LifeSteps.gr

Sunburst - Manifesto cd review (2024)

Sunburst - Manifesto cd review (2024)

Πέρασαν κιόλας οκτώ χρόνια από το υπέροχο εκείνο ντεμπούτο, «Fragments of Creation» των Λαρισαίων Sunburst. Χρονικό διάστημα αναμφίβολα αρκετά μεγάλο για οποιαδήποτε μπάντα, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε μια πρωτοεμφανιζόμενη (δισκογραφικά τουλάχιστον, γιατί τυπικά, υφίσταται από το 2010). Αν και ο ιθύνων νους τους, ο βιρτουόζος Gus Drax, δεν σταμάτησε ποτέ να εργάζεται πυρετωδώς στις διάφορες μπάντες που «βασανίζει» την κιθάρα του, το γεγονός ότι δεν είχαμε νέα τους για τόσο καιρό, μας έκανε λιγάκι να ανησυχούμε για το αν υπάρχει μέλλον σε αυτό το εξαιρετικό progressive σχήμα.


Ευτυχώς, εν έτει 2024, οι Sunburst φρόντισαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και να ανακοινώσουν ότι το νέο τους πόνημα είναι έτοιμο, ονομάζοντας το μάλιστα με το γλαφυρό τίτλο «Manifesto». Όμως, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι οι Sunburst δεν εντυπωσιάζουν μόνο με τους τίτλους τους, αλλά και με τη μουσική τους.
Το «Manifesto» αποτελείται από μια οκτάδα μοναδικών τραγουδιών που πρακτικά υποδηλώνουν το πως πρέπει να παίζεται το σύγχρονο progressive.

Καταπληκτικά παιξίματα σε κιθάρες και rhythm section, άκρως τεχνικά, μα ταυτόχρονα πιασάρικα, εμπνευσμένες μελωδίες, ποικιλία ρυθμών και διαθέσεων, με τον εκπληκτικό τραγουδιστή Βασίλη Γεωργίου να δίνει, πιθανότατα, τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του. Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος τις συνθέσεις, καθώς είναι όλες μία και μία και το μόνο σίγουρο είναι ότι αν είστε φιλικά προσκείμενοι σε μπάντες όπως Conception, Nevermore, Symphony X, ως και Dream Theater, τότε μόλις βρήκατε το νέο σας «κόλλημα».

Δεν υπερβάλλω καθόλου με τον ισχυρισμό ότι το «Manifesto» είναι ένας σπάνιας ποιότητας δίσκος, που φέτος ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα, όχι μόνο σε εγχώριο, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Εξάλλου, όταν στην παραγωγή (αλλά και στα πλήκτρα) έχει βάλει το χεράκι του ο πανταχού παρών Bob Katsionis, ενώ έχει βοηθήσει στις ενορχηστρώσεις ο John K. (aka Γιάννης Κουτσελίνης) των (αδικοχαμένων) Deceptor και των Biomechanical, δύσκολα το αποτέλεσμα θα κατέληγε σε κάτι λιγότερο από εντυπωσιακό.

Αν θέλεις λοιπόν να ακούσεις έναν πραγματικά ποιοτικό δίσκο, από εκείνους που σε κάνουν περήφανο για το είδος που επέλεξες για να σε συντροφεύει στη ζωή σου, τότε το «Manifesto» των Sunburst είναι αυτό που ψάχνεις.
Εύχομαι μόνο να μην χρειαστούν άλλα οκτώ χρόνια για την επόμενη κίνησή τους…

Βαθμός: 9/10

Playlist:
1. The Flood (07:56)
2. Hollow Lies (05:44)
3. Samaritan (05:54)
4. Perpetual Descent (05:26)
5. Inimicus Intus (06:07)
6. From the Cradle to the Grave (04:55)
7. Manifesto (05:58)
8. Nocturne (07:17)

Total playtime: 49:20

Label: Inner Wound Recordings
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 14 Ιουνίου 2024

Exit mobile version