To περασμένο Σάββατο 21/5 πραγματοποιήθηκε ο τελικός κυπέλλου Ελλάδος για τη σεζόν 2021-2022. Ο αγώνας διεξήχθη μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ στο στάδιο Ειρήνης & Φιλίας ΟΑΚΑ με τους πράσινους τελικά να κερδίζουν το τρόπαιο.
Το ματς είχε τεράστια καθυστέρηση αλλά τελικά κατάφερε να ολοκληρωθεί με τον Παναθηναϊκό να πανηγυρίζει για την κατάκτηση του κυπέλλου μετά από 8 χρόνια. Τη νίκη αυτή στον Παναθηναϊκό χάρισε ο Αϊτόρ σκοράροντας στο 34ο λεπτό της αναμέτρησης από την άσπρη βούλα. Το εύστοχο πέναλτυ ήταν και αυτό που καθόρισε το αποτέλεσμα, καθώς ο αγώνας ολοκληρώθηκε με 1-0.
Αρχικά, να πούμε συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό για την επιτυχία του. Το κύπελλο της Ελλάδας αποτελεί αναμφίβολα έναν σημαντικό τίτλο, ενώ παράλληλα συνιστά και μία αφορμή για γιορτή μεταξύ των ποδοσφαιρόφιλων. Ήταν όμως ο χθεσινός τελικός του κυπέλλου Ελλάδος λόγος για «χορούς και πανηγύρια» ή όχι; Ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά ξεκινώντας από τα πράγματα που έχουν τη μικρότερη σημασία και κλείνοντας με αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.
Τελικός κυπέλλου Ελλάδος: Μία κακή διαιτησία
Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Αντόνιο Ματέου Λάοθ, ένας διαιτητής με πολύ μεγάλη πείρα. Ωστόσο, ήταν ικανός να κατευνάσει τα πνεύματα στον αγωνιστικό χώρο ο Ισπανός referee «σφυρίζοντας» δίκαια και για τις δύο ομάδες; Η απάντηση είναι όχι!
Ο συγκεκριμένος διαιτητής «έχασε» την μπάλα στον χθεσινοβραδινό τελικό. Ήδη από τις φασαρίες και τη συμπεριφορά των φιλάθλων ο Ισπανός αποσυντονίστηκε και αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Πολλά σφυρίγματα «ανάποδα» έδειξαν την τάση του να υποστηρίζει είτε τον ΠΑΟΚ είτε τον Παναθηναϊκό σε διάφορα χρονικά σημεία του αγώνα.
Ας δούμε όμως τις φάσεις, οι οποίες αν μη τι άλλο έκριναν το αποτέλεσμα. Οι εν λόγω επίμαχες φάσεις αφορούν στο πέναλτυ που δόθηκε στον Παναθηναϊκό, στη δεύτερη κίτρινη κάρτα που ΔΕΝ δόθηκε στον Ντάγκλας Αουγκούστο του ΠΑΟΚ και το μαρκάρισμα επάνω στον Μιτρίτσα του ΠΑΟΚ στο τέλος του αγώνα, για το οποίο οι απόψεις διίστανται.
Το πέναλτυ που χρεώθηκε εις βάρος του ΠΑΟΚ για το μαρκάρισμα του Βιεϊρίνια δεν έπρεπε να δοθεί, καθώς ο παίκτης του Παναθηναϊκού παίζει επικίνδυνα στη συγκεκριμένη φάση σκύβοντας και εκθέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο του τον εαυτό.
Από την άλλη, ο Ντάγκλας Αουγκούστο θα έπρεπε αντικειμενικά να δεχθεί τη δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 2ο ημίχρονο του παιχνιδιού και να αποβληθεί αφήνοντας με δέκα παίκτες την ομάδα του λόγω του τρόπου με τον οποίο διεκδίκησε την μπάλα στον αέρα.
Τέλος, στο τελευταία λεπτά του αγώνα ο διαιτητής τιμώρησε με κίτρινη κάρτα τον Μιτρίτσα για «θέατρο». Αυτό, όπως είναι λογικό, εγείρει ερωτήματα για το αν θα έπρεπε ο Ισπανός referee να πάει στο VAR για να επανεξετάσει τη φάση.
Και οι 3 αυτές φάσεις καθόρισαν το αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να πούμε το ότι θα ήταν νικητής ο ΠΑΟΚ ή το ότι το ματς θα πήγαινε στην παράταση αν ήταν πιο προσεκτικός στις αποφάσεις του ο Λάοθ, αλλά και πάλι πολύ πιθανόν να βλέπαμε ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι.
Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1 – 0: Το αγωνιστικό κομμάτι
Το παιχνίδι, όπως αναφέραμε ανωτέρω έληξε 1 – 0 με το εύστοχο πέναλτυ του Αϊτόρ. Και όλοι γνωρίζουμε πως ένα τέτοιο σκορ μπορεί να καταστήσει έναν αγώνα πολύ βαρετό για τους θεατές. Όντως, ο αγώνας πέραν των καθυστερήσεων και της «περίεργης» διαιτησίας ήταν χείριστος.
Και οι δύο ομάδες ήταν περισσότερο φοβισμένες παρά αποφασισμένος να δώσουν τα μέγιστα για να στεφθούν νικητές της διοργάνωσης. Ας πούμε όμως λίγα πράγματα για κάθε μία από τις δύο ομάδες.
