Η σχέση εξ αποστάσεως για πολλούς αποτελεί ένα μεγάλο και δύσκολο κεφάλαιο που έχει προκαθορισμένη πορεία με ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην εποχή μας, καθώς το διαδίκτυο την έκανε πολύ πιο εφικτή σε σύγκριση με το παρελθόν. Στο άρθρο θα δούμε τα θετικά και τα αρνητικά που υπάρχουν στη σχέση από απόσταση και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν την ξεκινήσουμε.
H σχέση εξ αποστάσεως
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η σχέση από απόσταση δεν θα διαρκέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις.
Όμως, δεν είναι και λίγα τα ζευγάρια που έκαναν τη διαφορά, διότι άντεξαν στην απόσταση και επισφράγισαν τη σχέση τους με γάμο.
Η αποτυχία σε μια σχέση εξ αποστάσεως αποδίδεται ως επί το πλείστον στην επιφυλακτική και ενίοτε αρνητική αντίληψη των συντρόφων, η οποία φυσικά δεν εμφανίζεται στην αρχή που υπάρχει ενθουσιασμός, αλλά στην πορεία της σχέσης.
Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε μια τέτοια σχέση πρέπει να το πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορεί να διατηρηθεί και να αντέξει.
Επιπλέον, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσπεράσουμε την ενδεχόμενη αρνητική εντύπωση στα πρώτα στάδια της γνωριμίας, τόσο από τη μεριά μας, όσο και του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος, που ενδέχεται να μας επηρεάσουν.
Έτσι, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ξεκάθαρο προσανατολισμό και στόχους, και μπορούμε να τηρήσουμε τους ακόλουθους κανόνες:
- Βεβαιωνόμαστε ότι πρόκειται για έρωτα και όχι απλά για ενθουσιασμό.
- Η εμπιστοσύνη είναι το ήμισυ του παντός. Η αμφισβήτηση οδηγεί σε παρανοήσεις και ζήλια.
- Λέμε όχι σε εφήμερους πειρασμούς.
- Παραδεχόμαστε τα λάθη μας, καθώς ο εγωισμός δεν χωρά σε μια σχέση που ήδη παλεύει να κρατηθεί από κάπου.
- Σωστή επικοινωνία: η πιο δυνατή αλληλεπίδραση ανάμεσα στους ανθρώπους γίνεται μέσω του βλέμματος και της οπτικής επαφής.
- Σχεδιάζουμε καθημερινά την επόμενη συνάντησή μας.
Οι κίνδυνοι
Είναι φυσικό τα ζευγάρια που ξεκινούν μια σχέση σχέση εξ αποστάσεως να αγνοούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο που ενδεχομένως να υπονομεύσει την εξέλιξη της σχέσης. Αυτός είναι ο φόβος και η αρνητική προδιάθεση που ενδέχεται να εμφανιστούν.
Συνήθως στην αρχή κυριαρχεί ο ενθουσιασμός και η αρνητική αντίληψη δεν εκδηλώνεται. Στα πρώτα φυσιολογικά εμπόδια της σχέσης η αρνητική στάση εκφράζεται με έλλειψη προσπάθειας στο να διατηρηθεί η επαφή.
Ένας άλλος κίνδυνος που ίσως καταδικάσει τη σχέση είναι όταν επικρατεί η λογική του "θα δείξει". Αυτό το σκεπτικό υποσκάπτει ένα κλίμα ανασφάλειας, που συνήθως καταδικάζει οποιαδήποτε ερωτική σχέση.
Το αποτέλεσμα είναι αυτός ή αυτή που σκέφτεται έτσι, να είναι διαρκώς σε μια κατάσταση άμυνας, ψάχνοντας ασυναίσθητα να βρει ψεγάδια στο άλλο άτομο, ώστε να προστατευτεί από μια πιθανή απογοήτευση. Μια τέτοια εγωιστική στάση συνήθως οδηγεί σε πρόωρη λήξη της σχέσης.
Φυσικά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αν είμαστε ζηλότυποι, καθώς προκαλεί ένταση και αίσθηση απόρριψης. Είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό σε μια σχέση εξ αποστάσεως.
