Μια ματιά να ρίξετε στις μάχες του Here Be Dragons θα καταλάβετε πόσο άσκοπο ήταν να μας πληροφορήσει η πολωνική εταιρεία ανάπτυξής του, Red Zero Games, ότι τα μέλη της είναι ισόβιοι λάτρεις των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Το Here Be Dragons είναι ένα επιτραπέζιο σε ψηφιακή μορφή με interface που αποτυπώνεται φυσικότατα σε χαρτόνι και κανόνες αντίστοιχους ενός καλού επιτραπέζιου. Οι Πολωνοί φίλοι μας που κατασκεύασαν το Here Be Dragons ξεκίνησαν την καριέρα τους με ψηφιακές μεταφορές επιτραπέζιων παιχνιδιών άρα ήταν αναπόφευκτο η πρώτη μοναδική IP τους να έχει τον αέρα και την υφή ενός επιτραπέζιου. Εξερευνώντας τα άδυτα του συναρπαστικού παιχνιδιού τους θα διαπιστώσουμε μαζί ότι η Ανατολική Ευρώπη ξεχειλίζει από δημιουργικότητα και χαρίζει άφθονη ψηφιακή χαρά στους “ψαγμένους” gamers.
Ναυτικοί για τα μπάζα
Παίζοντας συστηματικά με το Here Be Dragons θα συνειδητοποιήσετε ότι δύο πράγματα δεν βλέπονται. Οι χαρακτήρες και η...τύχη που σας κυβερνά υπό την μορφή ζαριού. Είναι αξιοσημείωτες οι προσπάθειες του σεναριογράφου να εμπλουτίσει την ιστορία με ένα σωρό καλαμπούρια τα οποία, ενίοτε, θα σας προκαλέσουν από χαμόγελα έως κανονικό γέλιο. Στο σύνολό τους οι καπετάνιοι, ο αλχημιστής, οι κρατικοί αξιωματούχοι και ο μπάρμαν είναι γελοίοι, καρικατούρες με σοβαρά χαρακτηρολογικά προβλήματα. Οι μονοδιάστατοι κλόουν που νοστιμεύουν ελαφρά την περιπέτεια σας αποτρέπουν από την ταύτιση μαζί τους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα θα αναρωτηθείτε αν ο σεναριογράφος απευθύνεται σε δίχρονα επιχειρώντας να σας προξενήσει τον γέλωτα με έναν χαρακτήρα που επαναλαμβάνει συνέχεια την ίδια λέξη.
Ο περιορισμένος χαβαλές που αποκομίζετε από τα κείμενα που συνοδεύουν τους χαρακτήρες δεν αρκεί για να καλύψει ούτε τις ανέμπνευστες ομιλίες, ούτε το απλοικό σενάριο. Η εναλλακτική εξιστόρηση της ανακάλυψης της Αμερικής με έναν Κολόμβο σε ρόλο ηλίθιου του χωριού και ένα σωρό σαθρές δικαιολογίες για να πολεμάτε αδιάκοπα τα θαλάσσια τέρατα συνθέτουν μια ασήμαντη μυθοπλασία. Με ετούτα και με εκείνα όμως θα εκτιμήσετε αρκετές φράσεις που παραπέμπουν αυτόματα σε γνωστά πρόσωπα και πράγματα της λαϊκής κουλτούρας.
Το αδιάφορο παραμύθι, επισκιάζει θετικά ένα χερουβίμ, το οποίο φτύνει με λύσσα ένα σωρό ζάρια, λες και του είχαν καθίσει στον λαιμό. Η παρουσία ζαριού σε ένα παιχνίδι (video game, επιτραπέζιο, οτιδήποτε) εισάγει αυτόματα τον παράγοντα τύχη στο gameplay του. Τα ζάρια είναι ισάριθμα των μονάδων που στέκονται αντικριστά στον επιχειρησιακό χάρτη και περιμένουν εσάς και τον αντίπαλο να τα επιλέξετε και να τα εναποθέσετε στις σχετικές υποδοχές. Το Here Be Dragons είναι ένα Turn-Based Strategy με γερές δόσεις τακτικής και τύχης να εναλλάσσονται. Αν εξαιρέσουμε τις στατικές εικόνες των συνομιλιών όπου απολαμβάνετε την ενδιαφέρουσα εικονογράφηση και το χιούμορ, όλο σας ο χρόνος ξοδεύεται στην διαχείριση των μαχών.
