Η ιστορία, η Πολίτικη καταγωγή, το σήμα, τα χρώματα, η φανέλα, οι οπαδοί, τα συνθήματα και το γήπεδο είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που έχουν κάνει τον ΠΑΟΚ μία από τις καλύτερες και μεγαλύτερης σημασίας ομάδες της ελληνικής Superleague.
Superleague, ένα πρωτάθλημα που αναμφίβολα το μόνο που κάνει είναι να «πέφτει» και να μετατρέπει το ποδόσφαιρο σε κάτι βαρετό. Όλες οι ομάδες του εν λόγω πρωταθλήματος ήταν φέτος απογοητευτικές για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά.
Ας δούμε όμως τον ΠΑΟΚ, που αυτή τη στιγμή, μετά τη χθεσινή ισοπαλία με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης, ισοβαθμεί με τον Παναθηναϊκό στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.
Για να έχουμε μία πλήρη εικόνα βέβαια για τη φετινή πορεία του ΠΑΟΚ πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στον τελικό κυπέλλου ενάντια στον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθούμε στα μέχρι τώρα αποτελέσματα που έφερε, τις μεταγραφικές φήμες και γενικότερα τα καλά και τα κακά του Δικεφάλου του Βορρά τη σεζόν 2021/2022.
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ μετά από μία περίεργη χρονιά με τον Πάμπλο Γκαρσία στη θέση του προπονητή, έκανε μία κίνηση «ΜΑΤ» θα λέγαμε, φέρνοντας πίσω τον άνθρωπο που του έφερε το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Αντικειμενικά, ο Λουτσέσκου είναι ένας πολύ καλός προπονητής. Απόδειξη για τον εν λόγω ισχυρισμό αποτελούν οι τίτλοι και τα τρόπαια που έχει στη «φαρέτρα» του ο εν λόγω προπονητής. Όμως, ήταν καλός ο ΠΑΟΚ με τον Λουτσέσκου στο τιμόνι αυτή τη χρονιά; Χρησιμοποίησε το ρόστερ που διέθετε με τον καλύτερο τρόπο ή υπέπεσε σε λάθη; Ας πάρουμε τα πράγματα ένα ένα.
Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι ήταν σοφή η επιλογή του Λουτσέσκου να μην κρατήσει τον Ουάρντα. Πιστεύω θα είχαμε πολλά προβλήματα στην ομάδα, καθώς αυτός ο παίκτης, παρά τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, δεν είναι καθόλου πειθαρχημένος. Πέραν αυτής της κίνησης του Λουτσέσκου, ο Ρουμάνος απέδειξε και αυτή τη χρονιά πως μπορεί να «βρει θέση» για οποιονδήποτε παίκτη μέσα στο γήπεδο. Αυτό αποδεικνύεται από την απόδοση του Ντάγκλας Αουγκούστο. Ο Βραζιλιάνος γνωρίζαμε ότι «ξέρει μπάλα», αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα εντός των τεσσάρων γραμμών. Με τον Λουτσέσκου αυτό άλλαξε σε μεγάλο βαθμό.
Είδαμε αυτή τη σεζόν τον κεντρικό μέσο του ΠΑΟΚ πολύ πιο συνεπή να δίνει λύσεις στη μεσαία γραμμή. Ας αφήσουμε όμως τα θετικά, αυτό το άρθρο αφορά σε μία όσο γίνεται αντικειμενική ανασκόπηση του φετινού ΠΑΟΚ. Δεν έχει δηλαδή την πρόθεση να πλέξει το εγκώμιο για τον Ρουμάνο τεχνικό.
Οι επιθετικοί του ΠΑΟΚ
Το πρόβλημα του Λουτσέσκου φέτος. Ο ΠΑΟΚ αντικειμενικά δεν είχε το γκολ και σίγουρα πέφτει το βάρος και στον Λουτέσκου, καθώς δεν καταστάλαξε στο ποιον στράικερ προτιμά και ποιος σέντερ φορ γενικότερα ταιριάζει περισσότερο στο σύστημα της ομάδας. Άκπομ, Τσόλακ ή Ολιβέιρα κύριε Λουτσέσκου; Φτάσαμε στο τέλος της χρονιάς και ακόμη δε γνωρίζουμε. Για να μην είμαστε άδικοι, πρέπει να πούμε ότι τα σχέδια του Ρουμάνου τεχνικού «ναυάγησαν» εξαρχής, όταν τραυματίστηκε ο Νέλσον Ολιβέιρα κι επομένως άλλαξε όλος ο σχηματισμός.