Η ζηλοτυπία παράγει συνήθως και παράνοια καθώς ενδέχεται να μην μπορούμε να δεχτούμε το γεγονός ότι ο σύντροφός θελήσει να βγει έξω ένα Σαββατόβραδο για διασκέδαση με τους φίλους, ενώ εμείς είμαστε στο σπίτι μόνοι μας.
Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να μας χαροποιεί που ο/η σύντροφος μας περνά καλά. Ωστόσο, λόγω της ζηλοτυπίας, αυτή την έξοδο του συντρόφου ενδέχεται να την ερμηνεύσουμε ως ανάρμοστη συμπεριφορά ή απόρριψη.
Η εμπιστοσύνη σε μια σχέση εξ αποστάσεως είναι ζωτικής σημασίας. Εάν κάνουμε κάποιο λάθος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε στο σύντροφο μας την αλήθεια.
Οι προκλήσεις
Η μεγαλύτερη πρόκληση που μπορεί να γίνει καταλυτικός αρνητικός παράγοντας είναι ότι η φυσική συνεύρεση μεταξύ των συντρόφων προϋποθέτει οικονομικό κόστος μετακίνησης. Ενδεχομένως να μην είναι πάντα εφικτή.
Από την άλλη, όταν το ζευγάρι έχει οικονομική αυτοτέλεια, τότε ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπο με τον διαθέσιμο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι αμφότεροι πρέπει να αφιερώσουν τον κατάλληλο χρόνο, ακόμη και να λείψουν κάποιες στιγμές από τη δουλειά τους.
Έτσι, τίθεται το θέμα ποιος θα αναλάβει τον πιο συχνό ρόλο του ταξιδιώτη και ποιος από τους δύο συντρόφους θα αναλάβει να εκμηδενίζει πιο συχνά το πρόβλημα της απόστασης.
Επιπλέον, από την στιγμή που ο ένας σύντροφος αναλάβει πιο ενεργά αυτόν το ρόλο, είναι λάθος να περιμένει ανταποδοτικότητα και μια ισορροπία τύπου "παίρνω και δίνω". Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο κάποιος να δίνει τα περισσότερα σε μια σχέση εξ αποστάσεως.
Φυσικά, η έλλειψη μοιράσματος σε καθημερινή βάση, όπως όταν επιστρέφουμε σπίτι μετά από μια πιεστική μέρα στη δουλειά και ο/η σύντροφος δεν είναι εκεί, φαντάζει πολύ δύσκολο.
Η καθημερινή φυσική απουσία του συντρόφου στο πέρασμα του χρόνου ενδέχεται να κουράσει καθώς εξαντλεί τα συναισθηματικά αποθέματα.
Αυτό συμβαίνει γιατί στερούμαστε απλά καθημερινά πράγματα. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να καθίσουμε μαζί στον καναπέ. Δεν μπορούμε να αγκαλιαστούμε και να μοιραστούμε πρόσωπο με πρόσωπο τις σκέψεις μας.
Όπως είναι λογικό σε μια τέτοια σχέση, η σωματική επαφή είναι δύσκολη. Εφόσον είμαστε προετοιμασμένοι να αντέξουμε, τότε η σχέση ενδέχεται να πάει σε άλλο επίπεδο. Γίνεται πιο εγκεφαλική, πιο συναισθηματική.
Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως το αποτέλεσμα είναι η σχέση να επιζήσει από την απόσταση. Επιπλέον, να δώσει σε αμφότερους τους συντρόφους την βεβαιότητα ότι μπορεί να αντέξει το οτιδήποτε.
Η επικοινωνία
Στην σχέση εξ αποστάσεως είναι φυσικό η τεχνολογία να είναι ο καλύτερος φίλος μας.
Ως εκ τούτου, το κλειδί για την υπέρβαση αυτού του προβλήματος είναι αποκλειστικά και μόνο η συχνή επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσεων. Μόνο έτσι μπορούμε να βλέπουμε ο ένας τον άλλον, να βλέπουμε το χαμόγελο, τη γλώσσα του σώματος, και πολλά άλλα.
