Λόγω της εορταστικής περιόδου, αρκετοί από εμάς ετοιμαζόμαστε για το αεροδρόμιο και το ταξίδι μας σε κάποιο προορισμό εντός και εκτός Ελλάδας. Όπως είναι φυσικό, αυτές τις ημέρες θα βρούμε σημαντική αύξηση στις αεροπορικές μεταφορές. Ανεξάρτητα από τη διάρκεια της πτήσης, αλλά και από την χρονική περίοδο που θα ταξιδέψουμε, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς εξασφαλίζουμε ένα ευχάριστο και ξεκούραστο ταξίδι με αεροπλάνο.
Οδηγός επιβίωσης στο ταξίδι με αεροπλάνο
Όταν σκοπεύουμε να πετάξουμε, είναι πάντα μια καλή ιδέα να επιλέγουμε τα πιο άνετα ρούχα και παπούτσια που διαθέτουμε.
Έτσι, θα έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, και θα νιώθουμε καλύτερα καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Επιπλέον, θα εξασφαλίσουμε και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και λιγότερους ερεθισμούς του δέρματος.
Σε κάθε ταξίδι με αεροπλάνο πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό ή χυμούς. Έτσι, θα αποφύγουμε τη ξηρότητα στα μάτια, τη μύτη, και τον λαιμό. Πρόκειται για συμπτώματα που οφείλονται στον αέρα της καμπίνας του αεροσκάφους, ο οποίος είναι ελάχιστα υγρός.
Όλες οι αεροπορικές εταιρείες, αλλά και η δικιά μας Aegean, αναφέρουν ότι είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο κατά τη διάρκεια της πτήσης. Το ιδανικό, κυρίως για τις γυναίκες, είναι η χρήση ενυδατικής κρέμας, ώστε η επιδερμίδα να είναι συνεχώς ενυδατωμένη.
Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε την υπέρμετρη κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ, και αν είναι δυνατόν, να αποφύγουμε τη χρήση φακών επαφής.
Σημαντικό ρόλο στο να έχουμε ευχάριστο και ξεκούραστο ταξίδι με αεροπλάνο παίζουν και τα ελαφριά γεύματα πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης. Είναι κρίσιμο να μην μπούμε στον πειρασμό να καταναλώσουμε βαριές και λιπαρές τροφές πριν από την πτήση μας.
Άλλωστε οι αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν ειδικά επιλεγμένα γεύματα και σνακ που σερβίρονται στο αεροσκάφος. Είναι προσεκτικά μελετημένα ώστε να μην αισθανόμαστε δυσφορία κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Ειδικά γεύματα
Αν φυσικά έχουμε ειδικές διαιτητικές προτιμήσεις, και πρόκειται για ταξίδι στο εξωτερικό, μπορούμε να ενημερώσουμε την εταιρεία εκ των προτέρων.
Έτσι, θα καλύψει τις ανάγκες μας προσφέροντάς κάποιο από τα ειδικά γεύματα, όπως γεύμα για διαβητικούς, χορτοφαγικό γεύμα κ.α.
Μάλιστα, η Aegean διαθέτει πληθώρα από ειδικά γεύματα που καλύπτουν και τις πιο απαιτητικές ή ιδιαίτερες ανάγκες μας, όπως το γεύμα χαμηλών θερμίδων, γεύμα βρέφους, ή γεύμα Ινδουιστών για χορτοφάγους.
Η δυνατότητα επιλογής ειδικού γεύματος (meal selection) στην Aegean είναι εφικτή εφόσον το δηλώσουμε έως και 24 ώρες πριν την ημερομηνία αναχώρησης, κατά τη διαδικασία της κράτησης του εισιτηρίου μας.
Ωστόσο, η επιλογή του γεύματος μπορεί να γίνει και μετά την κράτηση του εισιτηρίου μας, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της εταιρείας. Επιπλέον, και με την εισαγωγή του Miles+Bonus λογαριασμό μας, κατά την κράτηση του εισιτηρίου, ή στο αεροδρόμιο και στο check-in.
