Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι αν παρέλθει η ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος, πρέπει να το πετάξουμε στα σκουπίδια, καθώς η κατανάλωσή του μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Όμως, υπάρχουν ληγμένα τρόφιμα που διατηρούνται σε καλή κατάσταση για πολλές ημέρες, ακόμη και μήνες. Δείτε γιατί οι ημερομηνίες λήξης δεν λένε πάντα την αλήθεια και ποια ληγμένα τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε.
Η ημερομηνία λήξης
Η ημερομηνία λήξης είναι φυσικά χρήσιμη στα τρόφιμα, και όχι μόνο. Όμως, συχνά μας αναγκάζει να θεωρούμε ότι έχουμε ληγμένα τρόφιμα στο ψυγείο μας και έτσι να τα πετάμε, ενώ θα μπορούσαμε να τα καταναλώσουμε για μερικές ακόμα ημέρες.
Αυτή η πρακτική θεωρείται ότι είναι λανθασμένη, και αποτελεί μέρος ενός τεράστιου προβλήματος που έχει χαρακτηριστεί ως Food Waste Losses (=απώλειες από τη σπατάλη φαγητού).
Απασχολεί τόσο τις ΗΠΑ, όσο και την Ευρώπη, κυρίως για τις σοβαρές επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την οικονομία.
Παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίζει κανόνες σήμανσης για τα τρόφιμα, ωστόσο, δεν υποχρεώνει τον παρασκευαστή τροφίμων να βάζει ημερομηνία λήξης στα τρόφιμα, εκτός από το παιδικό γάλα σε σκόνη, μερικές παιδικές τροφές, και συμπληρώματα διατροφής.
Το μόνο υποχρεωτικό πεδίο επισήμανσης είναι ο χρόνος στον οποίο ένα τρόφιμο διατηρεί τις ιδιαίτερες ιδιότητές του και παραμένει ποιοτικό όταν βρίσκεται στις ενδεδειγμένες συνθήκες συντήρησης.
Έτσι, τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή για περισσότερο καιρό απ’ όσο νομίζουμε, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες συντήρησης.
Παρ' όλα αυτά, ενδέχεται να θεωρούμε ληγμένα τρόφιμα εκείνα που διατηρούνται επί μακρόν σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά και τα κατεψυγμένα που κρατάνε επ’ αόριστον.
Για παράδειγμα, αν πετάξουμε μια περσινή κατεψυγμένη πίτσα, αυτό είναι μια άδικη σπατάλη. Το ίδιο ισχύει για ξηρά τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά, τα κρακεράκια, τα μπαχαρικά, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, και πολλά άλλα.
Οι αναγραφές στις ετικέτες
Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι και 100 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, συχνά εξαιτίας της λανθασμένης αντίληψης για το τι ακριβώς σημαίνουν οι ενδείξεις και οι ημερομηνίες στις ετικέτες τροφίμων.
Για παράδειγμα, η αναγραφή "Ανάλωση πριν από..." (Use before) πολλές φορές μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουμε ληγμένα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, αυτή η ένδειξη έχει να κάνει περισσότερο με την ποιότητα και την γεύση του τροφίμου, και λιγότερο με την ασφάλειά του.
Επιπλέον, η σήμανση "ανάλωση κατά προτίμηση πριν…" χρησιμοποιείται για τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν ακόμη περισσότερο καιρό. Με άλλα λόγια, δεν κινδυνεύει η υγεία μας αν καταναλώσουμε το προϊόν αρκετά αργότερα από την ημερομηνία που αναγράφει η ετικέτα.
Επιπλέον, οι περισσότεροι από εμάς ενδέχεται να μην αγοράζουμε αυτά τα συσκευασμένα προϊόντα που νομίζουμε ότι είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης, καθώς πιστεύουμε ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα έχουμε ληγμένα τρόφιμα στο σπίτι, τα οποία θέλουν πέταμα.
