Δεν χωρά αμφιβολία ότι πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε καθημερινά το μπάνιο και το αφρόλουτρο στη μπανιέρα μετά από μία κουραστική ημέρα. Ωστόσο, αρκετοί ενδέχεται να προτιμούν περισσότερο το ντους καθώς είναι εύκολο και απαιτεί λιγότερο χρόνο. Στο άρθρο θα δούμε ποιο είναι καλύτερο για την υγεία μας, αλλά και ποια είναι τα οφέλη και στα δύο, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι πρέπει να προτιμήσουμε ανάλογα την περίσταση.
Μπάνιο vs Ντους
Είναι σίγουρο ότι ένα γρήγορο ντους μετά από την γυμναστική ή πριν πάμε για ύπνο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Άλλωστε, σε πολλούς από εμάς, το ντους ενδέχεται να μας έχει γίνει συνήθεια και να το προτιμούμε περισσότερο από το μπάνιο.
Από την άλλη, το μπάνιο και το χαλάρωμα με αφρόλουτρο ή έλαια μέσα στην μπανιέρα είναι αυτό που μας βοηθά περισσότερο μετά από μια δύσκολη και κουραστική μέρα στη δουλειά. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, πολλοί δεν έχουν χρόνο για αυτήν την τελετουργία.
Παρ' όλα αυτά, και οι δύο τρόποι που πλενόμαστε έχουν τα θετικά τους, αλλά και τα αρνητικά τους. Ας τα δούμε αναλυτικά όπως τα ανέδειξε η έρευνα.
Το μπάνιο ρίχνει το σάκχαρο
Διάφορες μελέτες βρετανικών πανεπιστημίων αναφέρουν ότι η παραμονή για μία ώρα μέσα στην μπανιέρα, με ζεστό νερό στους 40° Κελσίου, βοηθά στην μείωση του σακχάρου.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το ζεστό μπάνιο συμβάλλει περισσότερο στη μείωση των επιπέδων σακχάρου αίματος, από ό,τι η ποδηλασία ή παρόμοια αεροβική γυμναστική.
Όταν κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο, η θερμότητα από το νερό ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, αυξάνεται η απορρόφηση σακχάρων από τους μυς και μειώνεται η διαθεσιμότητά τους στο αίμα.
Ταυτόχρονα, ο οργανισμός αντιδρά στη θερμότητα, παράγοντας ένα συγκεκριμένο τύπο πρωτεϊνών (heat shock proteins), οι οποίες παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Αυτά τα οφέλη δεν μπορεί να μας τα δώσει το ντους, καθώς η έκθεση του σώματος στη θερμότητα είναι μικρότερη και πιο σύντομη. Έτσι, εκτός από την χαλάρωση, το μπάνιο μπορεί να αποτελέσει μέσο πρόληψης ή διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2.
Βέβαια, το ζεστό μπάνιο δεν μπορεί από μόνο του να αντικαταστήσει την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Όμως, μπορεί να είναι μια μεγάλη συμπληρωματική βοήθεια για τους διαβητικούς.
Το ντους ευνοεί τη γονιμότητα
Μελέτη του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια, που δημοσίευσε το BBC, ανέδειξε ότι το ζεστό μπάνιο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άντρες.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ζήτησαν από 11 άντρες με προβλήματα γονιμότητας να κάνουν ντους αντί για ζεστό μπάνιο για διάστημα τριών μηνών. Διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι μισοί παρουσίασαν θεαματική αύξηση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους.
Έτσι, οι άντρες που επιθυμούν να κάνουν παιδί, πρέπει εκείνη την περίοδο να αποφεύγουν το μπάνιο. Το ντους θα τους βοηθήσει περισσότερο σε αυτόν το σκοπό.
Το μπάνιο καθυστερεί τη γήρανση
Πολλοί δερματολόγοι αναφέρουν ότι το μπάνιο μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση και την ακμή ενηλίκων. Παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπέδων κορτιζόνης στο σώμα.
Η κορτιζόνη είναι μια ορμόνη που μπορεί να αυξήσει την ακμή και να προκαλέσει πρόωρη γήρανση. Προκειμένου να ωφεληθούμε στο μέγιστο δυνατό, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχουμε ενυδατωθεί πλήρως μετά το μπάνιο μας.
Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση των ενυδατικών κρεμών (moisturizers) θα ενισχύσει την ικανότητα του δέρματος να διατηρεί την υγρασία του. Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγουμε χρήση ενυδατικών με αρώματα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές.
Το ντους προστατεύει το δέρμα
Φυσικά, η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι με το ζεστό μπάνιο έχουμε πάντα απαλό δέρμα. Σίγουρα οι φωτογραφίες από όμορφες μπανιέρες γεμάτες με πέταλα λουλουδιών - και όχι μόνο - μας φαίνονται πολύ ελκυστικές.
Ωστόσο, επιφανείς δερματολόγοι αναφέρουν ότι το λουτρό με διάφορα έλαια και άλατα μπορεί να βοηθήσει πραγματικά, μόνο άτομα με δερματικές ή μυικές παθήσεις. Όμως, δεν είναι το ίδιο ευεργετικό για όλους.
Όπως αναφέρουν, η παρατεταμένη παραμονή μας στο ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει την αποσύνθεση της επιφάνειας του δέρματος. Ενδέχεται να φέρει ερεθισμούς, ακόμη και αλλεργίες.
Επίσης, μια μελέτη του American Journal of Infection Control έδειξε ότι σε ποσοστό 26% από τα δείγματα που λήφθηκαν από μπανιέρες, υπήρχε το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus). Προκαλεί δερματικές λοιμώξεις αν περάσει στον οργανισμό από μια ανοιχτή πληγή.
Το μπάνιο ανακουφίζει άγχος και μύες
Δεν χωρά αμφιβολία ότι το ζεστό μπάνιο είναι άκρως χαλαρωτικό. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ηρεμεί το νευρικό μας σύστημα, καθώς απελευθερώνονται ενδορφίνες.
Οι ενδορφίνες είναι σημαντικές γιατί μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά και μας βοηθούν να απαλλαχτούμε από το άγχος.
Επιπλέον, το ζεστό μπάνιο είναι πιο αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους. Η θερμότητα στους φλεγμονώδεις ή πονεμένους μύες τους βοηθά να χαλαρώσουν.
Αν προσθέσουμε και τα άλατα θειικού μαγνησίου (Epsom salt), θα μας ανακουφίσουν ακόμη περισσότερο από τα πρηξίματα και τους πόνους.
Το ντους προλαμβάνει τις ιώσεις
Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι αν είμαστε επιρρεπείς στη γρίπη και στο κρυολόγημα, καλό είναι να βάλουμε στη ζωή μας το ντους. Όμως, πρέπει να είναι δροσερό έως και κρύο.
Σε αντίθεση με το δροσερό μπάνιο, το αντίστοιχο ντους μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα ανεκτό.
Ωστόσο, επειδή είναι φυσικό να μας ενοχλεί το δροσερό ντους το χειμώνα, μπορούμε να κάνουμε εναλλαγή ζεστού - δροσερού νερού.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, και αυτή η τακτική ενισχύει το ανοσοποιητικό, καθώς συμβάλλει στην απελευθέρωση λευκών αιμοσφαιρίων που δρουν ενάντια στα μικρόβια.
Εσείς τι προτιμάτε περισσότερο?
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το μπάνιο και το ντους, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.