LifeSteps.gr

Ο εθισμός μας σε σχέση με τα social media και πως το αντιμετωπίζουμε (2024)

Ο εθισμός μας σε σχέση με τα social media και πως το αντιμετωπίζουμε (2024)

Είπα να γράψω και κάτι το διαφορετικό σήμερα και να ασχοληθώ λίγο με την τεχνολογία και τα social media που έχουν γίνει πια αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής. Από τη σύνδεση με φίλους και την οικογένεια μέχρι την ενημέρωση για τα τελευταία νέα και τάσεις, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παίζουν έναν σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στη φυσιολογική χρήση και τον εθισμό που δεν πρέπει να περνάμε ώστε να παραμείνουμε απολύτως υγιείς ψυχικά. Παρακάτω παρουσιάζονται τα κύρια σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι είστε εθισμένοι στα social media.

1. Συνεχής Έλεγχος των Ειδοποιήσεων
Αν βρίσκεστε συνεχώς να ελέγχετε το κινητό σας για νέες ειδοποιήσεις, μηνύματα ή likes, είναι βέβαιο σημάδι εθισμού. Ο συνεχής έλεγχος των ειδοποιήσεων μπορεί να προκαλέσει άγχος και να αποσπά την προσοχή από άλλες σημαντικές δραστηριότητες.

2. Απομόνωση από τον Πραγματικό Κόσμο
Όταν οι διαδικτυακές σας δραστηριότητες αντικαθιστούν την κοινωνική σας ζωή, μπορεί να είναι ένδειξη εθισμού. Αν προτιμάτε να περνάτε χρόνο online αντί να βγαίνετε με φίλους ή να συμμετέχετε σε πραγματικές κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι κάτι που πρέπει να προσέξετε.

3. Επηρεασμός της Διάθεσής σας
Τα social media έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεσή μας. Αν διαπιστώνετε ότι η διάθεσή σας εξαρτάται από το πόσα likes ή σχόλια λαμβάνετε, αυτό μπορεί να είναι σημάδι εθισμού. Η ανάγκη για επικύρωση μέσω των social media μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική αστάθεια.

4. Μείωση Παραγωγικότητας
Η συνεχής ενασχόληση με τα social media μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητά σας. Αν διαπιστώνετε ότι περνάτε περισσότερο χρόνο online από ό,τι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να παραμελείτε τις υποχρεώσεις σας στη δουλειά ή στο σχολείο, είναι κάτι που πρέπει να εξετάσετε σοβαρά. Έχουμε παραδείγματα εργαζομένων σε διάφορες εργασίες οι οποίοι είναι κολλημένοι στην οθόνη του κινητού και ξεκολλούν μόνο όταν τους αναθέσουν κάποια δουλειά και δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς γιατί θα απολυθούν!

5. Δυσκολία στη Συγκέντρωση
Η υπερβολική χρήση των social media μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν βρίσκεστε συνεχώς να μεταπηδάτε από την μια εφαρμογή στην άλλη ή δυσκολεύεστε να διατηρήσετε την προσοχή σας σε κάτι άλλο, αυτό μπορεί να είναι ένα ανησυχητικό σημάδι. Τρανό παράδειγμα της σύγχρονης κατάντιας είναι η εικόνα που παρατηρούμε στους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων. Βλέπεις άτομα σε στίβο όπου όλοι τρέχουν, να περπατούν ή να κάθονται και να μιλούν στο κινητό τους, έχουν δε το θράσος να λένε στον συνομιλητή τους ότι έχουν πάει να γυμναστούν! Τα ίδια χάλια και στα γυμναστήρια!

6. Απομάκρυνση από τα Ενδιαφέροντά σας
Αν παρατηρήσετε ότι έχετε σταματήσει να ασχολείστε με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας επειδή περνάτε όλο σας τον χρόνο στα social media, αυτό είναι ένα σοβαρό σημάδι εθισμού. Τα social media δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και σας προσφέρουν ικανοποίηση.

7. Σωματικές Επιπτώσεις
Ο εθισμός στα social media μπορεί να έχει και σωματικές επιπτώσεις, όπως πόνους στον αυχένα, προβλήματα στα μάτια, και διαταραχές στον ύπνο. Αν παρατηρείτε τέτοια συμπτώματα, είναι καλό να επανεξετάσετε τον χρόνο που αφιερώνετε στα social media.

Τι Μπορείτε να Κάνετε
Αν αναγνωρίσετε κάποια από τα παραπάνω σημάδια στον εαυτό σας, είναι σημαντικό να αναλάβετε κάποιου τύπου δράση. Μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε περιλαμβάνουν:

Ορισμός Ορίων: Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε στα social media καθημερινά. Σταματήστε να αναρτάτε συνέχεια φωτογραφίες και άλλα άσχετα πράγματα απλά και μόνο για να δίνετε στίγμα στους διαδικτυακούς σας φίλους.

Ψηφιακή Αποτοξίνωση: Προσπαθήστε να απέχετε από τα social media για μερικές μέρες ή εβδομάδες ακόμη κι αν σας φαίνεται δύσκολο η και απίθανο αυτό.

Αναζήτηση Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων: Επαναφέρετε τα χόμπι και τις δραστηριότητες που σας ευχαριστούν αντί να χάνετε χρόνο στα social media.

Επικοινωνία με Ειδικό: Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τον εθισμό μόνοι σας, αναζητήστε βοήθεια από έναν ψυχολόγο ή σύμβουλο αφού μόνο αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν το φλέγον αυτό ζήτημα.

Και επειδή όλα έχουν ένα τέλος ας το λήξουμε εδώ αυτό το μεγάλο πρόβλημα πριν επεκταθούμε σε άλλους παράγοντες. Ο εθισμός λοιπόν στα social media είναι ένα πραγματικό και αυξανόμενο πρόβλημα, κυρίως στην νέα γενιά, αλλά με την κατάλληλη προσέγγιση και δράση, μπορείτε να επανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας και να βελτιώσετε την ευημερία σας. Κατέληξε σαν μια σχολική έκθεση όλο αυτό αλλά τελικά πιστεύω θα βοηθήσει αρκετούς φίλους και φίλες που το έχουν ανάγκη για να ξεκολήσουν από την οθόνη τους και να δούνε άσπρη μέρα κάποια στιγμή.

Επίσης αυτό που θα ήθελα να τονίσω πάνω στο θέμα είναι ότι ναι μεν καλά είναι τα media αλλά δεν είναι όλοι τραγουδιστές η δημόσια πρόσωπα για να υπερ - προβάλλονται. Καλό είναι να κρατάμε και ένα μέτρο σε όλα αυτά πριν τελικά καούμε από την πολύ ενασχόληση.

Exit mobile version