Παναθηναϊκός
Ο Παναθηναϊκός μπήκε αντικειμενικά πιο δυνατά στον αγώνα δείχνοντας θα λέγαμε σιγουριά στις κινήσεις του. Παρατηρήσαμε βέβαια μία προσπάθεια η ομάδα να τροφοδοτεί συνέχεια τον Παλάσιος, ο οποίος είχε ως αντίπαλο τον πιο αργό Βιεϊρίνια. Ωστόσο, ο Πορτογάλος πλάγιος μπακ του ΠΑΟΚ λόγω της εμπειρίας του κατάφερε σε πάρα πολλές φάσεις να περιορίσει τον δεξιό εξτρέμ των πρασίνων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να μην μπορεί να εκδηλώσει επικίνδυνες επιθέσεις από τη δεξιά πλευρά. Παρά ταύτα, είχε αναμφίβολα τον έλεγχο του παιχνιδιού στο 1ο ημίχρονο ασκώντας πίεση ψηλά και μεταφέροντας την μπάλα αποφασιστικά και σίγουρα μεταξύ των γραμμών του.
ΠΑΟΚ
Από την άλλη ο ΠΑΟΚ, παρά το ότι κατάφερε να περιορίσει τον Παναθηναϊκό στο 1ο ημίχρονο του αγώνα, μόνο σιγουριά δεν ενέπνεε. Νεύρα, βιαστικές αποφάσεις, κακές μεταβιβάσεις και φόβος απέναντι στην πίεση του Παναθηναϊκού. Με τον Τσούμπα Άκπομ επίσης στην επίθεση δεν κατάφερε να εκδηλώσει τις απαραίτητες επικίνδυνες επιθέσεις για να πετύχει ένα γκολ.
Στο δεύτερο ημίχρονο ωστόσο, είδαμε μία αλλαγή στον τρόπο παιχνιδιού του Δικεφάλου του Βορρά. Ο ΠΑΟΚ μπήκε πολύ πιο δυνατά καταφέρνοντας να κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο. Στο δεύτερο 45λεπτο οι Θεσσαλονικείς ήταν αυτοί με τις καλύτερες μεταβιβάσεις, τις επικίνδυνες επιθέσεις και την υψηλή πίεση. Τα νέα πρόσωπα που έφερε στην ομάδα ο Λουτσέσκου αύξησαν κατακόρυφα τις πιθανότητες του ΠΑΟΚ για ισοφάριση, αλλά και πάλι οι 3-4 καλές ευκαιρίες των ασπρόμαυρων δεν βρήκαν δίχτυα.
Συνολικά, το παιχνίδι ήταν ιδιαίτερα κουραστικό. Ως λάτρης του ποδοσφαίρου και όχι ως Παοκτσής μπορώ να πω με σιγουριά ότι ήταν ένας πολύ κακός τελικός. Και αυτό είναι πολύ λυπηρό, καθώς περίμενα ένα καλύτερο παιχνίδι. Από ό,τι φαίνεται όμως, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να προσφέρει το θέαμα που περιμένουμε.
Η κακή εικόνα των υποστηρικτών των δύο ομάδων
Ο τελικός κυπέλλου Ελλάδος θα έπρεπε να είναι ένα «στολίδι» για τα αθλητικά δρώμενα στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, πολλές φορές έχουμε δει ακραία σκηνικά βίας εντός και εκτός του γηπέδου, πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο φετινός τελικός δεν αποτελεί εξαίρεση.
Αμφότεροι οι φίλαθλοι, ή καλύτερα οι οπαδοί, των δύο ομάδων «βγήκαν στη σέντρα» προτού καν στηθεί η μπάλα στη σέντρα στον αγωνιστικό χώρο. Οι φασαρίες συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του αγώνα με τις αστυνομικές δυνάμεις να ρίχνουν δακρυγόνα για να μπορέσουν να αποσιωπήσουν την κατάσταση. Κάτι που όμως δε λειτούργησε, καθώς τα πράγματα έγιναν χειρότερα με αποτέλεσμα να διακοπεί το παιχνίδι.
Επιβάλλεται επίσης να αναφερθούμε και στην ενέργεια του οπαδού του ΠΑΟΚ που πέταξε την πέτρα. Ο Αϊτόρ αφότου σκόραρε, προσπάθησε να προκαλέσει τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα να χτυπηθεί με πέτρα στο χέρι του.
Το ότι ένας ποδοσφαιριστής είναι προκλητικός δε δικαιολογεί καμία τέτοια πράξη βίας. Ο συγκεκριμένος παίκτης πρέπει να τιμωρηθεί βάσει κανονισμού και ΩΣ ΕΚΕΙ. Από εκεί και πέρα η απεχθής αυτή πράξη με την πέτρα δεικνύει την επιτακτική ανάγκη «καθαρισμού» των φιλάθλων.
Δε γίνεται λόγω ενός ή και μερικών ανθρώπων να χαλάει η εικόνα ενός συλλόγου, ενός αγώνα, μίας μεγάλης διοργάνωσης. Η απουσία αθλητικής παιδείας του ενός δεν μπορεί να γίνεται αφορμή να χαλάει η συνολική εικόνα του αθλητισμό στη χώρα μας.
Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις βίας δεν ανήκουν σε καμία ομάδα. Φορούν απλά το κασκόλ μίας ομάδας για να αισθάνονται ότι ανήκουν κάπου και να μπορούν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους και να τις αποδώσουν στο σύνολο.
Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπουμε τέτοιες εικόνες. Αμφότερες οι πλευρές πήγαν στον αγώνα για να βγάλουν τα απωθημένα τους «παίζοντας ξύλο», αλλά η άσκηση βίας προς τους παίκτες μας πάει ακόμα ένα βήμα πιο κάτω…
Αφήστε μια απάντηση