Κατόπιν ειδικής πρόσκλησης της Ubisoft, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μια αρκετά ολοκληρωμένη έκδοση του επερχόμενου νέου IP της εταιρίας, ονόματι Immortals Fenyx Rising (μέχρι πρότινος γνωστό ως Gods and Monsters). Ένα παιχνίδι προερχόμενο από την προγραμματιστική ομάδα που είχε ενεργή συμμετοχή στην υλοποίηση του Assassin’s Creed: Odyssey, γεγονός που δικαιολογεί και την επιλογή της ελληνικής μυθολογίας ως βασικό του setting.
Φυσικά, αν το AC: Odyssey «έπαιζε» μια φορά με την αρχαιοελληνική ιστορία και μυθολογία, το Immortals Fenyx Rising της αλλάζει τα φώτα. Το πράττει όμως με έναν αρκετά έξυπνο τρόπο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δε στοχεύει να αναπαράγει επακριβώς την μυθολογία μας, αλλά να δανειστεί κάποια βασικά στοιχεία της και να διηγηθεί μια καινούρια, παραμυθένια και διασκεδαστική ιστορία.
Άλλωστε το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός καθ’ όλη τη διάρκεια του Immortals Fenyx Rising περισσεύουν, κάτι που γίνεται εμφανές από τις πρώτες σκηνές του παιχνιδιού, όπου παρακολουθούμε τον αιχμάλωτο Προμηθέα να αφηγείται την υπόθεση στον Δία, ο οποίος απελπισμένος προσπαθεί να βρει μια λύση στο τεράστιο πρόβλημα που τον απασχολεί. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον τιτάνα Τυφώνα, ο οποίος ξέφυγε από την αιώνια φυλακή που ήταν καταδικασμένος και έδιωξε κακήν-κακώς όλους τους θεούς από τον Όλυμπο.
Όπως είναι αναμενόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις, η σωτηρία του κόσμου δεν θα έρθει από το χέρι θεού ή ημίθεου, καθώς όλοι απέτυχαν παταγωδώς να εμποδίσουν την επέλαση του Τυφώνα, αλλά από χέρι θνητού. Αυτός/αυτή είναι ο/η Fenyx (από’ δω και στο εξής θα αναφερόμαστε σε αρσενικό, όπως επιλέξαμε και στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω), ο οποίος καλείται να επισκεφθεί το Golden Island (Χρυσό Νησί) και να εμποδίσει τη καταστροφική μανία του Τυφώνα. Προκειμένου να συμβεί αυτό, αρχικά θα πρέπει να βοηθήσει επτά θεούς-θύματα του Τυφώνα- να επανέλθουν στην πρότερη κατάστασή τους και στη συνέχεια να βρει ένα τρόπο να νικήσει τον τιτάνα και τις στρατιές του.
Κάπου εδώ μπαίνουμε και εμείς στην εξίσωση, χειριζόμενοι τον Fenyx και περιπλανώμενοι στον ανοικτό κόσμο του Χρυσού Νησιού, να εκπληρώσουμε δεκάδες αποστολές, να ανακαλύψουμε κρυφά μυστικά, αλλά και να λύσουμε εξίσου κάμποσους γρίφους. Οι ομοιότητες με παρόμοιους τίτλους της Ubisoft είναι εμφανέστατες, οπότε όσοι έχετε παίξει έστω και ένα open-world παιχνίδι της εταιρίας, γνωρίζετε λίγο-πολύ τι περιμένετε.
Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι αυτή τη φορά στο Immortals Fenyx Rising η Ubisoft προσπάθησε να μην προσφέρει ακριβώς ένα «ξαναζεσταμένο φαγητό» με καρτουνίστικα γραφικά, αλλά να ενσωματώσει στοιχεία και από άλλα παιχνίδια του είδους (όπως το Zelda). Συνεπώς, μπορεί τα επιμέρους στοιχεία του παιχνιδιού να μην είναι διόλου πρωτότυπα ή κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, το συνολικό αποτέλεσμα όμως αποδεικνύεται αρκετά εύγεστο.
