Ως γνωστόν, η κουζίνα και το μπάνιο είναι οι χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν επικίνδυνα μικρόβια. Οι περισσότεροι δίνουμε αγώνα για να διατηρούμε αυτούς τους χώρους όσο καθαρούς γίνεται. Όμως, κάποιοι πονηροί μικροοργανισμοί που προκαλούν ακόμη και λοιμώξεις, έχουν μάθει να κρύβονται εκεί που δεν το περιμένουμε. Δείτε τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε τον κίνδυνο που καραδοκεί μέσα στο σπίτι μας.
Το πρόβλημα του μπάνιου και της κουζίνας
Δεν χωρά αμφιβολία ότι όσους κανόνες υγιεινής κι αν ακολουθήσουμε στην κουζίνα και το μπάνιο, το πρόβλημα με τα επικίνδυνα μικρόβια θα είναι πάντα υπαρκτό.
Μάλιστα, η κουζίνα που είναι ο χώρος προετοιμασίας του φαγητού, είναι το μέρος που μπορεί να γίνει ακόμη πιο φιλικό στα παθογόνα βακτήρια, και η λοίμωξη να καραδοκεί.
Τα σφουγγάρια που μας βοηθούν στο καθάρισμα των πιάτων, κατά ειρωνικό τρόπο μπορούν να ευθύνονται μέχρι και για τροφική δηλητηρίαση. Και αυτά είναι η μια μόνο από τις πολλές πηγές του προβλήματος. Ας τις δούμε αναλυτικά.
Σιφόνι νεροχύτη
Πρόκειται για ένα μέρος της κουζίνας απ' όπου θεωρητικά περνάει διαρκώς καυτό νερό και σαπουνάδα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα το σιφόνι είναι μια από τις πιο επικίνδυνες πηγές μικροβίων.
Αυτό οφείλεται στο ότι η υγρασία και τα υπολείμματα των τροφών δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια.
Εκείνο που πρέπει να κάνουμε τακτικά είναι να ρίχνουμε ένα διάλυμα από μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα, και την ίδια ποσότητα ξίδι.
Με αυτό τον οικονομικό και οικολογικό τρόπο θα αφαιρέσουμε τις πιθανές οσμές και τις λιπαρές ουσίες από το σιφόνι, έτσι ώστε να μη αποτελεί καταφύγιο για τα επικίνδυνα μικρόβια.
Πόρτα και λάστιχα ψυγείου
Ενώ είναι βέβαιο ότι καθαρίζουμε το εσωτερικό του ψυγείου μας, είναι πολύ πιθανό να μας διαφεύγουν η πόρτα και κυρίως τα λάστιχα της.
Είναι κατά κανόνα η τέλεια κρυψώνα για μούχλα και μύκητες, με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου.
Για να διώξουμε τα επικίνδυνα μικρόβια από αυτή την κρυψώνα, αναμειγνύουμε σε ένα μπολ ίση ποσότητα ζεστού νερού και ξιδιού. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε από πάνω προς τα κάτω με ένα καθαρό σφουγγάρι.
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για τις οι χειρολαβές του ψυγείου, του φούρνου, και του φούρνου μικροκυμάτων, αλλά και τα κουμπιά τους. Αυτά τα σημεία είναι από τα πιο μολυσμένα στην κουζίνα. Τα αγγίζουν πολλά χέρια και συχνά έπειτα από την κατανάλωση φαγητού.
Πλυντήριο πιάτων
H μούχλα και οι μύκητες βρίσκουν ιδανικό καταφύγιο και στο πλυντήριο πιάτων. Αν δεν το καθαρίζουμε εγκαίρως, κάθε φορά που θα νομίζουμε ότι πλένουμε τα πιάτα, τα επικίνδυνα μικρόβια θα κολλάνε πάνω τους και θα πολλαπλασιάζονται.
Το διάλυμα μαγειρικής σόδας με ξίδι που είδαμε για το σιφόνι, είναι ιδανικό για να απολυμάνουμε τις σωληνώσεις του πλυντηρίου πιάτων. Επιπλέον, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε χλιαρό νερό με ξύδι για να καθαρίσουμε με ένα πανί τα λάστιχα.
Οι πετσέτες της κουζίνας
Πολλοί από εμάς ενδέχεται να μην πλένουμε την πετσέτα της κουζίνας όσο συχνά πλένουμε άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Συνήθως την κρατάμε για μία-δυο εβδομάδες, αν όχι περισσότερο.
Όμως, η τακτική αυτή, μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης από επικίνδυνα μικρόβια, και κυρίως από το e.coli (κολοβακτηρίδιο) και τον σταφυλόκοκκο.
Ντους
Στην κεφαλή του ντους βρίσκει συνήθως καταφύγιο το μυκοβακτήριο (Mycobacterium), το οποίο μπορεί να προκαλέσει πνευμονοπάθεια.
Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε την κεφαλή σε μία πλαστική σακούλα, την οποία έχουμε γεμίσει με λευκό ξίδι. Στη συνέχεια, αφού δέσουμε τη σακούλα με ένα λάστιχο, αφήνουμε την κεφαλή του ντους να εμποτιστεί από το μείγμα για 24 ώρες.