Όρτσα τα πανιά, κόντρα στο Δεληβοριά
Ο παγκόσμιος χάρτης του Here Be Dragons σταδιακά γεμίζει με στόχους οι οποίοι χωρίζονται σε τρεις μάχες έκαστος. Όλο το ζουμί είναι η διαχείριση των μαχών, η επιβίωση σας και η μετακίνηση στην επόμενη. Ο αριθμός των εχθρών ποικίλλει ενώ εσείς έχετε μόνιμα στην διάθεσή σας δύο πλοία για να εκτελέσετε το θεάρεστο έργο σας. Η εισαγωγή του ζαριού/ τύχης στην μάχη θα εξαφάνιζε τον παράγοντα “στρατηγική” από το gameplay αν δεν σας δίνονταν εξαιρετικά game mechanics για να επηρεάσετε την πορεία της σύγκρουσης. Το πρώτο ονομάζεται initiative και πρόκειται για το ποια πλευρά θα έχει την πρωτοβουλία. Οι γύροι χωρίζονται στην επιλογή/ τοποθέτηση των ζαριών στα πλοία, στα salvos και στα actions, με την σειρά που τα αναφέρω. Οι αριθμοί που αναγράφονται στα ζάρια είναι από το ένα έως το έξι γιατί μιλάμε για εξάπλευρα ζάρια. Το ποιοι θα είναι αυτοί οι αριθμοί είναι και το μοναδικό σημείο της μάχης στο οποίο κάνει κουμάντο η τύχη, στην συνέχεια παίρνει την σκυτάλη η στρατηγική.
Η πρώτη σημαντική επιλογή είναι αν θα προτιμήσετε να κρατήσετε ή να παραχωρήσετε την πρωτοβουλία στον αντίπαλο, αν δηλαδή θα κρατήσετε τα ζάρια με τις μεγαλύτερες τιμές, ξεπερνώντας αριθμητικά την σούμα του εχθρού και χάνοντας το initiative. Ανάληψη πρωτοβουλίας εστί ότι θα ρίξετε πρώτοι τις ομοβροντίες σας (salvos) στα τέρατα, επιτυγχάνοντας ίσως να ξεπαστρέψετε έναν αντίπαλο από τον πρώτο γύρο. Πρωτοβουλία σημαίνει επίσης ότι θα εκτελέσετε στην συνέχεια πρώτοι τις ενέργειές σας (actions) αυξάνοντας την πιθανότητα για πρώιμη συντριβή αντιπάλων ή κερδίζοντας πολύτιμη παράταση ζωής με ένα γερό healing στα χτυπημένα πλοία σας. Το initiative είναι όμως “δίκοπο μαχαίρι” διότι, για να το κερδίσετε, θα αγνοήσετε τα ζάρια που θα δυναμώσουν τα κανόνια σας (attack) και θα γεμίσουν τις “θήκες” κάποιων actions. Ένα δευτερόλεπτο μετά την προσγείωση των ζαριών στο ψηφιακό τερέν, ο νους σας τρέχει... κατοστάρια για να αποφασίσει αν θα πάρει το initiative, θα ενισχύσει τα attack/ defense των πλοίων ή θα ταΐσει τα actions. Αυτοί είναι οι πρώτοι υπολογισμοί που θα κάνετε, οι επόμενοι είναι περιπλοκότεροι.
Κάθε στρατηγός που σέβεται τον εαυτό του ξέρει ότι δεν αρκεί να γνωρίζει τις ικανότητες του στρατεύματός του, οφείλει να γνωρίζει και τα χαρακτηριστικά του εχθρού. Ευτυχώς για εσάς, έχετε εξαρχής ολική πληροφόρηση για τα actions και τις επιθετικές/ αμυντικές ιδιότητες των αντιπάλων συνεπώς οι αποφάσεις σας βασίζονται σε μελέτη και διασταύρωση δεδομένων και όχι στην τύχη. Κοιτάτε τα εχθρικά actions, υπολογίζετε αν θέλετε ή όχι να τα εμποδίσετε, σκέφτεστε αν θα αντέξουν τα σκαριά σας σε μαζική επίθεση και ανοίγει μπροστά σας το νέο επίπεδο στρατηγικής χειραγώγησης των ζαριών. Πλέον, επεξεργάζεστε τα ζάρια με σκοπό τον εμποδισμό των εχθρικών actions ή, ακόμα καλύτερα, το δωρεάν damage. Αν ο εχθρός δεν βρει διαθέσιμα ζάρια με τους αριθμούς που ενεργοποιούν τα actions του, θα φάει damage ίσο με τα ζάρια που έμειναν αχρησιμοποίητα. Με πολύ απλά game mechanics και την χρήση της παγκόσμιας γλώσσας των αριθμών, σας παρουσιάζονται τόσες πολλές στρατηγικές ευκαιρίες που δεν θα το πιστεύετε.
