Η ψηφιακή ατζέντα που έχει τεθεί από την ΕΕ, πήρε σάρκα και οστά στην χώρα μας, και από τα τα τέλη του 2017 άρχιζαν να εμφανίζονται οι γρήγορες συνδέσεις Fiber στα σπίτια και επιχειρήσεις. Στον οδηγό θα δούμε όλα τα οφέλη και τις αλλαγές που φέρνει η νέα ταχύτητα ίντερνετ 100Mbps, και αν πράγματι αξίζει τα λεφτά της, μαζί με την εγκατάσταση, τις ρυθμίσεις, αλλά και τις μετρήσεις που χρειάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Έχουμε πράγματι σύνδεση οπτικών ινών?
Η πλειονότητα των συνδέσεων αυτή την στιγμή είναι οπτικές ίνες μέχρι την καμπίνα, τα γνωστά μας ΚΑΦΑΟ, μέσω της αρχιτεκτονικής του δικτύου FTTC (Fiber to the Cabinet). Αυτές οι συνδέσεις μπορούν να προσφέρουν τα 100mbps με την τεχνολογία VDSL-Vectoring.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να επιτύχει ταχύτητες πάνω από το δίκτυο χαλκού φτάνοντας έως τα 100Mbps download και τα 40Mbps upload στις αρχιτεκτονικές δικτύου FTTC, καθώς χρησιμοποιεί την τεχνική ακύρωσης θορύβου στα καλώδια χαλκού.
Επί του παρόντος, οι πάροχοι μόνο αυτή την τεχνολογία μπορούν να δώσουν στους περισσότερους από εμάς, κάτι που σαφώς είναι υπεραρκετό, καθώς με το vectoring, σχεδόν όλοι θα συγχρονίζουμε στην πραγματική ταχύτητα που πληρώνουμε, έστω και με πολύ μικρές απώλειες.
Η οπτική ίνα στο εγγύς μέλλον θα πλησιάσει περισσότερο στο χώρο μας με το Fiber to the Building (FttΒ), που ήδη διατίθεται σε περιορισμένο εύρος. Πρόκειται για την τοποθέτηση της οπτικής ίνας μέχρι την είσοδο του κτιρίου. Μπορεί να μας εξασφαλίσει ταχύτητες πάνω από 200 Μbps. Η τρίτη και καλύτερη περίπτωση, που δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να υλοποιηθεί σύντομα για τους περισσότερους χρήστες στη χώρα μας, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, είναι το Fiber to the Home (FttH).
Μόνο τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε στην κυριολεξία σύνδεση οπτικής ίνας, καθώς θα "μπει" στο σπίτι μας αγγίζοντας θεωρητικά ταχύτητες ως και 1Gbps.
Η νέα σύνδεση 100Mbps
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ΟΤΕ, λόγω του εκτεταμένου δικτύου χαλκού που διαθέτει, είναι ήδη ο πάροχος με την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη. Για να ελέγξετε την κάλυψη του ΟΤΕ στη δική σας περιοχή, αρκεί να επισκεφθείτε αυτή τη σελίδα. Θα θέλαμε και οι υπόλοιπες εταιρείες να διέθεταν την νέα ταχύτητα ίντερνετ στην περιοχή μας έτσι ώστε να συγκρίνουμε τα πακέτα και να επιλέξουμε. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν εφικτό, και ο έτσι ο ΟΤΕ ήταν η μοναδική επιλογή μας, καθώς διέθετε άμεσα την σύνδεση fiberspeed στα 100Mbps.
Ως εκ τούτου τον προτιμήσαμε, και θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι προφανές και στον πιο κοινό νου, ότι δεν επιχειρούμε να διαφημίσουμε τον πάροχο.
Η διαδικασία της αναβάθμισης
Στην πολυπόθητη αναβάθμιση ο χρόνος μετάβασης ήταν ομαλός και διήρκεσε γύρω στις επτά ημέρες, χωρίς καμία διακοπή στην προηγούμενη σύνδεση μας. Μετά την online παραγγελία ο εξοπλισμός ήρθε στο χώρο μας. Προηγουμένως υπήρξαν αρκετές σχετικές ειδοποιήσεις στο κινητό για την εκτιμώμενη ώρα της παράδοσης. Κατά την διαδικασία της αγοράς του πακέτου, πρέπει να ζητήσουμε επίμονα ραντεβού με τον εξειδικευμένο τεχνικό του ΟΤΕ, για να έρθει να μας κάνει δωρεάν την εγκατάσταση του εξοπλισμού χωρίς να ανακατευθούμε εμείς.
