Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις ενδέχεται να περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο μας. Έτσι δεν κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, πόσο μάλλον να κάνουμε και γυμναστική. Όμως, το βάδισμα μπορεί να γίνει η καλύτερη άσκηση μας, γιατί είναι μια εύκολη και ασφαλής σωματική δραστηριότητα που μπορούμε να την κάνουμε όλοι σε καθημερινή βάση, και χωρίς να υποστούμε έξοδα.
Είναι το περπάτημα γυμναστική?
Το βάδισμα συγκαταλέγεται στην κατηγορία των αερόβιων ασκήσεων. Ως εκ τούτου πρόκειται για γυμναστική που διατηρεί το σώμα μας σε διαρκή κίνηση, με πολλαπλά οφέλη.
Η αερόβια άσκηση είναι άκρως απαραίτητη αν δουλεύουμε σε γραφείο ή κάνουμε καθιστική ζωή. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, που δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικών δραστηριοτήτων για να ασκήσουν το σώμα τους.
Γιατί το βάδισμα είναι η καλύτερη άσκηση
Στο εξωτερικό, το περπάτημα θεωρείται ως το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας δεν περπατάμε πολύ, και αρκετοί χρησιμοποιούν το όχημα τους ακόμη και για πολύ μικρές αποστάσεις.
Ωστόσο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για να αλλάξουμε λίγο τις συνήθειες μας, και να αρχίσουμε να περπατάμε με γρήγορο βήμα για 30 λεπτά την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ το σώμα μας και την υγεία μας.
Είναι εύκολο
Όπως αναφέρουν όλοι οι ειδικοί, ένα σύνολο 2.500 βημάτων είναι μια μέτριας έντασης άσκηση, που ωστόσο, δίνει πολύ σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας.
Δεδομένου ότι ένας μέσος άνθρωπος χρειάζεται μόνο πέντε λεπτά για να κάνει 500 βήματα, μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο εύκολος στόχος είναι μια τέτοια άσκηση βαδίσματος.
Δεν έχει έξοδα
Το μοναδικό έξοδο που θα χρειαστεί να κάνουμε για να ξεκινήσουμε τον μεγάλο περίπατο μας, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για αεροβική.
Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι πρέπει να στηρίζουν σωστά την καμάρα του ποδιού μας, και να έχουν την κατάλληλη εσωτερική επένδυση για να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς ή πιασίματα.
Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μας
Τρεις μεγάλες μελέτες του Harvard ανέδειξαν το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το βάδισμα στην καρδιαγγειακή υγεία. Παραθέτουμε συνοπτικά τα ευρήματα των μελετών.
- Μεταξύ των 10.269 ανδρών πτυχιούχων του Harvard College, που περπατούσαν τουλάχιστον εννέα μίλια την εβδομάδα, μειώθηκε το ποσοστό θνησιμότητας κατά 22%.
- Μεταξύ των 44.452 ανδρών επαγγελματιών υγείας, το περπάτημα τουλάχιστον 30 λεπτών την ημέρα συνδέθηκε με 18% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
- Μεταξύ των 72.488 γυναικών νοσοκόμων, το περπάτημα τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα συνδέθηκε με 35% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και καρδιακού θανάτου, και 34% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Φαίνεται λοιπόν από τις μελέτες ότι το βάδισμα, όπως βέβαια και το δυσκολότερο τρέξιμο, θεωρείται ως η καλύτερη άσκηση για την καρδιά μας, καθώς βελτιώνει σημαντικά την υγεία της, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος μέσα από την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και τις κυκλοφορίας του αίματος.
Μειώνει τον κίνδυνο αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η μέτρια ένταση περπατήματος μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να βάλουμε το βάδισμα στο πρόγραμμα μας, και φροντίσουμε να περπατάμε 30 λεπτά την ημέρα, μειώνουμε δραστικά τον κίνδυνο, όχι μόνο για κάθε είδους καρδιαγγειακό νόσημα, αλλά και την εκδήλωση εγκεφαλικών επεισοδίων.
Το καθημερινό βάδισμα συνιστάται ακόμα και σε ασθενείς οι οποίοι έχουν υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ή πάσχουν από άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, προκειμένου να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης τους.
Βοηθά στην πρόληψη ή τον έλεγχο του διαβήτη
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης του Χάρβαρντ, οι γυναίκες που περπατούσαν τουλάχιστον τριάντα λεπτά ημερησίως, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 30%.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, το περπάτημα έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη συρρίκνωση επικίνδυνου κοιλιακού λίπους που μπορεί να προκαλέσει διαβήτη.
Συμβάλλει στην αποφυγή καρκίνου του μαστού και προστάτη
Μια έρευνα που διεξήχθη από το αμερικάνικο ινστιτούτο υγείας Cancer Epidemiology, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που περπατούσαν τουλάχιστον επτά ώρες την εβδομάδα είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που είχαν καρκίνο του προστάτη, και περπατούσαν τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα, μείωσαν κατά πολύ τις πιθανότητες να επιδεινωθεί η ασθένεια.
Διατηρεί το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα
Δεν χωρά αμφιβολία ότι για τους περισσότερους από εμάς, η καλύτερη άσκηση είναι εκείνη που θα μας βοηθήσει να μην παίρνουμε κιλά, ή ακόμη καλύτερα να τα χάνουμε. Ένα από τα εμφανέστερα οφέλη που προκύπτουν με το περπάτημα είναι η διατήρηση του σωματικού μας βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.
