Δεν χωρά αμφιβολία ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα είναι από τα ιδανικότερα μέρη για να κάνουμε οργανωμένο κάμπινγκ. Άλλωστε, η κατασκήνωση πέρα από μόδα είναι και τρόπος ζωής. Με τόσο όμορφα νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές είναι μακράν και ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε οικονομικές διακοπές. Στο άρθρο θα δούμε πώς να απολαύσουμε πραγματικά το οργανωμένο αλλά και το ελεύθερο κάμπινγκ στη χώρα μας.
Οργανωμένο κάμπινγκ vs. Ελεύθερο κάμπινγκ
Όπως είναι φυσικό, στο οργανωμένο κάμπινγκ υπάρχουν μεγαλύτερες ανέσεις, με πρώτη και καλύτερη την δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για να μπορούμε να φορτίζουμε το laptop και το κινητό.
Φυσικά, πλέον στις περισσότερες εγκαταστάσεις διατίθεται και δωρεάν ίντερνετ μέσω Wi-Fi. Θα πρέπει βέβαια να είμαστε προσεκτικοί και να το χρησιμοποιούμε αποκλειστικά σε συνδυασμό με κάποιο VPN για την ασφάλειά μας, όπως και κάθε κοινόχρηστο WiFi.
Επιπλέον, υπάρχει και καλύτερη υγιεινή καθώς ένα οργανωμένο κάμπινγκ είναι βέβαιο ότι διαθέτει ντους και κοινόχρηστες τουαλέτες.
Επίσης τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν και τις δικές τους σκηνές, ακόμη και καμπίνες, έτσι ώστε να μην ασχοληθούμε καθόλου με αγορά δικής μας σκηνής και με το στήσιμό της.
Από την άλλη, στο ελεύθερο κάμπινγκ τα πάντα είναι δωρεάν, εκτός βέβαια από τον εξοπλισμό της κατασκήνωσης μας.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση γιατί δεν θα έχουμε τις σχετικές ανέσεις που είδαμε προηγουμένως. Ιδίως αν θέλουμε ηλεκτρικό ρεύμα και άφθονο νερό, θα πρέπει να καταφύγουμε σε κάποιο γειτονικό χώρο εστίασης.
Συν τοις άλλοις, το διαχρονικό πρόβλημα στο ελεύθερο κάμπινγκ, είναι ότι στη χώρα μας θεωρείται παράνομο, και υπάρχει πρόστιμο περί τα 300 ευρώ.
Μάλιστα, την περίοδο που γράφαμε τον οδηγό, υπήρξαν πρόσφατες συλλήψεις στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Βέβαια ήταν "βαρέων βαρών" ελεύθερο κάμπινγκ, καθώς αφορούσε τροχόσπιτα και τραπεζοκαθίσματα από κατασκηνωτές σε κοινόχρηστο παραλιακό χώρο.
Παρ' όλα αυτά, όπως είδαμε σε προηγούμενο οδηγό, υπάρχουν νησιά στην Ελλάδα που ενθαρρύνουν το ελεύθερο κάμπινγκ, και στις περισσότερες περιπτώσεις το πιο πιθανό είναι να μην έχουμε προβλήματα.
Επιπλέον, όπως θα δούμε στη συνέχεια, υπάρχουν και τρόποι να αποφύγουμε τα πρόστιμα.
Τι πρέπει να προσέξω
Αν ετοιμαζόμαστε να γίνουμε campers στις φετινές μας διακοπές, το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να είμαστε καλά οργανωμένοι και πλήρως προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.
Αν πάλι έχουμε κάνει κάμπινγκ στο παρελθόν, και έχουμε τη σχετική εμπειρία, το άρθρο θα μας υπενθυμίσει, όχι τόσο τι πρέπει να προσέχουμε, αλλά τι δεν πρέπει να ξεχνάμε κάθε φορά, και να το θυμόμαστε ως συνήθως στο πλοίο.
Η σωστή σκηνή
Όπως και να το κάνουμε η σκηνή είναι το Α και το Ω στο κάμπινγκ, και φυσικά χωρίς αυτή δεν υφίσταται μια αξιοπρεπής κατασκήνωση.
Ως εκ τούτου το ύψος της πρέπει να φτάνει το 1,80 τουλάχιστον για να μπορούμε να κινούμαστε σχετικά εύκολα, και να αλλάζουμε ρούχα.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα κουραστούμε από τις πρώτες κιόλας ημέρες, και αν έχουμε επιλέξει το οργανωμένο κάμπινγκ, θα είμαστε αναγκασμένοι να αλλάζουμε τα ρούχα μας έξω από τη σκηνή, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επιπλέον, και πολύ σημαντικό, η σκηνή πρέπει να έχει δύο αντικριστές πόρτες για να δημιουργείται το απαραίτητο ρεύμα και να έχουμε δροσιά, αλλά και για να έχουμε πρόσβαση και από τις δύο πλευρές.