Λεκάνη τουαλέτας
Όπως είναι φυσικό το μεγαλύτερο πλήθος βακτηρίων φιλοξενείται στην επιφάνεια της λεκάνης, και ακόμη περισσότερο στο πιγκάλ και τη βούρτσα του.
Τα πιο επικίνδυνα μικρόβια είναι τα ύπουλα βακτήρια, όπως το E. coli και η σαλμονέλα, που ενδέχεται να βρεθούν το καπάκι της τουαλέτας απλά τραβώντας το καζανάκι της.
Η μαγειρική σόδα σε σκόνη θα δώσει πάλι την λύση στη λεκάνη της τουαλέτας, αρκεί να τρίψουμε πολύ καλά την επιφάνειά της, και στη συνέχεια να ξεπλύνουμε με άφθονο ζεστό νερό.
Το πιγκάλ θέλει κάτι παραπάνω από σόδα, και μόνο η χλωρίνη θα εξοντώσει τα επικίνδυνα μικρόβια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε ανα τακτά διαστήματα είναι να ρίχνουμε χλωρίνη μέσα, και να βυθίσουμε τη βούρτσα του για μερικά λεπτά.
Στη συνέχεια, αφού αδειάσουμε το διάλυμα, γεμίζουμε το πιγκάλ με κρύο νερό.
Νιπτήρας
Ο νιπτήρας εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση μικροβίων στο μπάνιο, και αν η καθαριότητα που του κάνουμε είναι ανεπαρκής, μπορεί να συγκεντρώσει επικίνδυνα μικρόβια, περισσότερα ακόμη και από τη λεκάνη της τουαλέτας.
Πρέπει να ρίξουμε λίγο λευκό ξίδι ή μαγειρική σόδα στο σιφόνι του νιπτήρα και να αφήσουμε το ζεστό νερό να τρέξει για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια καθαρίζουμε με ένα υγρό αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι τη βρύση προκειμένου να εξολοθρεύσουμε τα πιο επίμονα βακτήρια.
Τα επικίνδυνα μικρόβια βρίσκονται και στο ειδικό βαζάκι ή ποτήρι που βάζουμε τις οδοντόβουρτσες, ιδίως αν ξεχνάμε να το καθαρίζουμε τακτικά. Πρέπει να το πλένουμε πολύ καλά ανα τακτά διαστήματα, με νερό, σόδα και λίγο ξίδι. Έτσι θα διώξουμε και την κακοσμία που ενίοτε υπάρχει στο βαζάκι.
Στη συνέχεια, πρέπει να βουτήξουμε τις οδοντόβουρτσες από την μεριά της κεφαλής τους μέσα σε ένα καινούργιο μείγμα από νερό, σόδα και λίγο ξίδι, για να τις καθαρίσουμε και κυρίως να τις αποστειρώσουμε.
Κουρτίνα μπανιέρας
Τα υπολείμματα αποξηραμένου σαπουνιού που επικάθονται στην αδιάβροχη κουρτίνα της μπανιέρας, στα πλακάκια ή στον νεροχύτη της τουαλέτας, αποτελούν το καταφύγιο για δύο επικίνδυνα μικρόβια, τις σφιγγομονάδες και τα μεθυλοβακτηρίδια, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις.
Η μαγειρική σόδα θα μας βοηθήσει και πάλι. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε την κουρτίνα στο πλυντήριο ρούχων, και να αντικαταστήσουμε το απορρυπαντικό με σόδα, και το μαλακτικό με λευκό ξύδι.
Στη συνέχεια, αφού επιλέξουμε ένα ελαφρύ πρόγραμμα γύρω στους 40 βαθμούς, θα έχουμε απολυμάνει την κουρτίνα, και ταυτόχρονα θα έχουμε καθαρίσει και το πλυντήριο ρούχων.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η σόδα και το ξίδι είναι ο ιδανικός τρόπος για να καθαρίσουμε το πλυντήριο ρούχων δύο φορές τον μήνα. Αυτός ο συνδυασμός θα μας απαλλάξει από τις δυσάρεστες οσμές που αφήνει κατά καιρούς το πλυντήριο στα ρούχα μας.
Οι πετσέτες του μπάνιου
Οι βρεγμένες πετσέτες στο μπάνιο μπορούν να προσελκύσουν βακτήρια, καθώς συγκεντρώνουν υγρασία από τους υδρατμούς κατά την διάρκεια του μπάνιου μας.
Εκτός από τον κίνδυνο, ενδέχεται να αναδύουν και μια ενοχλητική οσμή μούχλας σε όλο τον χώρο της τουαλέτας.
Πρέπει να τις αλλάζουμε πολύ συχνά με φρεσκοπλυμένες, και να απλώνουμε αμέσως τις χρησιμοποιημένες. Το ίδιο ισχύει και για τα χαλάκια και πατάκια του μπάνιου.
Εσείς πως αντιμετωπίζετε τα επικίνδυνα μικρόβια στο σπίτι?
Η κουζίνα και το μπάνιο είναι αναμφίβολα οι πιο απαιτητικοί χώροι στο καθάρισμα από οποιονδήποτε άλλο δωμάτιο στο σπίτι. Συγκεντρώνουν εύκολα εστίες μικροβίων και ενίοτε δυσάρεστες οσμές.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, ή να προτείνετε περισσότερες συμβουλές που ίσως μας ξέφυγαν, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.
Αφήστε μια απάντηση