Σε πολλούς από εμάς οι ρυθμοί της ζωής είναι ιδιαίτερα έντονοι και ο ελεύθερος χρόνος πολύ περιορισμένος. Έτσι, ενδέχεται ο επιμελής καθαρισμός σπιτιού να μην είναι στις καθημερινές προτεραιότητές μας, και η σκόνη και η ακαταστασία να είναι σύνηθες φαινόμενο. Στο άρθρο θα δούμε πώς διατηρούμε το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο, χωρίς να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια, ούτε να χάνουμε πολύτιμο χρόνο.
Ο καθαρισμός σπιτιού
Αν είμαστε ανάμεσα σε εκείνους που αγωνίζονται να διατηρήσουν καθαρό το σπίτι τους, σίγουρα θα έχουμε αναρωτηθεί πώς τα καταφέρνουν κάποιοι άνθρωποι και έχουν τόσο καθαρό και τακτοποιημένο τον χώρο τους.
Ο καθαρισμός σπιτιού είναι πολλές φορές βαρετός, και κανείς δεν διαφωνεί σε αυτό. Ωστόσο, είναι μία από τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε η σκόνη, οι ρύποι, και η ακαταστασία να μην επηρεάσουν την υγεία μας, αλλά και την καλή μας διάθεση.
Βέβαια, αν τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενδέχεται η κούραση να μην μας αφήνει και πολλά περιθώρια για να έχουμε όρεξη για φασίνα και συμμάζεμα.
Όμως, αν αποκτήσουμε κάποιες απλές συνήθειες, μπορούμε να ξενοιάσουμε μια και καλή με την ακαταστασία και τις βρομιές.
Φυσικά, υπάρχει πάντα η λύση του να προσλάβουμε κάποιο άτομο για να καθαρίζει μια φορά την εβδομάδα. Όμως θα πρέπει και να μας περισσεύουν τα χρήματα της αμοιβής, αλλά και να επιλέξουμε ένα άτομο εμπιστοσύνης.
Οργάνωση χρόνου και ακαταστασία
Σε πολλούς από εμάς ο καθαρισμός σπιτιού μας φαίνεται βουνό, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να καθαρίσουμε όλο το σπίτι σε μία μέρα.
Όμως, αντί να βλέπουμε την καθαριότητα σαν μια πολύωρη και εξαντλητική δουλειά που πρέπει να γίνει μονομιάς, δεν έχουμε παρά να την χωρίσουμε σε μικρότερα τμήματα.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να καθαρίζουμε σε διαφορετικές ημέρες αυτά που έχουμε βάλει στον προγραμματισμό μας, ώστε να μην έχουμε την αίσθηση ότι απαιτείται ένα γενικός καθαρισμός σπιτιού.
Έτσι, με ένα πλάνο, βάζουμε προτεραιότητες για το τι είναι πιο σημαντικό να καθαρίζουμε τακτικά στις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν.
Φυσικά, ο καθαρισμός σπιτιού μπορεί να γίνει ακόμη πιο εύκολος αν ζούμε με την οικογένειά μας, καθώς μπορούμε να μοιράζουμε τις δουλειές και στα άλλα μέλη. Αν ο καθένας κάνει τα βασικά καθημερινά ή σε εβδομαδιαία βάση, το σπίτι θα διατηρείται καθαρό και χωρίς να υπάρχει ακαταστασία.
Η αρχική θέση
Η ακαταστασία αντιμετωπίζεται με μια πολύ απλή συνήθεια. Φροντίζουμε να επιστρέφουμε στην αρχική του θέση ό,τι χρησιμοποιούμε, ώστε να μη δημιουργείται χάος στο καθιστικό, την κουζίνα, και το μπάνιο.
Έτσι, κρεμάμε αμέσως τα ρούχα που έχουμε φορέσει. Αντιστεκόμαστε στην τεμπελιά που μας υποδεικνύει να τα παρατάμε σε μια καρέκλα, στο υπνοδωμάτιο, ή σε αχρησιμοποίητα όργανα γυμναστικής.
Βέβαια, είναι δελεαστικό να αφήνουμε τα ρούχα κάπου πρόχειρα όταν πρόκειται να τα ξαναφορέσουμε μέσα στις επόμενες ώρες. Ωστόσο, αυτό είναι μια συνήθεια που βοηθά να εμφανιστεί η ακαταστασία.
Αν καθιερώσουμε αυτή τη συνήθεια και βάζουμε αμέσως τα ρούχα εκεί που ανήκουν, είτε στην ντουλάπα, είτε στο καλάθι των άπλυτων, θα απαλλαχτούμε μια και καλή από τα αντιαισθητικούς σωρούς από ρούχα που είναι το σήμα κατατεθέν της ακαταστασίας.
Καλό είναι να πλένουμε τα ρούχα τις συγκεκριμένες ημέρες που έχουμε σημειώσει στο πλάνο μας. Με αυτόν τον τρόπο δε θα υπερχειλίζουν τα καλάθια, ούτε θα γεμίζει το σπίτι από πλυμένα και ασιδέρωτα ρούχα.
Φροντίζουμε να στρώνουμε το κρεβάτι μας όταν σηκωνόμαστε από αυτό. Όταν θα γυρίσουμε από τη δουλειά μας, εκτός του ότι χαρούμε που θα είναι τακτοποιημένο, θα μας αποτρέψει να του πετάμε ξανά τα ρούχα που φοράμε.