Είναι τα πάντα βαρβάτα, πανάθεμά τα, άγρια θεριά
Αυτό οφείλεται στην διαρκή ανανέωση της αρμάδας σας η οποία εμφανίζεται με φρέσκα πλοία και φρέσκες ικανότητες σε κάθε νέα περιοχή/ level. Αντίστοιχη ποικιλία και παραλλαγές συναντάτε στα δεκάδες τέρατα, μυθικά και υπαρκτά, τα οποία ξεπηδούν από την ψηφιακή θάλασσα για να σας συντρίψουν. Θα είναι τραγικό λάθος να δώσετε σημασία μόνο σε εξωτικά πλάσματα όπως είναι οι σειρήνες και οι τρίτωνες και να υποτιμήσετε γνωστούς θηρευτές του απέραντου γαλάζιου σαν τις φάλαινες και τους καρχαρίες. Οι τελευταίες... ψαρούκλες, εκτός του ότι θα σας κάνουν μια χαψιά αν τις αφήσετε, διαθέτουν πανίσχυρα actions. Αντιμετώπισα θαλάσσια κύτη που αναπλήρωναν το health τους, που αύξαναν από γύρο σε γύρο το damage και το defense, που μείωναν αντίστοιχα εκείνα των πλοίων μου. Περισσότερη απελπισία θα δοκιμάσετε επιχειρώντας να “καμακώσετε” τρεις φάλαινες παρά να εξολοθρεύσετε μια ύδρα. Ένας καρχαρίας εξελίσσεται σε μέγιστο κίνδυνο γιατί αυτοθεραπεύεται αδιάκοπα με αποτέλεσμα να εξουδετερώνει τις συνέπειες των ομοβροντιών σας.
Την στιγμή που θα πιστέψετε ότι έχετε πάρει το κολάι με τα διάφορα τέρατα, ξεπετάγονται τα bosses. Σε αντίθεση με τα bosses άλλων video games, εκείνα που σας επιτίθενται απευθείας ενώ τα συνδράμουν οι ταπεινότεροι εχθροί, τα bosses του Here Be Dragons επεμβαίνουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες και δεν αποκλείεται να χτυπήσουν και την τερατώδη παράταξη αν το επιδιώξετε. Ο Ποσειδώνας για παράδειγμα, τιμωρεί την παράταξη που δεν έχει το initiative, αφαιρώντας ζάρια από τα actions, αφαιρώντας health, αφαιρώντας γενικότερα. Μια πελώρια γοργόνα που ξεπετάγεται αργότερα έχει την τάση να εμφανίζει νέες μονάδες τεράτων στην θέση εκείνων που κανονιοβολήσατε. Τα bosses προσθέτουν ένα επιπλέον στρώμα στρατηγικής και σας αναγκάζουν να προβλέψετε ή να κατευθύνετε με τις επιλογές σας την μήνιν τους προς το εχθρικό στρατόπεδο.
Μετά από αρκετές μάχες καταλαβαίνετε ότι το A.I. μασάει σίδερα ή μάλλον ξύλα, την ξυλεία από την οποία συντίθενται τα σκαριά σας. Τα τέρατα ακολουθούν τακτική αγέλης και πλήττουν κοπαδιαστά πάντοτε το ίδιο από τα πλοία σας, έως ότου το μετατρέψουν σε ναυάγιο. Επιλέγουν τα κατάλληλα ζάρια για να τροφοδοτήσουν τα actions τους, με την προϋπόθεση ότι έχουν τον πρώτο λόγο στην εκάστοτε ζαριά. Σας προειδοποιώ ότι το skill ceiling, η δεξιοτεχνία που απαιτείται από εσάς για να νικήσετε την κάθε μάχη, είναι πολύ υψηλό. Υπάρχει πάντα η επιλογή της ρίψης επιπέδου δυσκολίας, ένα κατρακύλισμα δηλαδή από το normal στο easy αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας βοηθήσει πολύ. Το ευκολότερο επίπεδο δυσκολίας δεν επηρεάζει το εχθρικό A.I. (ευτυχώς) ούτε την συνολική απόδοση της αρμάδας σας. Αυτό που κάνει είναι να διπλασιάσει τα ink bottles, το τελευταίο game mechanic που σας προσφέρεται για να τσακίσετε τον παράγοντα τύχη.
