης της Μάχης της Καρχηδόνας στο Κολοσσιαίο, όταν η σκόνη καταλαγιάζει σε ένα πεσμένο άρμα, μπορούμε να δούμε μια εξάτμιση και μια μπουκάλα αερίου, στο πίσω μέρος του ρωμαϊκού άρματος.
Η μπουκάλα αερίου χρησιμοποιήθηκε για να ανατρέψει το αμαξίδιο. Καταλαβαίνουμε πως μια τέτοια σκηνή δράσης έχει μεγάλο κόστος και δυσκολία στο να ξαναγυριστεί, αλλά και πάλι...
Το γενναίο αυτοκίνητο του "Braveheart"
Πρόκειται για άλλο ένα από τα επικά λάθη σε ταινίες που είναι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν συμβαδίζει και με την εποχή.
Σε μια σκηνή όπου οι ορδές των Άγγλων επιτίθενται στους γενναίους της Σκωτίας, το 13ο αιώνα, ακριβώς πίσω τους βρίσκεται ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο του 20ου αιώνα.
Και εδώ το επικό της σκηνής δικαιολογεί σε κάποιο βαθμό το ότι δεν την ξαναγύρισαν.
Όλοι κάνουμε λάθη, ακόμη και ο Ταραντίνο
Πολλοί από εμάς δεν θα περιμέναμε λάθη σε ταινίες του Quentin Tarantino. Ως φαίνεται συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια, και μάλιστα εις τριπλούν.
Τοίχος με κληρονομικό χάρισμα
Υπάρχει μια σκηνή στο αναμφίβολα κορυφαίο Pulp Fiction, όπου ο Βίνσεντ και ο Τζουλ έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με έναν οπλισμένο τύπο, ο οποίος στη συνέχεια τους πυροβολεί έξι φορές αλλά δεν τους πετυχαίνει.
Αν γυρίσουμε λίγο πίσω την ταινία πριν ξεκινήσει το άστοχο πιστολίδι του τύπου, θα παρατηρήσουμε ότι οι τρύπες από τις σφαίρες που παρατηρούμε παρακάτω, προϋπήρχαν στον τοίχο.
Η αδρεναλίνη τα κάνει αόρατα
Πάλι στο Pulp Fiction, πριν δώσουν στη Mia Wallace την αδρεναλίνη έτσι ώστε να την επαναφέρουν στη ζωή, για να μην κάνουν λάθος στο κρίσιμο τρύπημα στην καρδιά, σημαδεύουν το σημείο με μια κόκκινη πινελιά.
Μόλις χορηγήθηκε η αδρεναλίνη και πετάχτηκε πάνω η Ούμα Θέρμαν, το κόκκινο σημάδι είχε εξαφανιστεί.
Τα άδοξα λάθη των μπάσταρδων
Όσοι έχουμε παρακολουθήσει την ταινία "Inglourious Basterds" του Ταραντίνο, θα είχαμε προσέξει ότι στα ελληνικά κυκλοφόρησε ως "Άδωξοι Μπάσταρδη". Αυτό πρόκειται για ένα επιτηδευμένο λάθος, μιας και ο αγγλικός της τίτλος ήταν επίσης σκόπιμα ανορθόγραφος (Inglourious Basterds αντί του Inglorious Bastards).
Όμως, υπήρχε και μη σκόπιμο λάθος σε σκηνή της ταινίας του Ταραντίνο. Ο Γερμανός Feldwebel, λίγο πριν τον χτυπήσουν θανάσιμα με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ, έχει ένα σήμα πάνω από την αριστερή τσέπη του στήθους, που εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται κατά τη διάρκεια της σκηνής.
Οι εκδικητές είναι όντως άτρωτοι
Κατά τη διάρκεια της μεγάλης μάχης ενάντια στους Chitauri, ο Κάπτεν Αμέρικα δέχεται πυρά στο σώμα του.
Όταν ο Thor τον βοηθά να σηκωθεί στα πόδια του, μπορούμε να δούμε μια σημαντική ζημιά στο κοστούμι του, ακριβώς κάτω από το αστέρι στη δεξιά πλευρά.
