LifeSteps.gr

XEL review

XEL

Είστε έτοιμοι να οδηγήσετε για εκατομμυριοστή φορά έναν αμνησιακό χαρακτήρα σε ένα πολύωρο ταξίδι αυτοανακάλυψης; Το καλό που σας θέλω να είστε γιατί το XEL αξίζει πραγματικά τον χρόνο σας και θα δούμε αμέσως το γιατί.

Το XEL είναι ένα τρισδιάστατο Action Adventure με θεματολογία επιστημονικής φαντασίας. Ο κεντρικός και μόνος playable χαρακτήρας είναι η Reid, μια ναυαγός στον παράξενο κόσμο του XEL. Η εν λόγω κυρία δεν θυμάται... Χριστό από την προηγούμενη ζωή της, είναι στο χέρι μας να ξετυλίξουμε το παρελθόν της και τη σύνδεσή της με τον XEL. Στα πρώτα της βήματα στον νέο κόσμο που βρέθηκε, η Reid διαθέτει μηδαμινά εφόδια και στηρίζεται στις πληροφορίες που της δίνει ο Chap, ένα πολύ χαριτωμένο ρομποτάκι.

Ο περίγυρος του XEL θυμίζει αυτό ακριβώς που λέει ο Chap, έναν τεράστιο κήπο με πυκνή βλάστηση, λίμνες και τρεχούμενα νερά αλλά και αρκετά βιομηχανικά κατάλοιπα που μοιάζουν παράταιρα με το μέρος. Δεν περνά πολύ ώρα βαδίσματος και αρχίζουν οι κλειστοί χώροι, τα μπουντρούμια και οι εχθροί. Παράλληλα με την αύξηση του κινδύνου, αυξάνονται και οι ικανότητες της Reid με ξίφος και ασπίδα να την προστατεύουν από τους εχθρούς και την απαραίτητη αποφυγή να την βγάζει τάχιστα από την πορεία των εχθρικών χτυπημάτων.

Οπτικά το XEL είναι σκέτη απόλαυση, από τα cinematics του έως τον σχεδιασμό του μαγευτικού του κόσμου. Η αισθητική αυτή απόλαυση μας ωθεί να εξερευνήσουμε κάθε γωνιά του εκάστοτε μέρους και να μην ενοχλούμαστε αν πέσουμε σε αδιέξοδο και πρέπει να πισωγυρίσουμε. Όλα θα ήταν ρόδινα και απολαυστικά στις περιπλανήσεις μας αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της κάμερας. Η κάμερα ακολουθεί και... μπανίζει την Reid από πολύ ψηλά, ούτε αητός να ήταν! Δυνατότητα μεγέθυνσης και περιστροφής δεν υπάρχει, ούτε τα φυσικά εμπόδια γίνονται διάφανα όταν εμποδίζουν την θέαση του χαρακτήρα μας με αποτέλεσμα η Reid να χάνεται συχνά πυκνά από τα μάτια μας, δημιουργώντας εκνευρισμό και απομακρύνοντάς μας ουσιαστικά από την δράση.

Στα θετικά συγκαταλέγουμε το ενδιαφέρον mini map, την σταδιακή ενημέρωσή μας από το παιχνίδι για το σύνολο των game mechanics και το πλήθος των ευκολονόητων περιβαλλοντικών γρίφων (διακόπτες, μετακινήσεις αντικειμένων κ.ο.κ.) που πρέπει να επιλύσουμε για να προχωρήσουμε. Επίσης ο χειρισμός είναι πανεύκολος με το gamepad και δεν δυσκολευόμαστε να εκτελέσουμε καμία από τις ικανότητες της Reid. Αν δεν έχουμε gamepad και στηριχτούμε στο πληκτρολόγιο και στο mouse θα δεινοπαθήσουμε.

Η μάχη είναι απλοϊκή και εύκολα διαχειρίσιμη, παραπέμποντας σε κλασικούς Action τίτλους, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το αδέξιο και νευρικό animation το οποίο μας εμποδίζει να απολαύσουμε τα πλήγματα που καταφέρουμε στους εχθρούς μας. Είναι φανερό ότι το πρόβλημα του XEL είναι ο σχεδιασμός του.

Το παιχνίδι έχει σενάριο που τραβάει το ενδιαφέρον, έχει πολύ ωραία γραφικά και soundtrack, έχει ωραίο κόσμο αλλά τα bugs και οι κακοτεχνίες στον σχεδιασμό του με δυσκολεύουν να το προτείνω για αγορά παρά τα 15 ευρώ του στο Steam. Επειδή έχει μεγάλες προοπτικές και οι δημιουργοί του παλεύουν αδιάκοπα για να διορθώσουν τις ατέλειες, με μια μικρή υπομονή είναι πιθανό να φτάσει στην ποιότητα που θα σας επιτρέψει να το απολαύσετε και όχι να εκνευριστείτε από τα προβλήματά του.

Βαθμολογία: 6/10

Exit mobile version