Σίγουρα θα γνωρίζεις τι είναι τα πρότυπα. Πιθανώς να είχες από μικρή ηλικία ή ακόμη και τώρα κάποιον άνθρωπο που θαυμάζεις, ακολουθείς και ο οποίος να λειτουργεί σαν μέντορας δείχνοντάς σου τον δρόμο μέσα από τις συμβουλές του ή τον τρόπο ζωής του.
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως, από την αρχή. Πρότυπο θεωρείται κάθε πρόσωπο, αντικείμενο ή ιδέα το οποίο λαμβάνεται ως υπόδειγμα, ως μοντέλο προς μίμηση (ή προς αποφυγή κάποιες φορές). Θεωρείται ιδανικό και προκαλεί τον θαυμασμό μας και την τάση να το μιμηθούμε. Ήδη από τα αρχαία χρόνια υπήρχε η ανάγκη ύπαρξης προτύπων. Αυτά αποτελούσαν οι γενναίοι μαχητές. Αυτοί που πολεμούσαν με τόλμη και θάρρος.
Ανά χρονικές περιόδους βέβαια, τα πρότυπα αλλάζουν. Στη σημερινή εποχή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα social media «δημιουργούν» πρότυπα για να καλύψουν τις ανάγκες τους (οικονομικές). Με την υπέροχη αίγλη της αμεσότητας που παρέχουν, πλασάρουν τα πρότυπα που τους εξυπηρετούν με καταναλωτές εμάς.
Ο άνθρωπος, ειδικά στη σημερινή εποχή που τα πάντα τρέχουν γρήγορα και οι εξελίξεις συνεχώς αλλάζουν, έχει πιο πολύ από ποτέ ανάγκη ένα πρότυπο. Κάποιον που θα «κάνει την δουλειά για αυτόν». Κάποιον να εμπιστευτεί και να του δείξει τον δρόμο. Αυτόν που θα του προσφέρει επίκαιρη χαρά και ικανοποίηση, εκείνον που θα σκεφτεί για αυτόν, εκείνον που θα μιλήσει για αυτόν, εκείνον που θα τον «υπνώσει» για λίγο.
Με ένα κλικ τα πρότυπα εμφανίζονται κατευθείαν είτε στην οθόνη της τηλεόρασής μας είτε φιγουράρουν στα social media. Η «δωρεάν» πρόσβασή μας σε αυτά ανά πάσα στιγμή μέσα στη μέρα μπορεί να αποβεί μοιραία. Όσο θετικό ήταν το τεχνολογικό άλμα να κουβαλάμε την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσα στην τσέπη μας τόσο αρνητικό είναι εντέλει για την προσωπική μας ανάπτυξη.
Οτιδήποτε αναζητούμε μπορούμε εύκολα να το googlάρουμε και να το βρούμε μέσα σε κλάσματα του χρόνου. Οποιαδήποτε απορία μπορεί να λυθεί σε δευτερόλεπτα. Δε χρειάζεται να αναπτύξουμε την ικανότητα της μνήμης όταν υπάρχει το ίντερνετ. Δε χρειάζεται να σκεφτούμε όταν το κάνουν άλλοι για εμάς.
Κάπου εκεί κάνουν την εμφάνισή τους τα πρότυπα, των οποίων η ιδιότητα καθορίζεται από τον (ψεύτικο συνήθως) αριθμό των ακολούθων του. Όσο μεγαλύτερος αριθμός τόσο μεγαλύτερη η βαρύτητά του. Μετατρέπονται σε μοντέλα μίμησης για το ντύσιμό τους, τη συμπεριφορά τους, τον τρόπο ζωής τους, τις απόψεις τους.
Και τι γίνεται όταν κάποιο πρότυπο παρατυπεί; Συνήθως εκνευριζόμαστε και απογοητευόμαστε. Πλήττεται η εμπιστοσύνη που του είχαμε δείξει να καθοδηγεί τη ζωή μας. Θα έχεις δει σχόλια κάτω από φωτογραφίες διάφορων «influencers» ότ(αν) κάνουν κάποια παράτυπη πράξη εκτός της αόρατης συμφωνίας με τους ακολούθους τους, δηλαδή εμάς.
Έχουμε την απαίτηση από άλλους να ανοίξουν τον δρόμο για να περάσουμε και αν κάνουν κάτι λάθος επωμίζονται όλων των ευθυνών μας. Εναποθέτουμε την εμπιστοσύνη για την πορεία μας στα χέρια άλλων για να μην κουράσουμε τα δικά μας. Αλλά μάντεψε τη συνέχεια.
Καθένας έχει τον δικό του δρόμο να διανύσει. Όποιος ακολουθήσει τον δρόμο κάποιου άλλου αργά ή γρήγορα θα χαθεί. Ευφυής είναι εκείνος που καθώς προχωράει έχει τα αυτιά του και τα μάτια του ανοιχτά ακούγοντας και βλέποντας καθετί που μπορεί να τον βοηθήσει στην πορεία του. Ευφυής είναι εκείνος που ξέρει να συλλέγει και μετά να ξεσκαρτάρει τα σημαντικά από τα ασήμαντα. Εκείνος που χαράζει τον δικό τους δρόμο με μόνο πρότυπο τον εαυτό του. Εκείνος που δεν έχει απαιτήσεις από τους άλλους παρά μόνο από τον ίδιο του τον εαυτό.
Ο μόνος άνθρωπος που μπορούμε να εμπιστευτούμε πλήρως είναι ο εαυτός μας. Αν έρθουμε σε συμφωνία μαζί του μόνο τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Για το τέλος παραθέτω κάποια λόγια της γνωστής μεξικανής ζωγράφου Frida Khalo:
«Είμαι η μούσα του εαυτού μου. Εγώ είμαι το θέμα που γνωρίζω καλύτερα, το θέμα που θέλω να γνωρίζω καλύτερα. Γι’ αυτό ζωγραφίζω αυτοπροσωπογραφίες».
Γίνε το πρότυπό σου. Εκείνος που θαυμάζεις περισσότερο και εμπιστεύεσαι να σε καθοδηγήσει στην καλύτερη δυνατή ζωή σου!
Αφήστε μια απάντηση