Ωστόσο, αργότερα, αφού ο Iron Man έχει πλέον καταστρέψει το μητρικό πλοίο των Chitauri, η ζημιά στο σώμα του Κάπτεν Αμέρικα, έχει εξαφανιστεί τελείως.
Η Λαμποργκίνι που ήρθε από το μέλλον
Ήταν το σωτήριο έτος 1986, όταν ο ηλεκτρολόγος από το Τέξας, Ron Woodroof, μαθαίνει από τον γιατρό ότι πάσχει από τον ιό του Aids.
Η ταινία Dallas Buyers Club, βασισμένη στα τελευταία χρόνια της ζωής του, έδωσε στον Matthew McConaughey το Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου, τον Jared Leto το όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου, και κέρδισε όσκαρ μακιγιάζ. Επίσης, ήταν υποψήφια για άλλα τρία βραβεία όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σεναρίου, και μοντάζ.
Ωστόσο, και εδώ έγινε ένα από τα πιο βεβιασμένα λάθη σε ταινίες, καθώς παρότι βρισκόμαστε στη δεκαετία του '80, ο Ron Woodroof έχει την αφίσα μιας Lamborghini Aventador του 2012 στον τοίχο του γραφείου του.
Το μωρό είχε πυρετό
Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία American Sniper του Clint Eastwood, όπου ο χαρακτήρας του Bradley Cooper προσπαθεί να κοιμίσει το μωρό του. Ωστόσο, πρόκειται εμφανέστατα για μια πλαστική κούκλα.
Οι παραγωγοί δικαιολόγησαν το λάθος στο twitter, με το επιχείρημα ότι το πραγματικό μωρό εμφανίστηκε με πυρετό, και δεν ήθελαν να το υποβάλλουν σε μια τέτοια δοκιμασία.
Τώρα, γιατί σε μια ταινία με τόσο υψηλό επίπεδο παραγωγής, δεν μπορούσαν να γυρίσουν μια άλλη σκηνή εκείνη τη μέρα, και ας έχαναν μερικά χρήματα, αλλά κατέληξαν σε κάτι τόσο ψεύτικο, αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ.
Σε αντίθεση με άλλα λάθη σε ταινίες που είδαμε προηγουμένως, σίγουρα δεν ήταν κάποια τεράστια και ακριβή σκηνή δράσης, που δεν σήκωνε αναβολές ή διορθώσεις.
Προσοχή στη πόρτα
Στη δημοφιλή ταινία "Star Wars", είναι διαβόητη η σκηνή που ένας από τους stormtroopers, τους στρατιώτες της αυτοκρατορίας, δεν έβλεπε καλά μέσα από το κράνος και χτύπησε το κεφάλι του στην πόρτα.
Παρότι είχαν εντοπίσει το λάθος, οι συντελεστές απεφάσισαν να μην κοπεί αυτή η σκηνή από τη ταινία. Μάλιστα, στις ανανεωμένες εκδόσεις των ταινιών, ο George Lukas προσέθεσε ένα ηχητικό εφέ την ώρα του χτυπήματος.
Εκτός από το εφέ, που έκανε επισήμως το χτύπημα μέρος της ταινίας, αντί για ένα απλό λάθος, ο Lukas επιχείρησε να εξηγήσει μέσα στη μυθολογία του Star wars το γιατί συνέβη αυτό. Το αν αυτό ήταν απαραίτητο ή όχι, θα αφήσουμε εσάς να το κρίνετε.
Εσείς έχετε προσέξει άλλα λάθη σε ταινίες?
Αναμφίβολα τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά όταν πρόκειται για ταινίες, έχουμε να κάνουμε με γκάφες, που ενώ μερικές από αυτές μπορεί να είναι αστείες, ωστόσο, κάποιες άλλες μπορούν ακόμη και να αμαυρώσουν τη φήμη του σκηνοθέτη.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για τα λάθη σε ταινίες, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.