Επιπλέον το βάδισμα θεωρείται ο ιδανικότερος, και κυρίως ο πιο ξεκούραστος τρόπος για να χαθούν τα περιττά κιλά, καθώς η συνεχής κίνηση συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και στην καύση του λίπους, διατηρώντας το δείκτη μάζας σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Επίσης, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ένα υπέρβαρο άτομο που κάνει καθημερινά βάδισμα, συχνά έχει καλύτερη υγεία από ένα άτομο με φυσιολογικό σωματικό βάρος, που δεν δραστηριοποιείται καθόλου σωματικά.
Ως εκ τούτου, ίσως είναι καλή ιδέα να αυξήσουμε το καθημερινό μας περπάτημα, ξεκινώντας από την μειωμένη χρήση του ασανσέρ, και προτιμώντας τις σκάλες.
Καίμε θερμίδες
Ο αριθμός των θερμίδων ανά λεπτό που μπορούμε να κάψουμε από το περπάτημα, καθορίζεται από το βάρος του σώματός μας και το ρυθμό του βαδίσματος. Ένας περίπατος μέτριας έντασης, μπορεί να μας βοηθήσει να καταναλώσουμε περίπου 180 θερμίδες την ώρα.
Αν, βέβαια, αυξήσουμε το ρυθμό με μια ταχύτητα κοντά στα 6 χιλιόμετρα την ώρα, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων, που ανάλογα με το βάρος μας μπορεί να υπερβαίνει και τις 300 θερμίδες την ώρα.
Ενώ το περπάτημα μπορεί να μην παρέχει τα ίδια αποτελέσματα καύσης θερμίδων όπως το τρέξιμο, ωστόσο, είναι μια πολύ πιο εύκολη και υγιεινή εναλλακτική λύση στο θέμα αυτό.
Βελτιώνει τις διατροφικές μας συνήθειες
Το περπάτημα δεν είναι μόνο η καλύτερη άσκηση για την καρδιά και την υγεία μας, καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος εκτόνωσης, αποτρέποντας και το "τσιμπολόγημα", δηλαδή να τρώμε συχνά και περισσότερο από ότι χρειαζόμαστε.
Επιπλέον, το μικρό περπάτημα μετά από 10-15 λεπτά που τελειώσαμε το βραδινό φαγητό, βοηθά και στην διαδικασία της πέψης, κάνοντας τα όργανα του σώματος να λειτουργούν καλύτερα, ελαττώνοντας τις λιγούρες για γλυκά και λιπαρά φαγητά αργά τη νύχτα.
Γυμνάζει όλο το σώμα μας
Όπως είναι φυσικό με το περπάτημα δεν θα έχουμε τη μέγιστη μυϊκή ενδυνάμωση που μας προσφέρει το γυμναστήριο ή κάποιο άλλο άθλημα.
Ωστόσο, εξασκούμε όλους σχεδόν τους μύες του σώματος μας, με έμφαση εκείνους του κάτω μέρους του σώματος, δηλαδή τις γάμπες και τους τετρακέφαλους μηριαίους.
Mε τη σωστή τεχνική, όπου το κεφάλι πρέπει να κοιτά ευθεία μπροστά και όχι στο έδαφος, αλλά και τη δυναμική κίνηση των χεριών, γυμνάζονται πολύ τα μπράτσα μας και οι ώμοι. Περπατώντας σωστά, με ίσιο τον κορμό και έχοντας σφιχτή την κοιλιά, τονώνονται και οι κοιλιακοί μύες.
Κάνει καλό στα οστά
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η καλύτερη πρόληψη και θεραπεία για την οστεοπόρωση, εκτός από τη σωστή διατροφή σε γαλακτοκομικά, είναι η γυμναστική που περιλαμβάνει περπάτημα ή κολύμπι.
Το καθημερινό βάδισμα μερικών ωρών θεωρείται η καλύτερη άσκηση και ο πιο εύκολος τρόπος για να αυξηθεί η οστική μας πυκνότητα, καθώς απομακρύνει τον κίνδυνο των καταγμάτων.
Διώχνει τις αλλεργίες
Σύμφωνα με μια μελέτη του κρατικού ινστιτούτου υγείας της Ταϊλάνδης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το περπάτημα ή το τρέξιμο - ακόμη και για 15 λεπτά - μπορεί να μειώσει το φτάρνισμα, τον κνησμό, τη συμφόρηση και τη ρινική καταρροή έως και 70 τοις εκατό.
Συμβάλλει στην ψυχική υγεία
Το καθημερινό περπάτημα σε όλες τις ηλικίες συμβάλλει στην έκκριση ενδορφινών, οι οποίες δημιουργούν μια γενικότερη αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης, καθώς έχουν δράση αγχολυτική και ηρεμιστική.
Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι το περπάτημα για μόλις δώδεκα λεπτά είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αυτοσυγκέντρωσης και της αυτοπεποίθησης.
Τα άτομα της τρίτης ηλικίας τα οποία κάνουν τακτικούς περιπάτους, παρουσιάζουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν σταδιακή απώλεια μνήμης, μειώνοντας τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών τους κυττάρων κατά 50%.
Εσείς ποια θεωρείτε την καλύτερη άσκηση?
Tο βάδισμα ενδέχεται να μην είναι η καλύτερη άσκηση για όσους έχουν χρόνιες παθήσεις στα κάτω άκρα, όπως η αρθρίτιδα. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτούνται οι οδηγίες του γιατρού πριν ξεκινήσουμε τους περιπάτους.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.