Πολλοί από εμάς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ κομμάτια σαν το "Out Of Space" και "Everybody In The Place", που σκόρπισαν τον ενθουσιασμό στη ηλεκτρονική μουσική σκηνή των '90s. Αναμφίβολα οι Prodigy σημάδεψαν με την μουσική τους μια ολόκληρη γενιά. Από τους σημαντικότερους συντελεστές των επιτυχιών τους ήταν ο Keith Flint, που είχαμε την τύχη να τον φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 90. Στο άρθρο θα δούμε ένα μικρό αφιέρωμα προς τιμήν του πρόσφατα εκλιπόντος εμβληματικού Βρετανού καλλιτέχνη.
Τα πρώτα χρόνια
Όπως ίσως γνωρίζετε, οι Prodigy είναι αγγλικό συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής από το Μπρέιντρι του Έσσεξ. Σχηματίστηκαν το 1990 από τον DJ Liam Howlett και τον Keith Flint.
Έχουν πουλήσει περίπου 30 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, και θεωρούνται ως οι "Νονοί" της rave μουσικής, και το group που πήγε την ηλεκτρονική μουσική σε άλλη διάσταση.
Μέχρι πρότινος, τα βασικά μέλη της μπάντας ήταν ο Howlett (συνθέτης και πλήκτρα), ο Maxim Reality, (reggae MC και φωνητικά), ο Leo Crabtree (live τύμπανα), ο Olly Burden (live κιθάρα), και ο εκλιπών Keith Flint (χορευτής και φωνητικά).
Ο Leeroy Thornhill (με τα γυαλιά στη εικόνα) ήταν μέλος της μπάντας από το 1990 μέχρι το 2000. Φυσικά, εκείνη την εποχή η εμφάνιση των καλλιτεχνών δεν είχε καμία σχέση με την αντίστοιχη των μεταγενέστερων χρόνων.
Ιδίως ο Keith Flint (δεξιά με τα μακριά μαλλιά) είχε εντελώς διαφορετικό παρουσιαστικό.
Η μπάντα, στα πρώτα χρόνια της, χρησιμοποιούσε διάφορα μουσικά είδη, όπως rave, hardcore techno, industrial, jungle, και breakbeat.
Χαρακτηριστικό δείγμα ήταν το single "Charly", που μαζί με το το "Out Of Space" και "Everybody In The Place", ανέβηκαν στη κορυφή των UK Charts, σκορπίζοντας τον ενθουσιασμό σε χιλιάδες φίλους της σκηνής.
Στις ημέρες μας, η μπάντα συνδυάζει είδη, όπως ηλεκτρονική ροκ και big beat μουσική με punk στοιχεία και αισθητική στα φωνητικά, που δυστυχώς θα εκλείψουν λόγω του απρόσμενου θανάτου του Keith Flint.
Οι εμφανίσεις στην Ελλάδα των 90's
Ο Keith Flint και οι Prodigy αναδείχθηκαν στην underground rave σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ήταν τότε που τους προσκαλέσαμε για να εμφανιστούν για πρώτη φορά στη Ελλάδα.
Αυτό έγινε μετά από συνάντηση που κάναμε με τον Keith, τον Liam, και τον ατζέντη τους στο Χάμερσμιθ του Λονδίνου. Φυσικά, δεν ήταν ακόμη superstars της μουσικής βιομηχανίας, ούτε βέβαια είχαμε e-mail για να τα συζητήσουμε εξ αποστάσεως.
Όλο το group ενθουσιάστηκε που θα ερχόταν στην Ελλάδα, Ιούλιο μήνα. Δεν είχαν ξανάρθει ποτέ. Μάλιστα, του Keith του άρεσε τόσο πολύ το ελληνικό καλοκαίρι, που έπεισε τον ατζέντη να παρατείνουν την διαμονή τους. Έτσι, με μεγάλη μας χαρά τους ξεναγήσαμε για πέντε ημέρες στην Πάρο.
Το αποτέλεσμα ήταν να μας το ανταποδώσουν με τον καλύτερο τρόπο, καθώς εκείνη την πρώτη περίοδο των 90's τίμησαν την ελληνική σκηνή με τρεις διαδοχικές επισκέψεις.
Η πρώτη live εμφάνιση ήταν το 1993 σε open air event στην παραλία του Αλίμου και στη Θεσσαλονίκη, και την ίδια χρονιά σε πάρτι, στα πρότυπα των αντίστοιχων κλαμπ του Λονδίνου, στο Άλσος του Πεδίου του Άρεως.
Μπορούμε να δούμε στο παρακάτω βίντεο οκτώ λεπτών την εμφάνιση του Keith Flint και τον ιδιαίτερο τρόπο που χόρευε, και βέβαια το live των Prodigy στην Αθήνα των 90's.
Η ελληνική σκηνή
Στις αρχές της δεκαετίας του 90, η ηλεκτρονική μουσική και η rave κουλτούρα γενικότερα είχε μεγάλη απήχηση στη χώρα μας, από τις μεγαλύτερες σε όλη την Ευρώπη.