Παράλληλα, κάτι το οποίο ίσως να ξενίζει και να εκνευρίζει εμάς τους παοκτσήδες, είναι η εμμονή του Λουτσέσκου να μη χρησιμοποιεί τα «ελληνάκια» μας στα ματς που δεν έχουν και τόση μεγάλη σημασία. Η εμμονή αυτή του Λουτσέσκου να προτιμάει αυτούς που έχουν συμπληρωμένα ένσημα αντί των μικρών ταλέντων, όπως ο Κούτσιας είναι κάτι που στοιχίζει στον σύλλογο.
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ
Η σεζόν φθάνει στο τέλος της και ακόμη δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποιος ήταν ο καλύτερος και ποιος ο χειρότερος παίκτης του ΠΑΟΚ.
Ζίβκοβιτς
Αποτελεί προσωπική εκτίμηση, αλλά πολύ πιθανόν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας της σεζόν 21/22 να είναι ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Ο Σέρβος πέραν της τεχνικής κατάρτισης που αδιαμφισβήτητα κατέχει, καλύπτει πάρα πολλά χιλιόμετρα σε όλο το μήκος του γηπέδου. Αν μη τι άλλο ένας παίκτης που παίζει με τέτοιο πάθος και δίνει τα μέγιστα σε όλα τα επίπεδα, προσφέρει στην ομάδα.
Κούρτιτς
Ο Σλοβένος κεντρικός, που ήρθε στον ΠΑΟΚ ως δανεικός από την Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος σκόρερ της ομάδας για φέτος. Φτάνει όμως αυτό; Η αλήθεια είναι πως όχι. Ο Γιασμίν Κούρτιτς σε πάρα πολλά παιχνίδια ήταν αυτός που έφερνε το αποτέλεσμα, κυρίως με τις άψογες εκτελέσεις στα στημένα. Παρόλα αυτά, σε πολλά άλλα ματς τον είδαμε να μην προσπαθεί αρκετά δημιουργώντας κενά, ενώ παράλληλα με τον οξύθυμο χαρακτήρα του παραλίγο να φέρει μεγάλα προβλήματα στον ΠΑΟΚ. Συν τοις άλλοις, τίθεται το ερώτημα για το πόσο αγωνιστικό χρόνο θα είχε ο Σλοβένος, αν ο Σβαμπ έπαιζε όπως πέρυσι….
Λύρατζης & Τσιγγάρρας
Η μεγαλύτερη απόδειξη για τον παραπάνω ισχυρισμό, σύμφωνα με τον οποίο θα έπρεπε ο Λουτσέσκου να δίνει περισσότερες ευκαιρίες στα νέα παιδιά, είναι σίγουρα ο Λύρατζης και ο Τσιγγάρας. Οι δύο αυτοί παίκτες θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν οι «αφανείς ήρωες» του φετινού ΠΑΟΚ. Ο μέν Λύρατζης όσα «κιλά του λείπουν» τόσο μεγάλη ποδοσφαιρική ωριμότητα έχει και ο δε Τσιγγάρας παρά το ότι δε φαίνεται, δίνει απίστευτα πολλές λύσεις στη συνοχή μεταξύ των γραμμών της ομάδας.
Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι στοιχηματικές εταιρείες σήμερα
Πασχαλάκης
Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης είναι ίσως ο παίκτης που έχει λάβει τα πιο πολλά επιδοκιμαστικά και τα πιο πολλά αποδοκιμαστικά σχόλια σε όλη την ιστορία του ΠΑΟΚ. Και δικαίως θα μπορούσαμε να πούμε. Διαθέτει αντικειμενικά εξαιρετικές ικανότητες, αλλά δεν είναι απόλυτα σταθερός στις εμφανίσεις του. Ωστόσο, σε πάρα πολλές περιπτώσεις τη φετινή σεζόν ήταν ο άνθρωπος του αγώνα σώζοντας τους Θεσσαλονικείς. Οφείλουμε να το παραδεχτούμε αυτό.