Ποια ληγμένα τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε
Ως εκ τούτου, πρέπει να γνωρίσουμε ποια τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε αρκετές μέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους. Τα παραθέτουμε συνοπτικά:
- Γάλα: Τις περισσότερες φορές μπορούμε να το καταναλώσουμε μέχρι και 2-3 ημέρες αργότερα.
- Αυγά: Διατηρούνται στο ψυγείο έως και 30 ημέρες μετά τη λήξη τους. Ωστόσο, αν υπερβούμε αυτό το διάστημα, γίνονται από τα πιο επικίνδυνα ληγμένα τρόφιμα.
- Αλλαντικά: Όταν είναι συσκευασμένα αντέχουν 7-10 μέρες μετά την ημερομηνία λήξης. Τα ασυσκεύαστα είναι πιο ευαίσθητα.
- Έτοιμες σαλάτες: Δεν λήγουν μέσα στις δύο μέρες που συνήθως αναγράφει η συσκευασία. Μπορούμε να καταναλώσουμε οποιοδήποτε λαχανικό το οποίο δεν έχει δυσάρεστες οσμές αλλοίωσης.
- Γιαούρτι: Μπορούμε να το φάμε μία εβδομάδα μετά την ημερομηνία λήξης.
- Κέτσαπ: Διατηρείται ακόμη κι έξι μήνες μετά τη λήξη του, αν βρίσκεται σε ψυγείο. Είναι ακατάλληλο μόνο όταν πιάνει μούχλα.
- Μαγιονέζα: Είναι ασφαλής για κατανάλωση ακόμη κι έξι μήνες μετά τη λήξη της. Όταν αρχίσει να χαλάει, αλλάζει η υφή και το χρώμα της.
- Μουστάρδα: Η βιομηχανική μουστάρδα μπορεί να αντέξει έως δύο χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης, ανάλογα με το πού την έχουμε αποθηκεύσει.
- Βούτυρο: Το βούτυρο στο ψυγείο διατηρείται κι εννιά μήνες μετά την ημερομηνία λήξης. Αν εμφανιστεί τυχόν μούχλα στις άκρες, μπορούμε να την απομακρύνουμε για να καταναλώσουμε το υπόλοιπο.
- Καφές: Ο αλεσμένος καφές μπορεί να αντέξει ακόμη και πέντε μήνες μετά την ημερομηνία λήξης. Μάλιστα, αυτός σε κόκκους αντέχει έως και οκτώ μήνες.
- Μπαχαρικά: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα περισσότερα προς κατανάλωση ακόμη και τρία χρόνια μετά τη λήξη τους.
- Κρέμα σαντιγί: Αυτή που είναι σε τενεκεδένιο κουτί αντέχει μέχρι τρεις μήνες μετά τη λήξη της. Η κρέμα σε χάρτινο κουτί αντέχει το πολύ μια βδομάδα μετά την ημερομηνία λήξης.
- Πουλερικά και θαλασσινά: Πρέπει να τα μαγειρέψουμε ή να τα καταψύξουμε μέσα σε μία ή δύο μέρες αφού τα αγοράσουμε. Το μοσχάρι και χοιρινό μέσα σε τρεις με πέντε ημέρες.
- Φαγητά σε κονσέρβα: Οι τροφές που είναι όξινες, όπως ο χυμός ντομάτας, μπορούν να αντέξουν για 18 μήνες. Άλλες τροφές με χαμηλή οξύτητα, όπως τα πράσινα φασόλια, μπορεί να αντέξουν μέχρι και 5 χρόνια κλειστά.
- Δημητριακά: Μπορούμε να τα καταναλώσουμε έως και 6 μήνες μετά την ημερομηνία λήξης, αρκεί να μην έχουν οσμές αλλοίωσης.
Εσείς πετάτε όλα τα ληγμένα τρόφιμα?
Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση για αρκετές ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης. Μάλιστα, όπως είδαμε, υπάρχουν τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε αρκετούς μήνες μετά τη λήξη τους, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες συντήρησης.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για τα ληγμένα τρόφιμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.