Αυτή την εντυπωσιακή ώθηση για τα δεδομένα μιας μικρής χώρας, όπως είναι η Ελλάδα, αναμφίβολα την έδωσαν οι πρώτες εμφανίσεις των Prodigy σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, το θρυλικό "Faz", και βέβαια το Άλσος, το αγαπημένο χοροθέατρο του Χάρρυ Κλυνν.
Ο Keith, παρότι εκείνη την εποχή ήταν ο πιο εσωστρεφής του group, ωστόσο, ήταν ο πιο αγαπημένος του ελληνικού κοινού μαζί με τον Leeroy. Ο τρόπος που χόρευαν ξεσήκωνε τους φίλους της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής, και όχι μόνο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήταν μια σκηνή σχετικά απαλλαγμένη από τις κακές συνήθειες, που έτσι και αλλιώς ήταν συνυφασμένες με την rave κουλτούρα στον υπόλοιπο κόσμο εκείνη την εποχή. Βέβαια, αυτό άλλαξε από τα μέσα του 1995 και στη χώρα μας.
Ήταν τόσο μεγάλη η απήχηση και η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού, που πολλά ξένα μουσικά περιοδικά της εποχής αναφέρονταν συχνά πυκνά στην ελληνική σκηνή. Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και με όλα τα ελληνικά lifestyle περιοδικά.
Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να πάρουμε μια εικόνα από αυτή την έκρηξη της ελληνικής σκηνής στις αρχές της δεκαετίας του 90. Φιλοξενήθηκαν οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες της σκηνής παγκοσμίως, όπως ο Sasha, Laurent Garnier, Altern 8, και πολλοί άλλοι.
Ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, και μόνο στην Αγγλία και στην Ισπανία υπήρχαν τόσα πολλά flyers και events ηλεκτρονικής μουσικής.
Έτσι, ο Keith και η θρυλική παρέα των Prodigy έμελλε να σηματοδοτήσουν την έκρηξη της ηλεκτρονικής μουσικής για μια ολόκληρη δεκαετία στη χώρα μας.
Από εκεί και μετά, ο Keith Flint μαζί με το συγκρότημα κατέκτησαν τον κόσμο. Επισκέφτηκαν ξανά την Ελλάδα πολλά χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2011, καθώς οι Prodigy εμφανίστηκαν στο Rockwave.
Η ζωή του και η καριέρα
Ο Flint γεννήθηκε στο Ανατολικό Λονδίνο στις 17 Σεπτεμβρίου. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 οι γονείς του μετακόμισαν στο Σπρίνγκφιλντ του Έσσεξ. Τον έχουν περιγράψει ως ένα έξυπνο αγόρι με δυσλεξία.
Ωστόσο, στην ηλικία των 15 ετών τον απέβαλαν από το σχολείο. Στη συνέχεια, αναγκάστηκε να εργαστεί ως οικοδόμος. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς οι γονείς του χώρισαν όταν ο ίδιος ήταν σε μικρή ηλικία, και ο πατέρας του ήταν βίαιος.
Στα τέλη της δεκαετίας του '80, ο Flint συναντήθηκε με τον DJ Liam Howlett που παρήγαγε μουσική. Του εξέφρασε την επιθυμία να δημιουργήσουν μια μπάντα. Ο Keith είχε εντυπωσιαστεί από τα κομμάτια που έπαιζε ο Liam και ήταν βέβαιος ότι το group θα έχει μεγάλες επιτυχίες.
Αρχικά, ο Keith Flint ξεκίνησε ως χορευτής της μπάντας μαζί με τον Leeroy. Ωστόσο, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής το 1996 όταν εμφανίστηκε ως τραγουδιστής στο hit single "Firestarter" με το συνοδευτικό βίντεο να παρουσιάζει τη νέα punk εμφάνιση του Flint.
Ήταν στην κυριολεξία μεταμορφωμένος, όπως φυσικά και όλο το group. Αυτή η punk τάση συνεχίστηκε με το επόμενο τραγούδι Prodigy "Breathe", στο οποίο ο Keith Flint έκανε πάλι τα φωνητικά, ενώ ο MC Maxim τον συνόδευε.
Ενώ Firestarter ήταν ένα από τα μεγαλύτερα hit στις ΗΠΑ, απαγορεύτηκε από το BBC καθώς οι γονείς διαμαρτύρονταν ότι φόβιζε τα παιδιά.
Ήταν ένα από τα αμφιλεγόμενα περιστατικά, που έτσι και αλλιώς συνόδευαν τον Keith και τους Prodigy σε όλη τους την καριέρα.
Ποια είναι η γνώμη σας για τον Keith Flint και τους Prodigy?
Ο Keith Flint με την αισθητική, το ταλέντο, και τις χαρακτηριστικές ερμηνείες του επί σκηνής ήταν αναμφίβολα ένα από τα απόλυτα μουσικά είδωλα που μεσουράνησε τη δεκαετία του 1990.
Ο θάνατός του σκόρπισε την θλίψη σε όσους τον θαυμάζαμε για την καλλιτεχνική του πορεία και τον αγαπήσαμε για την χαρά και ψυχαγωγία που μας χάρισε μαζί με τους Prodigy.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για τον εκλιπόντα Βρετανό καλλιτέχνη αλλά και για το θρυλικό group, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.
Αφήστε μια απάντηση