Σε περίπτωση που μας ρωτήσουν αν διαθέτουμε συνδεδεμένο συναγερμό στην τηλεφωνική γραμμή, είναι καλή ιδέα να πούμε ότι έχουμε. Μόνο έτσι είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα έρθει υποχρεωτικά ο τεχνικός, και θα μειώσουμε δραματικά και το χρόνο της επίσκεψης. Ο τεχνικός δεν πρόκειται να μας ρωτήσει που είναι ο συναγερμός, αν δεν έχουμε. Αν ωστόσο, υπάρχει πράγματι κεντρικό σύστημα ασφαλείας, μην ξεχάσουμε στο τέλος να συνδέσουμε στην ελεύθερη θύρα του νέου διαχωριστή, την άλλη άκρη του τηλεφωνικού καλωδίου που βρίσκεται στην κεντρική μονάδα του συναγερμού.
Επιμένουμε για την πραγματική ταχύτητα ίντερνετ
Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε στον ειδικό ευθύς εξαρχής, ότι επιθυμούμε με τον ειδικό εξοπλισμό που διαθέτει, να βρει την καλύτερη δυνατή λύση για να έχουμε την πραγματική ταχύτητά ίντερνετ που μας εγγυήθηκε και δεσμεύθηκε ο ΟΤΕ πριν αγοράσουμε το πακέτο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, πρέπει να του δώσουμε να αντιληφθεί ότι γνωρίζουμε πολύ καλά την δέσμευση που μας έδωσε η εταιρεία για την πραγματική ταχύτητα της σύνδεσης των 100Mbps που αγοράσαμε, και έτσι δεν θα χρειαστεί να μπλέξουμε εκ των υστέρων με την υποστήριξη πελατών και την αναμονή.
Αν μετά την εγκατάσταση, ο τεχνικός μας αναφέρει ότι συγχρονίζουμε ήδη στα 99-100Mbps, αυτό δεν αρκεί, και θα πρέπει να του πούμε να περιμένει ως οφείλει, έως ότου κάνουμε και τις δικές μας μετρήσεις που θα δούμε λίγο παρακάτω. Το αναφέρουμε αυτό γιατί στη δικιά μας περίπτωση διαπιστώσαμε στις επιτόπου μετρήσεις, ότι η ταχύτητα ίντερνετ που είχαμε ήταν πολύ πιο κάτω από των συγχρονισμό των 99-100Mbps που μας ανέφερε με βεβαιότητα ο τεχνικός. Ωστόσο, το θέμα λύθηκε αφού πρώτα ο άνθρωπος πήγε 2- 3 φορές στην καμπίνα.
Ο εξοπλισμός της σύνδεσης Fiber
Ο εξοπλισμός όπως είναι φυσικό περιλαμβάνει το νέο router Speedport, αν είχαμε προηγουμένως σύνδεση ADSL. Επιπλέον και δώρο ένα mini UPS, ανεξαρτήτως της σύνδεσης που επιλέξαμε. Η συγκεκριμένη μικρή συσκευή είναι πολύ χρήσιμη, καθώς θα μας δώσει αυτονομία 2-3 ωρών στο Wi-Fi του Laptop και των κινητών σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Θα έχουμε δηλ. ίντερνετ στις φορητές συσκευές, και ας μην υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι μετρήσεις μετά την εγκατάσταση
Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του εξοπλισμού, τα στοιχεία που μας δόθηκαν κατά την αγορά της υπηρεσίας (Username και Password), ή αυτά που είχαμε ήδη, θα ενεργοποιηθούν αυτόματα, και οι ενδείξεις "Online" και "Telephony" στον router θα είναι
σταθερά αναμμένες. Στη συνέχεια από τον υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος απευθείας στον router με το κίτρινο καλώδιο ethernet της συσκευασίας του, πρέπει να ανοίξουμε τον browser που χρησιμοποιούμε και να πληκτρολογήσουμε την ακόλουθη διεύθυνση:
http://www.speedtest.net
Αφού βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει καμια άλλη δραστηριότητα στο ίντερνετ εκείνη την στιγμή στο δίκτυο μας, και έχουμε απενεργοποιήσει τυχόν ενεργό VPN, προχωράμε στις μετρήσεις που θα μας δώσει το γνωστό Speedtest της Ookla, πατώντας στο "Go". Καλό είναι να κάνουμε διαδοχικές μετρήσεις, έτσι ώστε να βγάλουμε τον μέσο όρο στην ταχύτητα ίντερνετ που μας έδωσε η νέα σύνδεση fiber. Όλες οι μετρήσεις θα βρίσκονται στο "Results History" που παρατηρούμε παρακάτω.