Μπίσεσβαρ & Μουργκ
Χώμα, απλά χώμα. Πόσο κρίμα είναι πραγματικά ένας από τους μεγαλύτερους αρτίστες που έχουν περάσει από τον ΠΑΟΚ, ο Μπίσεσβαρ, να μην μπορεί να βάλει ένα γκολ ή να μοιράσει μία ασίστ. Πιθανόν να είναι από τα «δεκάρια» της superleague με τις λιγότερες συμμετοχές στα γκολ της ομάδας.
Και μιας που μιλάμε για δεκάρια, ας μιλήσουμε λίγο και για τον πιο «άχρωμο» παίκτη του ελληνικού πρωταθλήματος, τον Τόμας Μουργκ. Ο Μουργκ όχι μόνο δε βοηθάει στο επιθετικό κομμάτι, όπως θα έπρεπε, αλλά αφήνει και τεράστια κενά, τα οποία καλούνται μονίμως να καλύψουν οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας. Εν ολίγοις, δεν κάνει για τον ΠΑΟΚ.
Ίνγκασον
Ας κλείσουμε την αναφορά στους παίκτες με κάποιον σωστό. Ο πύργος του ΠΑΟΚ, που ακούει στο όνομα Σβέριρ Ίνγκασον ήταν εξαιρετικός σε όλη τη σεζόν μετά τον τραυματισμό του. Πραγματικά, ήταν αξιοθαύμαστο το πώς ένα παίκτης του «πάγκου» εξελίχθηκε στο καλύτερο σέντερ μπακ της ελληνικής Superleague. Ωριμότητα, ικανότητα, αποφασιστικότητα και οποιαδήποτε άλλη αρετή μπορεί να συνδεθεί με τον συγκεκριμένο παίκτη.
Ελληνική Superleague: Άρχισε άσχημα, συνέχισε καλά και κλείνει απαίσια
Η φετινή σεζόν ήταν πολύ περίεργη για τον ΠΑΟΚ. Ένα κακό αποτέλεσμα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος μας έδωσε να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να έχουμε πολλές βλέψεις για τη χρονιά 21/22. Ωστόσο, ο Λουτσέσκου τα πήγε πολύ καλά στη συνέχεια ανεβάζοντας αρκετά ψηλά τον ΠΑΟΚ και κάνοντας αισθητή την παρουσία του σε κάθε ματς. Όλα λοιπόν ήταν ωραία και όμορφα μέχρι τα πλέι οφ.
Μετά από όλη την κούραση ο ΠΑΟΚ δε βλεπόταν. Ήττες από όλους, εκτός της ΑΕΚ, έκαναν τον ΠΑΟΚ να φαίνεται μια ομάδα της σειράς. Η αλήθεια είναι ότι πονάει να βλέπεις τον δικέφαλο σε αυτά τα χάλια, αλλά πρέπει να το δούμε από μια άλλη σκοπιά, από αυτήν που λέει ότι τα πλέι οφ στην Ελλάδα δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα.
Οι παίκτες παίζουν υπερβολικά πολλά ματς (για τα ελληνικά δεδομένα) με αποτέλεσμα να σέρνονται. Το πιο πιθανό είναι ότι τα πλέι οφ γίνονται για τα τηλεοπτικά έσοδα και τα εισιτήρια. Δεν έχουν κανένα νόημα και εξου και δεν μπορούμε να επιρρίψουμε ιδιαίτερες ευθύνες σε παίκτες και προπονητή παρά την τραγική εικόνα της ομάδας.
UEFA Conference League: Η ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ
UEFA Conference League: Η ευρωπαϊκή διοργάνωση που πολλές ομάδες υποτίμησαν. Αυτό συνέβη, καθώς όλοι πίστευαν πως μία τέτοια διοργάνωση δεν αξίζει την κούραση και την ταλαιπωρία συν το ότι δεν είχε να προσφέρει πολλά πράγματα από οικονομικής άποψης. Όμως, έχετε αναρωτηθεί ποτέ το εξής «θα θέλατε η ομάδα σας να παίζει στους ομίλους του Champions League και να αποκλείεται και να επιστρέφει με την ουρά στα σκέλια ή να παίζει σε μια μικρότερη διοργάνωση και να φθάνει ψηλά δίνοντας στους οπαδούς έναν παραπάνω λόγο να ζητωκραυγάζουν;
Ο ΠΑΟΚ ακολούθησε τη δεύτερη λογική (όχι ότι είχαμε την επιλογή του CHL) και κατάφερε πραγματικά να συγκινήσει με την παρουσία του. Δεν ήταν βέβαια καλός από την αρχή. Ειδικότερα, στους ομίλους του Conference ο ΠΑΟΚ ήταν πραγματικά μέτριος.
