Στο παρόν άρθρο μας θα αφιερωθούμε στο νέο γήπεδο της Ένωσης, την Αγιά Σοφιά, το οποίο στεγάζει εδώ και μέρες το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ, μαζί με τα όνειρα και τις φιλοδοξίες όλων των φιλάθλων των Κιτρινόμαυρων της Αθήνας.
Η Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 ήταν μια χαρμόσυνη ημέρα για τους απανταχού ΑΕΚτζήδες, διότι επέστρεψαν στην φυσική τους έδρα για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια, ένεκα των εγκαινίων του νέου της σταδίου, της "Αγιάς Σοφιάς", η οποιά όπως αναμενόταν, ήταν κατάμεστη από κόσμο και απο δω και στο εξής η Νέα Φιλαδέλφεια θα σφύζει πιο πολύ από ποτέ από ζωή.
Αρχικά ας γυρίσουμε τον χρόνο στον Μάιο του 2003, σε ένα παιχνίδι για την 28η αγωνιστική της Α' Εθνικής μεταξύ ΑΕΚ και Άρη, το οποίο έληξε νικηφόρο για τους γηπεδούχους με σκορ 4-0. Το εν λόγω παιχνίδι δεν έμεινε στην ιστορία για το σκορ αλλά για το έναυσμα των προσδοκιών των Ενωσιτών φιλάθλων για ένα νέο υπερσύγχρονο γήπεδο. Η αρχική σκέψη των ιθυνόντων της ΑΕΚ πριν από 19 χρόνια ήταν να φτιαχτεί στη θέση του "Νίκος Γκούμας", ένα πιο μοντέρνο ποδοσφαιρικό γήπεδο από το προγενέστερο, το οποίο είχε σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της Πάρνηθας του 1999, ενόψει των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004.
Όμως στην πορεία προέκυψαν αρκετά εμπόδια κυρίως νομικής πλευράς, τα οποία ανάγκασαν να ματαιώσουν την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ για λογαριασμό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Μέχρι την στιγμή της ανέγερσης του νέου της γηπέδου, η ΑΕΚ αγωνίστηκε ως επί το πλείστον στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, ενώ στο μεσοδιάστημα αγωνίστηκε και σε άλλες έδρες όπως της Ριζούπολης, του Ακράτητου, του Καραϊσκάκης κλπ.
Για αρκετά χρόνια η περιοχή που βρισκόταν το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ (Νίκος Γκούμας) ήταν γεμάτη απο μπάζα και ξερά χόρτα, πράγμα που δυσανασχετούσε τότε κάθε κιτρινόμαυρο φίλαθλο περνώντας τότε από τα "Άγια Χώματα" της Νέας Φιλαδέλφειας, έως ότου το καλοκαίρι του 2017 το σημερινό γήπεδο της ΑΕΚ (Αγιά Σοφιά) πήρε την άδεια να ανεγερθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Να σημειωθεί ότι προηγήθηκαν οι σχετικές μελέτες για την ανέγερση του νέου γηπέδου, οι οποίες εγκρίθηκαν από τα αρμόδια στελέχη.
Πέρασε μια πενταετία για να ολοκληρωθεί το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, που λίγες μέρες προ των εγκαινίων πήρε την πολυπόθητη άδεια (έστω και προσωρινή, με διάρκεια 6 μηνών) για να φιλοξενήσει περί τους 31000 φιλάθλους, που από δω και στο εξής ελπίζουν σε καλύτερες μέρες και σε επιτυχίες για την Ένωση. Η ημέρα των εγκαινίων ήταν μια ημέρα γιορτής για ολόκληρη την ΑΕΚτζήδικη κοινότητα, καθώς έλαβαν τέλος 19 χρόνια αστεγίας.
Στα εγκαίνια τιμήθηκαν σημαντικές μορφές της Ένωσης, ενώ στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης τόνισε ότι με την δημιουργία του γηπέδου, η ομάδα επανιδρύεται, περνώντας από διάφορες φάσεις στα 19 χρόνια που ήταν εκτός της φυσικής της έδρας και δήλωσε ότι τα 100 χρόνια της Ένωσης θα γιορταστούν στον φυσικό της χώρο και αυτός είναι το Στάδιο Αγία Σοφιά.