Το αποδεκτό όριο της ταχύτητας συγχρονισμού
Αν ο μέσος όρος των διαδοχικών μετρήσεων βρίσκεται κοντά στα 100Mbps download, τότε πράγματι συγχρονίζουμε στην πραγματική ταχύτητα ίντερνετ που πληρώνουμε. Αν υπάρχουν μικρές απώλειες με κατώτερο όριο τα 90Mbps download, αυτό μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό, καθώς είναι λογικό να υπάρχουν με το εργαλείο μέτρησης διάφορες αποκλίσεις. Για παράδειγμα την ώρα που το Speedtest της Ookla μας εμφάνιζε ένα μέσο όρο 91 Mbps download, και αντίστοιχα 13 Mbps upload...
... το αποτέλεσμα της μέτρησης στο εργαλείο του OTE μας έδειχνε υψηλότερη ταχύτητα ίντερνετ, κοντά στα 100Mbps σε ότι αφορά το Download, αλλά μικρότερο Upload speed.
Μάλιστα, σε μετρήσεις που κάναμε αργά την νύκτα, το Speedtest μας εμφάνιζε και τις ανώτερες τιμές που μπορεί να προσφέρει το Vectoring στο Upload, με το εργαλείο του ΟΤΕ να το εμφανίζει αναλογικά πάλι σε πιο χαμηλή τιμή.
Μόνο με ενσύρματη σύνδεση
Σε αυτό το σημείο πρέπει να θυμόμαστε ότι αν η μέτρηση γίνει από την φορητή μας συσκευή, για παράδειγμα το laptop που είναι ασύρματα συνδεδεμένο, τα αποτελέσματα θα είναι αρκετά πιο κάτω, και δεν είναι ενδεικτικά για να δούμε την πραγματική ταχύτητα ίντερνετ. Αυτό συμβαίνει γιατί το εργαλείο θα μετρήσει την ταχύτητα με την οποία η ασύρματη συσκευή έχει πρόσβαση στο Internet μέσω Wi-Fi, ενώ η ταχύτητα συγχρονισμού του router που είναι και πραγματική ταχύτητα internet, προκύπτει από την μέτρηση που γίνεται μόνο μέσω της ενσύρματης σύνδεσης του PC με τον router.
Έτσι λοιπόν, σε ότι αφορά την σύνδεση με ταχύτητα ίντερνετ 100Mbps, το εύρος των μετρήσεων πάνω από τα 90Mbps download, μπορεί να θεωρηθεί από εμάς ως αποδεκτό, ότι δηλαδή πληροί τις προϋποθέσεις για τα χρήματα που δώσαμε. Σε αντίθετη περίπτωση, αν οι μετρήσεις μας δείξουν ένα μέσο όρο ταχύτητας download κάτω από το όριο των 90Mbps, ο τεχνικός οφείλει να εξετάσει τις ιδιαιτερότητες του χώρου μας, και ιδίως την καλωδίωση, για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη άμεση βελτίωση.
Ο στόχος είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στα 100Mbps, καθώς αυτή ή είναι η ταχύτητα ίντερνετ που μας υποσχέθηκαν, την οποία μπορεί να την προσφέρει έτσι και αλλιώς το vectoring, και εμείς με την σειρά μας την πληρώσαμε.
Δικαίωμα υπαναχώρησης
Αν δεν υπάρξει βελτίωση στην επιθυμητή ταχύτητα ίντερνετ πάνω από το καθοριστικό όριο των 90Mbps download, παρότι παρατηρήσαμε ιδίοις όμμασι ότι ο τεχνικός πήγε επανειλημμένα στην καμπίνα, είναι στην διακριτική μας ευχέρεια να απαιτήσουμε την υπαναχώρηση μας στην αμέσως μικρότερη ταχύτητα, με χαμηλότερο κόστος.
Σε γενικές γραμμές πάντως, πλην εξαιρετικού απροόπτου, είναι βέβαιο ότι θα μας δοθεί η πραγματική ταχύτητα που αγοράσαμε, και η νέα σύνδεση Fiber στα 100Mbps θα αλλάξει θεαματικά την συνολικότερη εμπειρία μας. Για παράδειγμα ένα μεγάλο αρχείο όπως μια ταινία FHD 2,2GB, θα κατεβαίνει περίπου σε πέντε λεπτά. Επιπλέον στο ταυτόχρονο streming σε πολλές συσκευές δεν θα δούμε καμία καθυστέρηση.