Επομένως, πρέπει να φροντίσουμε να επικοινωνούμε με κάθε τρόπο. Κυρίως με web κάμερες, καθημερινά και παραπάνω από μία φορές αν είναι δυνατόν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε μια οπτική συναισθηματική επαφή με συνεχή σύνδεση.
Η καθημερινή επαφή μέσω web κάμερας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σχέση μας και να μας φέρει πιο κοντά. Για παράδειγμα, μπορούμε να βγαίνουμε στο μπαλκόνι με το tablet και να απολαμβάνουμε την πανσέληνο μαζί με το/τη σύντροφό μας.
Το καθημερινό μοίρασμα στιγμών χτίζει κλίμα ασφάλειας. Έτσι, μπορούμε να καθιερώσουμε μια ρουτίνα στην επικοινωνία μας. Για παράδειγμα, μια γρήγορη σύνδεση με ένα "καληνύχτα" πριν κοιμηθούμε.
Ωστόσο, η σχέση εξ αποστάσεως θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις εάν ο σύντροφος βρίσκεται σε ξένη χώρα με μεγάλη διαφορά ώρας.
Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινές ρουτίνες που ταιριάζουν μεταξύ τους. Αν δεν έχουμε, επιβάλλεται να δημιουργήσουμε μερικές από κοινού.
Έτσι, πρέπει να κανονίζουμε πότε θα είναι η επόμενή μας συνάντηση, καθώς δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη σχέση εξ αποστάσεως, από το να ορίζουμε ένα συγκεκριμένο ραντεβού. Η αναμονή αυτής της συνάντησης θα αμβλύνει τους χρονικούς περιορισμούς και θα μας γεμίσει με ενθουσιασμό και ελπίδα.
Βέβαια, μια σχέση από απόσταση που δεν έχει ως κεντρικό στόχο μιας μόνιμης μετεγκατάστασης των δύο συντρόφων, και βρίσκεται μονίμως σε προσμονή, είναι καταδικασμένη να έχει ημερομηνία λήξης.
Τα πλεονεκτήματα
Το πλεονέκτημα στην σχέση εξ αποστάσεως είναι ότι μας αναγκάζει, θέλοντας και μη, να μάθουμε να επικοινωνούμε καλύτερα, μιας και στερούμαστε την πολυτέλεια της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.
Καθώς τα συναισθήματα δεν ανιχνεύονται μόνο με το βλέμμα, αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να τα βιώνουμε πιο έντονα, καθώς θα τα καλλιεργούμε σε καθημερινή βάση για να τα εκφράσουμε.
Έτσι, η απόσταση κάνει την επικοινωνία πιο αποτελεσματική. Επιπλέον, τα ζευγάρια που λόγω συνθηκών αναγκάζονται να μένουν σε διαφορετικές πόλεις ή ακόμη και χώρες, είναι βέβαιο ότι δεν κινδυνεύουν να βαρεθούν ο ένας τον άλλον. Αντιθέτως, υπάρχει πάντα μια προσμονή.
Αυτό σημαίνει ότι δεν αναλώνονται σε ανούσιες συζητήσεις που μπορούν πολλές φορές να οδηγήσουν και σε τσακωμό. Τα ζευγάρια εξ αποστάσεως έχουν πιο ουσιαστική επικοινωνία καθώς στο χρόνο που τους δίνεται να μιλήσουν, θα επικεντρωθούν στο συναίσθημα. Έτσι, το δέσιμο γίνεται πιο δυνατό.
Άλλωστε η απόσταση μπορεί να λειτουργήσει και αναζωογονητικά, καθώς η λαχτάρα της προσμονής να αντικρίσει κάποιος πρόσωπο με πρόσωπο το άλλο του μισό δημιουργεί αναμφίβολα μια μαγεία.
Εσείς τι γνώμη έχετε για τη σχέση εξ αποστάσεως?
Αν θέλετε να πείτε την γνώμη σας για το θέμα, ή θέλετε μοιραστείτε κάποια εμπειρία με σχέση εξ αποστάσεως, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.
Αφήστε μια απάντηση