Ο φόβος της κριτικής είναι εκείνο το δυσάρεστο συναίσθημα, το οποίο απορρέει από την άποψη ή το συμπέρασμα κάποιου προσώπου για εμάς ή/και για τις πράξεις μας. Συνήθως αυτός ο φόβος όμως, απορρέει και από την υπόνοια που μπορεί να έχουμε για τον τρόπο που θα κριθούμε. Γενικώς, φοβόμαστε όχι την κριτική αυτή καθαυτή αλλά και την πιθανότητα αυτής. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Που οφείλεται; Και πως θα τον αντιμετωπίσουμε; Σε αυτό το άρθρο θα προσεγγίσουμε όλες τις πτυχές του φόβου αυτού.
Η πρώτη κριτική που δέχεται το παιδί τον σημαδεύει για όλη του τη ζωή και μαθαίνει πως είναι κάτι προς αποφυγή. Αν μάθει πως πρέπει να αποφεύγει την κριτική με το να είναι αγαπητός και διαθέσιμος για όλους θα δημιουργήσει μέσα του αξεπέραστα εμπόδια, τα οποία θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει στη μετέπειτα ζωή του.
Επιπρόσθετα, ο φόβος της κριτικής είναι ένα συναίσθημα που εύκολα εξαπλώνεται και μπορεί να καταλήξουμε να μας καταβάλλει ο φόβος σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Φοβόμαστε να προσπαθήσουμε για να μην κριθούμε, φοβόμαστε να τολμήσουμε γιατί σκεφτόμαστε το αποτέλεσμα, φοβόμαστε πως μπορεί να φαινόμαστε, πως μπορεί να ακουγόμαστε, πως μπορεί να μας αντιλήφθηκαν, τι ένιωσαν οι άλλοι. Ο φόβος είναι σαν ντόμινο. Άμα πέσει το πρώτο ξυλάκι παρασέρνει και όλα τα υπόλοιπα.
Οι σκέψεις είναι σαν ποτάμι, αν τις αφήσεις τρέχουν και καταλήγουν συχνά σε θάλασσες ή/και ωκεανούς και άντε να μην σε πνίξουν μετά. Απλά σταμάτα να σκέφτεσαι και πράξε. Οι σκέψεις μας στην πραγματικότητα δεν αντικατοπτρίζουν ούτε το 10% όσων πραγματικά πρόκειται να συμβούν.
Και μην ξεχνάς πως οι άλλοι πάντα θα κρίνουν. Είναι μία εσωτερική ανασφάλεια με την οποία ο καθένας προσπαθεί με λάθος τρόπο να προστατέψει τον εαυτό του. Είναι η ανάγκη τους να αποδείξουν στους άλλους ότι αξίζουν και τα πιστεύω τους είναι σωστά. Αλλά όποιος πραγματικά πιστεύει στον εαυτό του δεν έχει καμία ανάγκη να αποδείξει τίποτα σε κανέναν άλλον.