Παρά ταύτα, στη συνέχεια απέδειξε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει λυσιτελώς οποιαδήποτε ομάδα. Κατάφερε να φθάσει μέχρι στους 8 και να κοντράρει στα ίσια μια πολύ πλούσια και δυνατή ομάδα, τη Μαρσέιγ.
Πέραν των συγκινήσεων, η φετινή ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ αποδεικνύει σε όλες τις ελληνικές ομάδες ότι δεν πρέπει να αψηφούν και να υποτιμούν καμία διοργάνωση της UEFA. Πιθανόν να μη φαίνεται «δυνατή» εξαρχής, αλλά μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετική. Αλλά πέρα από αυτό, μία καλή πορεία στο Conference επιτρέπει σε όλες τις ελληνικές ομάδες να έχουν βλέψεις για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού ανεβαίνει θέσεις η Ελλάδα στην κατάταξη. Ως παοκτσής θέλω να πω ότι είναι καλοδεχούμενο το «ευχαριστώ».
Μεταγραφικά σενάρια: Φεύγουν κι έρχονται παίκτες
Είδαμε παραπάνω κάποιους παίκτες, αλλά δεν αναφερθήκαμε στις μεταγραφικές φήμες. Σύμφωνα λοιπόν με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής στον ΠΑΟΚ δε θα μείνουν ο Πασχαλάκης και ο Μιτρίτσα. Το θέμα όμως είναι να φύγουν και άλλοι αν φύγουν αυτοί οι δύο (τουλάχιστον ο Μιτρίτσα και ο Πασχαλάκης πρόσφεραν στην ομάδα).
Οι παίκτες που θα ήταν καλό να φύγουν είναι οι: Σίντεκλει, Άκπομ, Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί, Μουργκ και Βαρέλα. Αυτοί για έναν ΠΑΟΚ που θα χτυπήσει πρωτάθλημα, δεν κάνουν. Όσο για τους Σάστρε και Σοάρες επιβάλλεται να περιμένουμε λίγο για να μπορούμε να κρίνουμε έχοντας μια συνολική εικόνα. Έχουμε και καλά και κακά δείγματα από αυτούς τους δύο παίκτες, επομένως λίγος καιρός και θα ξέρουμε.
Όπως όμως μπορούμε να καταλάβουμε, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ενισχύσεις. Ο Μπότο δείχνει αποφασισμένος να κάνει την ομάδα καλύτερη και αυτό μας δίνει σίγουρα πολλές ελπίδες ότι θα δούμε μία ομάδα ισάξια ή και καλύτερη από αυτήν των νταμπλούχων του 2019.
Αναμένουμε για να δούμε τελικά αν οι μεταγραφικές φήμες για τον Νορβηγό σέντερ μπακ και τον Ουρουγουανό δεκάρι-εξτρέμ ισχύουν. Θέλουμε όπως είπαμε ενισχύσεις και προσωπικά ελπίζω ότι τα συγκεκριμένα σενάρια θα «κολλήσουν» προσθέτοντας αξία και ποιότητα στην ομάδα. Θα περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι άσους στο μανίκι μπορεί να κρύβει ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ.
Αναμένουμε τον τελικό του κυπέλλου
Αυτά λοιπόν μπορούμε να πούμε σε γενικές γραμμές για τη φετινή πορεία του Δικεφάλου του Βορρά. Αναμένουμε τώρα τον τελικό κυπέλλου, που θα πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ στις 21 Μαΐου, ημέρα Σάββατο και θα μεταδοθεί από την Cosmote. Μακάρι ο ΠΑΟΚ να φέρει στον λευκό πύργο το τρόπαιο, ώστε να μπορούμε να πούμε εν τέλει μετά βεβαιότητας ότι συνολικά ήταν μία καλή χρονιά, την οποία θα θυμόμαστε.
Αφήστε μια απάντηση