Επίσης επιβάλλεται οι πόρτες να έχουν σίτες για να απαλλαχτούμε την ημέρα από τις μύγες και τα βράδια από τα κουνούπια. Τα υπόλοιπα ζουζούνια έχουν τον τρόπο τους, και ενδεχομένως θα μπούνε στη σκηνή, αν δεν έχουμε προβλέψει τα κατάλληλα εργαλεία που θα δούμε στον εξοπλισμό.
Η ιδανική σκηνή πρέπει να διαθέτει και μικρό προθάλαμο για την αποθήκευση των πραγμάτων μας, και να έχει τέντα με ανακλαστικό για τον ήλιο. Ωστόσο, θα κοστίζει λίγο παραπάνω.
Επιπροσθέτως, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αν είμαστε δυο άτομα και θέλουμε ακόμη περισσότερη άνεση, πρέπει να προτιμήσουμε σκηνή για τέσσερις, ιδίως αν δεν υπάρχει προθάλαμος και έχουμε πολλά μικροπράγματα και αποσκευές.
Καλό είναι να θυμόμαστε πως ο κανόνας σε αυτό τον τομέα της χωρητικότητας είναι: Όσοι είμαστε + 1.
Το στήσιμο
Το βασικότερο πράγμα σε μια σκηνή είναι να μην χρειάζεται πάνω από 6-8 πασσάλους για να στηθεί, ετσι ώστε να μπορούμε να την στήσουμε εύκολα, αλλά και να τη μαζέψουμε γρήγορα, ιδίως αν κάνουμε ελεύθερο κάμπινγκ και έπεσε "σύρμα" ότι έρχονται οι αρχές.
Σε αυτή περίπτωση, ίσως είναι ακόμη καλύτερα να καταφύγουμε σε Pop Up σκηνές για να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Όμως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτού του είδους οι σκηνές ναι μεν στήνονται και ξεστήνονται γρήγορα, αλλά δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις που είδαμε προηγουμένως.
Για τους πιο τολμηρούς του ελεύθερου κάμπινγκ υπάρχουν και οι τέντες παραλίας, που δεν θεωρούνται σκηνές. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να μας γράψουν για κατασκήνωση, και πρέπει να τους το τονίσουμε αυτό, καθώς το γνωρίζουν πολύ καλά. Πρόκειται απλά για μια σκιά παραλίας.
Επίσης, αν προτιμήσουμε να αποφύγουμε το στήσιμο της σκηνής, επιλέγοντας την έτοιμη που προσφέρει το οργανωμένο κάμπινγκ με λίγα χρήματα παραπάνω, καλό είναι να νοικιάσουμε αυτή που διαθέτει το σωστό ύψος και τις προδιαγραφές που είδαμε.
Το κατάλληλο μέρος
Αν κάνουμε ελεύθερο camping, όπως είναι φυσικό, έχουμε απεριόριστη ελευθερία κινήσεων. Όμως η επιλογή της τοποθεσίας που θα στήσουμε τη σκηνή είναι η πλέον στρατηγική ενέργεια, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
Το σενάριο της απόλυτα ερημικής παραλίας, μακριά από κάθε θόρυβο και ξεχασμένοι από τον πολιτισμό, φαντάζει τέλειο.
Ωστόσο, πρέπει για καλό και για κακό να έχουμε εξασφαλίσει μαζί με την απόλυτη ησυχία και ιδιωτικότητα, και την επικοινωνία μας με τους άλλους, και να έχουμε πρόσβαση σε κάποιο μεταφορικό μέσο, έστω και από απόσταση ασφαλείας.
Ως εκ τούτου, απαιτείται να έχουμε έναν χάρτη της περιοχής όπου πρόκειται να κατασκηνώσουμε, και κυρίως να έχουμε ενημερώσει κάποιον δικό μας άνθρωπο για το που θα έχουμε στήσει σκηνή τη συγκεκριμένη περίοδο.
Αν επιλέξουμε το οργανωμένο camping πρέπει να προσέξουμε μην στήσουμε τη σκηνή, δίπλα σε οικογένειες και σε ηλικιωμένους αν θέλουμε να ακούμε την μουσική μας και να ξενυχτάμε χωρίς να έχουμε πρόβλημα.
Αντίστοιχα ούτε κοντά σε θορυβώδεις παρέες αν θέλουμε να έχουμε ηρεμία τα βράδια.
Επιπλέον στο οργανωμένο camping, καλό είναι να εξασφαλίσουμε χώρο κοντά σε πρίζες, για τους ευνόητους λόγους.
