Είναι αλήθεια ότι το πρωινό ξύπνημα σε μια εργάσιμη ημέρα δεν συνοδεύεται πάντα από καλή διάθεση. Τα διάφορα προβλήματα της καθημερινότητας, το άγχος με τις ευθύνες στην εργασία, και οι αυξημένες υποχρεώσεις, ενίοτε ξυπνούν και αυτά μαζί μας μόλις ακουστεί το ξυπνητήρι. Στο άρθρο θα δούμε τεχνικές που μας επιτρέπουν να ξυπνάμε με καλή διάθεση και να μην χάνουμε την ενέργειά και την αισιοδοξία μας όταν ξεκινά η μέρα.
Οι λόγοι που δεν έχουμε καλή διάθεση το πρωί
Το πόσο αναζωογονημένοι και χαρούμενοι αισθανόμαστε το πρωί εξαρτάται όχι μόνο από την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου μας, αλλά και από τον τρόπο που ξυπνάμε και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που ξυπνούν το πρωί νιώθοντας απαισιοδοξία, ακόμη και θλίψη. Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα μπορούν να παρατηρηθούν για μέρες, σε σημείο να αναρωτηθούμε μήπως κάτι δεν πάει καλά.
Όπως είναι φυσικό, η καλή διάθεση στο πρωινό ξύπνημα μπορεί να διαταραχτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν βιώνουμε το τέλος μιας σχέσης, ή υπάρχουν έντονα συζυγικά, οικογενειακά, ή οικονομικά προβλήματα.
Η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη πιο σοβαρή όταν κάποιος έχει να αντιμετωπίσει την απώλεια ενός αγαπημένου, καθώς ο πόνος συνοδεύει το άτομο όλο το εικοσιτετράωρο, πριν αρχίσει σταδιακά να τον απαλύνει ο χρόνος.
Φυσικά, σε τέτοιες πολύ δύσκολες και δυσάρεστες περιπτώσεις που νιώθουμε έντονη θλίψη, πριν καλά καλά αρχίσει η μέρα, θα πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια του ειδικού.
Τεχνικές για χαρούμενο πρωινό ξύπνημα
Προκειμένου να έχουμε καλή διάθεση στο πρωινό ξύπνημα, πρέπει να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και ενδεχομένως να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως για να αποκτήσουμε μια καινούργια συνήθεια χρειαζόμαστε περίπου 21 μέρες.
Χαλάρωμα πριν τον ύπνο
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν πρέπει να πηγαίνουμε στο κρεβάτι αμέσως μετά το σερφάρισμα στο ίντερνετ ή το βραδινό φαγητό. Πρόκειται για συνήθειες που επιβαρύνουν τον ύπνο. Δεν θα ξεκουραστούμε όσο πρέπει και θα ξυπνήσουμε χωρίς διάθεση.
Πριν ξαπλώσουμε είναι καλύτερα να προτιμήσουμε ελαφρύ φαγητό και στη συνέχεια ένα χαλαρωτικό ρόφημα. Έτσι, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ξεκουραστούμε και να ξυπνήσουμε με καλή διάθεση και ενέργεια.
Επιπλέον, μπορούμε να αφιερώσουμε δέκα λεπτά για να τακτοποιήσουμε το δωμάτιό μας και οτιδήποτε έχει να κάνει με τη δουλειά της επόμενης ημέρας. Για παράδειγμα, τακτοποιούμε τσάντες, χαρτιά, κτλ.
Έτσι, θα ξυπνήσουμε σε ένα καθαρό περιβάλλον, το οποίο σίγουρα θα μας βελτιώσει τη διάθεση.
Ηλεκτρονικές συσκευές
Οι ενεργές φορητές συσκευές στο κομοδίνο δίπλα από το προσκέφαλο μας, αλλά και άλλες ενεργές πηγές ενέργειας, μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου.
Το ίδιο συμβαίνει με φωτεινές πηγές, όπως η τηλεόραση, τα φώτα από τον δρόμο, ή το φως της οθόνης του υπολογιστή. Μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα μελατονίνης, της ορμόνης που μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενοι.