Αντιμετώπιση της ενόχλησης στα αυτιά
Δεν είναι λίγες οι φορές που θα έχουμε έρθει αντιμέτωποι με διάφορες ενοχλήσεις στα αυτιά μας την ώρα της πτήσης. Οι αλλαγές πίεσης του αέρα στην καμπίνα του αεροσκάφους μας προκαλούν πόνο ή ενόχληση στα αυτιά, κυρίως κατά την προσγείωση.
Εάν συνοδεύουμε μικρά παιδιά, μπορούμε να τους δώσουμε να φάνε κάτι κατά τη διάρκεια της καθόδου για προσγείωση, ώστε να μασούν και να καταπίνουν, διευκολύνοντας έτσι την εξίσωση των πιέσεων.
Αν είμαστε κρυωμένοι, οι εταιρείες συμβουλεύουν να έχουμε εύκαιρο κάποιο ρινικό αποσυμφορητικό σπρέι και να το χρησιμοποιούμε 20 λεπτά πριν από την προσγείωση.
Ωστόσο, και κατά την διάρκεια της πτήσης, μπορεί να χρειαστεί να εξισώσουμε από μόνοι μας την πίεση στα αυτιά μας. Αυτό θα το πετύχουμε με χασμουρητό, μασώντας τσίχλα, και με αλλεπάλληλες καταπόσεις.
Οι τρεις τεχνικές
Επιπλέον, υπάρχουν και τρεις τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ενόχληση στα αυτιά μας.
Τεχνική Frenzel: Κλείνουμε την επιγλωττίδα, δηλαδή δεν μπορούμε να εκπνεύσουμε, και με το χέρι κλείνουμε και τη μύτη μας.
Στη συνέχεια, εφαρμόζοντας πίεση με τη γλώσσα προς τον ουρανίσκο, σπρώχνουμε τον αέρα προς τα πάνω, προσπαθώντας να προφέρουμε τον ήχο του γράμματος "Κ". Η γλώσσα μας λειτουργεί ως έμβολο και ωθεί τον αέρα προς τα αυτιά μας.
Τεχνική Toynbee: Κλείνουμε το στόμα, κρατάμε τη μύτη μας, και καταπίνουμε.
Τεχνική Valsalva: Κλείνουμε το στόμα, κρατάμε τη μύτη μας και προσπαθούμε να εκπνεύσουμε ήρεμα από τη μύτη. Με αυτόν τον τρόπο, ο αέρας που διέρχεται από τις ευσταχιανές σάλπιγγες συμπιέζεται προς τα αυτιά.
Αντιμετώπιση της φοβίας πτήσεων
Πολύ συχνά, οι άνθρωποι που φοβούνται το αεροπλάνο, αισθάνονται αρκετό καιρό πριν το λεγόμενο προ-ταξιδιωτικό άγχος.
Εάν μας συμβαίνει κάτι τέτοιο, τις μέρες πριν ταξιδέψουμε, καλό είναι να σκεφτούμε πόσους φίλους ή συγγενείς έχουμε που σπουδάζουν και ζουν στο εξωτερικό, ή που εργάζονται σε εταιρείες, πραγματοποιώντας τουλάχιστον ένα επαγγελματικό ταξίδι την εβδομάδα.
Στο αεροδρόμιο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αρκετά αεροπλάνα να απογειώνονται και να προσγειώνονται, προφανώς χωρίς κανένα πρόβλημα. Κοιτάμε από μακριά τη διαδικασία, γιατί δεν είναι τόσο τρομακτική όσο τη φανταζόμαστε.
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ταξίδι με αεροπλάνο είναι μακράν το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς.
Κινδυνεύουμε πολύ περισσότερο στο ταξίδι με αυτοκίνητο, καθώς είναι εξαιρετικά επισφαλές μέσο. Το πιο επικίνδυνο απ' όλα τα μέσα μετακίνησης είναι η μοτοσυκλέτα, ακόμα και με το κατάλληλο κράνος.
