LifeSteps.gr

Nightwish - Yesterwynde cd review (2024)

Nightwish - Yesterwynde cd review (2024)

Αυτό το cd το περίμενα πολύ καιρό και μόλις το παρέλαβα αμέσως μπήκε για μια πρώτη ακρόαση. Η αίσθηση που μου άφησε για να είμαι ειλικρινής είναι αυτή της ωριμότητας της μπάντας που, σε συνδυασμό με το μεγάλο ταλέντο του μαέστρου Tuomas αλλά και την εκτελεστική δεινότητα της αγαπητής Floor που όσο μεγαλώνει μας δείχνει και το τεράστιο ταλέντο της στην εκτέλεση ακόμα και των πιο δύσκολων κομματιών, συντελούν σε ένα ακουστικό όνειρο. Εδώ σε αυτό το cd η μπάντα έχει ρίξει κάπως τους δυναμικούς τόνους του παρελθόντος και έχει μπει στην τροχιά ενός πιο νεοκλασσικού στυλ στο συμφωνικό μέταλ που τους έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια.

Γίνεται αμέσως εμφανής και ένας πιο κινηματογραφικός τόνος στις συνθέσεις των τραγουδιών. Έχουμε τον μαέστρο Tuomas σε μεγάλα κέφια από ότι φαίνεται στα περισσότερα κομμάτια του cd αυτού. Επίσης να τονίσω ότι στην deluxe edition με τα 2 cd έχουμε και μια ορχηστρική εκτέλεση σαν extra μπορώ να πω στο δεύτερο cd ενώ στο πρώτο έχουμε τα 12 τραγούδια. Νομίζω ότι είναι από τις καλύτερες στιγμές της μπάντας αυτή η κυκλοφορία και σίγουρα αξίζει να μπει στα καλύτερα συμφωνικά albums της χρονιάς που διανύουμε που, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είχαμε και πολλά καλά.

Μου άρεσε ιδιαίτερα και το παραδοσιακό folk στοιχείο που βάλανε σε ορισμένα τραγούδια τους που τα έκανε μοντέρνα και πολύ εύπεπτα. Τελικά μάλλον θα αρέσει στο σύνολο των απανταχού metalheads μιας και είναι πολύ προσιτό και στο στυλ της μπάντας που έχουμε όλοι συνηθίσει. Μετά την φυγή της θρυλικής Tarja έγιναν πολλά λάθη αλλά ευτυχώς η αξιολάτρευτη Floor έσωσε την μπάντα από την αφάνεια. Δεν θα σταθώ καθόλου στα τραγούδια εκείνης της περιόδου που ναι μεν ήταν καλά αλλά ήταν κάτι το διαφορετικό από ότι γνωρίζαμε και αγαπούσαμε.

Ο μαέστρος Tuomas είχε πολλές επιλογές από αξιόλογες και πολυτάλαντες τραγουδίστριες και ευτυχώς που βρήκε στο πρόσωπο της Floor την μούσα του ώστε το μεγάλο όνομα να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερες (αν ήταν ποτέ δυνατόν) επιτυχίες. Κάτι ανάλογο συνέβη και στους αγαπητούς Delain με την φυγή της αγαπητής μας Σάρλοτ αλλά για άλλους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναφέρουμε. Ξαναγυρνώντας στους Nightwish να πω ότι τους ακολουθώ από την αρχή της ένδοξης πορείας τους κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 90 και για τριάντα χρόνια περίπου.

Στα social media και τα εκάστοτε forum γινότανε ο μικρός χαμός από τους φανς της μπάντας στην μετά Tarja εποχή και πως αλλάξανε πορεία και τα λοιπά που δεν αξίζει να αναφέρω. Η μπάντα διατηρείται σταθερή χάρη στο ταλέντο του Tuomas και φυσικά στην ικανότητα της Floor. Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν.

Στα του cd μας τώρα θα του βάλω μια βαθμολογία καλή γιατί και αγαπημένη μπάντα είναι και φυσικά μια από τις πρωτοπόρες του είδους άρα ένα 8/10 το αξίζουν πιστεύω. Μπορούσανε να πάνε και καλύτερα αλλά αν δούμε και τα ναυάγια της χρονιάς (για να μην αναφέρουμε μπάντες ονομαστικά και τους θίξουμε τους ανθρώπους) καλά τα πήγανε, αν και βαδίζουν πάνω στο καταραμένο mainstream περισσότερο όπως όλοι δηλαδή οι αστέρες του είδους και όχι μόνο.

Εδώ και το tracklist του κανονικού cd για όποιον ενδιαφερόμενο:

01. Yesterwynde (02:43)
02. An Ocean of Strange Islands (09:26)
03. The Antikythera Mechanism (05:55)
04. The Day of... (04:35)
05. Perfume of the Timeless (08:12)
06. Sway (04:23)
07. The Children of 'Ata (05:38)
08. Something Whispered Follow Me (06:40)
09. Spider Silk (06:26)
10. Hiraeth (06:15)
11. The Weave (04:54)
12. Lanternlight (06:07)

Και το tracklist του δεύτερου cd με τα ορχηστρικά κομμάτια:

01. Yesterwynde (Orchestral Version) (03:23)
02. An Ocean of Strange Islands (Orchestral Version) (09:25)
03. The Antikythera Mechanism (Orchestral Version) (05:53)
04. The Day of... (Orchestral Version) (04:24)
05. Perfume of the Timeless (Orchestral Version) (08:10)
06. Sway (Orchestral Version) (03:27)
07. The Children of 'Ata (Orchestral Version) (05:20)
08. Something Whispered Follow Me (Orchestral Version) (06:32)
09. Spider Silk (Orchestral Version) (05:43)
10. The Weave (Orchestral Version) (04:50)
11. Lanternlight (Orchestral Version) (05:32)

Exit mobile version