Παρομοίως, πρέπει να αποφύγουμε να ανοίξουμε την τηλεόραση το πρωί, καθώς δεν υπάρχει λόγος να εκνευριστούμε ή αναστατωθούμε από κάποια είδηση. Αντ' αυτού, το πρωινό ξύπνημα μπορεί να συνοδεύεται από την αγαπημένη μας μουσική, έτσι ώστε να νιώσουμε ευεξία.
Φρέσκα λουλούδια στο κομοδίνο
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα λουλούδια μας χαλαρώνουν και μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι.
Έτσι, αν τα αγαπημένα μας λουλούδια είναι το πρώτο πράγμα που δούμε στο πρωινό ξύπνημα, θα ανέβει η διάθεση μας.
Τέντωμα του σώματος - χασμουρητό
Είναι πολύ σημαντικό να τεντωνόμαστε στο πρωινό ξύπνημα. Αυτή η κίνηση βοηθάει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών.
Με το τέντωμα απελευθερώνονται οι ενδορφίνες, οι οποίες είναι ορμόνες που μας ηρεμούν. Γεννούν αισθήματα ευδαιμονίας, ενισχύουν τη καλή διάθεση, εξουδετερώνοντας και τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης που προκαλεί το στρες.
Έτσι, πρέπει να τεντώσουμε όλο μας το κορμί, τα χέρια, μπράτσα, πόδια, γάμπες, κεφάλι, και τη σπονδυλική στήλη. Επιπλέον, θα βοηθήσει αν χασμουρηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, για να ξυπνήσουμε τον οργανισμό μας.
Το χασμουρητό είναι μία φυσιολογική ανθρώπινη λειτουργία. Οι περισσότεροι την έχουν συνδέσει με τη διάθεση για ύπνο. Όμως, κάνουν λάθος, καθώς αυξάνει την καλή διάθεση μας, δροσίζοντας τον εγκέφαλο, ενώ τον τροφοδοτεί και με έξτρα οξυγόνο.
Ο πρωινός χρόνος και το γεύμα
Αν θέλουμε να έχουμε πάντα καλή διάθεση στο πρωινό ξύπνημά μας, πρέπει να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι 30 λεπτά νωρίτερα. Μπορεί αυτό να μας ακούγεται δύσκολο ή ανούσιο, αλλά δεν είναι.
Τα οφέλη του να ξυπνάμε πιο νωρίς είναι πολλά, καθώς αφιερώνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας πριν ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, να έχουμε καλή διάθεση αν αρχίσουμε να τρέχουμε πανικόβλητοι να ετοιμαστούμε μετά από το πρωινό ξύπνημα.
Επομένως, είναι καλό να κάνουμε και ένα ντους. Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να φύγουμε από το σπίτι και να μυρίζουμε τα αρώματα και τα έλαια του μπάνιου.
Επίσης, το πρωινό σε όλο τον κόσμο θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Δίνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την απαιτούμενη ενέργεια μετά από τον βραδινό ύπνο.
Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν τρώμε πρωινό, απλά πίνουμε ένα φλιτζάνι καφέ και φεύγουμε για τη δουλειά. Το άδειο στομάχι ισοδυναμεί με νεύρα και υποτονικότητα.
Πριν φύγουμε από το σπίτι
Όπως είναι γνωστό, ζούμε σε μία χώρα όπου η ηλιοφάνεια είναι έντονη. Ο ήλιος τυφλώνει και μας αναγκάζει να συνοφρυώσουμε τα φρύδια μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικά συναισθήματα και να χαλάσει τη καλή διάθεσή μας.
Ως εκ τούτου, εφόσον ο ήλιος είναι έντονος εκείνο το πρωί, καλό είναι να φοράμε γυαλιά ηλίου πριν φύγουμε από το σπίτι.
Εσείς πώς ξυπνάτε το πρωί?
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα ή θέλετε να προτείνετε και άλλες χρήσιμες συμβουλές για να έχουμε καλή διάθεση στο πρωινό ξύπνημα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.