Καλό μήνα και καλή μας Πρωταπριλιά! Η σημερινή μέρα είναι η γιορτή του ψέματος και της πλάκας σε φίλους και γνωστούς μας (όλα με μέτρο φυσικά) και κάθε 1η Απριλίου κάθε έτους, είθισται να ακούμε διάφορα πρωταπριλιάτικα ψέματα από αρκετά Μέσα που σχετίζονται με πολλές από τις πτυχές του κοινωνικού μας βίου.
Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Δ μέρος)
Το εν λόγω έθιμο προήλθε απ' ότι φαίνεται από τη Γαλλία του 16ου αιώνα, όπου μέχρι το 1564 οι κάτοικοι της χώρας γιόρταζαν την πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Τότε, ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ο Ένατος μετέφερε την πρωτοχρονιά στην φυσιολογική της ημερομηνία την 1η Ιανουαρίου. Όμως την απόφαση του βασιλέως Καρόλου δεν την αποδέχτηκαν όλοι οι πολίτες της χώρας. Έκτοτε, αρκετοί Γάλλοι στέλνουν δώρα σε φίλους και οικείους τους για να τους κοροϊδέψουν και στην συνέχεια το έθιμο-πείραγμα εξαπλώθηκε σε όλα τα άκρη της γης.
Ένεκα της σημερινής ημέρας θα αναφέρουμε στο άρθρο μας επιλεγμένα πρωταπριλιάτικα ψέματα που αφορούν τον αθλητισμό. Ξεκινώντας από τη χώρα μας μπορούμε να πούμε μια είδηση που αφορά τον αείμνηστο Σερραίο προπονητή μεγάλων ομάδων της χώρας μας Χρήστο Αρχοντίδη, το όνομα του οποίου ενεπλάκη σε είδηση ελληνικής εφημερίδας όταν, εκ μέρους του μέσου, αναφέρθηκε πρόταση ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Αγγλίας από μεριάς Άγγλων.
Η είδηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα δύο μέρες μετά την λευκή ισοπαλία της εθνικής μας ομάδας, την οποία προπονούσε ο Αρχοντίδης, με αυτήν της Αγγλίας στο ιστορικό στάδιο Γουέμπλεϊ, στα πλαίσια των προκριματικών του Euro 1984. Άλλο δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας ανήμερα Πρωταπριλιάς αναφέρει ότι ο τότε Αργεντίνος άσος του Παναθηναϊκού Χουάν Ραμόν Ρότσα θα σταματούσε το ποδόσφαιρο και θα συνέχιζε την καριέρα του στο τραγούδι.
Αρκετά ακόμη εν Ελλάδι αθλητικά πρωταπριλιάτικα αστεία ήταν το άκουσμα της αγοράς της ΑΕΚ το 2009 από τον Κώστα Πηλαδάκη και τον μεγάλο λαϊκό αοιδό Αντώνη Ρέμο, οι οποίοι θα μοιράζονταν την ιδιοκτησία της ομάδας, την ανάληψη της προεδρίας του Πανιωνίου από τον Master Chef Λεωνίδα Κουτσόπουλο και την αγορά του 20% του Instagram από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.
ΑΕΛ: Η ποδοσφαιρική εξέγερση του θεσσαλικού κάμπου πριν από 34 χρόνια
Αξιοσημείωτο αθλητικό πρωταπριλιάτικο αστείο από ελληνική εφημερίδα ήταν η εμπλοκή του Μουαμάρ Καντάφι στα διοικητικά του ΠΑΟΚ το 2011, ένα χρόνο πριν την αγορά της ομάδας από τον σημερινό της ιδιοκτήτη, Ιβάν Σαββίδη. Κλείνουμε την παραμονή μας στην Ελλάδα με μία πρωταπριλιάτικη είδηση από του 1998, όπου σε δημοσίευμα της εποχής αναφέρεται η επιστροφή του Νίκου Γκάλη στην ενεργό δράση, ενόψει του Μουντομπάσκετ που διεξήχθη εκείνη την χρονιά στην Αθήνα.
Στα εκτός Ελλάδας μπορούμε να αναφέρουμε την είδηση Πορτογαλικού ραδιοφώνου που το 1998 μετέφερε στους ακροατές του ότι το Ιράν αποσύρθηκε από το Μουντιάλ της Γαλλίας και η Πορτογαλία θα πάρει την θέση της ασιατικής χώρας κάτι που τελικά ήταν ψέμα, αλλά οι Ίβηρες συνεχίζουν να δίνουν το παρόν σε Παγκόσμια Κύπελλα αδιαλείπτως από το 2002.
Επίσης άλλη μία πρωταπριλιάτικη είδηση που αφορά την Πορτογαλία, είναι η αλλαγή εθνικότητας του αστέρα της Κριστιάνο Ρονάλντο, για τον οποίο οι Ισπανοί έδωσαν 160 εκατομμύρια ευρώ για να τον ντύσουν με τα χρώματα των φούριας ρόχας. Ακόμη κάθε πρωταπριλιά μαθεύεται ότι γνωστοί αθλητές εκτός από εθνικότητα, αλλάζουν και άθλημα, καθώς ο Λιονέλ Μέσι και αρκετοί ποδοσφαιριστές των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης ξεκίνησαν την ενασχόληση τους με το κρίκετ και ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ με το ποδόσφαιρο, αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Και οι δύο αθλητές έπεσαν θύματα πλάκας από διάσημα ειδησεογραφικά δίκτυα. Επιπλέον την πρωταπριλία πειράζονται και τα γήπεδα. Ενδεικτικές περιπτώσεις είναι αυτές του γηπέδου της Φούλαμ που βυθίστηκε στον Τάμεση σύμφωνα με το BBC, του χορταριού του Groupama Stadium της Λιόν που θα γινόταν μπλε, την διεξαγωγή του Αυστραλιανού Όπεν σε παρκέ και την ηλιοροφή που επρόκειτο να τοποθετηθεί στο Emirates Stadium της Άρσεναλ.
Θα κλείσω το άρθρο μου με ένα επικό πρωταπριλιάτικο αστείο του 2003 όπου η Ρέιντζερς ανακοίνωσε την παραχώρηση του 17χρονου τότε Έλληνα στράικερ Γιάρντις Απόλφο στην Γαλατάσαραϊ, έναντι του ποσού των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά το άκουσμα της είδησης, που πρώτο μετέδωσε το Reuters, πλήθος κόσμου έψαξε τον εν λόγω παίκτη άλλα κανείς δεν κατάφερε να μάθει το ποιόν του, όμως η Google κατάφερε να πάρει "φωτιά" με τις συνεχόμενες αναζητήσεις των χρηστών της που περιείχαν το ανύπαρκτο όπως εντέλει απεδείχθη, πρόσωπο.
Αφήστε μια απάντηση