Στα του ανοικτού κόσμου, το Immortals Fenyx Rising βρίσκεται στα γνωστά πολύ υψηλά standards της εταιρίας, όντας εντυπωσιακός και με τεράστια ποικιλία, άλλωστε πάνω στο νησί υπάρχουν επτά διαφορετικές θεματικές ενότητες, μία για κάθε θεό, ενώ δεν λείπουν και οι επισκέψεις σε «μπουντρούμια», που έχουν τη δική τους, ξεχωριστή, προσωπικότητα.
Οι μετακινήσεις στο Immortals Fenyx Rising απολαμβάνουν σημαντικό μερίδιο από το χρόνο μας και γίνονται είτε με κάποιο mount που πρέπει να δαμάσουμε είτε μέσω των φτερών του Δαίδαλου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα για fast travel σε σημεία ενδιαφέροντος που έχουμε ήδη επισκεφθεί μια φορά. Σημαντική παράμετρος που στην ουσία καθορίζει και ολόκληρο το παιχνίδι είναι η μπάρα stamina. Η συγκεκριμένη μπάρα πρακτικά περιορίζει την ασύδοτη χρήση του τρεξίματος ή του σκαρφαλώματος, δίνοντας μας ξεκάθαρα το στίγμα ότι δεν είμαστε εμείς οι άρχοντες του νησιού, ώστε να μπορούμε να το διασχίζουμε όπως μας καπνίσει. Συνεπώς η περιπλάνησή μας στο νησί πραγματοποιείται, έχοντας χαράξει ξεκάθαρη στρατηγική ως προς τον τρόπο που θα μετακινηθούμε.
Από την άλλη, οι μάχες στο Immortals Fenyx Rising αποτελούν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, όντας απόλυτα λειτουργικές και διασκεδαστικές, περιλαμβάνοντας όλα όσα θα περίμενε κανείς από ένα σχετικό παιχνίδι. Heavy/light attacks, dodges, ειδικές επιθέσεις με διαφορετικά όπλα (σπαθί, τσεκούρι και τόξο), όλα συνδέονται αρμονικά και δημιουργούν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες «χορογραφίες». Εννοείται ότι και εδώ η μπάρα stamina αποτελεί περιοριστικό παράγοντα, οπότε γενικά το button-mashing δεν αποτελεί και την καλύτερη λύση για τα προβλήματά μας.
Το στοιχείο που μας άρεσε ιδιαίτερα στο Immortals Fenyx Rising καθ’ όλη τη διάρκεια του 4ωρου session ήταν οι γρίφοι του. Υφίστανται ουκ ολίγοι και ομολογουμένως μερικοί μας έκαναν να στύψουμε το μυαλό μας για αρκετή ώρα μέχρι να αντιληφθούμε τι πρέπει να κάνουμε. Ως επί το πλείστον πρόκειται για περιβαλλοντικούς γρίφους, οι οποίοι απαιτούν αρκετή παρατηρητικότητα και οξυδέρκεια, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει και κάποιου είδους «hand-holding» που να μας βγάζει από τη δύσκολη θέση.
Το Immortals Fenyx Rising «παντρεύει» εξαιρετικά καλά τον πολυπόθητο συνδυασμό εξερεύνησης, μαχών και puzzles, ενώ παράλληλα διαθέτει τεράστιο περιεχόμενο, με δεκάδες αναβαθμίσεις (το Hall of the Gods είναι γεμάτο από τέτοιες), πλούσιο εξοπλισμό, συλλογή resources για τη δημιουργία potions, collectibles και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε ότι θα βρίσκατε σε ένα Ubisoft game.
Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο, καθώς δεν θα μείνει και τίποτα να γράψουμε στο επερχόμενο review. Σας αφήνουμε να απολαύσετε ένα δείγμα από το session που παίξαμε του Immortals Fenyx Rising και κυκλώνουμε την 3η Δεκεμβρίου 2020 στο ημερολόγιο, η οποία είναι η επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του παιχνιδιού.
Αρχική δημοσίευση: Ragequit
Αφήστε μια απάντηση