Αναμφίβολα ο καθαρισμός κουζίνας και μπάνιου είναι απαραίτητος σε τακτική βάση, καθώς είναι ευαίσθητοι χώροι που έχουν άμεση σχέση με την υγεία μας. Ωστόσο, ακόμη κι αν τους καθαρίζουμε ανελλιπώς, ενδέχεται να μην είναι τόσο πεντακάθαροι όσο θα θέλαμε. Στο άρθρο θα δούμε τα σημεία και τα αντικείμενα που μαζεύουν επικίνδυνη βρομιά στην κουζίνα, τα οποία μπορεί να μην τα εντοπίζουμε εύκολα.
Ο καθαρισμός κουζίνας
Η κουζίνα είναι από τα πιο δύσκολα δωμάτια του σπιτιού, καθώς η προετοιμασία του φαγητού αφήνει τα ίχνη της παντού και απαιτεί να καθαρίζουμε καθημερινά.
Ως εκ τούτου, καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο καθαρισμός κουζίνας πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα ύποπτα σημεία στις συσκευές και στα έπιπλα που μαζεύουν την περισσότερη βρομιά και συχνά τα παραμελούμε.
Ο φούρνος
Όταν καθαρίζουμε τον φούρνο, επικεντρωνόμαστε συνήθως στις εστίες και στις μεγάλες και λείες επιφάνειες. Όμως, τα κουμπιά του φούρνου είναι το μέρος που ενδέχεται να μην δίνουμε την πρέπουσα σημασία.
Πρόκειται για το τμήμα του φούρνου που μαζεύει διάφορα λίπη και υπολείμματα φαγητού. Αν τα αφήσουμε καιρό ακαθάριστα, τότε μπορούν να γίνουν εστίες μικροβίων. Έτσι, καλό είναι μία φορά τον μήνα τουλάχιστον να τα πλένουμε με καθαρό σφουγγάρι και λίγο καυτό νερό.
Επιπλέον, πολλοί φούρνοι έχουν ένα συρτάρι στο κάτω μέρος τους. Αποτελεί ένα τμήμα που πολλές φορές ξεχνάμε να το καθαρίσουμε. Μπορούμε εύκολα να το κάνουμε με υγρό πιάτων, νερό, και ένα σφουγγάρι.
Ο φούρνος μικροκυμάτων
Ο καθαρισμός κουζίνας γίνεται πιο εύκολος όταν έχουμε προβλέψει κάποιες χρήσιμες ενέργειες. Για παράδειγμα, πρέπει να καλύπτουμε το φαγητό μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων όταν το ζεσταίνουμε για να μην λερώνεται το εσωτερικό του.
Ωστόσο, αυτή η ενέργεια μπορεί να μας διαφεύγει. Έτσι, πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά όλη την εσωτερική επιφάνεια του φούρνου. Ιδίως το πάνω τμήμα της, καθώς πετάγονται τρόφιμα και είναι κάτι που δεν μπορούμε να το εντοπίσουμε εύκολα.
Το πάνω μέρος της πόρτας του πλυντηρίου πιάτων
Κάτι παρόμοιο με τον φούρνο μικροκυμάτων συμβαίνει και στο πλυντήριο πιάτων. Κάθε φορά που το γεμίζουμε με άπλυτα πιάτα, οι βρομιές, τα νερά, και τα υπολείμματα μαζεύονται στο πάνω μέρος της πόρτας. Έτσι, συσσωρεύει με τον καιρό ένα γλιστερό στρώμα από βρομιές και λίπη.
Το Πλυντήριο Πιάτων Είναι Πιο Οικονομικό Από Το Πλύσιμο Στο Χέρι
Ως εκ τούτου, ο καθαρισμός κουζίνας πρέπει να περιλαμβάνει τακτικά και την καθαριότητα της πόρτας του πλυντηρίου πιάτων, ώστε να το έχουμε πάντα καθαρό χωρίς μικρόβια και βρομιές.
Απορροφητήρας
Αν ο καθαρισμός κουζίνας δεν περιλαμβάνει την τακτική φροντίδα του απορροφητήρα, τότε αυτός συσσωρεύει πολύ βρομιά που είναι επικίνδυνη για την υγεία μας.
Καθώς κανείς από εμάς δεν θέλει να πέφτουν βρομιές και μικρόβια μέσα στα φαγητά την ώρα που μαγειρεύουμε, πρέπει να τον καθαρίζουμε σε εβδομαδιαία βάση.
Μπορούμε να καθαρίσουμε τα φίλτρα του απορροφητήρα μέσα στον νεροχύτη με ζεστό νερό, λίγη σόδα, και απορρυπαντικό πιάτων. Επιπλέον, με ένα σφουγγαράκι τρίβουμε για να απομακρυνθούν όλα τα λίπη.
Πόρτα, χειρολαβές, λάστιχα ψυγείου
Είναι βέβαιο ότι ο καθαρισμός κουζίνας που κάνουμε περιλαμβάνει συχνά πυκνά το εσωτερικό του ψυγείου μας. Όμως, είναι πολύ πιθανό να μας διαφεύγουν η πόρτα, το χερούλι, και κυρίως τα λάστιχά της.
Κατά κανόνα, είναι η τέλεια κρυψώνα για μούχλα και μύκητες, με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου.