Αρχίζει ένας γύρος, το χερουβείμ σφίγγεται σαν να θέλει να κάνει... κακά του, ξερνάει τα ζάρια στο τερέν και αντιλαμβάνεστε ότι τα νούμερα τους είναι άθλια, δεν ανταποκρίνονται σε κανένα από τα σχέδιά σας. Εκείνη την στιγμή θυμάστε ότι μαζέψατε με τον κέρσορα κάμποσα αδέσποτα μπουκάλια που πλέουν σε ξεκάρφωτα σημεία του χάρτη, τα οποία μεταφράστηκαν σε ισάριθμα ink bottles, έναν ολοκαίνουργιο πόρο. Πιέζετε το εικονίδιο με το κόκκινο μπουκάλι στο κάτω μέρος της οθόνης και ξεπετάγεται μια λίστα των πραγμάτων που μπορείτε να αγοράσετε με τα ink bottles. Η λίστα αυξάνεται διαρκώς από level σε level άρα και οι πιθανές επεμβάσεις σας στην εκάστοτε σύγκρουση. Το πολυτιμότερο πράγμα που αγοράζουν τα ink bottles είναι το health των καραβιών σας.
Πολύ συχνά θα δείτε την καρδούλα κάτω από ένα καράβι που το συμβολίζει να αδειάζει, προαναγγέλλοντας την συντριβή του. Με τα ink bottles προσθέτετε μερικά health points τα οποία είναι δυνατό να αλλάξουν την έκβαση της μάχης, κρατώντας σας για άλλο ένα γύρο στην ενεργό δράση έως ότου αφανίσετε τους εχθρούς με μια γερή ομοβροντία. Η χειραγώγηση του ζαριού είναι μια προσφορά των ink bottles που θα σας αρέσει πολύ. Σας βοηθά να δώσετε στα ζάρια σας την τιμή που θα αποδώσει καλύτερα όταν τα “κολλήσετε” πάνω στα πλοία ή στα actions σας και σας επιτρέπει να αλλάξετε τις τιμές ώστε να μην χρησιμεύουν πλέον στους εχθρούς, με αποτέλεσμα να φάνε μπόλικο δωρεάν damage. Το re-roll είναι μια βιώσιμη επιλογή όταν δεν σας κάνει ένα ζάρι και το execute θα σας ευνοήσει όποτε έχετε στα σκαριά ένα δυνατό action αλλά έχετε χάσει το initiative.
Κατανοήσατε ήδη την πολυπλοκότητα του απολαυστικού αλισβερισιού που συνθέτει όλες τις μάχες στο Here Be Dragons. Στα πρώτα σας βήματα αλλά και σε κάθε εμφάνιση νέου mechanic ή πλάσματος, σας καθοδηγεί ένα καλοστημένο tutorial που εξηγεί τα πάντα και πάει αυτόματα στην άκρη για να σας επιτρέψει να εφαρμόσετε όσα μάθατε. Αν δεν χωνέψετε καλά κάποια πληροφορία, σπεύδετε στην εγκυκλοπαίδεια των τεράτων για να την θυμηθείτε ή παίζετε και πάλι τα levels όπου αποκαλύφτηκαν οι πολύτιμες πληροφορίες. Τα πλοία της αρμάδας σας περνούν από ένα στάδιο περιορισμένης αναβάθμισης όταν τελειώνει μια μάχη. Οι επιλογές είναι λιγοστές, αύξηση του health, του attack ή του defense.