Το έδαφος
Το τρίπτυχο του επιτυχημένου camping είναι φως, νερό, σκιά. Ωστόσο, για να τα έχουμε αυτά πρέπει να πρώτα να διασφαλίσουμε τον άνετο ύπνο μας, αν δεν θέλουμε να πέφτουμε ο ένας πάνω στην άλλο, ή να στήνουμε κάθε λίγο την σκηνή σε άλλο μέρος.
Ο βασικός κανόνας σε αυτή την περίπτωση είναι να στήσουμε σε επίπεδο έδαφος και όχι σε κατηφορικό, με το χώμα να είναι ξηρό ή ακόμη καλύτερα αμμώδες, και αφού έχουμε αφαιρέσει πέτρες και κλαδιά, αλλά και οτιδήποτε περιττό κοντά στη μητέρα φύση.
Είναι σημαντικό να αποφύγουμε πάση θυσία το στήσιμο σκηνής κάτω από τα βράχια για να αποφύγουμε σοβαρούς τραυματισμούς από τυχόν κατολισθήσεις, ή απροσδόκητες αποκολλήσεις βράχων.
Η σκιά
Για να έχουμε σκιά τις πρωινές ώρες, και να μην ξυπνάμε στις επτά το πρωί ιδρωμένοι, η σκηνή πρέπει να είναι αντίθετα από την πλευρά που ανατέλλει ο ήλιος.
Εφόσον έχουμε την ανατολή μπροστά μας πηγαίνουμε πίσω από ένα δέντρο ή αρμυρίκι, στη συνέχεια κάνουμε ένα μέτρο αριστερά με βορεινή κατεύθυνση, και εκεί στήνουμε. Έτσι θα έχουμε τη μέγιστη δυνατή σκιά μέχρι νωρίς το μεσημέρι.
Το ιδανικό για την απόλυτη σκιά όλη την ημέρα, είναι να υπάρχει και άλλο ένα δέντρο από τη μεριά της δύσης.
Αφού βρήκαμε το κατάλληλο μέρος και έδαφος, στη συνέχεια δεν έχουμε παρά να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για το άψογο στήσιμο της σκηνής. Τις παραθέτουμε συνοπτικά.
- Καρφώνουμε τους πασσάλους λοξά και όχι όρθια, γιατί έτσι δεν φεύγουν από το έδαφος. Καλό είναι να έχουμε αγοράσει μερικούς πασσάλους έξτρα για να είμαστε σίγουροι.
- Σκάβουμε αυλάκι γύρω από την σκηνή έτσι ώστε να μη συσσωρευτεί νερό σε περίπτωση βροχής.
- Κάνουμε περίφραξη του χώρου με το ειδικό σχοινί (σχοινόφιδο), καθώς απομακρύνει τα τα φίδια και τα ποντίκια.
Ο εξοπλισμός
Όπως είναι φυσικό, στις διακοπές με camping το βασικό δεν είναι τα ρούχα. Αν θέλουμε να κουβαλήσουμε όλο τον καλοκαιρινό μας ρουχισμό, πιο λογικό είναι να νοικιάσουμε ένα δωμάτιο και όχι να κάνουμε κατασκήνωση.
Ως εκ τούτου, μη πάρουμε πολλά ρούχα γιατί δε θα τα βάλουμε. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα αθλητικά παπούτσια μας και όσα πιο πολλά σανδάλια έχουμε.
Όσον αφορά τα απαραίτητα, πρέπει αρχικά να ξεκινήσουμε από τα εντομοαπωθητικά, με πρώτο και καλύτερο το φιδάκι για τα κουνούπια.
Αν θέλουμε ενίσχυση παίρνουμε και τις εντομοαπωθητικές κρέμες σώματος, και κυρίως κάποιο άοσμο σπρέι για έρποντα έντομα, για ψέκασμα γύρω από τη σκηνή. Εκτός και αν βρούμε μία από αυτές τις "ιπτάμενες" σκηνές για δέντρα, και την κατάλληλη τοποθεσία.
Ο φακός και ο σουγιάς είναι τα δύο πιο απαραίτητα εργαλεία, και είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα τα χρειαζόμαστε καθημερινά, ιδίως το φακό στο ελεύθερο κάμπινγκ.
Στο οργανωμένο θα μας βοηθήσουν και τα φλας των κινητών, καθώς σίγουρα θα υπάρχει βοηθητικός φωτισμός.
Παρ΄όλα αυτά, αν θέλουμε περισσότερη οργάνωση υπάρχουν κάθε λογής φώτα, ακόμη και με ενσωματωμένο ανεμιστηράκι για να τα κρεμάσουμε στην κορυφή της σκηνής και να έχουμε περισσότερη δροσιά. Θα τα βρούμε σε καταστήματα με είδη κάμπινγκ.