Πολλές φορές η ακαταστασία δημιουργείται και από παλιά περιοδικά, φακέλους, και εφημερίδες που κρατάμε χωρίς κανένα λόγο. Όμως, αν έχουμε έναν κάδο γραφείου μέσα σε κάθε δωμάτιο, αυτό θα μας κάνει να θυμόμαστε ότι είναι καλύτερα να τα πετάμε εκεί, αντί να τα μαζεύουμε.
Η φασίνα
Το ξεσκόνισμα, το σκούπισμα, και το σφουγγάρισμα είναι καλό να γίνονται μια συγκεκριμένη μέρα κάθε εβδομάδα. Αν αφιερώσουμε λίγο χρόνο μόνο σε αυτές τις ενέργειες, θα γλιτώσουμε την πολύωρη και επιμελή καθαριότητα που θα απαιτηθεί από τη συσσώρευση της σκόνης.
Η σκόνη, ως γνωστόν, εισχωρεί παντού και μπορεί να φθείρει υφάσματα, κουρτίνες, και έπιπλα. Αν την αφήσουμε να μαζευτεί, τότε θα έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε ένα παχύ στρώμα βρωμιάς που θέλει πολύ δουλειά.
Επιπλέον, η σκόνη μπορεί να μεταφέρει και μικρόβια μέσα στο χώρο, από ένα δωμάτιο σε ένα άλλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τα εισπνέουμε και ενδεχομένως να προκαλέσουμε προβλήματα στην υγεία μας.
Έτσι, σε ό,τι αφορά το ξεσκόνισμα, ο ενδεδειγμένος καθαρισμός σπιτιού είναι να ξεκινάμε από πάνω προς τα κάτω για να μη μεταφέρεται η σκόνη.
Όσον αφορά το σκούπισμα, πρέπει να ξεκινάμε πάντα από την πιο δύσκολη γωνία του δωματίου. Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε σταδιακά προς τις γωνίες που βρίσκονται πιο κοντά σε πόρτες και παράθυρα.
Η κουζίνα και το πάτωμα
Όσο πιο φρέσκια είναι η βρωμιά, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να την καθαρίσουμε. Πρέπει λοιπόν να μας γίνει συνήθεια να περνάμε με ένα σφουγγάρι ή βετέξ την επιφάνεια που φάγαμε και μαγειρέψαμε αμέσως μόλις τελειώσουμε.
Καθαρισμός Κουζίνας: 13 Μυστικές Βρομιές Που Ίσως Δεν Γνωρίζατε
Είναι πολύ καλύτερα να αφιερώσουμε μερικά λεπτά έπειτα από κάθε γεύμα για να πλύνουμε ή να βάλουμε στο πλυντήριο τα πιάτα και τις κατσαρόλες. Έτσι, δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απελπιστικά μεγάλη στοίβα στο νεροχύτη το βράδυ ή ακόμη χειρότερα το πρωί της επόμενης ημέρας.
Πρέπει πάντα να γεμίζουμε και να βάζουμε το πλυντήριο πιάτων το βράδυ. Με αυτόν τον τρόπο τα πιάτα θα είναι έτοιμα για να μπουν στη θέση τους το πρωί που θα ξυπνήσουμε.
Αν δεν έχουμε σύντροφο ή οικογένεια και δουλεύουμε όλη μέρα, τότε ο καθαρισμός σπιτιού πρέπει να περιλαμβάνει ένα καλό πέρασμα με την ηλεκτρική σκούπα μια φορά την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, το πάτωμά μας θα διατηρείται πεντακάθαρο.
Σε πολλές χώρες βγάζουν τα παπούτσια τους πριν εισέλθουν στο σπίτι. Ωστόσο, εμείς δεν την έχουμε και τόσο ανεπτυγμένη αυτή τη συνήθεια. Όμως, αν αποφεύγουμε να περπατάμε με τα παπούτσια πάνω στο πάτωμα, ο καθαρισμός σπιτιού θα γίνει πολύ πιο εύκολος.
Έτσι, κάθε φορά που γυρίζουμε από τη δουλειά, καλό είναι να θυμόμαστε να βγάζουμε τα παπούτσια μας πριν μπούμε στο σπίτι. Μια καλή ιδέα είναι να αφήνουμε τις παντόφλες μας στην είσοδο του σπιτιού.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε να αερίζουμε καθημερινά το σπίτι, έστω για λίγη ώρα. Ο καθαρός αέρας είναι πολύτιμος για όλους τους χώρους της οικίας μας.
Το μπάνιο
Η υπερβολική υγρασία στο μπάνιο μπορεί να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για μούχλα. Πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα και συμπτώματα που μοιάζουν με το αλλεργικό συνάχι.
Ως εκ τούτου, πρέπει να ανοίγουμε το παράθυρο την ώρα που κάνουμε μπάνιο ή ντους το καλοκαίρι ή να το αφήνουμε ανοιχτό για περίπου 10 λεπτά μετά το μπάνιο τον χειμώνα.
Καλό είναι να καθαρίζουμε τη ντουζιέρα αμέσως μετά από κάθε μπάνιο. Αν ο καθαρισμός σπιτιού περιλαμβάνει ένα γρήγορο πέρασμα σε αυτές τις επιφάνειες, θα μειώσει πολύ τον χρόνο που θα πρέπει να αφιερώσουμε στο μπάνιο μας αργότερα.
Εσείς πώς αντιμετωπίζετε την ακαταστασία στο σπίτι?
Δεν χωρά αμφιβολία ότι ένας μικρός όγκος πραγμάτων και μερικές αλλαγές στις συνήθειες μας σημαίνει λιγότερος καθαρισμός σπιτιού και μικρότερη ακαταστασία.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για το θέμα ή να προτείνετε και άλλα tips για την καθαριότητα και την ακαταστασία στο σπίτι, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.