Ας ορίσουμε την προσήλωση. Ο ορισμός της προσήλωσης συνδέεται κυρίως με την οφθαλμική κίνηση που συνιστά την διατήρηση της κατεύθυνσης των ματιών σε μία σταθερή τοποθεσία. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο όμως, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε την έννοια της προσήλωσης σε ολόκληρο το φάσμα της δράσης του ανθρώπου.
Τι εννοώ; Η προσήλωση αποτελεί ένα βασικό εργαλείο που βοηθάει τον άνθρωπο να επιτυγχάνει τους στόχους του. Πιο συγκεκριμένα παραμένει συγκεντρωμένος στον εκάστοτε σκοπό του, δεν επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, δεν παρεκκλίνει από τον δρόμο του και κάποια στιγμή απλά φτάνει σε αυτούς.
Φαντάζει εύκολο αλλά δεν είναι. Στις μέρες μας οι εξωτερικές παρεμβολές είναι τόσο πολλές που συχνά ξεχνάμε τον στόχο μας και βυθιζόμαστε σε αυτές αμαχητί. Παραδινόμαστε σε μία μάχη που σίγουρα δεν είμαστε εμείς οι νικητές στο τέλος του αγώνα. Βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες και δυνατότητες που στην προσπάθειά μας να διαχειριστούμε συγχρόνως πολλά από αυτά καταλήγουμε να υστερούμε σε όλα.
Ας τα πάρουμε όμως, από την αρχή. Ο άνθρωπος σαν οντότητα έχει εκ φύσεως την ανάγκη του «ανήκειν». Επιδιώκει σχεδόν πάντοτε να ανήκει σε μία ομάδα. Και συνήθως αυτή είναι η πιο πολυπληθής και η πιο «κοινωνικά αποδεκτή» ομάδα. Σε αυτήν την ανάγκη λοιπόν, ακολουθεί τα χνάρια που του υποδεικνύονται. Προκειμένου να γίνει αποδεκτός συχνά υπνώνει τις προσωπικές του δεξιότητες, κλίσεις και στόχους.
Θα αναφερθώ για ακόμη μία φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ίσως τον νούμερο ένα παράγοντα που παρεμβάλλεται διαρκώς στους στόχους μας και τους επηρεάζει στον μέγιστο βαθμό. Πόσο χρόνο ξοδεύουμε κοιτώντας τις αναρτήσεις των «φίλων» μας ενώ θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε αυτόν τον χρόνο αναβαθμίζοντας το προσωπικό μας πλάνο; Πόσο μας έχει επηρεάσει το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων συγκρινόμενο με τη ζωή μας; Γνωρίζουμε όλοι την απάντηση.
Αλλά δεν είναι μόνο τα social media. Είναι όλη η ζωή μας. Από τον γείτονά μας, τον συνάδελφό μας, τον συγγενή μας. Έχουμε την τάση να συγκρίνουμε την προσωπική μας πορεία με εκείνη των άλλων. Βιαζόμαστε να φτάσουμε εκεί που είναι οι άλλοι χωρίς να διανύσουμε το δικό μας μονοπάτι. Θέλουμε την να ξυπνήσουμε μία μέρα και να βρισκόμαστε και εμείς στην «Ιθάκη», χωρίς όμως να έχουμε αναρωτηθεί αν αυτός είναι ο προορισμός που πραγματικά θέλουμε.
Όλα λοιπόν, είναι θέμα προσήλωσης. Αγνοώντας την πορεία των γύρω μας και θέτοντας δικούς μας ξεχωριστούς στόχους θα φτάσουμε πιο εύκολα σε αυτούς. Η ψυχολογία μας δεν θα δέχεται σκαμπανεβάσματα, τα εξωτερικά σχόλια και η κριτική θα περνάνε απαρατήρητα και η προσωπική χαρά της εξέλιξης θα είναι μεγαλύτερη.
Παρακάτω αναφέρω κάποιες πρακτικές που θα σε βοηθήσουν να παραμένεις σταθερός στους δικούς σου στόχους.
1.Απέφυγε την αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ως επί το πλείστων οι αναρτημένες δημοσιεύσεις δεν αγγίζουν εκατό τοις εκατό την πραγματικότητα. Μην φορτώνεις τον εαυτό σου με επιπλέον τύψεις που δεν «κατάφερες» ό,τι οι άλλοι αναρτούν.
- Μην συγκρίνεις το επίπεδό σου με αυτό των άλλων.
Συχνά πέφτουμε σε αυτήν την παγίδα. Κοιτάμε το αποτέλεσμα αγνοώντας μία πορεία που έχει προηγηθεί προ αυτής. Αν θες να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον κάνε το με αυτόν που ήσουν εχθές. Να είσαι χαρούμενος με το δικό σου «πέντε» αν χτες ήσουν στο «τέσσερα» και μην απογοητεύεσαι που κάποιος άλλος είναι στο «δέκα».
- Μην επηρεάζεσαι από κάθε κριτική.
Όλοι έχουν κάτι να πουν. Και συνήθως όλοι έχουν κάτι διαφορετικό να πουν. Είναι αδύνατο να συμμορφώνεσαι σε κάθε κριτική που ακούς. Να είσαι ανοιχτός σε συμβουλές από άτομα που εμπιστεύεσαι και άφησε την κάθε κριτική να διαρκεί για όση ώρα ξεστομιστεί.
- Δείξε πειθαρχία.
Μπορεί να πάρει αρκετό καιρό να φτάσεις έναν στόχο σου και είναι σχεδόν αδύνατον να είσαι σε όλη αυτή τη διάρκεια θετικά κινούμενος. Θα υπάρχουν στιγμές που θα σε πάρει από κάτω και εκεί είναι που η πειθαρχία θα κάνει την προσήλωσή σου σταθερά.
- «Fake it till you make it».
Ξεγέλασε τους φόβους σου, το άγχος, τις ανασφάλειές σου. Προσποιήσου ότι δεν σε διακατέχουν και κάποια στιγμή θα δεις που θα το πιστέψουν και θα σε εγκαταλείψουν. Μην δείχνεις ηττοπάθεια στον αντίπαλο και μπες με φόρα στη μάχη.
Γίνε εσύ ο κύριος υποστηρικτής και αυτό-προπονητής της ζωής σου.
Αφήστε μια απάντηση