Να σημειωθεί ότι εκτός από την παρέλαση προσωπικοτήτων της ΑΕΚ, ακολούθησαν και ποντιακοί χοροί που δηλώνουν την μικρασιατική προέλευση της ομάδας, με τον ανώτατο άρχοντα της Ένωσης, Δημήτρη Μελισσανίδη να σέρνει και αυτός το χορό. Τρεις μέρες αργότερα, συγκεκριμένα την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, ακολούθησε το πρώτο επίσημο παιχνίδι της ΑΕΚ στο ολοκαίνουργιο σπίτι της, μία αναμέτρηση για την 6η αγωνιστική της Superleague, απέναντι στον Ιωνικό Νίκαιας, τον οποίο κέρδισε εύκολα με 4-1, με τον Γκατσίνοβιτς να σημειώνει το πρώτο γκόλ της αναμέτρησης και συνάμα το πρώτο τέρμα που επιτυγχάνεται μέσα στο νέο γήπεδο της Ένωσης.
Στο πρωτάθλημα, η Ένωση παραμένει στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος, πάρολο που βρίσκεται αρκετά πίσω από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει σημειώσει μόνο νίκες. Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ (Αγία Σοφία) είναι ένα υπερσύγχρονο στάδιο το οποίο σηματοδοτεί την εκσυγχρονισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ελπίζουμε και οι υπόλοιπες ομάδες να χτίσουν ολοκαίνουργιες έδρες, για να προσελκύουν μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως έκανε φέτος ο Ολυμπιακός με τους Μαρσέλο και Χάμες Ροντρίγκεζ, ενώ κάτοικοι Νέας Φιλαδέλφειας είναι ο Γάλλος Σιντιμπέ και ο Κροάτης Βίντα, πρωταθλητής και δευτεραθλητής κόσμου αντίστοιχα και εκτός αυτών, να καταφέρει η χώρα μας να συνδιοργανώσει το Μουντιάλ του 2030 μαζί με την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία, γεγονός το οποίο θα ανεβάσει αθλητικά την Ελλάδα.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ:
- Η εμπορική ονομασία της Αγιάς Σοφιάς είναι "OPAP Arena", με τον ΟΠΑΠ το 2020 να αποκτά το εν λόγω δικαίωμα με πενταετή διάρκεια.
- Μαζί με το γήπεδο υπογειοποιήθηκε η οδός Πατριάρχου Κωνσταντίνου, η οποία βρίσκεται δίπλα από το νέο σπίτι της Ένωσης, που κάτω από την Αγιά Σοφιά υπάρχει πάρκινγκ αυτοκινήτων, που εξυπηρετεί τα πούλμαν των αποστολών των ομάδων.
- Πάνω από το γήπεδο υπάρχει το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ στην περιοχή υπάρχουν αρκετές καφετέριες και εστιατόρια.
- Υπήρχε ειδική ονοματοδοσία στις θύρες του γηπέδου με ονόματα πόλεων της Μικράς Ασίας (Αϊβαλί, Κερασούντα, Τραπεζούντα, Λάμψακος κλπ), ενώ απουσιάζουν οι θύρες 4,7,13 για ευνόητους λόγους.
- Έξω από την Αγιά Σοφιά υπάρχει ένα γλυπτό που απεικονίζει ένα δικέφαλο αετό, το οποίο κοσμεί εξαιρετικά τον εξωτερικό χώρο του γηπέδου της ΑΕΚ.
- Ο ηλεκτρικός (Περισσός,Πευκάκια), τα τρόλει 3 και 6 και οι λεωφορειακές γραμμές 421,755,755Β,619,Β9,Α8 (με στάση στον ΗΣΑΠ Περισσού) εξυπηρετούν συγκοινωνιακά το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.
- Η "Αγιά Σοφιά" θα φιλοξενήσει κατά πάσα πιθανότητα τον τελικό του επόμενου UEFA Europa Conference League, ο οποίος θα λάβει χώρα στην νέα έδρα της ΑΕΚ τον Μάιο του 2024.
Πήγη κύριας φωτογραφίας: gazzetta.gr
Αφήστε μια απάντηση