Στο χέρι σας είναι αν θα κλείνετε περισσότερο προς την ενίσχυση των χαμηλότερων στατιστικών ενός πλοίου ή την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατών του σημείων. Δοθέντος του ότι, σε επίπεδο δυναμικότητας, η αρμάδα σας και τα τέρατα πλέουν πλάι πλάι, θα καρφωθεί στο νου σας το κόλπο του farming. Θα πάτε σε προηγούμενες περιοχές, συντρίβοντας νικημένους αντιπάλους με την ελπίδα, οι αναβαθμίσεις που δίνετε στο τέλος να μεταβιβάζονται και στις επόμενες επιχειρήσεις σας. Αυτό δεν γίνεται διότι θα το εκμεταλλευόσασταν στεγνά, δυναμώνοντας τα πλοία σας σε σημείο να γίνουν ανίκητα και θα περνούσατε τα επόμενα levels σαν να χρησιμοποιούσατε trainer.
Φτωχός αλλά κομψός συγγενής
Η πυκνότητα του στρατηγικού στοιχείου δεν σας εμποδίζει διόλου να θαυμάσετε τους τέλεια διακοσμημένους χάρτες που εικονογραφούν το όμορφο game world του Here Be Dragons. Νιώθετε ότι πολεμάτε πάνω σε χάρτη που σχεδιάστηκε σε πολυκαιρισμένο πάπυρο ο οποίος, σαν από κάποιο μαγικό ξόρκι, ζωντάνεψε ξαφνικά και απέκτησε κίνηση. Η μεσαιωνική τεχνοτροπία της απεικόνισης συνδυάζεται και με τον εύστοχο τίτλο του game ο οποίος κατάγεται από την λατινική φράση Hic Sunt Dracones. Η φράση αυτή συνοδεύονταν από εικόνες δράκων και θαλάσσιων τεράτων σε ανεξερεύνητα τμήματα των χαρτών της εποχής, ως προειδοποίηση για τους ναυτικούς που θα σάλπαραν προς τα εκεί.
Στο game που εξετάζουμε, η προειδοποίηση είναι κυριολεκτική αφού όντως υπάρχουν άφθονα τέρατα και σημεία στις θάλασσες που διασχίζετε. Θα ήθελα πολύ η αφθονία σε αντιπάλους να επεκτείνεται και στον τομέα του ήχου αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ξεχάστε το voice acting, ξεχάστε τις επικές μελωδίες και τα soundtrack κινηματογραφικού τύπου, στο Here Be Dragons κυριαρχεί η λιτότητα. Τα ηχητικά εφέ αντιστοιχούν στο θαλασσινό περιβάλλον με τα καμπανάκια, τον ήχο των κανονιοβολισμών και τον παφλασμό των κυμάτων. Το εισαγωγικό μουσικό κομμάτι με την ονειρική φωνή που το τραγουδά θα γεμίσει το νου σας με εικόνες από σειρήνες που γητεύουν ολόκληρες νηοπομπές με το μουσικό τους κάλεσμα. Αυτό είναι και το “ζουμί” της ηχητικής επένδυσης του τίτλου.
Στις χαρακιές της παλάμης σας θα γραφτεί η ανακάλυψη της Αμερικής
Ο εξωφρενικός μικρόκοσμος του Here Be Dragons είναι ένα ταμπλό στο οποίο θα επανέρχεστε ξανά και ξανά, αδιαφορώντας για τις αλλεπάλληλες ήττες σας, έως ότου το τελειώσετε. Η διαδικασία θα σας πάρει γύρω στις 15 ώρες αν το επιχειρήσετε στο normal και λιγότερες αν επιλέξετε το easy. Το υπεραπλουστευμένο interface χαρίζει άμεση πρόσβαση σε παίκτες όλων των δυνατοτήτων και μαγεύει με την τεχνοτροπία του τους οπαδούς των επιτραπέζιων. Το λεπτό στρώμα από άμεσα κατανοητά game mechanics και οι περίπλοκες διασταυρώσεις τους από ναυμαχία σε ναυμαχία, παρέα με την διαρκή ανανέωση των στατιστικών και το υψηλό skill level του A.I. ευθύνονται για την έντονη εθιστικότητα που χαρακτηρίζει τις μάχες. Προσθέστε στο μείγμα και ένα σωρό τέρατα με ποικίλες ικανότητες και τιμή κόστους στα 8 ευρώ και θα αντιληφθείτε ότι το Here Be Dragons είναι μια πολύ έξυπνη αγορά.
Αρχική δημοσίευση: Gameworld
Αφήστε μια απάντηση