Εφόσον έχουμε τέτοιου είδους φοβίες για τα αεροπλάνα, ή στο παρελθόν έχουμε αισθανθεί ζάλη και ναυτία σε πτήση, καλό είναι να πάρουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα όταν ετοιμαζόμαστε για το αεροδρόμιο, προκειμένου να κάνουμε το ταξίδι με αεροπλάνο πιο άνετο και πιο ευχάριστο.
Τα παραθέτουμε συνοπτικά:
- Πηγαίνουμε στο αεροδρόμιο εγκαίρως ώστε να έχουμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας για να εξοικειωθούμε με την ιδέα ότι θα πετάξουμε.
- Προσπαθούμε να αναπνέουμε κανονικά και να παραμείνουμε ήρεμοι καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης.
- Απασχολούμε το μυαλό μας μιλώντας με άλλους επιβάτες, ακούγοντας μουσική ή διαβάζοντας.
- Αν αρχίσουμε να νιώθουμε ναυτία, ζάλη, και άσχημα γενικότερα, προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.
- Εισπνέουμε βαθιά και αργά από τη μύτη. Κρατάμε για λίγο την αναπνοή μας και εκπνέουμε αργά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να αισθανθούμε καλύτερα.
- Δεν διστάζουμε να καλέσουμε κάποιο μέλος του πληρώματος. Είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα και είναι σε θέση να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα σε σχέση με την πτήση.
- Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας κάποιο φυσικό ή φαρμακευτικό προϊόν με χαλαρωτική δράση, σύμφωνα με σύσταση ή συνταγή του γιατρού μας.
Ταξίδι με μωρό
To οικογενειακό ταξίδι με αεροπλάνο, ιδίως αν έχουμε μωρό, χρειάζεται περισσότερο υπομονή, και αρκετή οργάνωση πριν ξεκινήσουμε για το αεροδρόμιο. Το ίδιο ισχύει και αν έχουμε μαζί μας μικρά παιδιά.
Μάλιστα, αν πρόκειται για ταξίδι με αεροπλάνο στο εξωτερικό, αρκετές εταιρείες παρέχουν ειδικά προγράμματα φροντίδας και παιχνιδιού στους μικρούς συνεπιβάτες μας. Φυσικά, και παιδικό γεύμα που είδαμε προηγουμένως.
Έτσι λοιπόν, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τα παρακάτω:
- Πηγαίνουμε νωρίτερα στο αεροδρόμιο, ώστε να έχουμε το χρόνο να αλλάξουμε ή να ταΐσουμε το μωρό με άνεση.
- Αν το μωρό επηρεαστεί από την αλλαγή στην πίεση της καμπίνας, του δίνουμε να πιπιλίσει κάτι, όπως το μπιμπερό ή την πιπίλα του, ειδικά κατά την απογείωση ή στην αρχή της καθόδου.
- Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα ώστε να κρατήσουμε το μωρό χαρούμενο κατά τη διάρκεια της πτήσης. Φυσικά, μπορούμε να πάρουμε μαζί σας στο αεροπλάνο τα αγαπημένα του παιχνίδια και μια αλλαξιά ρούχα.
- Αν το μωράκι βάλει τα κλάματα, προσπαθούμε να το ηρεμήσουμε, κάνοντας βόλτες στο αεροπλάνο ή νανουρίζοντάς το. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρουμε με την πρώτη, οι υπόλοιποι επιβάτες θα δουν ότι προσπαθούμε και δεν θα ενοχληθούν.
- Εάν θέλουμε να πάρουμε μαζί σας στο αεροπλάνο βρεφικό καροτσάκι, μην ξεχάσουμε να τοποθετήσουμε μια κάρτα χειραποσκευής με τα προσωπικά μας στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, κινητό τηλέφωνο, και email).
