Όταν συζητάμε με κάποιον γύρω από την ιστορία του ροκ σίγουρα το μυαλό μας ταξιδεύει στην δεκαετία του 60, στην ίδρυση των πρωτοπόρων του είδους, Pink Floyd και στο επικό The Wall. Από που να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει όσον αφορά την σημασία της μπάντας στο προοδευτικό ροκ που όλοι αγαπήσαμε και ακούμε και τώρα μετά από 50 χρόνια χωρίς να βαριόμαστε καθόλου. Εξάλλου η καλή μουσική είναι διαχρονική και την αγαπάμε όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Οι Pink Floyd είναι ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που σχηματίστηκε στο Λονδίνο το 1965. Κέρδισε νωρίς οπαδούς ως ένα από τα πρώτα βρετανικά ψυχεδελικά γκρουπ, διακρίθηκαν για τις εκτεταμένες συνθέσεις, τους ηχητικούς πειραματισμούς, τους φιλοσοφικούς στίχους και τις περίτεχνες ζωντανές εμφανίσεις τους. Έγιναν ένα κορυφαίο συγκρότημα του progressive rock, το οποίο ορισμένοι αναφέρουν ως το μεγαλύτερο progressive rock συγκρότημα όλων των εποχών.
Οι Pink Floyd ιδρύθηκαν το 1965 από τους Syd Barrett (κιθάρα, φωνητικά), Nick Mason (ντραμς), Roger Waters (μπάσο, φωνητικά) και Richard Wright (πλήκτρα, φωνητικά). Υπό την ηγεσία του Barrett, κυκλοφόρησαν δύο singles και το επιτυχημένο ντεμπούτο άλμπουμ The Piper at the Gates of Dawn του 1967. Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής David Gilmour έγινε μέλος τον Δεκέμβριο του 1967. Ο Barrett έφυγε τον Απρίλιο του 1968 λόγω επιδείνωσης της ψυχικής υγείας του.
Η ιστορία του Syd Barrett μπορεί να χαρακτηριστεί κακορίζικη αν και, ο συγγραφέας της δυστυχίας του, δεν υπήρξε τελικά κάποια άσπλαχνη και άορατη δύναμη όπως η μοίρα αλλά ο ίδιος του ο εαυτός. Ο Syd παραμυθιάστηκε από τις θεωρίες των "παιδιών των λουλουδιών" ότι τα ψυχεδελικά ναρκωτικά ανοίγουν τους πνευματικούς ορίζοντες και μας οδηγούν τελικά στην απόλυτη αλήθεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εν λόγω ναρκωτικά έχουν χαρίσει στιγμές διαύγειας και μεγάλης έμπνευσης σε καλλιτέχνες και επιστήμονες όμως η υπερβολική τους χρήση οδηγεί στον τάφο, φυσικό ή πνευματικό.
Ο ταλαίπωρος Barrett το παράκανε στην προσπάθειά του να δει το... φως το αληθινό και έκαψε τον εγκέφαλό του, καταστρέφοντας όλα τα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου του που τον έκαναν το ταλαντούχο και γεμάτο ζωή άτομο που ήταν. Το αποτέλεσμα ήταν ολέθριο για τον ίδιο όμως από το κακό που του συνέβει βγήκε και ένα καλό καθώς οι εξίσου δημιουργικοί καλλιτέχνες φίλοι του στους Pink Floyd συνέθεσαν το καταπληκτικό άλμπουμ Wish You Were Here.
Ο Roger Waters έγινε ο κύριος στιχουργός, συνθέτης και αρχηγός της μπάντας, επινοώντας τις ιδέες πίσω από την κορυφαία επιτυχία του συγκροτήματος με τα άλμπουμ The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977) και The Wall (1979). Η μουσική ταινία βασισμένη στο The Wall, Pink Floyd – The Wall (1982), κέρδισε δύο βραβεία BAFTA. Οι Pink Floyd συνέθεσαν επίσης πολλά τραγούδια για soundtrack ταινιών.
Μετά από προσωπικές εντάσεις, ο Wright έφυγε από τους Pink Floyd το 1979, ακολουθούμενος από τον Waters το 1985. Οι εντάσεις μεταξύ των μελών του συγκροτήματος είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν και οφείλονταν στην σύγκρουση των παραφουσκωμένων εγωϊσμών αλλά και στην ασφυκτική πίεση που άσκησε η μουσική βιομηχανία πάνω τους. Πολύς κόσμος αδυνατεί να καταλάβει ότι η μεγάλη επιτυχία σε ένα τομέα μπορεί να εξελιχθεί πολύ γρήγορα από ευχή σε κατάρα.