Οι χρήσιμες ρυθμίσεις στον router
Από εκεί και μετά δεν έχουμε παρά να εξοικειωθούμε και με το router μέσα από τον browser που χρησιμοποιούμε. Για να το επιτύχουμε αυτό πληκτρολογούμε την ακόλουθη γνωστή διεύθυνση:
http://192.168.1.1
Θα μας ζητηθούν τα συνθηματικά του router τα οποία βρίσκονται στην ετικέτα στο πίσω μέρος του εξοπλισμού. Μπορούμε αργότερα να τα αλλάξουμε και να βάλουμε τα δικά μας.
Οι βασικές ρυθμίσεις του router ξεκινούν από το "Home network", όπου από την υποενότητα "Basic WLAN settings" που παρατηρούμε παρακάτω, μπορούμε να αλλάξουμε το όνομα του δικτύου μας και τον κωδικό του, αλλά και την κρυπτογράφηση.
Άλλη μια χρήσιμη ρύθμιση στο Speedport router είναι η δυνατότητα να αυξήσουμε δραστικά την ασφάλεια του ασύρματου δικτύου μας, ορίζοντας να συνδέονται στο Wi-Fi μας, μόνο οι δικές μας συσκευές και κανείς άλλος. Αν έρθει κάποιος καλεσμένος στο χώρο μας, και θέλει το Wi-Fi με την συσκευή του, μπορούμε να την προσθέσουμε, ή να αναιρέσουμε προσωρινά τον περιορισμό των συσκευών, πατώντας στην από πάνω ένδειξη με το "Allow".
Τέλος αν θελήσουμε να κάνουμε ένα φρεσκάρισμα στον router, ή αντιμετωπίζουμε κάποια θέματα στη σύνδεση, μπορούμε να του κάνουμε επανεκκίνηση, ακολουθώντας τα τρια βήματα που βλέπουμε παρακάτω.
Εσείς θα αναβαθμίσετε την ταχύτητα του ίντερνετ?
Η σταθερότητα του δικτύου οπτικών ινών μπορεί να μας δώσει επιτέλους τις ταχύτητες που θέλουμε οι περισσότεροι από εμάς, εφόσον βρισκόμαστε μέσα στην περιοχή κάλυψης.
Επιπλέον οι ηλεκτρομαγνητικές διαταραχές δεν επηρεάζουν καθόλου το δίκτυο, και έτσι τα δεδομένα μεταφέρονται σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις, χωρίς εξασθένιση του σήματος. Η βελτίωση αυτή αυξάνει την περιοχή κάλυψης, την ποιότητα των υπηρεσιών, και κυρίως την ταχύτητα ίντερνετ που θα έχουμε. Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.
(update από Rock Hero): Το άρθρο είναι παλιό απλώς το έφτιαξα λίγο για να ταιριάζει στο νέο SEO, οι ταχύτητες πια έχουν μεγαλώσει και όλες σχεδόν οι εταιρείες προσφέρουν δυνατότητα οπτικών ινών. Η Inalan ξεκίνησε τον χορό και μετά από τόσα χρόνια ακολούθησαν και οι λεγόμενες μεγάλες Wind, Cosmote, Vodafone. Εσείς τσεκάρετε πρώτα την διαθεσιμότητα στην περιοχή που μένετε για να δείτε αν έχουν βάλει τις ίνες. Πάντως να ξέρετε ότι αξίζει η μεγάλη αναμονή, η ταχύτητα είναι απίθανη, καμιά σχέση με παλιά που σερνόταν και δεν μπορούσαμε να παίξουμε ούτε ένα online παιχνίδι.
Έκανα και δεύτερο update γιατί επιτέλους η Wind έβαλε τις οπτικές ίνες εδώ που μένω κοντά στο κέντρο της Αθήνας, περιοχή Κυψέλη. Το μόνο πρόβλημα σε σχέση με την Inalan που έχω ήδη εδώ και 2 χρόνια περίπου είναι ότι το συνεργείο που ήρθε τρύπησε όλους τους τοίχους κάνοντας και την ανάλογη φασαρία σε σχέση με το παιδί από την Inalan που ήρθε αθόρυβα ένα μεσημέρι και τελείωσε την δουλειά σε ένα μισάωρο περίπου. Ελπίζω να βοήθησα, εσείς τσεκάρετε τις τιμές προτού αποφασίσετε και επιλέξτε το πακέτο που σας συμφέρει οικονομικά. Είναι τέτοιος ο ανταγωνισμός που μόνο καλό θα κάνει ευτυχώς.