- Αποφεύγουμε υγρά γεύματα και φαγητό που πρέπει να μαγειρευτεί. Καταφεύγουμε σε βρεφικό φαγητό που μπορούμε εύκολα να το ζεστάνουμε. Το βρεφικό φαγητό, γάλα, χυμοί, και παρασκευάσματα για μωρά επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της πτήσης.
- Σιγουρευόμαστε ότι το μωρό πίνει άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Η απαραίτητη λίστα
Παραθέτουμε και τη συγκεντρωτική λίστα με το τι θα χρειαστούμε, αν στο οικογενειακό μας ταξίδι με αεροπλάνο έχουμε μωρό 0-2 ετών.
- Βρεφικό γεύμα
- Μπιμπερό
- Πιπίλες
- Σαλιάρα
- Μωρομάντηλα
- Ταξιδιωτικά έγγραφα (Διαβατήριο, ταυτότητα, πιστοποιητικό γεννήσεως)
- Καρότσι
- Βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου (αν το μωρό δεν ταξιδέψει στην αγκαλιά σας)
- Το αγαπημένο του αρκουδάκι
- Snacks για την πτήση
- Μια αλλαξιά καθαρά ρούχα
- Πάνες
- Βρεφική κρέμα
- Μια μαλακή κουβερτούλα
Αν ταξιδεύουμε με παιδί 2-12 ετών:
- Ταξιδιωτικά έγγραφα (Διαβατήριο, ταυτότητα, πιστοποιητικό γεννήσεως)
- Μια ζακέτα κι ένα ζευγάρι κάλτσες
- Το αγαπημένο του βιβλίο
- Snacks για την ώρα της πτήσης
- Παιχνίδια που θα το κρατήσουν απασχολημένο
- DVD player ή tablet
Οι έγκυες γυναίκες στην πτήση
Οι μέλλουσες μητέρες, εφόσον πάντα η κύηση δεν παρουσιάζει επιπλοκές, μπορούν να πετάξουν χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό μέχρι το τέλος της 36ης εβδομάδας εγκυμοσύνης, ή έως τέσσερις εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού. Επιπλέον, έως το τέλος της 28ης εβδομάδας, αν κυοφορούν δίδυμα.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμπληρώσουμε και να υπογράψουμε το έντυπο MEDIF, το οποίο μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ. Στη συνέχεια, αφού το εκτυπώσουμε, το παραδίδουμε στο αεροδρόμιο εφόσον μας ζητηθεί.
Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες συστήνουν στις μέλλουσες μητέρες που έχουν ξεπεράσει την 28η εβδομάδα κύησης, να έχουν μαζί τους ιατρικό σημείωμα από γυναικολόγο ή μαία όπου να αναφέρει τα ακόλουθα:
- Ότι η κύηση εξελίσσεται χωρίς επιπλοκές
- Η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού
- Δήλωση του γυναικολόγου ότι η εγκυμοσύνη της επιβάτισσας δεν της αποκλείει να πετάξει
- Αν η μέλλουσα μητέρα επιθυμεί να πετάξει εντός επτά ημερών από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού της, πρέπει να συνοδεύεται, είτε από γυναικολόγο, είτε από μαία ή πτυχιούχο νοσηλεύτρια
Πρέπει να θυμόμαστε ότι για λόγους ασφαλείας, μια έγκυος δεν επιτρέπεται να καθίσει σε σειρά έκτακτης ανάγκης/εξόδου. Επίσης, δεν επιτρέπεται να μεταφέρει βρέφος στην αγκαλιά της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Υπερατλαντικό ταξίδι με αεροπλάνο
Σε γενικές γραμμές, και στο υπερατλαντικό ταξίδι με αεροπλάνο ισχύουν ακριβώς τα ίδια με αυτά που είδαμε στην πρώτη ενότητα. Για παράδειγμα, η ενυδάτωση, τα άνετα ρούχα, και η αποφυγή των βαριών και λιπαρών τροφών.