Για να διώξουμε τα επικίνδυνα μικρόβια από αυτή την κρυψώνα, αναμειγνύουμε σε ένα μπολ ίση ποσότητα ζεστού νερού και ξυδιού. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε από πάνω προς τα κάτω με ένα καθαρό σφουγγάρι.
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για τις οι χειρολαβές του ψυγείου, του φούρνου, και του φούρνου μικροκυμάτων, αλλά και τα κουμπιά τους. Αυτά τα σημεία είναι από τα πιο μολυσμένα στην κουζίνα. Τα αγγίζουν πολλά χέρια ακόμα και μετά από την κατανάλωση του φαγητού.
Όταν μαγειρεύουμε ή και όταν τρώμε, ανοίγουμε δεκάδες φορές το ψυγείο για να πάρουμε κάτι που χρειαζόμαστε. Η πιθανότητα να το κάνουμε αυτό με βρόμικα χέρια είναι πολύ υψηλή.
Ιδίως αν το ψυγείο δεν είναι άσπρο και έχει κάποια σκούρα μεταλλική απόχρωση, η βρομιά δεν θα φαίνεται. Έτσι, για να μη γεμίζουν τα καθαρά μας χέρια με μικρόβια, πρέπει να περνάμε την επιφάνεια με κάποιο απολυμαντικό όταν καθαρίζουμε.
Επιπλέον, ο καθαρισμός κουζίνας τις περισσότερες φορές δεν περιλαμβάνει τον χώρο πίσω από το ψυγείο. Συνήθως δεν αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητές μας.
Έτσι, είναι σημαντικό να καθαρίσουμε σχολαστικά κάτω και πίσω από το ψυγείο, καθώς είναι σημεία που συγκεντρώνουν σκόνη. Το κάτω τμήμα μπορούμε να το κάνουμε με μια ηλεκτρική σκούπα.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο καθαρισμός ψυγείου στο πίσω τμήμα του απαιτεί να το βγάλουμε από το ρεύμα. Είναι σημαντικό να αποσυνδέσουμε το ψυγείο για να αποφύγουμε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
Εσωτερικό ντουλαπιών
Την εξωτερική πόρτα των ντουλαπιών σίγουρα την προσέχουμε όλοι όταν καθαρίζουμε. Όμως, είναι πολύ πιθανό να μην δίνουμε καθόλου σημασία στην εσωτερική πλευρά της.
Το κακό είναι ότι αυτό το τμήμα μαζεύει πολύ σκόνη, ακόμη και αν έχουμε τα ντουλάπια συνέχεια κλειστά. Ως εκ τούτου, την επόμενη φορά που θα καθαρίσουμε τα ντουλάπια, δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτό το σημείο.
Επιπλέον, καλό είναι να τα επενδύουμε με το ειδικό χαρτί για τα ντουλάπια, το οποίο θα αλλάζουμε κάθε τόσο.
Θήκη μαχαιροπίρουνων
Αν πλένουμε τα μαχαιροπίρουνα στο χέρι, τότε μετά το πλύσιμο, το πιθανότερο είναι ότι θα τα βάζουμε σε κάποιο ποτηράκι ή ειδικό δοχείο για να στραγγίσουν.
Ωστόσο, αν ο καθαρισμός κουζίνας δεν περιλαμβάνει το συχνό πλύσιμο αυτού του δοχείου, τότε αν ρίξουμε μια ματιά στον πάτο, θα βρούμε πολλές βρομιές και ενδεχομένως μια επικίνδυνη εστία μικροβίων.
Σωλήνες νεροχύτη
Ο νεροχύτης εμφανίζει και αυτό υψηλή συγκέντρωση μικροβίων. Αν η καθαριότητα που του κάνουμε είναι ανεπαρκής, μπορεί να συγκεντρώσει επικίνδυνους μικροοργανισμούς.
Πρέπει συχνά να ρίχνουμε λίγο λευκό ξίδι ή μαγειρική σόδα στο σιφόνι του νιπτήρα. Αφήνουμε το μείγμα για 1-2 λεπτά να δράσει, και στη συνέχεια ρίχνουμε μπόλικο ζεστό νερό, έτσι ώστε ο νεροχύτης να καθαρίσει εσωτερικά και εξωτερικά μέσα σε λίγα λεπτά.
Καφετιέρα
Είναι πιθανό πολλοί από εμάς να παραμελούμε το πιο σημαντικό σημείο στην καφετιέρα που πρέπει να καθαρίζουμε. Πρόκειται για το εσωτερικό πάνω μέρος από όπου βγαίνει ο καφές.
Ως εκ τούτου, αφού πλύνουμε καλά όλα τα εξαρτήματα, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να καθαρίσουμε και αυτό το σημείο. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε ένα βρεγμένο πανάκι και να καθαρίζουμε συχνά αυτό το κρυφό τμήμα της καφετιέρας.
Εσείς καθαρίζετε τα πάντα στην κουζίνα?
Δεν χωρά αμφιβολία ότι η κουζίνα μπορεί να γίνει από τα πιο βρόμικους χώρους του σπιτιού, αν αναλογιστούμε πόσες δουλειές κάνουμε εκεί μέσα. Αν δεν καθαρίζουμε τα πάντα καλά, κινδυνεύουμε από βρομιές και μικρόβια.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για τον καθαρισμό κουζίνας, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.