LifeSteps.gr

Hammerfall – Avenge The Fallen cd review (2024)

Hammerfall – Avenge The Fallen cd review (2024)

Δίσκος υπ’ αριθμόν 13 για τους συμπαθέστατους Σουηδούς heavy-metallers, ο οποίος σηματοδοτεί και την επιστροφή τους στην δισκογραφική εταιρεία που τους έκανε διάσημους, ήτοι τη Nuclear Blast, μετά από ένα «διάλειμμα» τριών δίσκων στη Napalm.
Λίγο-πολύ, η ιστορία τους είναι γνωστή: το μπαμ που έγινε το 1997 με το ντεμπούτο τους, «Glory to the Brave», ήταν ανεπανάληπτο και έδωσε το έναυσμα σε δεκάδες μπάντες να ασχοληθούν ξανά με το παραδοσιακό heavy metal. Βέβαια, μπορεί στην μετέπειτα πορεία τους να μην έφτασαν ποτέ τα δυσθεώρητα ύψη του ντεμπούτου τους, ωστόσο πάντα προσέφεραν αξιοπρεπείς δουλειές, που ήταν άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο, εμπνευσμένες από τις προηγούμενες.


Η αλήθεια είναι ότι, μετά από τόσους δίσκους στην πλάτη τους και παίζοντας ένα παρακλάδι που κατά 95% είναι κορεσμένο, είναι πάρα πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να προσφέρουν κάτι καινοτόμο ή ρηξικέλευθο. Κάτι που μάλλον έχουν αντιληφθεί και οι ίδιοι, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έχουν, κατά κάποιον τρόπο, βολευτεί στη comfort zone τους και απλά αναπαράγουν μια συγκεκριμένη «μανιέρα» στους δίσκους τους, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά (ξέρετε, «heavy metal πάνω απ’ όλα», σπαθιά, βασιλιάδες κλπ). Κοινώς, ακούγοντας το «Avenge The Fallen», θα εντοπίσει κανείς το σύνηθες μοτίβο τους να ακολουθείται κατά γράμμα: γρήγορα κομμάτια («The End Justifies», «Hero to All»), μπαλάντα («Hope Springs Eternal»), «επικούρες» φτιαγμένες ειδικά για sing-along στις συναυλίες τους, όπως το «Hail to the King» και το ομότιτλο, ως και πιο κλασικότροπα heavy metal κομμάτια, σαν τα πολύ καλά «Capture the Dream» και το «Burn It Down», το οποίο εύκολα θα μπορούσε να υφίσταται σε κάποιο άλμπουμ των Riot.

Αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς είναι ότι οι Hammerfall παρουσιάζονται πιο κεφάτοι σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, γεγονός εμφανές από την εξαιρετική ροή που έχει ο δίσκος. Το «Avenge The Fallen» κυλάει πολύ ευχάριστα στα 47 λεπτά που διαρκεί, δεν κάνει κοιλιά και δεν κουράζει στο ελάχιστο τον ακροατή. Είναι από τις περιπτώσεις που σε προτρέπουν να πατήσεις το play αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης, γεγονός σπάνιο στην εποχή της υπέρ-πληροφόρησης και της μουσικής υπερπροσφοράς που ζούμε.

Ωστόσο, ως συνολικό άκουσμα, ο δίσκος δεν προσφέρει κάτι πραγματικά μεγαλειώδες, εξ’ ου και ο βαθμός που βλέπετε παρακάτω. Αναμφίβολα πρόκειται μια ποιοτική δουλειά, που συντηρεί τον (όποιο) μύθο έχουν οι Hammerfall στη μουσική metal σκηνή, θα συγκινήσει τους φανατικούς οπαδούς τους και όσους αρέσκονται σε σχετικά easy ακούσματα, αλλά μέχρι εκεί.

Αν αναζητάτε λοιπόν ένα τέτοιο άκουσμα μέσα στην ημέρα σας, που δεν θα σας αλλάξει τη ζωή αλλά θα σας διασκεδάσει, τότε το «Avenge The Fallen» είναι ο δίσκος που ψάχνατε για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Βαθμός: 7/10

Playlist:
1. Avenge the Fallen (03:28)
2. The End Justifies (05:10)
3. Freedom (04:21)
4. Hail to the King (04:32)
5. Hero to All (04:57)
6. Hope Springs Eternal (05:31)
7. Burn It Down (04:20)
8. Capture the Dream (04:36)
9. Rise of Evil (04:01)
10. Time Immemorial (05:56)

Total playtime: 46:57

Label: Nuclear Blast
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 09 Αυγούστου 2024

Exit mobile version