Ωστόσο, λόγω την πολύωρης πτήσης υπάρχουν μερικές ακόμη ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε πριν ετοιμαστούμε για το αεροδρόμιο. Έτσι, θα εξασφαλίσουμε ένα ευχάριστο και ξεκούραστο υπερατλαντικό ταξίδι με αεροπλάνο.
Μία από τις βασικότερες είναι να έχουμε ήδη αγοράσει ενός υποαλλεργικό μαξιλάρι για τον αυχένα και ένα αναπαυτικό μαξιλαράκι ταξιδιού. Πρόκειται για τα πλέον χρήσιμα αξεσουάρ στα υπερατλαντικά ταξίδια καθώς θα μας βοηθήσουν να έχουμε έναν πιο άνετο ύπνο.
Επιπλέον, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε και μια μάσκα ύπνου. Εκτός του ότι θα μας βοηθήσει πολύ στο να έχουμε καλύτερο ύπνο, θα μειώσει και το jet lag καθώς το φως επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό.
Φυσικά, έχουμε μαζί μας και ακουστικά ή ωτοασπίδες για να εξαλείψουμε τους ήχους. Μάλιστα, κάποιες από αυτές, όχι μόνο μειώνουν το θόρυβο, αλλά βοηθάνε και στη μείωση του πόνου των αυτιών στις αλλαγές πίεσης του αέρα της καμπίνας.
Αν έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τη θέση online, τότε οι περισσότερες εταιρείες μας δίνουν και την επιλογή του καθίσματος. Σε αυτήν την περίπτωση, επιλέγουμε θέση δίπλα στο φτερό του αεροπλάνου, και ας χάνουμε τη θέα από το παράθυρο του αεροσκάφους.
Πολλοί ειδικοί αναφέρουν πως οι θέσεις δίπλα στα φτερά του αεροσκάφους έχουν λιγότερες αναταράξεις, καθώς είναι πιο κοντά στο κέντρο ισορροπίας του αεροπλάνου.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι στο υπερατλαντικό ταξίδι πρέπει να αποφύγουμε θέσεις κοντά στις τουαλέτες, καθώς οι άλλοι επιβάτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τακτικά.
Είμαστε προετοιμασμένοι για το απροσδόκητο
Με τόσες πολλές πτήσεις και χιλιάδες ανθρώπους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, καθώς επίσης και με τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, υπάρχει πιθανότητα κάτι να πάει στραβά κατά τη διάρκεια του υπερατλαντικού ταξιδιού μας. Φυσικά, σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις και τις ανταποκρίσεις.
Ως εκ τούτου, πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να σκεφτούμε πώς θα ενεργήσουμε αν κολλήσουμε σε κάποιο ξένο αεροδρόμιο επειδή η ανταπόκρισή μας ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας, ή έχει μεγάλη καθυστέρηση.
Έχοντας καταστρώσει ένα χαλαρό σχέδιο, θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση χωρίς το άγχος, που εμφανίζεται συνήθως από τέτοια συνήθη προβλήματα στις πτήσεις σε μια ξένη χώρα.
Για κάθε ενδεχόμενο, πρέπει να πακετάρουμε και ένα επιπλέον σετ ρούχων στις χειραποσκευές σε περίπτωση που χάσουμε την βαλίτσα μας. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα στο γραφείο απολεσθέντων που υπάρχει σε κάθε αεροδρόμιο.
Εσείς απολαμβάνετε το ταξίδι με αεροπλάνο?
Είναι βέβαιο πως όταν ετοιμαζόμαστε για το το αεροδρόμιο, έχουμε ανεβασμένη ψυχολογία, καθώς τα αεροπορικά ταξίδια είναι πάντα τα πιο συναρπαστικά. Ωστόσο, αν έχουμε φοβίες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ταξιδεύουμε με το ασφαλέστερο μέσο.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.
Αφήστε μια απάντηση