Ο επιτυχημένος φορτώνεται απότομα στην πλάτη του το τεράστιο βάρος του να συνεχίσει το έργο του με την ίδια επιτυχία, γεμίζοντας άγχος και αμφιβολίες για το αν θα το καταφέρει. Παράλληλα, η βιομηχανία που συνεργάστηκε για την επιτυχία του, απαιτεί την αναπαραγωγή της επιτυχίας το συντομότερο δυνατό, ασκώντας συνεχή πίεση του στυλ "κάνε αυτό, κάνε εκείνο, κάντο τότε, κάντο έτσι, κάντο αλλιώς γιατί θα χάσουμε το τάϊμινγκ" κ.ο.κ. Για τους παραπάνω λόγους, μια μπάντα από αγαπημένους φίλους όπως οι Pink Floyd έφτασαν στο σημείο να μηνύει ο ένας τον άλλο και να διχαστούν επί πολλά χρόνια.
Ο Gilmour και ο Mason συνέχισαν ως Pink Floyd, ενώ αργότερα επανενώθηκαν με τον Wright. Παρήγαγαν άλλα δύο άλμπουμ - το A Momentary Lapse of Reason (1987) και το The Division Bell (1994) - και έκαναν περιοδείες για να υποστηρίξουν και τα δύο πριν μπουν σε μια μακρά παύση.
Το 2005, όλοι εκτός από τον Barrett επανενώθηκαν για μια μοναδική παράσταση στην παγκόσμια εκδήλωση ευαισθητοποίησης Live 8. Ο Barrett πέθανε το 2006 και ο Wright το 2008. Το τελευταίο στούντιο άλμπουμ των Pink Floyd, The Endless River (2014), βασίστηκε σε ακυκλοφόρητο υλικό από τις ηχογραφήσεις του Division Bell. Το 2022, ο Gilmour και ο Mason αναμόρφωσαν τους Pink Floyd για να κυκλοφορήσουν το τραγούδι "Hey, Hey, Rise Up!" σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο.
Μέχρι το 2013, οι Pink Floyd είχαν πουλήσει περισσότερους από 250 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας τους μια από τις μπάντες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Το Dark Side of the Moon και το The Wall εισήχθησαν στο Grammy Hall of Fame και αυτά τα άλμπουμ και το Wish You Were Here συγκαταλέγονται στα άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.
Τέσσερα άλμπουμ των Pink Floyd ανέβηκαν στην κορυφή του αμερικανικού Billboard 200 και πέντε στην κορυφή του βρετανικών τσαρτ για τα albums. Τα επιτυχημένα σινγκλ των Pink Floyd περιλαμβάνουν τα εξής: "See Emily Play" (1967), "Money" (1973), "Another Brick in the Wall, Part 2" (1979), "Not Now John" (1983), "On the Turning Away" (1987) και "High Hopes" (1994). Εισήχθησαν στο Αμερικανικό Rock and Roll Hall of Fame το 1996 και στο Ηνωμένο Βασίλειο Music Hall of Fame το 2005. Το 2008, οι Pink Floyd τιμήθηκαν με το Polar Music Prize στη Σουηδία για τη συμβολή τους στη σύγχρονη μουσική.
Ακούστε, απολαύστε και μοιραστείτε μαζί μας την γνώμη σας για την θρυλική μπάντα, ποιο είναι το αγαπημένο σας άλμπουμ, κομμάτι και μέλος της.
Η δισκογραφία της μπάντας:
The Piper at the Gates of Dawn (1967)
A Saucerful of Secrets (1968)
More (1969)
Ummagumma (1969)
Atom Heart Mother (1970)
Meddle (1971)
Obscured by Clouds (1972)
The Dark Side of the Moon (1973)
Wish You Were Here (1975)
Animals (1977)
The Wall (1979)
The Final Cut (1983)
A Momentary Lapse of Reason (1987)
The Division Bell (1994)
The Endless River (2014)
Syd Barrett - Φωνητικά, κιθάρα
Nick Mason - Ντραμς, κρουστά
Roger Waters - Στιχουργός, συνθέτης, φωνητικά, κιθάρα, πλήκτρα
Rick Wright - Φωνητικά, πλήκτρα
David Gilmour - Φωνητικά, κιθάρα
Αφήστε μια απάντηση