Οι In Flames είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση μπάντας. Ήταν αυτή που μαζί με τους At The Gates και τους Dark Tranquility ξεκίνησαν αυτό που ονομάζουμε ως «Σουηδικό μελωδικό death» ήχο, ο οποίος μέχρι και σήμερα συνεχίζει να διατηρεί το ενδιαφέρον αρκετών οπαδών του σκληρού ήχου.
Ωστόσο, η μετέπειτα πορεία των In Flames ξέφυγε αρκετά από τους προαναφερθέντες, ιδιαίτερα από το 2006 και μετά. Τότε ήταν που επιχείρησαν μια μεγάλη μεταστροφή στον ήχο τους, διαφοροποιώντας τα χαρακτηριστικά που τους έκαναν διάσημους σε δίσκους όπως το “Whoracle” ή το “Clayman” (δηλαδή ισορροπημένος συνδυασμός από μελωδικές και σκληρές κιθάρες, αγκαζέ με ακραία φωνητικά) και πειραματιζόμενοι με μπόλικα «μοντέρνα» στοιχεία, ξένισαν τους φανατικούς οπαδούς τους.
Δεν συγκαταλέγω τον εαυτό μου στους τελευταίους, παρ’ όλα αυτά τους άκουγα με ευχαρίστηση (ήμουν και από τους τυχερούς που τους έχουν δει live στην Ελλάδα), αλλά τα τελευταία χρόνια δεν παρακολουθώ την πορεία τους, καθώς οι μουσικές τους προτάσεις δε με συγκινούν. Ειδικά μερικοί δίσκοι, όπως το “Siren Charms” ή το “Battles”, πέρασαν και δεν ακούμπησαν.
Ομολογώ ότι για το “Foregone” δεν είχα καμία προσδοκία. Όμως, κάτι τα ενδιαφέροντα πρώτα singles που κυκλοφόρησαν, λίγο οι φήμες ότι ο νέος δίσκος θα περιέχει αρκετά στοιχεία του παλιού τους ήχου, μου κίνησαν την περιέργεια να το ακούσω. Η αλήθεια λοιπόν βρίσκεται κάπου στη μέση.
Επ’ ουδενί το “Foregone” δεν αποτελεί μια πλήρη επιστροφή στην εποχή του “Jester Race” (αλίμονο, αυτό είναι πια αδύνατον), παρ’ όλα αυτά εμπεριέχονται μερικά πολύ αξιόλογα τραγούδια, σε μια προσέγγιση που είχαν χρόνια να πιάσουν. Παραδείγματος χάρη, το εναρκτήριο “State of Slow Decay” (το “The Beginning of All Things” αποτελεί απλώς μια πολύ όμορφη εισαγωγή), το “Foregone Pt.1”, που συμπεριλαμβάνει ακόμα και blast-beats (!) ή το “The Great Deceiver”, θα θυμίσουν πολλά πράγματα από το μεγαλείο που διέθετε κάποτε αυτή η μπάντα.
Φυσικά, δεν αποκόπτονται τελείως από τις πρόσφατες προσπάθειές τους, κάτι που είναι ηλίου φαεινότερο σε συνθέσεις όπως το “Meet Your Maker”, το “Bleeding Out” και το “Pure Light of Mind”, τα οποία όμως ακούγονται σαφώς πιο εμπνευσμένα και καλοδουλεμένα, ειδικότερα το τελευταίο. Εντούτοις, ο δίσκος δεν είναι σε καμία περίπτωση τέλειος, καθώς υπάρχουν και μερικές πιο αδιάφορες στιγμές, κυρίως προς τα «τελειώματά» του, τα οποία αφαιρούν από την τελική εντύπωση που αφήνει στον ακροατή.
Γενικότερα όμως, έχουμε να κάνουμε με τον καλύτερο δίσκο των In Flames εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με ένα καλοδεχούμενο μοίρασμα παλαιών και νέων στοιχείων, ενώ η προσθήκη του βιρτουόζου Chris Broderick (Megadeth, Jag Panzer) στην θέση του έτερου κιθαρίστα, εκτιμώ ότι βοήθησε σημαντικά στο πόσο συμπαγείς ακούγονται οι κιθάρες. Έστω και αν η συνεισφορά του δεν ήταν συνθετική.
Κατά τη γνώμη μου, οι In Flames επέλεξαν να ακολουθήσουν το σωστό μουσικό μονοπάτι για τη συνέχεια της πορείας τους και ευελπιστώ ότι η έμπνευσή τους δε θα σταματήσει εδώ. Ίδωμεν.
Βαθμός: 7,5/10
Playlist:
1. The Beginning of All Things
2. State of Slow Decay
3. Meet Your Maker
4. Bleeding Out
5. Foregone Pt. 1
6. Foregone Pt. 2
7. Pure Light of Mind
8. The Great Deceiver
9. In the Dark
10. A Dialogue in B Flat Minor
11. Cynosure
12. End the Transmission
13. Become One (Bonus Track)
Total playtime: 50:18
In Flames current lineup:
Anders Fridén – vocals
Björn Gelotte – guitars
Chris Broderick – guitars
Bryce Paul – bass
Tanner Wayne – drums
Label: Nuclear Blast
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 10 Φεβρουαρίου 2023