Για να μπορούμε να κοιμηθούμε με περισσότερη ασφάλεια, θα χρειαστούμε έναν υπνόσακο. Ειδάλλως μπορούμε να βολευτούμε με ένα καλό στρώμα θαλάσσης, ή με ένα στρώμα από αφρολέξ. Επιπλέον θα χρειαστεί ένα μικρό μαξιλαράκι, σαν αυτά του καναπέ.
Τα κουζινικά είναι ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι, με τους περισσότερους να ξεχνούν το γκαζάκι, τα θερμός για νερό, και κάποιο μικρό φορητό ψυγείο που είναι χρήσιμο μόνο αν είμαστε σε οργανωμένο κάμπινγκ με παροχή ρεύματος.
Επίσης επιβάλλεται ένα μικρό φαρμακείο με είδη πρώτης ανάγκης, όπως αλοιφές για τα τσιμπήματα, οξυζενέ και ιώδιο, γιατί ποτέ δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να μας τύχει, ιδίως αν κάνουμε ελεύθερο κάμπινγκ.
Τέλος, θα χρειαστούμε εφεδρικά σχοινιά για να απλώσουμε ρούχα κ.λ.π.
Η μεταφορά
Στη περίπτωση του υπαίθριου κάμπινγκ καλό είναι να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας πως έχουμε να κουβαλήσουμε όλο τον εξοπλισμό σε ένα σακίδιο.
Ως εκ τούτου, πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα έχουμε στη πλάτη μας βάρος που θα υπερβαίνει σίγουρα τα δέκα κιλά. Η σκηνή μόνο θα ζυγίζει 3 με 5 κιλά.
Αν όμως επιλέξουμε το οργανωμένο κάμπινγκ, φυσικά μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον εξοπλισμό μας, όπως τα μικρά τραπεζοκαθίσματα, καθώς είναι πολύ πιθανό να έχουμε αυτοκίνητο για να μας κάνει όλη τη βαριά μεταφορά.
Τι δεν κάνουμε στο κάμπινγκ
Το κάμπινγκ έχει τη δική του φιλοσοφία που ορίζεται από γραπτούς και άγραφους κανόνες, και είναι αναγκαίο να τους τηρούμε για να κάνουμε τη συνύπαρξη όλων των κατασκηνωτών ευκολότερη για όλους.
Παρότι οι περισσότεροι κανόνες είναι αυτονόητοι, παραθέτουμε συνοπτικά εκείνους που ορίζουν τι πρέπει να αποφεύγουμε στις διακοπές με κάμπινγκ.
- Δεν κόβουμε δέντρα για να ανάψουμε φωτιά, είτε για ρομαντζάδα, είτε απλά για να ψήσουμε. Αγοράζουμε κάρβουνα από κατάστημα. Άλλωστε το ελληνικό καλοκαιράκι με τους αέρηδες δεν προσφέρεται για παιχνίδι με φωτιές.
- Δεν πετάμε τα σκουπίδια και τις γόπες των τσιγάρων όπου να ναι, τις μαζεύουμε και τις πετάμε στον κάδο, ή στις σακούλες σκουπιδιών που τις δένουμε προσωρινά γύρω από ένα δένδρο. Το ίδιο ισχύει και για το χαρτί υγείας στο ελεύθερο κάμπινγκ.
- Δεν χρησιμοποιούμε χημικά σαμπουάν μέσα στη θάλασσα, κ.λ.π.
- Δεν ενοχλούμε τους γύρω μας, και σεβόμαστε τους άλλους κατασκηνωτές χωρίς να κάνουμε φασαρία τις ώρες κοινής ησυχίας.
- Δεν αφήνουμε στη σκηνή πολύτιμα αντικείμενα. και αν πρόκειται για ελεύθερο κάμπινγκ και δεν έχουμε ιδιαίτερη εμπειρία, προτιμούμε σημεία που υπάρχουν ήδη πολλοί κατασκηνωτές, όχι μόνο για τα πράγματα, αλλά και για την προσωπική μας ασφάλεια.
- Όταν τελειώσουν οι διακοπές μας, μαζεύουμε και ξεστήνουμε με προσοχή, και δεν αφήνουμε σημάδια της διαμονής μας, παρά μόνο αφήνουμε το μέρος όπως το βρήκαμε.
Συμφέρουν οι διακοπές σε κάμπινγκ?
Όσο πιο οργανωμένοι είμαστε σε ένα κάμπινγκ, τόσο πιο όμορφα και ξεκούραστα θα περάσουμε τις διακοπές μας κοντά στη θάλασσα και τη φύση, και με σημαντικά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με ξενοδοχείο ή με ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, ή να μας πείτε τις εντυπώσεις σας από την εμπειρία που είχατε, είτε σε οργανωμένο κάμπινγκ, είτε σε ελεύθερο, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.