George Graut αναφέρει:
Πολύ κατατοπιστικός οδηγός σε ευχαριστούμε πολύ Άκη. Μου κανε μεγάλη εντύπωση που έδιναν και ups, όχι τόσο που το έδινε η εταιρία αλλά επειδή δεν ήξερα ότι υπάρχει η δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο να έχεις internet χωρίς ρεύμα για κάποιες ώρες.
Μια παρατήρηση μόνο, μήπως έχεις κάνει λάθος στην τελευταία παράγραφο πριν το "Εσείς θα αναβαθμίσετε την ταχύτητα του ίντερνετ?" συγκεκριμένα στην τελευταία λέξη; H πρόταση λέει "Τέλος αν θελήσουμε .... ακολουθώντας τα τρία βήματα που βλέπουμε παρακάτω". Μήπως ήθελες να πεις παραπάνω αντί για παρακάτω ή μήπως δεν περάστηκε κάποια παράγραφος που θα έμπαινε από κάτω?
Angelos Kyritsis αναφέρει:
Όπως και στο PCsteps, θα πρέπει να βάλεις το site στις εξαιρέσεις του adblock για να εμφανίζονται οι εικόνες της δημοσίευσης, και τότε η απορία σου θα λυθεί.
George Graut αναφέρει:
Ωχ ναι το ξέχασα (αν και για κάποιο λόγο δεν με ενημέρωσε), τώρα όλα είναι εντάξει, ευχαριστώ πολύ!
Angelos Kyritsis αναφέρει:
Στον Chrome δείχνει την υπενθύμιση στη θέση κάθε εικόνας, αλλά στον Firefox τη δείχνει σε κάποια γραφικά στη sidebar, τα οποία δεν έχουμε προσθέσει ακόμα. Παιδικές ασθένειες...
George Graut αναφέρει:
Από Chrome μπήκα αλλά ίσως για κάποιο λόγο να κώλυσε ποιος ξέρει....Ευχαριστώ για την διευκρίνηση, από μένα να έχετε καλό ξεκίνημα στο LifeSteps 🙂
χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου αναφέρει:
Εγώ είχα μια ατυχία να δεχτώ μια προσφορά της NOVA για ταχύτητα 100 Mbps και η ταχύτητα που έχω είναι 59 Mbps ! Όσα και παράπονα και να έκανα μου λένε οτι φταίει η καλωδίωση της πολυκατοικίας. Οταν μου το πούλησαν άλλα μου έλεγαν. Στην αρχή είχα γύρω στα 75 Mbps και μετά από 3 μήνες κατέβηκε στα 59 ! Μετανιώνω που έφυγα από τον ΟΤΕ αλλά και εκείνοι σου κάνουν κάποια καλή προσφορά για δύο χρόνια και μετά ανεβάζουν πολύ πάνω την τιμή.
Just Ice αναφέρει:
Η Vodafone σήμερα μου έκανε πρόταση αναβάθμισης σε οπτική ίνα με την εξωτική συνεχή ταχύτητα των ...50Mbps ! Και μου το πρότεινε ως το στάνταρντ του μέλλοντος στο δίκτυο της.
Θα καταργήσει σταδιακά τις σημερινές συνδέσεις χαλκού και θα ΑΚΡΙΒΗΝΕΙ με το ζόρι την πρόσβαση στο δίκτυο (στα 32€ από τα 20€ που είναι σήμερα το απλό πακέτο της)
Και όλα αυτά για λίγα... ψίχουλα με 50Mbps.
Γνώμες ?
P.T. αναφέρει:
Η Vodafone σήμερα μου έκανε πρόταση αναβάθμισης σε οπτική ίνα με την εξωτική συνεχή ταχύτητα των ...50Mbps ! Και μου το πρότεινε ως το στάνταρντ του μέλλοντος στο δίκτυο της.
Θα καταργήσει σταδιακά τις σημερινές συνδέσεις χαλκού και θα ΑΚΡΙΒΗΝΕΙ με το ζόρι την πρόσβαση στο δίκτυο (στα 32€ από τα 20€ που είναι σήμερα το απλό πακέτο της)
Και όλα αυτά για λίγα... ψίχουλα με 50Mbps.
Γνώμες ?